ОТВОРЕНО ПИСМО народним посланицима!

Poruka
20.104
Када наши посланици прочитају ово писмо,

Даме и господо народни посланици,​

На Србију се врши велики притисак да легализује генетички модификоване организме (ГМО), да отвори своје границе за увоз, узгој и комерцијални промет производа од ГМО. Већ сада се преко наше границе годинама увози месо које се не проверава да ли су животиње храњене храном од ГМО, нити се проверава да ли месо садржи вештачки рекомбиновани говеђи хормон раста од којег деца улазе у пубертет пре пете године живота, а у осамнаестој добијају рак дојке или рак простате. Не проверава се да ли садржи остатке антибиотика који изазивају различите алергијске реакције, неке и са смртним исходом. На штетне адитиве који изазивају малигна обољења храна се никад није проверавала, а налазе се чак и у свакој жвакаћој гуми.

Група од 828 (осамсто двадесет и осам) светских стручњака из различитих специјалности из 84 (осамдесет и четири) државе света, потписали су отворено писмо влади сваке државе на свету, па и нашој Влади, у коме упозоравају на геноцидне последице употребе ГМО у исхрани, јер код човека изазивају чак 65 различитих болести укључујући и малигне болести са смртним исходом. Али најстрашнија последица је стерилитет који је доказан на лабораторијским пацовима, од прве до треће генерације, храњених храном од ГМО.
То исто очекује и људе. Нико неће моћи бити изузет, јер се паралелно на Србију врши и притисак да се производи од ГМО не обележавају да су од њих направљени. То се свуда у свету назива геноцидом.
Србија већ сада има више од 350.000 (тристопедест хиљада) брачних парова који имају проблема са зачећем. Годишњи прираштај становништва Србије је за 40.000 (четрдесет хиљада) мањи од смртности, то је већ сада цена коју плаћамо због незаконитог увоза ГМ семена и производа од ГМО.
То је схватила Швајцарска која је прво дозволила, па увела потпуну забрану, Мађарска је својим Уставом од 1. јануара 2012. године забранила ГМО на својој територији, Пољска је законом навела које сорте кукуруза су забрањене на њеној територији, бугарски народ је протестима на улици поништио дозволу узгоја ГМО у Бугарској. Амерички амбасадор у Паризу депешом тражи од своје Владе да се Француска казни за пример, јер одбија да изврши геноцид над сопственим народом.
Само режим у Србији издаје животни интерес свога народа и врши ужурбане припреме промене важећег закона и легализације ГМО.
Уколико се наведени закон о легализацији ГМО, под било којим и каквим изговором нађе на дневном реду Народне скупштине, стећи ће се основани разлози да народ Србије изађе на улицу и преузме сопствену судбину у своје руке; да одбрани Устав, да одбрани своје природно право на живот и опстанак.

Ви, народни посланици, сте власници својих мандата. Ниједан партијски лидер вам не може наредити да гласате за геноцид над сопственим народом, нити вас због одбијања наредбе казнити, још мање вас искључити из Народне скупштине. Надокнада коју добијате као народни посланици је сувише мала да би зажмурили на геноцид, губитак здравља и живота сопствене и наше деце.
То право нико у Србији нема.

Европска унија је показала своје право лице ослобађањем злочинаца над српским народом. Свако даље инсистирање на европским интеграцијама би било лишено здравог разума. Зато се намеће насушна потреба да се штета изазвана сулудим настојањима усаглашавања са европским законодавством и стандардима поправи, пониште норме које су донете на штету Србије и јавно одустане од ЕУ и Светске трговинске организације (СТО), где би били робље и надничари на сопственој земљи, јер се народ о томе није изјаснио, нити прихватио. Посебно се захтева поништавање закона који од 1. јануара 2014. године дозвољава странцима да могу куповати нашу земљу, иако нисмо примљени, нити ћемо икад бити примљени у ЕУ. Србија није на распродаји и зато, ако режим то уз вашу помоћ дозволи, народ неће. Србија није ничија прћија нити дедовина да би је могли износити на лицитацију белосветским тајкунима.

Окретањем Србије ка пољопривреди, органским производима и прерађивачким капацитетима, са огромним руским тржиштем које нам је отворено, не постоји грађанин Србије који не би осетио благодети на личном стандарду од наведене оријентације.
Са дужним поштовањем осећамо се обавезним да вас упозоримо, да ћемо у случају одбијања овог апела и гласања за геноцидни закон о ГМО и о приступању ЕУ и СТО, бити дужни да народу Србије јавно предочимо име и презиме сваког народног посланика, његово пребивалиште и адресу обнародовано на свакој огласној табли и бандери у месту живљења, да би их грађани могли приупитати за разлоге продаје Србије или тужити због смрти или разбољевања своје деце, као искључиве кривце.
С поштовањем,

Председавајући
Еколошког трибунала
Никола Алексић, с.р.

http://www.vesti.rs/Vesti/Otvoreno-pismo-narodnim-poslanicima.html

шта мислите да ли ће гласати по савести или како им кажу њихови шефови посланичких група:think:

.

Sve je tacno u ovom proglasu!!!
Adresa je prava. Da, narodni poslanici su ti koji su izglasali sve sto nas je ojadilo. Treba ici otvoreno sa imenima svih koji glasaju za stetne Zakone ili pojedine narucene clanove Zakona.
Izgovor da se Zakon menja kako bi bio u saglasnosti sa EU nije nista drugo nego izglasavanje propasti Srbije. Valjda Zakoni moraju biti usaglaseni sa interesima Srbije i njenih gradjana a ne EU ili STO.

Treba im zapretiti na ličnom planu.

Svaki poslanik koji bude glasao protiv interesa naroda bi trebalo da se plaši za bezbednost sopstvene porodice, uže i šire.

Tu istu hranu će jesti i od istih bolesti oboljevati i njihovi najbliži.

Треба им сваки дан на кућни праг доносити слике попут ових,

GMO-groceries.png

Rat-Tumor-Monsanto-GMO-Cancer-Study-3-Wide.jpg

.

Prvo da se utvrdi da imaju morala i energije da deluju... Dok god nam poslanici bili matorci od po 80 ili bivse modelsice... nema nam spasa.

Bojim se da pojednostavljujes stvari. Najopasniji nisu takvi poslanici vec oni "sposobni" sa lepim odelima,masnama i casovnicima a sve od poslanicke plate.
Posto znam da si DS-ovac, pitanje glasi: ko je sprecavao poslanike DS-a da se suprostave brojnim odredbama zakona kojima se unistava drzava? Svi su oni ista g...!

Bojim se da pojednostavljujes stvari. Najopasniji nisu takvi poslanici vec oni "sposobni" sa lepim odelima,masnama i casovnicima a sve od poslanicke plate.
Posto znam da si DS-ovac, pitanje glasi: ko je sprecavao poslanike DS-a da se suprostave brojnim odredbama zakona kojima se unistava drzava? Svi su oni ista g...!

Mogu da pretpostavim, ali ne mogu da dam bas sudski proverljive dokaze, da je Tadic smetao. Iz nekog nepoznatog razloga je DS prakticno stala cim se napravila vlada posle izbora 2008. godine.
Da je neko od partnera, SPS ili G17, hteo da srusi tu vladu - tako bi i bilo.
Tadic je uradio sve sta je mogao za SNS, za SPS... mogu cak da kazem i za okolne zemlje - a najmanje za nas u Srbiji. Zato je i prosao tako kako je prosao, na izborima.

Kvalitet poslanika je diskutabilan, kako ondasnjih tako i sadasnjih. Na svakoj listi prvo dodje grupa iz Beograda, pa onda tek ostali :roll: Beograd u ovom sazivu ima mislim 117 poslanika od 250, iako po broju stanovnika zasluzuje mozda 70, ne vise. Hajde ako je DS nagurala Beogradjane - ali i SNS je jednako. Svaga tu ima, od matoraca od 80+ do modelsica :roll: Jednima fali energija, a drugi su ikebana.
Poslanik treba da bude neko ko se razume u svoju struku - a stranke imaju timove pravnika da to sloze na uredjen nacin.

Glasam za DS iz razloga sto smatram da tamo ima ljudi koji rade. I strasno me nervira kad pominju "socijaldemokratsku stranku" jer smatram da treba da ostanu sam centar. Ne svidja mi se levica jer vuce na SFRJ, odakle smo imali mnogo stete, a desnicari su se pokazali kao magla, pocelo je sa Karlobag.... a zavrsilo se bez KiM.
Ako iznikne neka druga grupa ljudi, a da se ja uverim da se njihove reci i dela malo razlikuju, mozes u buducnosti da me ocekujes tamo.
Pouzdanost je ono sto je meni vazan faktor, da ne bude iznenadjenja u kursu stranke.

Када наши посланици прочитају ово писмо,

шта мислите да ли ће гласати по савести или како им кажу њихови шефови посланичких група:think:

.

Ти још увек мислиш да они имају савест...
Занимљиво :)

Mogu da pretpostavim, ali ne mogu da dam bas sudski proverljive dokaze, da je Tadic smetao. Iz nekog nepoznatog razloga je DS prakticno stala cim se napravila vlada posle izbora 2008. godine.
Da je neko od partnera, SPS ili G17, hteo da srusi tu vladu - tako bi i bilo.
Tadic je uradio sve sta je mogao za SNS, za SPS... mogu cak da kazem i za okolne zemlje - a najmanje za nas u Srbiji. Zato je i prosao tako kako je prosao, na izborima.

Kvalitet poslanika je diskutabilan, kako ondasnjih tako i sadasnjih. Na svakoj listi prvo dodje grupa iz Beograda, pa onda tek ostali :roll: Beograd u ovom sazivu ima mislim 117 poslanika od 250, iako po broju stanovnika zasluzuje mozda 70, ne vise. Hajde ako je DS nagurala Beogradjane - ali i SNS je jednako. Svaga tu ima, od matoraca od 80+ do modelsica :roll: Jednima fali energija, a drugi su ikebana.
Poslanik treba da bude neko ko se razume u svoju struku - a stranke imaju timove pravnika da to sloze na uredjen nacin.

Glasam za DS iz razloga sto smatram da tamo ima ljudi koji rade. I strasno me nervira kad pominju "socijaldemokratsku stranku" jer smatram da treba da ostanu sam centar. Ne svidja mi se levica jer vuce na SFRJ, odakle smo imali mnogo stete, a desnicari su se pokazali kao magla, pocelo je sa Karlobag.... a zavrsilo se bez KiM.
Ako iznikne neka druga grupa ljudi, a da se ja uverim da se njihove reci i dela malo razlikuju, mozes u buducnosti da me ocekujes tamo.
Pouzdanost je ono sto je meni vazan faktor, da ne bude iznenadjenja u kursu stranke.

Postujem ja tvoje opredelenje iako se sa argumentima koje iznosis uopste ne slazem. Ali, nije to bila poenta mog posta. Samo sam se osvrnuo na tvoj pokusaj diskriminacije poslanika na "matorce" i "modelsice" kao problem. Ja tvrdim da to nema presudnu vaznost vec su problem oni koji su podmukli lobisti (znaci placeni od nekoga) da provuku odredbe koje odgovaraju tajkunima ili drugim vlasnicima kapitala. (Npr. donet je Zakon koji daje mogucnost vecinskom vlasniku da PRINUDNO otkupi akcije malih akcionara)

Русија-ЕУ: страсти по месу

Тагови: Коментари, ЕУ, месо, храна, Економија, Европа, Русија
Иљја Харламов, интернет редакција
20.11.2012, 16:29

Фото: EPA
Храна је на столу, на квалитет немојте да се жалите. Европски испоручиоци месних прерађевина настављају да заобилазе забране извоза сумњиве продукције у Русију. Россељхознадзор обећава нова ограничења, али још једном се нада у конструктивни дијалог са европским колегама.
Скандали везани за испоруке неквалитетног меса у Русију и других прехрамбених производа из Европе дешавају се редовно. Још је свеже сећање на прошлогодишњи „диоксидни скандал“. Тада је Москва забрнаила увоз у земљу меса из Немачке, зараженог диоксином – веома токсичном супстанцом коју називају мином са одложеним паљењем. Она уништава јетру и бубреге и избацује се из организма деценијама. После Немачке диоксин је био откривен у намирницама које се увозе из Белгије и Ирске. Била је забрањивана опасна рибна продукција из Норвешке и балтичких држава. При томе у свим случајевима се види чудна законитост: Русија ни једном није добила благовремено обавештење националних ветеринарских служби и компетентних органа ЕУ о ризику увоза неквалитетних намирница.

За протекло време ситуација се није квалитативно променила. Неки европски партнери и даље виде у Русији тржиште које је у стању да прогута буквално све. По речима руководиоца Россељхознадзора Сергеја Данкверта, наставља се откривање случајева коришћења сировина из трежих земаља у готовој месној продуцкији коју произвођачи ЕУ шаљу у Русију, као и сировине из европских предузећа која није атестирана на испоруке у Царински савез. На крају руски потрошачи често морају да купују мачку у џаку. И добро ако није у буквалном смислу те речи.

Решење овог проблема мора да буде систематско, истиче секретар за штампу Россељхознадзора Алексеј Алексејенко:

Наши европски партнери сматрају да од тада када смо постали чланови СТО, Русија је незаштићена пред тиме шта нам они испоручују. Они би хтели да ми примимо све. Разуме се, то не можемо да допустимо. Имамо законодавство које штити које штити потрошача. И морамо да га поштујемо. При томе реч је не само о безбедности намирница, већ и о биолошкој безбедности земље. Једина варијанта да се овај посао изгради у систем јесте да се настави процес договора и да се створи преглед посразума обавезних за партнере.

Сергеј Данкверт констатује да су руски стручњаци више пута проналазили у европској продуцкији месо живине са Тајланда. Такође се сусрећу такве земље као што су Пакистан и Иран. Упоредо са тим европске структуре траже од Русије да им се приликом слања готове продуцкије прилаже њена историја од и до. Између осталог, ови захтеви носе строго хипотетички карактер, јер Русија до данас није испоручивала месо у ЕУ. Очигледно одражва се политика протекционизма у погледу сопствених произвођача. И то у епоху СТО! У суштини, европско прехрамбено тржиште је данас затворено за треће земље. У том контексту продукција из саме Европе, која се испоручује у овкиру СТО, често не одговара њеним захтевима, сматра генерални директор медија-групе Сељачке новине Игор Абакумов:

Осим тога нема културе потрошње месних производа у Русији, као што то постоји у Европи и Америци. Углавном људи не разликују добро од лошег. Пре свега треба да се поштују стандарди. Место треба да буде не замрзнуто, већ охлађено. А такво место из Европе или САД није могуће достављати. Како би Русија имала своје месо потребна је јасна државна политика, која до данас није формулисана.

Јасно је да ће се питања Москве за ЕУ само увечавати, а обратни притисак на њу расти. Россељхознадзор више пута је молио европске колеге да прецизирају списак испоручилаца у Русији и да искључе из њега оне који крше одговарајућа правила. Ипак све стоји на месту. При томе бескрајне консултације руских и европских стручњака не доводе ни до чега, без обзира на гласне изјаве европских чиновника ЕУ о доношењу неопходних мера.

Прошле недеље у Бриселу су одржани нови преговори представника Россељхознадзора, генералног директората за здравствену заштиту и потрошњу и генералног директората за трговину ЕУ. Нажалост, до заједничког имениоца стране нису дошле. Москва се ипак нада да ће пре или касније то бити учињено. Јер, чинило би се, очигледно је да Европа која узноси своју цивилизованост треба и да тргује цивилизовано.

Postujem ja tvoje opredelenje iako se sa argumentima koje iznosis uopste ne slazem. Ali, nije to bila poenta mog posta. Samo sam se osvrnuo na tvoj pokusaj diskriminacije poslanika na "matorce" i "modelsice" kao problem. Ja tvrdim da to nema presudnu vaznost vec su problem oni koji su podmukli lobisti (znaci placeni od nekoga) da provuku odredbe koje odgovaraju tajkunima ili drugim vlasnicima kapitala. (Npr. donet je Zakon koji daje mogucnost vecinskom vlasniku da PRINUDNO otkupi akcije malih akcionara)
Inače ovo nije ništa loše ko ima u vlasništvu više od 95% akcija firme da može da otkupi sve ostale akcije po zadnje važećoj ceni na berzi .tj da ISPLATI male akcionare i uzme svih 100% u svoje vlasništvo. to je normalna pojava svuda na svetu.

Ja cu uvek da podrzim otvorenost. Prihodi javnih sluzbenika (od predsednika drzave do nivoa opstinskih odbornika) moraju da budu javni. Svi kumovi moraju da budu pod prismotrom, kao i porodica 5 kolena od zaposlenog kod drzave. Kontrola mora da postoji, inace necemo samo da budemo u blatu - nego cemo da postanemo blato.

Русија-ЕУ: страсти по месу

Тагови: Коментари, ЕУ, месо, храна, Економија, Европа, Русија
Иљја Харламов, интернет редакција
20.11.2012, 16:29

Фото: EPA
Храна је на столу, на квалитет немојте да се жалите. Европски испоручиоци месних прерађевина настављају да заобилазе забране извоза сумњиве продукције у Русију. Россељхознадзор обећава нова ограничења, али још једном се нада у конструктивни дијалог са европским колегама.
Скандали везани за испоруке неквалитетног меса у Русију и других прехрамбених производа из Европе дешавају се редовно. Још је свеже сећање на прошлогодишњи „диоксидни скандал“. Тада је Москва забрнаила увоз у земљу меса из Немачке, зараженог диоксином – веома токсичном супстанцом коју називају мином са одложеним паљењем. Она уништава јетру и бубреге и избацује се из организма деценијама. После Немачке диоксин је био откривен у намирницама које се увозе из Белгије и Ирске. Била је забрањивана опасна рибна продукција из Норвешке и балтичких држава. При томе у свим случајевима се види чудна законитост: Русија ни једном није добила благовремено обавештење националних ветеринарских служби и компетентних органа ЕУ о ризику увоза неквалитетних намирница.

За протекло време ситуација се није квалитативно променила. Неки европски партнери и даље виде у Русији тржиште које је у стању да прогута буквално све. По речима руководиоца Россељхознадзора Сергеја Данкверта, наставља се откривање случајева коришћења сировина из трежих земаља у готовој месној продуцкији коју произвођачи ЕУ шаљу у Русију, као и сировине из европских предузећа која није атестирана на испоруке у Царински савез. На крају руски потрошачи често морају да купују мачку у џаку. И добро ако није у буквалном смислу те речи.

Решење овог проблема мора да буде систематско, истиче секретар за штампу Россељхознадзора Алексеј Алексејенко:

Наши европски партнери сматрају да од тада када смо постали чланови СТО, Русија је незаштићена пред тиме шта нам они испоручују. Они би хтели да ми примимо све. Разуме се, то не можемо да допустимо. Имамо законодавство које штити које штити потрошача. И морамо да га поштујемо. При томе реч је не само о безбедности намирница, већ и о биолошкој безбедности земље. Једина варијанта да се овај посао изгради у систем јесте да се настави процес договора и да се створи преглед посразума обавезних за партнере.

Сергеј Данкверт констатује да су руски стручњаци више пута проналазили у европској продуцкији месо живине са Тајланда. Такође се сусрећу такве земље као што су Пакистан и Иран. Упоредо са тим европске структуре траже од Русије да им се приликом слања готове продуцкије прилаже њена историја од и до. Између осталог, ови захтеви носе строго хипотетички карактер, јер Русија до данас није испоручивала месо у ЕУ. Очигледно одражва се политика протекционизма у погледу сопствених произвођача. И то у епоху СТО! У суштини, европско прехрамбено тржиште је данас затворено за треће земље. У том контексту продукција из саме Европе, која се испоручује у овкиру СТО, често не одговара њеним захтевима, сматра генерални директор медија-групе Сељачке новине Игор Абакумов:

Осим тога нема културе потрошње месних производа у Русији, као што то постоји у Европи и Америци. Углавном људи не разликују добро од лошег. Пре свега треба да се поштују стандарди. Место треба да буде не замрзнуто, већ охлађено. А такво место из Европе или САД није могуће достављати. Како би Русија имала своје месо потребна је јасна државна политика, која до данас није формулисана.

Јасно је да ће се питања Москве за ЕУ само увечавати, а обратни притисак на њу расти. Россељхознадзор више пута је молио европске колеге да прецизирају списак испоручилаца у Русији и да искључе из њега оне који крше одговарајућа правила. Ипак све стоји на месту. При томе бескрајне консултације руских и европских стручњака не доводе ни до чега, без обзира на гласне изјаве европских чиновника ЕУ о доношењу неопходних мера.

Прошле недеље у Бриселу су одржани нови преговори представника Россељхознадзора, генералног директората за здравствену заштиту и потрошњу и генералног директората за трговину ЕУ. Нажалост, до заједничког имениоца стране нису дошле. Москва се ипак нада да ће пре или касније то бити учињено. Јер, чинило би се, очигледно је да Европа која узноси своју цивилизованост треба и да тргује цивилизовано.

Pametno, a ne ko peachkice samo da klimaju glavama bez da razmisle o posledicama.
DOLE GMO!

Alooooooo ljudii , pa svi mi se trujemo već poodavno GMO-hranom , svaki ijedan biljni hibrid ima modifikovane sastavne komponente i razlikuje se od originala , na našim poljima poodavno ima olova i žive u biljkama -pa sa,o seme biljke je zaštićeno živinom boom i to se desetinama godinama untrag trovalo svake godine

Ajde ne lupaj, cak i da je tacno to sto pricas sta hoces time da kazes? Da treba da im dozvolimo da nas truju jos vise i nemilosrdnije?

Inače ovo nije ništa loše ko ima u vlasništvu više od 95% akcija firme da može da otkupi sve ostale akcije po zadnje važećoj ceni na berzi .tj da ISPLATI male akcionare i uzme svih 100% u svoje vlasništvo. to je normalna pojava svuda na svetu.

Gde je to normalna pojava? Po kojim cenama se otkupljuju akcije u "normalnom svetu"?
Jel' tebi logicno da se prisilno otkupe akcije malih akcionara po ceni koju su sami ispinovali a da mesec dana kasnije prodaju isto preduzece po 5 (pet) puta vecoj ceni? Pri tome, unazad dve godine nisu delili dividendu da bi je odmah po prinudnom otkupu sebi dodelili?
I sve je to za tebe NORMALNO.
Tako nam i treba kada biramo takve poslanike koji za male pare donose zakone kako koji odgovara tajkunima.
Mene zabrinjava cinjenica da ima ovakvih kao ti koji svaku pljacku smatraju "normalnom".
No, kad tad mora doci vreme za neke nove moralne ljude kojima nece biti normalna pljacka i lopovluk.
Ocekujem da ces napisati i da je izmena Zakona o GMO "normalna" jer to isto ima u zakonima svih "normalnih" zemalja.

Ajde ne lupaj, cak i da je tacno to sto pricas sta hoces time da kazes? Da treba da im dozvolimo da nas truju jos vise i nemilosrdnije?

Баш тако. Можда је тај, који је то написао, један од посланика, па хоће унапред да опере савест, као ми се одавно трујемо, али нисмо то знали, па би он, посланик, ето да то и озваничи, ДА ГЛАСА ЗА ГМО!!!

.

Pričam o tome da vi nemaste pojma šta jedete , počev od biljaka koje se ovde gaje pa do mesa i mesnih prerađevina
Naše oranice su zatrovane živom i olovom , a to je sve posledica načina zaštićavanja semenoga materijala bojama na bazi olova i žive , naš seljak je te iste koristio na svojim njivama 50 godina unatrag i kada su pre par godina uzeli materijal na analizu imali su šta da vide. Inače u evropi je ista stvar zabranjena više od 20 godina unatrag , zatim naši biljke su hibridi -akjo neko ne zna šta su hibridi evo mali kratak kurs , Hibrid je biljka kojom je ukrštanjem menjana genetska struktura da bi bile otpornije na sušu na sunce na bolesti- u prevodu to je već GMO hrana jer je hibridni kukuruz ništa drugo do GMO kukuruza , naša stoka se hrani sa istim biljkama pa kroz njih preko krava i mleka i mesa taj materijal dopire i do čoveka i u njegovu ishranu. Naše mešaone još koriste za ishranu stoke riblje koštano brašno i hranu na bazi životinskoga porekla a u evropi je ista ta stvar zabranjena pre 20 godina jer su utvrdili da ona ubrzava razvoj nekih teških bolesti na životinjama kao naprimer meningitis i kravlje ludilo.Zato se kod nas uvodio zakon o zabrani davanja pomija životinjama ali naše seljake i zato zabole U evropi se svinje i prasad ne vakcinišu jer je utvrđeno da sve te vakcine ostavljaju rezidije u životinjama i njenom mesu koje mogu da utiču na ljudsko zdravlje , kada se životinje razbole jednostavno se radi "Stemping Out" tj pokolju se životinje ali se kod njih pri uzgoju maximalno kontroliše sve od proizvodnje hrane pa sve do dezobatrijera.
A tek živina , pa naša pilad ni ne liče na piliće od pre dvadeset godina -hgrperprodukcija je učinila svoje i uskoro ćemo imati živinu koja ima samo noge i grudi.

Back