Otkud bre i kako?

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
sve vreme se godinama priča o psokupljenjima i nemaštini
a ljudi uglavnom održavaju sličan status i način života
kada ste u životu i ako ste bili u prilici da ozbiljnije promenite svoj život i čega da se odreknete a usled materijalnih neprilika?

Па кад купују чоколадне бананице на револвинг.
Јуче у продавници вади тип за јогурт и бабанице, касир му каже блокирано, а он онда шпил других картица...
Једина ствар које сам морао да се "одрекнем" кад зашкрипи са кинтом је гардероба. Смешни су они који дају 200€ за фармерке које се шију у Новом Пазару лол и тако неке глупости за које су мушкарци спремни да се отворе.

Sta znam od kad imam svoj novac nisam neke rezove napretke/nazatke pravio..mozda zdravlje boze padne neko menjanje stana i biznis u povoju da se razradi..ali imam osecaj da se ne bih ovde bolje osecao sa nekim sitnim promenama..negde da odem dalje bi bilo ok

Osamdesetih smo živeli bogovski jer je mama sa švalerom švercovala robu naveliko iz Italije pa smo umesto eurokrema počeli da jedemo Milka čokoladu, a umesto jednih poderanih patika smo imali po dva nova para.
Početkom devedesetih je mama počela da radi AMWAY pa smo trošili pare nemilice što bi značilo da smo konačno kupili auto, muzičku liniju i dva nova televizora. Pred kraj devedesetih je pukao AMWAY jer narod više nije imao zalihe u šteku, pa smo mama i ja jele paštetu, tata nije jeo ništa, a brat je bio u vojsci, pa u ratu i jedva živu glavu izvukao.
Početkom 21.veka se mama zaposlila u normalnoj firmi, sledeće godine i ja, tata dao otkaz u 60-toj godini u državnoj firmi i zaposlio se kod privatnika, brat se takođe zaposlio. I opet smo malo udahnuli, nismo stezali kaiš, kupili noviji auto i živeli od danas do sutra srećni što ima šećera i zejtina u radnjama, struje u kući i ne padaju nam bombe po glavi.
Ja živela punim plućima, tj.radila 7/24h da bih mogla da izlazim i putujem dva puta godišnje. A odeću i obuću sam kupovala novu kad bi se stara pocepala. Tu tradiciju negujem i dan danas. Na oblačenje dajem minimum, tek toliko da nisam gola. Brendirana odeća mi je za ovce koje vole da ih šišaju ili za one koji ne znaju kako da bace novac.

Onda sam se udala, podstanarski život i dve plate, računanje svakog dinara i skupljanje za more. Nismo izlazili, nismo išli po restoranima, nosili staru odeću, trošili na hranu minimalno i to je to. Onda je mm počeo ozbiljnije da se bavi našom budućnošću i krenuo u neka 2-3 dodatna posla. E tu nas je krenulo i posle 6 godina nismo više podstanari, a i standard nam je mnogo bolji.

Zaključak: u Srbiji ne može da se živi od 1-2 plate nego "Del Boj" varijanta i udri. Od kuknjave i čekanja da padne s neba nema ništa. Osim ako se ne udaš dobro, ali onda taj konj mora da vuče za oboje, pa još i ako mu se deca nakače onda je tek ugasio.

kada ste u životu i ako ste bili u prilici da ozbiljnije promenite svoj život i čega da se odreknete a usled materijalnih neprilika?
Nisam imala neke drasticne padove i skokove uglavnom se islo na dole i na gore postepeno.

Situirani smo prosecno i vec neko vreme (oko dve godine) veoma selektivno koristimo auto jer nam je gorivo bilo znacajna stavka u budzetu. Ostalo ide po prioritetima. Za dete mora da ima sve sto mu je potrebno - dakle nikakvi hirovi nego da moze da zivi normalno sa svim sadrzajima koji su potrebni jednim tinejdzeru. Slabljenje ekonomske moci se odrazio i na izlaske i drustveni zivot. Druzenje funkcionise kao i pre sa ljudima sa kojima komuniciramo neformalno. medjutim, sa onim ciji docek podrazumeva ozbiljniji izdatak, vidjamo se malo redje.

Sto se garderobe tice ni ranije nismo imali neke narocito izdatke jer ne drzimo preterano do pracenja bilo kakvih trendova niti bilo kakvo gomilanje dolazi u obzir, tako da se u tom smislu nestasica oseca najmanje. Na letovanja se ne moze vise ici svake godine, narocito zato sto dete ulazi u fazu kada ce mu biti potrebno jos vise novca. Volela bih da mogu da putujem (pri tom ne mislim ni na kakvu ekskluzivu), ali OK.

Meni licno uzasno ide na nerve sto je skoro nemoguce imati neku pristojnu ustedjevinu zato sto se osecam nesigurno i sto bilo kakve nepredvidjene situacije mogu da nam naprave ozbiljan finasijski problem. Ono sto mi jos vise ide na nerve je to sto ne vidim da ce situacija biti bolja u buducnosti.

Pa za početak školovanja. To me jedino ubija u pojam, to što nosim isti kaput 12 godina mi najmanje smeta. Da se ne lažemo, mogla sam podneti nadljudske napore i pokušati da završim faks i radim istovremeno 6 dana nedeljno ali jednostavno nisam imala energije za učenje posle one prljavštine i fizikalije, motivacije pored ostalih "poslovnih prilika" niti vremena, pošto se i na faks i na posao trebalo ići pre podne. Još gore je bilo kad sam trebala da pišem one gluposti koje su oduzimale svaku želju da pročitam jedno slovo ikada više... Staviš prioritet i pogrešiš, ali niko nije radio, ćale dobio otkaz, brat stavljen na part time jer je "gazdi" tako odgovaralo tada, još se mama razbolela i ti šokovi su trajali godinu dana. Na stranu i materijalni troškovi o kojima ne bih u detalje.
Dobro, tehnički se još nisam ni odrekla školovanja, ali vremena je sve manje a para i dalje nema... doslovno nemam da odem do faksa ako ne radim, a ne mogu raditi i dati ovoliko preostalih za ovo vreme, probala sam, previše se usredsredim na jednu stvar i to bi ibo posao, kakav god. Pa šta znam, možda neko prebacivanje, zamena ispita... :neutral:

Mada, razumem pitanje. Svi se žale a kad pogledaš parking sijaju najnoviji nadrci od kola. Ne znam kako drugima uspeva, nama je mnogo, mnogo gore nego u vreme hiperinflacije. Imamo dva automobila koji se raspadaju jer ne može mesečno da se izdvoji za farbanje. Jedan ne vredi ni pokušavati prodavati... drugi se potpuno raspao i investiranje u njega bi zahtevalo skoro istu sumu kao kupovina istog takvog...

+ svi imaju neke silne nekretnine, kuće, stanove, negde, nekako... ko nema gradi..... nemojte me shvatiti pogrešno ali ispade nekako da su se izbeglice najbolje snašle..... trudim se da tp posmatram objektivno, nikoga od njih ne mrzim. Ali kad se obrne celih 20 godina prethodnih, njima je daleko bolje sada nego onima koji su ovde bili oduvek. I ja stvarno ne znam šta se dešava i kako. Valjda svako nešto krade.

Poslednja izmena:
Ја сам решила да се одрекнем цигарета, али не и пушења. То сам могла урадити на два начина - да се гребем две до три кутије дневно :), што је немогуће, или да пређем на електронску цигарету. То сам и учинила.

Електронска цигарета ме је коштала 2000 динара и може да траје бар пар месеци, а за цигарете сам давала око 8 000 месечно. То је једино што сам у животу урадила да бих мало скоцкала кућни буџет који је годинама катастрофалан!

Ја сам решила да се одрекнем цигарета, али не и пушења. То сам могла урадити на два начина - да се гребем две до три кутије дневно :), што је немогуће, или да пређем на електронску цигарету. То сам и учинила.

Електронска цигарета ме је коштала 2000 динара и може да траје бар пар месеци, а за цигарете сам давала око 8 000 месечно. То је једино што сам у животу урадила да бих мало скоцкала кућни буџет који је годинама катастрофалан!
A svi kažu da ta elektronska cigareta još više navlači :mrgreen: mada šta znam... možda ima izuzetaka.

A svi kažu da ta elektronska cigareta još više navlači :mrgreen: mada šta znam... možda ima izuzetaka.

Па, не желим да престанем да пушим. Само ми је доста да 30 година миришем на дим сама себи, и да трошим огромне новце на то. А јако ми прија. И могу да пушим у својој припремној у школи, а не да стојим на улици, са све кафом у рукама..

Одрекла сам се оних ситних, слатких куповина успут: нека јефтина мајица или блуза, шминка или такве неке ситнице које видим у излогу и, ако имам толико новца у новчанику, купим. Сада, и кад имам новац, кажем себи да ми то не треба и боље да чувам паре. :( Ја сам и иначе скромна увек била што се тиче тих женских потрепштина, умела сам да се уздржим - кад хоћу. :manikir:
Иначе, и ја примећујем да сви причају о кризи, а неки људи око мене као да никад боље нису живели. Чак и неки најбеднији кафићи су пуни, много скупих кола на улици, сва летовања већ распродата... Мислим да најбоље стоје људи који имају ту луду срећу да су наследили некретнине, то је једино сигурно: једна кирија - једна просечна плата! Ако додамо и то да, на пример, имају родитеље или блиску родбину на селу која им даје или јефтино продаје храну - ето правог богатства!
Али, ово све под условом да су ипак нешто НАСЛЕДИЛИ, то је кључна реч, нажалост. Ретко ко је створио нешто.

Što se nas tiče, mi smo ok mada smo pre 2 god bili još bolje kad je mm radio za nemce :confused: E tad je bila ladovina, dobija brutalnu platu-redovnu, radi od 8-10h dnevno.Milina.
Ne radi za njih, pa skoro godinu dana, otvorio je svoju firmu i pokušava svoje projekte neke da gura. Entuzijasta :) Videćemo, sad se stiskamo solidno, manje od nekih, a opet više od nekih drugih, ali ovih par meseci nam je presudno oli biti nešto od toga ili ne.
Radi i neke posliće sa strane, al opet u struci bogu hvala.
Inače, išli smo u Segedin pre jedno mesec ipo, dva, nakupovali hranu, hemiju za 120e, napunili zamrzivač, hemiju nećemo ovde kupovati pa narednih dva m sigurno a opet idemo za jedno dve nedelje... I koliko smo tamo nakupovali za te pare, u Rodiću npr, u NS... bi nas to sve izašlo bar duplo više!Ali bar. :dash:

Ja se odvalih radeci. Zavrsim u skoli, pa kuci na prevodjenje. Posle dajem privatne casove. I o5 imam 10000 za grejanje. Moracu da prestanem da pusim nekako, Vanda ti ga bas odvali, meni oko 5000 ode na cigare. U grad ne izlazim, jedino sam sebi odvojila pare za sensation, da i mojoj dusi lakne malo.

Никотин је у односу на остале састојке цигарета најмање опасан. Мислио сам да тетки купим ту електронску цигарету, али пре неки дан прочитах да је неком конзументу експлодирала те сам сада у недоумици шта чинити за теткино здравље лол
Подсетио ме је пост Хармони, ја сам увео самом себи рестрикцију дуже од годину дана на вожњу аутомобила. Није мала ставка и могу рећи да се баш осетило позитивно на буђелар. Постао сам Бус Плус корисник и тиме се дичим, док мало не отопли, па ћу да возам скутерче или бајк. Или пешака, што је и најкорисније.

Па, не желим да престанем да пушим. Само ми је доста да 30 година миришем на дим сама себи, и да трошим огромне новце на то. А јако ми прија. И могу да пушим у својој припремној у школи, а не да стојим на улици, са све кафом у рукама..

Vanda, ko da si nacrtala mene :)

Никотин је у односу на остале састојке цигарета најмање опасан. Мислио сам да тетки купим ту електронску цигарету, али пре неки дан прочитах да је неком конзументу експлодирала те сам сада у недоумици шта чинити за теткино здравље лол
Подсетио ме је пост Хармони, ја сам увео самом себи рестрикцију дуже од годину дана на вожњу аутомобила. Није мала ставка и могу рећи да се баш осетило позитивно на буђелар. Постао сам Бус Плус корисник и тиме се дичим, док мало не отопли, па ћу да возам скутерче или бајк. Или пешака, што је и најкорисније.
Ja se još uvek švercujem. A dokle ću - ne znadem :aha:

e kad bi ja onog mog mogla da otkačim od toga.....
tih 10 000 koje spuca na cigare najteže mi padaju:mrgreen:

Ja se još uvek švercujem. A dokle ću - ne znadem :aha:

Ако, и треба. Млади који не раде - не треба ништа ни да плаћају, ови што су добили отказе и сл, свих оних 300к радних места. Што ја плаћам, не могу да се расправљам, мислим -могу, ал ме мрзи, а и сад је блам да ме види неко како трчим Булеваром, а јуре ме риџе и комуналци лол..или да идем на Дорчол и плаћам казне.

au bre tetka al ti pusis,neje bre zdravo toliko

Ако, и треба. Млади који не раде - не треба ништа ни да плаћају, ови што су добили отказе и сл, свих оних 300к радних места. Што ја плаћам, не могу да се расправљам, мислим -могу, ал ме мрзи, а и сад је блам да ме види неко како трчим Булеваром, а јуре ме риџе и комуналци лол..или да идем на Дорчол и плаћам казне.
Razvigore, definitivno nisi u trendu !!! :D
Kada se ja šveram ili bavim nekim sličnim, vannastavnim aktivnostima podložnim jurnjavom sa ridžama, komunalcima, sanitarcima, plavcima ( i svim ostalim kontrolorima, inspekcijama, zaštitarima, redarima, tj., srpski rečeno : državnim neradnicima, plaćenim od para poreskih obveznika ! ), obavezno obučem " Prada " trenerku i " Nike - patike ", pa delujem kao okoreli džoger - rekreativac, em se ne blamiram em me još svi cene i poštuju kao čoveka koji brine o svom zdravlju i u srednjim, najboljim godinama !!! :lol:

Pa ima još načina da se odrekneš cigareta ali ne i pušenja.... :)

Back