Ovaj mali grad je postao neočekivani rasadnik muzike uživo

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Odlomci iz nedavno pročitanog članka

AASVU3u.jpg

Kada KillBillies naprave pauzu, razgovori se usredsređuju na muziku. "Hoćeš li posle ovoga u novi pab? Večeras imaju rege." "Ne, mislio sam da svratim do Rokk-a na Mainu da čujem Duo Gađo... znaš, francuski bend?" „Oh, tačno… pa, posle se nađemo u Bar Cava, sviraju Diablo Rhithm Vranglers.“

Ova živahna muzička scena nije San Francisko, Nešvil, Nju Orleans ili Memfis, već jedan od najstarijih gradova u Kaliforniji, Martinez. Prvobitno italijansko ribarsko selo, danas je prvenstveno poznato po rafinerijama nafte. Nedavno je ovaj grad u istočnom zalivu sa 38.000 stanovnika transformisao svoj napušteni centar grada u odredište za ljubitelje muzike.

„Nije neobično videti najmanje tri benda u jednoj noći“, kaže Džil Šajdel, takozvani „super obožavalac“, koja uživa da promoviše muzičare kada ne gleda njihove koncerte. Moli Blejzdel, koja je iz San Franciska, ali se nedavno preselila u Martinez, kaže da je bila prijatno iznenađena količinom muzike i kvalitetom bendova. „Možete pronaći živu muziku u SF-u, ali ona je raštrkana po gradu, a ne koncentrisana u jednoj oblasti kao u centru Martineza.

Sve je počelo sa snom jednog čoveka da predstavi domaće izvođače. „Nisam želeo da zaradim novac... Tamo su postojali dobri bendovi bez pristojnih mesta za sviranje“, kaže Roj Džins iz Martineza. "SF je izgubio mnogo umetnika kada su se pojavili kupci nekretnina i cene su porasle. Umetnici su se preselili na istok, a muzičari su se zaljubili u ovaj rafinerijski grad. Imao je raznolikost, za razliku od nekih obližnjih gradova u kojima svi izgledaju kao navijačice USC." On sam nije muzičar, ali Džins se „zeza sa ukuleleom“, i kaže da ga je otac vodio u džez klubove u San Francisku, „pa sam bio izložen dobroj muzici u ranoj mladosti“...
...................
Jeste Amerika daleko, pogotovo zapadna obala, ali svidja mi se ideja i razmišljam koji bi to naš mali grad mogao da iskopira?

Back