Otvaram vam svoju dusu, tesko mi je...

autoexec

Zainteresovan član
Poruka
139
UVOD U POST: U ovom postu cu vam opisati, kako zivim, i koje strahove imam, cega se plasim i sta me uzurpira. Bio sam kod psihijatra i psihijatar mi je rekao da je u pitanju anksioznost i dao mi je XANAX, rekao sam mu da se plasim sizofrenije i on mi je rekao da je nemam, ali se ja i dalje plasim. Molim vas odgovorite sta mislite o ovome, kada sve budete procitali! Potrebni su vam vasi saveti kako da smirim ovo stanje u glavi...

TOTALNA OPSERVACIJA

ISHRANA: Uglavnom imam 1 ili 2 obroka dnevno, jer kada ustanem u 3 popodne, automatski sam preskocio dorucak i uzinu, i ostaju mi samo rucak i vecera. Sto se tice vecera ona varira, nekada bude neki slatkis, a nekada nesto ozbiljno. Sto se tice vrste hrane, varira. U 70% slucajeva je fast food : pljeskavice,mcdonalds,pizze itd. a nekada bude "zdrava ishrana. Nekada napravim plan da se zdravo hranim i pridrzavam se dva dana ali mi dosadi veoma brzo. Pijem sokove i jedem slatkise.
POROCI: Ne pijem alkohol,kafu, ne drogiram se, ne pusim cigare.
UREDNOST: Veoma sam neuredan, slabo sredjujem sobu, mrzi me da budem iskren, rekao bih da sam bas lenj, sta god mogu da uradim danas, ostavicu za sutra, odnosno za prekostura i tako u krug...
FIZICKA AKTIVNOST: Veoma slaba, nekada izadjem napolje sa prijateljima ili do prodavnice, ali objasnicu zbog cega je slaba. Vec 2/3 godine je veoma slaba, a pre toga sam intenzivno isao u teretanu i radio kardio.
STRES : Stres pravim ceo zivot samom sebi, zbog sitnica
JEZICI: engleski, italijanski i srpski.
BOLESTI/STANJA:
SOMATSKE: 1. ASTMA ( DO 13 godine) HIPER, ZILBERT
PSIHICKE: Panicni poremecaj, a ovo ostalo sam nagadjao.
LJUBAVNA VEZA: Da.
1. Smeta mi kada neko mljacka, ili glasno dise ili hrce, ili ako tiho prica ili sapuce uglavnom mi to ne smeta kod stranih osoba, vec kod osoba sa kojima sam u srodstvu. To me uzasno nervira i uglavnom opomenem osobu da to prestane da radi, ako je hrkala probudim je, a ako tiho price onda joj kazem da me to nervira.
2. Dosta puta u toku dana mi dolaze misli i slike ispred glave kako cu se razboleti od neke bolesti, ili kako ce mi se roditelji razboleti, ili kako cu umreti, ili kako cu se razboleti od neke psihicke bolesti i to me jako plasi, i onda moram da odradim kompulsivnu radnju sa rukama kako bih to "sprecio". To je jedina opsesivna misao koju imam.
3. Ukoliko sam slusao neku pesmu, pre 5 minuta/2 sata ili u toku dana desi se da mi se ta pesma par puta u glavi ponavlja i ne mogu da je izbacim, to u proseku traje 20-30 sekundi i onda nestaje. Uglavnom kada se desava ne ide cela pesma nego npr. rifove gitare, ili refren. npr prince, queen itd...
4. Ukoliko bih cuo nekog kako bi se prodrao bas glasno blizu mene, u glavi bi mi odzvanjala njegova recenica koja bi posle prestala.
5. Kada procitam neku rec, ili cujem neku rec, ili recenicu mogu da je zamislim u svojoj glavi i da tacno ponovim kako je sve napisano, narocito ako sam pod stresom u tim momentima. Takodje ukoliko zelim da zamislim neku odredjenu pesmu ili bilo sta drugo mogu tacno da je pustim i da je zamislim u glavi.
6. Kada bih zamislio bilo sta ili rekao vezano za buducnost npr. ici cemo na more, ili nesto slicno, odma mi se javi misao opsesivna misao u glavu i moram da odradim komplusiju kako bih to prekinuo, a opsesivna misao je da cu umreti i necu doziveti tu buducnost.
7. Misaone recenice, misli ili zvukovi koje zamisljam ili koje cujem iskljucivo u svojoj glavi.

a.) TOKOM DANA -
Cujem svoje misli, koje bih nazvao " misaone recenice". Tako bih ih nazvao jer misli koje cujem imaju recenicu, ali nemaju jasnu poruku, niti sadrzinu, niti bi se iko obratio meni, niti bi takva recenica imala bilo kakav uticaj na moje donosenja odluka, ali dovljno je da me uspanici, podigne puls, pritisak, da mi se oznoje dlanovi, i da zapitam sebe da li ludim. Sve stvari odnosno te misli tj. recenice koje cujem u svojoj glavi, znam da poticu iz glave.
1. DESAVAJU SE: na silu, sam mi mozak ubacuje te misaone recenice. Kao kada covek legne da spava i dok tone u san padne mu napamet da mu je sutra poslednji dan da vrati kredit, takva je ista moja reakcija na te recenice ili kako vec. Desavaju se takodje kada mislim o tome.
2. IZVOR: Izvor dolazi iskljucivo iz glave, tacno osecam kako ce mi glava "eksplodirati" od svih tih misli i recenica koje mi se javljaju. Nekada me toliko uznemiri da pomislim da cujem spolja ali znam da je u glavi.
3. DUZINA: Duzina toga sto mi se desava je bukvalno jedna milisekunda, cak ni toliko. Traje delic sekunde, ili najvise pola sekunde.
4. MISAO: Misao nema uopste smisla koja se javi. Nekada bi mi se javila rec npr "lopta", a nekada bi to bila jasna recenica poput " put je ravan", kisa pada trava raste, itd... , neki citat ili nesto sto sam cuo u toku dana ili nesto sto uopste nikada nisam cuo.
5. INTERAKCIJE: Te misaone recenice nemaju nikakve interakcije sa mnom. Niti me na bilo sta navode, niti komuniciraju sa mnom, niti daju bilo kakvu poruku, apsolutno nista, samo me uznemiravaju jer ja to ne kontrolisem i ne zelim da mi se to desava.
6.TONALITET: Tonalitet tih misli varira, nekada su blage da ih jedva cujem, a nekada bi bilo toliko jako kao da mogu da "cujem svoje misli".
7. VREME KADA SE DESAVAJU: Vreme kada se desavaju nije eksplicitno odredjeno. Desavalo bi se kada bih cuo zvuk recimo, masine, klime, vode kako kaplje, vode kako vri na sportetu, kada bih razmisljao o tome ili kada nesto drugo radim, kada cujem zvuk parketa kako skripi, a inace cujem svaki sum apsolutno sve, imam veoma razvijen sluh.
8. NE DESAVAJU SE ILI SE RETKO DESAVAJU : Kada pricam sa nekim, kada stavim slusalice u slusam muziku, kada sam duboko skoncentrisan na nesto mada i tada mogu da se jave. Ne desavaju se kada sve ugasim sto se cuje u blizini i kada pocnem da preispitujem sebe da li je ovo normalno, tada se ne desavaju. Dakle kada bih seo i poceo da razmisljam da li je ovo normalno i da je mrtva tisina ne bih nista tada cuo niti zamislio u glavi, a cim bih nesto cuo odmah bi to moglo potencijalno da se javi.
9. OSECAJ: Kada se one jave osecam se uznemireno. Uplasim se da li sam lud, da li je ovo halucinacija, da li ce ovo sto je interno preci u eksterno, pocinje da mi lupa srce, da se znojim i osecam leptirice u stomaku.
KADA SU NASTALE: Navescu ispod.
b.) tokom uspavljivanja, tonjenja u san -

1. DESAVAJU SE: Na silu, telo zeli da mi spava, dusa zeli da mi spava ali mozak na silu ovo radi i na silu mi ubacuje ove stvari u glavu i ne mogu da zapsim nikako.
2. VREME: Nakon 20-30 sekundi od kada krecem da tonem u san. Presetaju cim otvorim oci nakon tih 20-30 sekundi, ali tada sam vec u velikom strahu i imam 300 misli da li ludim.
3. IZVOR: Izvor kao i prethodne dolazi iz glave, znam da je iz glave, znam da je imaginarno.
4. DUZINA: Duzina toga je sve dok tonem u san, bude kratko jer odmah otvorim oci jer ne mogu da izdrzim.
5.INTERKACIJE: Nema nikakvih interakcija sa realnim zivotom, samo hocu da spavam.
6. TONALITET: Veoma, veoma glasan. Sve mogu da razumem sta se prica u glavi, da zamislim ljude, recenice, slike, misli i apsolutno sve, mogu zamisliti sebe.
7. VREME KADA SE DESAVAJU: Kada tonem u san, ili redje ako ne bih spavao 2 dana i onda bih imao osecaj slican u glavi.
8. NE DESAVAJU SE kada: otvorim oci, ali tada se javi ovo prethodno iz dana i sam sa sobom u glavi pocnem da preispitujem sebe da li je ovo normalno.
9. OSECAJ: Osecaj je veoma kompleksan ali cu probati da ga objasnim sto je jednostavnije moguce. Krenem da spavam, odnosno da tonem u san i u roku od 30 sekundi mi mozak sam napravi takvu realnu sliku u glavi kako npr. igram fudbal, kako lezim u bolnici i pricam sa doktorima, kako sam u kaficu i cujem dve osobe i zamisljam ih kako pricaju o necemu i razumem recenice o cemu pricaju, pa slika da sam umro, pa slika u glavi da ludim, pa nakon toga pesma u glavi pocne da se vrti, pa nakon toga, zamislim svoje prijatelje kako pricam sa njima, ili bi se desilo da cujem odjednom jedan jak bljesak ili jak zvuk u glavi da me trgne iz tog uspavljivanja. Naveo sam vam 7 stvari i ovo mi se sve desi za samo 30 sekundi dok tonem u san i posle ovoga nema sanse da zaspim jer sam ubedjen da ja ludim, da ovo nije normalno, i da cu oboleti od neke psihicke bolesti. Najintenzivnije bude uvece kada tonem u san, a tokom dana je parcijalno, moze da bude cesto, a moze da ih nema 3 sata pa da mi se opet jave. Cim otvorim oci preplavi me strah da cu ove stvari poceti da cujem u realnosti, da cu poludeti, pocne da mi lupa srce, osetim kako se znojim i kako sam u velikom strahu i cim otvorim oci i sednem na krevet i pocnem da osluskujem, nista se ne cuje i tisina je.
10. KADA SU NASTALE: Prvi put su nastale kada sam bio na prvoj sahrani u zivotu, pre godinu i nesto dana. Drugi put su se javile pre 4 meseca kada sam pio zoloft 3 dana. I pocele su da se javljaju poslednjih 2 meseca, samo sto bi trajale 2 dana i prestale bi a sada je svaku noc ovako.

U VEZI OVIH STVARI:
- Ne mislim da me ove misli/recenice prate/ da me kontrolisu/ da mogu da pricam sa njima, niti da me komentarsiu/ da me neko prati/ da sam vladin spijun/ da citam misli, da drug imogu da citjau moje, da mi neko truje hranu, da mogu da super moci, da vidjam stvari koje nisu tu .... ogroman strah imam!
- Imam strah od smrti, da cu poludeti, da cu dobiti sizofreniju, da cu uci u psihozu, da cu cuti neke stvari koje drugi ne cuju, da cu se razboleti od neke bolesti somatske ili psihicke, da ce mi pozliti, da cu se srusiti, da cu imati nesrecan brak, da necu zavristi fakultet, da necu moci da imam decu i da ce neko meni drag umreti, imam fobiju od lekova, vitamina, a narocito AD, mislim da ce mi promeniti hemijsku strukturu mozga i da necu vise biti ista osoba. Psihijatar mi je rekao da nemam sizofreniju, svaki test koji sam odradio za sizu je negativan ali se i dalje plasim...

- Nikada nisam bio u hipohondriji, cak mi je prilikom jednog sistematskog pregleda u skoli receno da mi je ubrzan puls i da dodjem na kontrolu i da odradim dodatne kardioloske pretrage, 5 razred a ja sam rekao vazi i nisam otisao jer nisam mislio da je ozibljno, a sada da mi covek kaze da imam mladez, pomislicu da imam melanom i odmah cu ici do dermatologa. SVE je to nastalo zbog STITNE, unistila mi je psihu. Napravila mi je haos u glavi, anksioznst, panicne napade, hipohondriju, kardiofobiju, strah od sracnog zastoja, infarkta i mnogih drugih stvari vezana za srce. Kada nje nije bilo, niecga se nisam plasio, ziveo sam punim plucima, uzivao u zivotu.

- Strahovi od umiranja i mnogih stvari drugih su ranije bili intenzivniji, a sada je strah od ludila odjednom, i uopste nemma strah da setam, da budem sam kuci, nit iista slicno, sada mi je u glavi samo da ne poludim.

na prvu

kad vec ne spavas do 6 , taj dan ne lezi , ponasaj se kao da si tek ustao , posto ne radis vidi kako ce se odraziti na tebe

izbaci brzu hranu i sokove , slatkise smanji

ne mora zdrava hrana al nek bude kuvana , pecena , voce i povrce

angazuj um necim , citaj , bindzuj , igraj sah online

ne razmisljaj o strahovima , ko ih ...

Hvala...
Kada sam napolju sa prijateljima ovo mi se ne desava, takodje kada slusam muziku ovo se ne desava, znaci kada se uspavljujem ili odjednom u toku dana ali sam detalje napisao tacno gore da znate sta se kada desava pa me zanima vase misljenje, posto je misljenje iskusnog psihijatra da je u pitanju anksioznost.

Hvala...
Kada sam napolju sa prijateljima ovo mi se ne desava, takodje kada slusam muziku ovo se ne desava, znaci kada se uspavljujem ili odjednom u toku dana ali sam detalje napisao tacno gore da znate sta se kada desava pa me zanima vase misljenje, posto je misljenje iskusnog psihijatra da je u pitanju anksioznost.
Pa znaci kad si zaokupiran necim to se ne dogadja. Pronadji neku zanimaciju

Vjerovatno imas vise udruzenih poremecaja,anksioznost,fobije,okp, i depresiju;strah od ludila(sizofrenije) ti je jedan od cescih mentalnih simptoma anksioznosti,no ne zaostaju puno ni strah od smrti i gubitka voljene osobe,ponavljanje raznih radnji i misli je simptom opsesivno kompulsivnog poremecaja,takodje mogu se javiti i najrazlicitiji mentalni i fizicki simptomi kao posledica anksioznosti.Dakle ne, NEMAS sizofreniju trebas piti lijekove koje si dobio,ako ti isti odgovaraju naravno,sto se tice necega sto ti mozes uraditi jedino sto zapravo mozes je fizicka aktivnost,i to zesca da te misici zabole ,zato sto je misicna napetost povezana sa anksioznoscu

Vidim da te muka pritisla brt,nego reci da li si isao kod privatnog ili drzavnog psihijatra
Kod drzavnog, pa onda kod privatnog i obojica su mi rekli isto. Privatni je veoma poznat i skup je, prof dr je i sumnjam da bi omasio, ali ja i dalje imam ogroman strah. Tesko je da objasnim jednostavno imam periode kada mi se ovo deava i kada ne desava.

Kod drzavnog, pa onda kod privatnog i obojica su mi rekli isto. Privatni je veoma poznat i skup je, prof dr je i sumnjam da bi omasio, ali ja i dalje imam ogroman strah. Tesko je da objasnim jednostavno imam periode kada mi se ovo deava i kada ne desava.
Nisam te to pitao zato sto sam mislio da je psihijatar omasio dijagnozu,vec vise zato da li je pogodio terapiju,reci mi sta trenutno pijes?

Vjerovatno imas vise udruzenih poremecaja,anksioznost,fobije,okp, i depresiju;strah od ludila(sizofrenije) ti je jedan od cescih mentalnih simptoma anksioznosti,no ne zaostaju puno ni strah od smrti i gubitka voljene osobe,ponavljanje raznih radnji i misli je simptom opsesivno kompulsivnog poremecaja,takodje mogu se javiti i najrazlicitiji mentalni i fizicki simptomi kao posledica anksioznosti.Dakle ne, NEMAS sizofreniju trebas piti lijekove koje si dobio,ako ti isti odgovaraju naravno,sto se tice necega sto ti mozes uraditi jedino sto zapravo mozes je fizicka aktivnost,i to zesca da te misici zabole ,zato sto je misicna napetost povezana sa anksioznoscu
Vrlo je moguce, samo sto mi nije dao nikakvu dijagnozu, covek me je toliko pazljivo slusao i zapisivao sve i postavljao pitanja i ocigledno je toliko siguran da je sa mnom sve u redu, kada mi je zakazao kontrolu tek za 40 dana, i dao mi samo XANAX 0.5mg da pijem. 0.25mg ujutru i 0.25mg uvece... Ovo mi se desava kada nesto radim, ali mi se ne desava kad aasm napolju sa drustvom, kada slusam muziku ili kada nesto slicno radim. Sto se tice panicnih napada nemam ih, ali imam strah da cu ih dobiti i onda samog sebe pozuurjem da dodjem kuci. Imao sam ukupno 3 najjaca panicna napada u zivotu a ostali su trajali 2 minuta bukvalno.

Vrlo je moguce, samo sto mi nije dao nikakvu dijagnozu, covek me je toliko pazljivo slusao i zapisivao sve i postavljao pitanja i ocigledno je toliko siguran da je sa mnom sve u redu, kada mi je zakazao kontrolu tek za 40 dana, i dao mi samo XANAX 0.5mg da pijem. 0.25mg ujutru i 0.25mg uvece... Ovo mi se desava kada nesto radim, ali mi se ne desava kad aasm napolju sa drustvom, kada slusam muziku ili kada nesto slicno radim. Sto se tice panicnih napada nemam ih, ali imam strah da cu ih dobiti i onda samog sebe pozuurjem da dodjem kuci. Imao sam ukupno 3 najjaca panicna napada u zivotu a ostali su trajali 2 minuta bukvalno.
Dakle to se ne desava kada je mozak preokupiran necim,sto se tice straha od panicnih napada pa to je vec klasika,anksioznost se na kraju uvijek pretvori u strah od samoga straha,zbog toga i imas strah od sizofrenije,deluzija panicnih napada,strah od gubitka kontrole nad samim sobom i sl. a reci mi kako reagujes na ksanaks

Dakle to se ne desava kada je mozak preokupiran necim,sto se tice straha od panicnih napada pa to je vec klasika,anksioznost se na kraju uvijek pretvori u strah od samoga straha,zbog toga i imas strah od sizofrenije,deluzija panicnih napada,strah od gubitka kontrole nad samim sobom i sl. a reci mi kako reagujes na ksanaks
Pijem ga 5 dana, pa ovako.
Osecam se umorno i slabi su mi misici od njega i mogao bih da spavam ceo dan...
Lepse zaspim posto ranije nisam mogao da spavam od ovih misli u glavi koje su se pojacavale i bile su jake, tako da sada zapsim u roku od 2 minuta ali se budim cesto, nikako ne mogu da tipa povezem 8 konstatnih sati sna.

Back