OTPOR INVAZIJI:ISTORIJA MUZIKE

Norma Kampl:
ЏЕЗ

Музички стил настао почетком XX века у САД; о пореклу речи постоји више тумачења, али се ни једно не може сматрати утентичним. Основне музичке карактеристике су: синкопа, вибрато и стална ритмичка пулсација у такту 4/4 која н......

Ma kako ste svi pametni ....svako je dovoljno obrazovan da otvori wikipediju, copy-paste i gotovo ....Nemam reci za vas poznavaoce muzike ... iz ovih postova se bas vidi kako su svi opasni muzicki istoricari....fantasticni ste... nije bitno ko je kakav muzicki istoricar nego koliko je sposoban da prepozna kvalitet muzike..
Naravno da cu da smatram ispadom izjavu koja velica Britni Spirs , Tokio Hotel ili nesto slicno tim instant bendovima koji se dobijaju u kesicama i rastvaraju u vodi ....

p.s. norma uzeh tvoj post jer mi prvi pade pod ruku....

solfedjo,teorija,instrumenti,deciji orkestar,uporedni klavir,hor,mislim da je to skoro sve u prvoj godini...Kasnije dobijas i istoriju muzike,harmoniju,oblike,kontrapunkt,etnomuzikologiju,dirigovanje,kompoziciju,nacionalnu istoriju muzike...Mislim da je to to sto se tice ''bauk''predmeta,ostalo ako i postoji,hm...na te predmete se uglavnom obraca manje paznje(barem u mojoj skoli)...

Dr:
Ma kako ste svi pametni ....svako je dovoljno obrazovan da otvori wikipediju, copy-paste i gotovo ....Nemam reci za vas poznavaoce muzike ... iz ovih postova se bas vidi kako su svi opasni muzicki istoricari....fantasticni ste... nije bitno ko je kakav muzicki istoricar nego koliko je sposoban da prepozna kvalitet muzike..

....
Ja ovo i nisam stvorila sa namerom da sve bude na fazon copy/paste,ali ispada da sam isuvise naivna....Sem toga,mislim da ova tvoja tvrdnja
nije bitno ko je kakav muzicki istoricar nego koliko je sposoban da prepozna kvalitet muzike...
nije potpuno tacna...Naravno da je bitno da se prepozna kvalitet muzike,ali isto tako je bitno da se nesto o toj istoj muzici i zna.Pri tom ne govorim o bukvalnom bubacenju napamet glupavih godina i praznih cinjenica,vec o spoznaji samog zanra muzike koja se slusa...bez malo znanja ne mozes razlikovati kvalitetnu i losu muziku...To se prvenstveno odnosi na one ljude koji npr. vole GreenDay,a nisu nikad culi (za) Sex Pistols-e...Za takve je izmedju ostalih i stvorena ova tema...ono sto sam ja ovim zelela da postignem jeste da svako na svoj nacin opise svoja shvatanja omiljenih grupa i zanrova,a onaj''hronoloski pregled''dat je samo kao uvod u sve ovo...
Btw ukoliko neko ima dilemu u vezi bilo cega sto se tice kompletne istorije muzike,neka postuje,naci ce se pomoc... 8-)

Zmajche90:
Ja ovo i nisam stvorila sa namerom da sve bude na fazon copy/paste,ali ispada da sam isuvise naivna....Sem toga,mislim da ova tvoja tvrdnja
nije potpuno tacna...Naravno da je bitno da se prepozna kvalitet muzike,ali isto tako je bitno da se nesto o toj istoj muzici i zna.Pri tom ne govorim o bukvalnom bubacenju napamet glupavih godina i praznih cinjenica,vec o spoznaji samog zanra muzike koja se slusa...bez malo znanja ne mozes razlikovati kvalitetnu i losu muziku...To se prvenstveno odnosi na one ljude koji npr. vole GreenDay,a nisu nikad culi (za) Sex Pistols-e...Za takve je izmedju ostalih i stvorena ova tema...ono sto sam ja ovim zelela da postignem jeste da svako na svoj nacin opise svoja shvatanja omiljenih grupa i zanrova,a onaj''hronoloski pregled''dat je samo kao uvod u sve ovo...
Btw ukoliko neko ima dilemu u vezi bilo cega sto se tice kompletne istorije muzike,neka postuje,naci ce se pomoc... 8-)

ako tako razmisljamo onda svako ko slusa muziku bi trebalo da zna koji je tonalitet, koja je progresija, iz kog modusa izvucena progresija,kad solira da znas kako organizuje solazu oko teme ili oko harmonije itd. to je nepotrebno osim ako nisi muzicar ....
taj koji slusa green day sigurno je cuo sex pistolse,ako nije onda taj green day neslusa zbog kvaliteta nego zato sto su mainstream ...

Dr:
ako tako razmisljamo onda svako ko slusa muziku bi trebalo da zna koji je tonalitet, koja je progresija, iz kog modusa izvucena progresija,kad solira da znas kako organizuje solazu oko teme ili oko harmonije itd. to je nepotrebno osim ako nisi muzicar ....
taj koji slusa green day sigurno je cuo sex pistolse,ako nije onda taj green day neslusa zbog kvaliteta nego zato sto su mainstream ...

ne,to nisam rekla,ali moraju da se znaju makar osnovne stvari u vezi samog zanra...Kad bi ljudi imali blage veze o tome sta zapravo slusaju,ne bi za RHCP govorili da je punk niti za HIM da je brutal metal ili nesto slicno...
Sem toga primer GreenD i SP nisam slucajno dala zato sto sam imala tu (ne)srecu da upoznam pojedince koji su slusali GD,ali za Pistolse nikad ranije nisu culi...I kad sam im pustila SP bilo je:WOW!!!!
Jbt,neki ljudi ne razlikuju punk i funk a mozda i mogu da razlikuju trash i kvalitet...To je tako uzasno...I onda se nadju neki koji jedva docekaju da ih pljuju,a nisu u stanju da im obrazloze razlog....A da ne pominjem ''zagrizene metalce koji za thrash misle da je trash...

A zasto bitno razlikovati zanrove... uostalom vecinu tih zanrova izmislili su kriticari a ne sami muzicari koji su svirali tu vrstu muzike...
Jedino sto treba razlikovati muziku od nemuzike...

Sad, bio to jazz, reggae ili metal... nema veze... bitno je da je kvalitetno...

Uostalom, mislim da su zanrovi smiljeni da bi lakse sortirali muziku (diskove, ploce) po policama ;)

Zmajce o istoriji muzike na ovom forumu generalno nemamo pojma...ljudi idu na fakultet za takvo obrazovanje a mi ove jedni drugima da prosipamo ko vise zna...totalna glupost...
Ako neko bude hteo da se obrazuje malo vise , sam ce otici na net i traziti sta ga zanima a ne ovde da cita copy/paste sa wikipedije...

DJM:
A zasto bitno razlikovati zanrove... uostalom vecinu tih zanrova izmislili su kriticari a ne sami muzicari koji su svirali tu vrstu muzike...
Jedino sto treba razlikovati muziku od nemuzike...

Sad, bio to jazz, reggae ili metal... nema veze... bitno je da je kvalitetno...

Uostalom, mislim da su zanrovi smiljeni da bi lakse sortirali muziku (diskove, ploce) po policama ;)

ako toliko nije bitno poznavanje zanrova,onda niko nema pravo da kritikuje one koji lupetaju kojesta....

sorry,izgleda da nisam bila najjasnija...Lupetaju kojesta ne u smislu kvaliteta nego npr. RHCP je punk...A ako se ne varam postoji tema u stilu INVAZIJA nesto blabla u kojoj se rugaju slicnim izvalama...Sami zanrovi nisu toliko bitni,ali daleko od toga da su potpuno nevazni...Postoje osobe koje se ponasaju i oblace prema odredjenom zanru muzike...Svaka supkultura ima neki svoj zanr...A ako su zanrovi potpuno nevazni,onda nema poente smejati se izvalama RHCP je punk,Pistolsi su funk itd...

Zmajche90:
sorry,izgleda da nisam bila najjasnija...Lupetaju kojesta ne u smislu kvaliteta nego npr. RHCP je punk...A ako se ne varam postoji tema u stilu INVAZIJA nesto blabla u kojoj se rugaju slicnim izvalama...Sami zanrovi nisu toliko bitni,ali daleko od toga da su potpuno nevazni...Postoje osobe koje se ponasaju i oblace prema odredjenom zanru muzike...Svaka supkultura ima neki svoj zanr...A ako su zanrovi potpuno nevazni,onda nema poente smejati se izvalama RHCP je punk,Pistolsi su funk itd...

Pazi... slazem se sa tobom...
Mozda odgovaram ovako kao sto odgovaram zato sto mi je dojadilo da pricam vise o zanrovima... neko ce uvek da ga nazove nekako drugacije...
npr. za mene je Jimi Hendrix Acid Rock Fusion Progressive Blues... zaista mislim tako... posto ima svih tih elemenata... i ajd' mi kazi ko ce se sloziti samnom i ko ce ga svrstati u sve ove pravce...
Vecina ce reci to je Rock...
Jimi je sve, a ponajmanje rock... ima najvise Blues elementata... i kako mi sada da se dogovorimo oko ovoga...
Ovo je bio samo jedan od hiljadu primera...

Razumem ja sta ti hoces da kazes... kada neko kaze da je npr Tokio Hotel metal i sl.
Znam da te nervira...
Ali ja kada procitam te komentare... cak mi je i mrsko pristojno da odgovorim jer sa takvim osobama nemam o cemu da pricam...

Nadam se da me razumes...

Pozz :D

Back