Otudjenost ~~~~

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Cula sam se s prijateljicom sinoc:

Zivi na Floridi. U nekom manjem mestu. Na obali okeana.
Tu se udala, vec je bila na kraju tridesetih.
Suprug joj radi, ona radi Part time,jer tako zeli - cisto da ima za sebe - kozmetika,garderoba, gorivo za auto ...

Sve je doslo na svoje mesto... osim da joj je jako tesko da nadje prijatelje.

Stan u zgradi u kojoj zive ima bazen na krovu. Pa se nadala da ce barem nekog tamo upoznati.
Medjutim, najcesce pliva sama u tom bazenu... jer stanari zgrade uopste ne navracaju...
Cak ni oni koji imaju decu..
Niije joj jasno zasto - kad je napolju 35C.

Zaspoceli su drugarstvo sa nekim bracnim parom koji ih je jednom pozvao u goste...
ali zajedno sa njima i jos dvadesetak ljudi....
Igrali su neke drustvene igre, i na kraju pustili film, i tako svi gledali.
Kaze da se osecala usamljeno te veceri.

U njenom mestu ljudi uglavnom, idu zajedno u shopping- a njoj shopping ne pricinjava zadovoljstvo.
Ili idu na rucak zajedno - sto je za nju takodje bzvz. i zeli da bude kod kuce za vreme rucka, i ima ga sa svojim muzem.

Kaze da voli da seta obalom, dok joj noge zapljuskuju talasi ... ali ne zna nikog ko bi joj se pridruzio u tome.
Niko ne provodi vreme na obali, iako im je ispred kuce :(

Nisam znala sta da joj kazem osim - da je razumem.

Zasto su ljudi tako usamljeni, a u isto vreme i tako otudjeni jedni od drugih?
Zasto svi traze, a tako se retko nalaze ?
Kako to da provodimo vreme s nekim, a tako retko je to prijateljstvo koje nas ispunjava ?

pravo prijateljstvo ono iskreno i duboko je retko i malobrojno i to je tako svuda

a sto se poznanstava tice i nekih opustenih druzenja toga ima de oces ako oces i ako nisi tuta mutavi zatvoren i nesposoban da pricas sa ljudima
ja stignem u redu za lekara sa troje da se isceretam :lol: ne kazem da su mi to drugari nego navodim banalan primer gde mozes da sretnes ljude caskas pa i da razmenis br pa i na kaficu na neko upoznavanje i tako krene prica...
pa evo i na forumu toga ima koliko oces, vecina se druzi sa nekim ovde

ne znam mozda je stvarno problem u mentalitetu tamo, to da sudim ne mogu jer ne znam, a mozda je problem u njoj i njenom pristupu tj ne pristupu sa ljudima, a ni to ne znam jer ne poznajem devojku pa ni za to ne mogu da sudim....ali nesto ima cim toliki period nema sa kim da izadje u setnju da procaska

ko bi znao..:think:
stvar mentaliteta, stil zivota koji su naucili..Sistem drzave je stvorio idiote umesto ljude:whistling:

Pa gde si ti ? :zag:

- - - - - - - - - -

pravo prijateljstvo ono iskreno i duboko je retko i malobrojno i to je tako svuda

a sto se poznanstava tice i nekih opustenih druzenja toga ima de oces ako oces i ako nisi tuta mutavi zatvoren i nesposoban da pricas sa ljudima
ja stignem u redu za lekara sa troje da se isceretam :lol: ne kazem da su mi to drugari nego navodim banalan primer gde mozes da sretnes ljude caskas pa i da razmenis br pa i na kaficu na neko upoznavanje i tako krene prica...
pa evo i na forumu toga ima koliko oces, vecina se druzi sa nekim ovde

ne znam mozda je stvarno problem u mentalitetu tamo, to da sudim ne mogu jer ne znam, a mozda je problem u njoj i njenom pristupu tj ne pristupu sa ljudima, a ni to ne znam jer ne poznajem devojku pa ni za to ne mogu da sudim....ali nesto ima cim toliki period nema sa kim da izadje u setnju da procaska

Da... kao sto sam napisala, retko se sretne prijateljs kojim ti je lepo, i napunis baterije kroz druzenje sa tom osobom.

Mozes ti da izadjes na kaficu jednom , dvaput... ali to je promasaj, ako te ne ispunjava ta aktivnost, ili ta osoba.

Ljudi koji imaju neku strast ili hobi, posvećeni su nečemu, uopšte koji rade na sebi,vrlo lako pronađu bar nekoliko istomišljenika...Msm da problema nema, samo tako neki tripuju jer očekuju da ih neko zabavalja, šta?

Da, u pravu si.

Ovde je problem sto zivi u malom mestu,i nema mogucnosti da se bavi nekim hobijima..
recimo, upise kurs igre ili kuvanja.

Pa gde si ti ? :zag:

- - - - - - - - - -

Da... kao sto sam napisala, retko se sretne prijateljs kojim ti je lepo, i napunis baterije kroz druzenje sa tom osobom.

Mozes ti da izadjes na kaficu jednom , dvaput... ali to je promasaj, ako te ne ispunjava ta aktivnost, ili ta osoba.

pa dobro ali nadje se da se kliknes sa nekim od svih tih
meni se recimo pre dve godine desila smesna situacija
prvi dan posla stojimo ispred radnje da se otvori par minuta ja prilazim staroj koleginici sa drugog posla i pocinjemo da pricamo, prilazi nam zena da pita jel to i to radno mesto dal ceka na dobrom mestu njoj je prvi dan, i mi joj kazemo jeste, i pocinjemo da pricamo, nas dve smo se u roku od pola sata toliko isceretale i pocele na razne teme da caskamo da kad smo posle na pauzi nastavile prilazi mi stara koleginica da me pita jeli jel mi to drugarica pa sam je namestila da radi :zcepanje: mi u soku kao ma ne prvi put je vidim, i tako par njih taj dan pita isto pitanje i iznenadi se kad cuje da nije nikakva namestaljka zenu vidim prvi put
i dan danas se druzimo, pa valjda cemo i nastaviti

i tako imam gomilu situacija ljudi sa kojima se i dan danas druzim
najboljeg druga upoznala na rodjendanu slucajno seli jedno pored drugog nije bilo mesta drugacije i poceli da caskamo ispalo da smo slicnih interesovanja i shvatanja i dan danas posle 10 god se kopcamo i isto mislimo i druzimo
ali da bi se to desilo moras da si komunikativan, da samo stojim i blejim u prazno ne bih upaznala gomilu ljudi sa kojima se druzim stvarno

sve ti je to stvar komunikativnosti i kliktanja, sa njih 3 neces dugo ostati u kontaktu probas ok nije to to, ali sa onim 4. ces se kliknuti
ne znam ja barem tako, nemam problem da caskam sa svima, pa sad sta ce iz toga proisteci vreme pokaze
tako da se ja vodim mislju da je to dosta do same osobe, da li je brbljiva il jok :lol:

- - - - - - - - - -

Da, u pravu si.

Ovde je problem sto zivi u malom mestu,i nema mogucnosti da se bavi nekim hobijima..
recimo, upise kurs igre ili kuvanja.

ima kola, barem su svi oni u kolima non stop, moze da se odveze 20km do drugog mesta gde ima neki kurs
moze ako hoces, ako cekas da ti padne sa neba nista neces postici

Cula sam se s prijateljicom sinoc:

Zivi na Floridi. U nekom manjem mestu. Na obali okeana.
Tu se udala, vec je bila na kraju tridesetih.
Suprug joj radi, ona radi Part time,jer tako zeli - cisto da ima za sebe - kozmetika,garderoba, gorivo za auto ...

Sve je doslo na svoje mesto... osim da joj je jako tesko da nadje prijatelje.

Stan u zgradi u kojoj zive ima bazen na krovu. Pa se nadala da ce barem nekog tamo upoznati.
Medjutim, najcesce pliva sama u tom bazenu... jer stanari zgrade uopste ne navracaju...
Cak ni oni koji imaju decu..
Niije joj jasno zasto - kad je napolju 35C.

Zaspoceli su drugarstvo sa nekim bracnim parom koji ih je jednom pozvao u goste...
ali zajedno sa njima i jos dvadesetak ljudi....
Igrali su neke drustvene igre, i na kraju pustili film, i tako svi gledali.
Kaze da se osecala usamljeno te veceri.

U njenom mestu ljudi uglavnom, idu zajedno u shopping- a njoj shopping ne pricinjava zadovoljstvo.
Ili idu na rucak zajedno - sto je za nju takodje bzvz. i zeli da bude kod kuce za vreme rucka, i ima ga sa svojim muzem.

Kaze da voli da seta obalom, dok joj noge zapljuskuju talasi ... ali ne zna nikog ko bi joj se pridruzio u tome.
Niko ne provodi vreme na obali, iako im je ispred kuce :(

Nisam znala sta da joj kazem osim - da je razumem.

Zasto su ljudi tako usamljeni, a u isto vreme i tako otudjeni jedni od drugih?
Zasto svi traze, a tako se retko nalaze ?
Kako to da provodimo vreme s nekim, a tako retko je to prijateljstvo koje nas ispunjava ?

pa zar je i muz smara
koji q se udavala ako joj bar on nije prijatelj

Ljudi koji imaju neku strast ili hobi, posvećeni su nečemu, uopšte koji rade na sebi,vrlo lako pronađu bar nekoliko istomišljenika...Msm da problema nema, samo tako neki tripuju jer očekuju da ih neko zabavalja, šta?
U krajnjem slucaju svaleracija bi doprinela znatno u resevanju njenog nostalgickog zivota,,
jbg kad ne umem nista pametnije da smislim :mrgreen:

temu si postavila na neobicne noge.
sa jedne strane trazis nase misljenje a dajes primer is USA
tamo vlada potpuno drugi mentalitet.
prvo amerikanci se slabo druze sa strancima.
u srednjoj skoli na primer nema sanse da za istim stolom jedu stranci i amerikanci.
dalje, kod njih kao narodu koji je nastao na nacin na kojii je nastao postoji navika na otudjenost, primera radi (pouzdano znam za par slicnih slucajeva) amerkancu kad dodju roditelji u posetu koji zive u drugom delu amerike nece odsesti u kuci nego u obliznjem hotelu..
ne moramo da idemo tako daleko (do amerike)..francuz te nikad nece pozvati u posetu na veceru u stan (ili hoce u veoma retkom broju slucajeva) nego ce te izvesti na veceru u restoran,
mi smo generalno kao narod navikli na jedan prisniji odnos koji na zapadu bas i nije toliko uobicajen.

amerikanci nemaju isti nacin druzenja kao i mi..ne posecuju se na nacin na koji smo mi navikli..prave druzenja koja su obicno masovna i to svremenea na vreme, nema ono..ajmo kod mene veceras ..

u srednjoj skoli na primer nema sanse da za istim stolom jedu stranci i amerikanci.
dalje, kod njih kao narodu koji je nastao na nacin na kojii je nastao postoji navika na otudjenost, primera radi (pouzdano znam za par slicnih slucajeva) amerkancu kad dodju roditelji u posetu koji zive u drugom delu amerike nece odsesti u kuci nego u obliznjem hotelu..
ne moramo da idemo tako daleko (do amerike)..francuz te nikad nece pozvati u posetu na veceru u stan (ili hoce u veoma retkom broju slucajeva) nego ce te izvesti na veceru u restoran,
mi smo generalno kao narod navikli na jedan prisniji odnos koji na zapadu bas i nije toliko uobicajen.

Moze da bude ali ne mora da znaci.

I ja sam se odselila u stranu drzavu, i bila prinudjena da trazim sasvim nove prijatelje...
I provodila sam vreme sa Hrvatima, Bosancima, i Austrijancima, Turcima...

i ti odnosi su funkcionisali vise godina - jer smo sticajem okolnosti bili usmereni jedni na druge.
A nikad se nisam osecala ispunjeno sa vecinom njih.
Jer se jednostavno nije poklopilo.
To nisu bile osobe koje za mene licno znace .. koje ja volim i cenim.

Retko se dogodi - to je to.

- - - - - - - - - -

Druga stvar je da su najbolji prijatelji - prijatelji iz detijstva...
koji te znaju, i tvoju porodicu...
i prosli ste neke dozivljaje zajedno.

za ovo konkretno postoji razlog
ako su u parizu tamo su stanovi jako skupi i onda se najcesce zakupljuju jako mali stanovi, prepravljeni odeljci nekadasnjih soba za poslugu kod salonaskih stanova, a i novogradnja ima dosta malih stanova zbog pristupacnije cene, i zato manje i provode vremena tu, to im je kao mesto za prespavati i kod nekih za tusirati, a inace cveta im biznis sa javnim kupatilima, kod nas je i ono poslednje u cara dusana odavno zatvoreno, kod njih ima na svakom cosku bas zbog tih starih salonaca prepravljenih od soba koje nemaju kupatilo, i opet kostaju ko ovde dva luksa na dedinju :lol:
samo srbi mogu da zakupe dvosoban od 70m2 u centru i da se kurrce u svoje selo sa time :lol:

jos veci problem u japanu svi znamo, i opste je poznato da oni samo u restoranima se vidjaju sa ljudima, uopste po kucama, nema gde

za amere je druga prica ok to....

Mora da se asimilira...nema druge.

Ona zivi u tudjini a zeli svoja pravila.

Odnosno, ona zeli Srbiju u Americi.
Ne mere.
Isto kao sto Amer nece naci svoju zabavu u Beogradu.
Svako se bolje provede ako prihvati pravila koja vaze u nekom drustvu.

I ja sam se odselila u stranu drzavu, i bila prinudjena da trazim sasvim nove prijatelje...

i ti odnosi su funkcionisali vise godina - jer smo sticajem okolnosti bili usmereni jedni na druge.
A nikad se nisam osecala ispunjeno sa vecinom njih.
Jer se jednostavno nije poklopilo.
To nisu bile osobe koje za mene licno znace .. koje ja volim i cenim.

Retko se dogodi - to je to.

- - - - - - - - - -

Druga stvar je da su najbolji prijatelji - prijatelji iz detijstva...
koji te znaju, i tvoju porodicu...
i prosli ste neke dozivljaje zajedno.

pa to je noramno, nemoj to da te deprimira i cudi, pa ne mozes sa svima da budes naj naj, imas najbolje/najblize/dobre prijatelje, imas prijatelje, imas sire drustvo, imas poznanike...gradacija...i u tome nema nista lose, barme ja tako gledam, pa nemoguce je sa svima biti srodna dusa

.

i?
pa upravo si rekla ono sta sam ja rekao.

pogledaj sa kim si se druzila najvise..ne sa drzavljanima zemlje u kojoj si nego sa strancima (za tu zemlju)

niis prihvacena od sredine..

Mora da se asimilira...nema druge.

Ona zivi u tudjini a zeli svoja pravila.

Odnosno, ona zeli Srbiju u Americi.
Ne mere.
Isto kao sto Amer nece naci svoju zabavu u Beogradu.
Svako se bolje provede ako prihvati pravila koja vaze u nekom drustvu.

Nije ona Srpkinja, ona je Austrijanka.

- - - - - - - - - -

i?
pa upravo si rekla ono sta sam ja rekao.

pogledaj sa kim si se druzila najvise..ne sa drzavljanima zemlje u kojoj si nego sa strancima (za tu zemlju)

niis prihvacena od sredine..

tab,, navela sam i drzavljane te zemlje.
Pa eto, bas nase nisam prihvatala, i nisam se pronasla sa nasim...

prvo to si dodala naknadno, nije bilo u osnovnoj recenici kad sam odgovarao :)

drugo.. znam ja jako dobro austrijance i kako se druze :)
i na kraju..ti si povela pricu o USA to je posebna prica od evrope

prvo to si dodala naknadno, nije bilo u osnovnoj recenici kad sam odgovarao :)

drugo.. znam ja jako dobro austrijance i kako se druze :)
i na kraju..tui si povela pricu o USA to je posebna prica od evrope

Nisam dodala naknadno...
nego ti opet ne znas priznas da si pogresio ~~~~

Moze prepreka da bude kulturoloske prirode...

ali, s druge strane, u Americi toliko puno postoji doseljenika...

Uzgred, ona je udata za Filipica... koji se rodio u Americi - drugo je koleno.

Toliko o tome - koliko je otvorena za razlicitosti ^^

Back