OTKRIVENA VELIKA PREVARA: Proizvođači menjaju komponente, a ostavljaju oznake. Razlike u performansama ogromne!

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
105.373

OTKRIVENA VELIKA PREVARA: Proizvođači menjaju komponente, a ostavljaju oznake. Razlike u performansama ogromne!​Autor Marko Nešović 30.08.2021. / 12:45
6
U poslednjih dve nedelje nekoliko proizvođača je “uhvaćeno na delu” da menjaju TLC NAND memoriju sa sporijom QLC NAND bez promene oznake modela.
Samsung-SSD
Izvor: SmartLife / YouTube / Trendy Player / Printscreen
Ova praksa je prvo primećena kod proizvođača Crucial, Patriot, Adata i Western Digital, a sada je lista postala bogatija i za Samsung modele. Proizvođači su slali SSD-ove na test medijima, a onda su u radnjama osvanuli modeli iste oznake, sa razlikom u serijskom broju u vidu jednog do dva slova, a ogromnim razlikama u performansama.

Reklama je jedno, a proizvod drugo​

Korisnici bi, vodeći se testovima poznatih medijskih portala kupovali SSD-ove i dobijali performanse koje su znatno lošije od onoga što su inicijalno želeli. U konkretnom slučaju Samsung je na svojoj 970 EVO Plus seriji medijima slao modele sa jednim kontrolerom (MZVLB1T0HBLR), a u prodaji su bili modeli sa drugom memorijom i lošijim kontrolerom (MZVL21T0HBLU). Posledica su veliki pad u performansama u pojedinim testovima i poslovima.

OTKRIVENA VELIKA PREVARA: Proizvođači menjaju komponente, a ostavljaju oznake. Razlike u performansama ogromne!
Samsung SSD pakovanje
Phoenix (stari) i Elpis (novi) SSD
Razlike na matičnoj ploči

PODELI


Samsung-SSD-pakovanje

Izvor: SmartLife / YouTube / Trendy Player / PrintscreenBroj slika: 3 1 / 3

Phoenix-stari-i-Elpis-novi-SSD

Izvor: SmartLife / YouTube / Trendy Player / PrintscreenBroj slika: 3 2 / 3Jedan kineski YouTube kanal je direktno uporedio baš ova dva modela i prostim skidanjem nalepnice otkrio da su čipovi ispod drugačiji. Stariji model interne oznake Phoenix je drugu memoriju i kontroler, dok je noviji model označen Elpis imao sporiju memoriju. Kao i sa Crucial i sa Western Digital modelima u nekim testovima performanse su se pokazale veoma sličnim, dok su u drugim pokazale drastične razlike.Samsung Evo 970 Plus prepolovio brzinu Izvor: YouTube / Trendy Player

https://smartlife.mondo.rs/tech/ure...prevara-menjaju-komponente-a-oznake-iste.htmlBraco dokle da trpimo prevare , svi varaju ...
Sta nam rade za nase pare.
Skratio sam post da bude preglednije, ostalo na linku.
 
Da ne sirimo teorije zavera ali kada su ove nestasice cipova tada se najvise mucka , evo sta su otkrili ovi sa yt-a povodom napajanja iz Gygabyte kuhinje , slicna je prica , napajanje ima razne zastite naprimer u ovom slucaju je otisao OPP (zastita od preopterecenja napajanja) npr kada predje granicu od 120 ili 130% , samo napajanje treba da se samo ugasi a ne da explodira.
Znaci proizvod koji nije siguran za korisnika.


Cerece ih na youtubu :lol: i treba posto su bahati i ne priznaju da su dizajnirali lose taj model ili seriju ...
 
I sad je tu pitanje da li varaju samo ti koji su pomenuti ili i drugi koji još nisu uhvaćeni.
MA vecinu otkriju , ali sta znas ...
Pre neki dan otvorim napajanje i riknuo mu kondenzator u primarnom delu a kostalo me 100e pre par godina a kondenzator neki levi kineski , maltene noname :hahaha:
I sta sada , odradilo garanciju i to je to , riknulo.
Kinezi npr u onim led adapterima guraju koriscene diode i kondenzatore , zato je i jeftino. ..samo ko se razume i to otvori videce pravu istinu.
 
Ma fora je da se uvaljuju kineski fake samsunzi. To je kod nas uvelika praksa signal za alarm je niska cena u odnosu na normalnu cenu.
USB kljucevi fake se prodaju odavno kao i fake procesori. Za zato samo APPLE i nema da brines :P
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 34 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 99%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 24,793,213 [12.6 TB]
Data Units Written: 11,486,764 [5.88 TB]
Host Read Commands: 383,620,982
Host Write Commands: 92,780,393
Controller Busy Time: 0
Power Cycles: 217
Power On Hours: 198
Unsafe Shutdowns: 30
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
 

Back
Top