Откуд је Звонку Богдану пало на памет да напише "Када падне први снег"?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.259
Многи не знају да не само што Звонко Богдан није написао препознатљиву и за њега везану песму "Када падне први снег", већ и да та песма уопште није наша!

У питању је нумера румунског композитора Ричарда Штајна под називом “Sanie cu zurgalai” а коју је тридесетих година прошлог века прославила румунска певачица Maria Lătăreţu

Песма је постала планетарно популарна и доживела је разне музичке аранжмане, обраде и прераде.

Рецимо чувена Едит Пјаф је изводила у француској под називом
Johnny tu n’es pas un ange (Џони ти ниси анђео).

И чувени гитариста Лес Пол (да, онај по коме се зове надасве позната Гибсонова гитара) је бесрамно украо песму и пласирао је под насловом
Johnny is the Boy for Me, без именовања правог аутора

Ричард Штајн је тада добио спор.

'60-ih i '70-ih,su nasi pevaci prepevavali strane pesme,a Zvonko jesteto prepevao,ali i malo izmenio,a on jeste svakako dobar pevac i umetnik.Pma i ona madjarska "Sedela sam za masinom sila sam".I to je prepevao.On peva po tim krajevima gde se nalazi taj narod,koji zeli da cuje pesme iz svog kraja.

И чувени гитариста Лес Пол (да, онај по коме се зове надасве позната Гибсонова гитара) је бесрамно украо песму и пласирао је под насловом
Johnny is the Boy for Me, без именовања правог аутора

Ричард Штајн је тада добио спор.
Ovo me jako podseca na
https://www.youtube.com/watch?v=dHLZGzfjjNw

Samo je ovo dosta sporiji tempo

ааа, мене много више подсећа на

Ne me quitte pas​

Moguce nego kao da ima ista kolicina reci po strofi, jbg kako da se izrazim...

Al pazi ako je proslo 70god od smrti autora onda svako moze da uzme i da obradi/iskoristi....

Moguce nego kao da ima ista kolicina reci po strofi, jbg kako da se izrazim...

Al pazi ako je proslo 70god od smrti autora onda svako moze da uzme i da obradi/iskoristi....
нисам сигуран, мислим да не мора да значи?
Штајн је добио спор 1988 против Vaja kon Dios

свиђа ми се такође везија овог мање познатог али зато ништа мање феноменалног оркестра Равница
Da al nije umro :) znaci od smrti autora
он је могао да пренесе ауторска права некоме другом?

свиђа ми се такође везија овог мање познатог али зато ништа мање феноменалног оркестра Равница

он је могао да пренесе ауторска права некоме другом?
Nema veze, zato su morali da menjaju i dodaju glopusti na Ajefolov Toranj da bi menjali izgled jer je svako mogao da prodaje slike i slicno

Currently, all copyright-eligible works created on or after January 1, 1978 are protected for 70 years after the death of their author. ... This also applies to joint works created by multiple authors, where the term of protection is 70 years after the death of the last living contributor.

Back