Otkriven spomenik Sibinjanin Janku!

zemunski kej

Elita
Poruka
21.683
Jednostavno ovo moram da objavim,mali napor od mene. Na najlepsem mestu na Dunavu na kome je podignut grad,na najlepsem spustanju lesne zaravni ka reci ,slicno je u Sent Andreji ali je ovo ipak procenjeno kao najbolje,nekada davno borio se jedan VELIKI JUNAK .Sibinjanin Janko ili Hunjadi Janos. Mnogo vekova kasnije u mestu koje je odbranio i umro dobio je spomenik
https://xdn.tf.rs/2019/07/22/tan2019-7-221110187950-620x350.jpg .Interesantno je da je vojnicku karijeru poceo kao paz kod Brankovica pa nastavio kod madjarskog kralja, Pobedio je tada velikog Mehmeda 2 koji je pre toga osvojio Kansatntinopolj, Ipak kasnije je drugi veliki sultan Sulejman Velicanstveni ipak osvojio Zemun i Beograd, Zna se gde je boravio i ja bih i njemu podigao spomenik jer je deo istorije, Uostalom treba podici spomenik i Zavisi Crnom koji je poginuo kod Golupca a bio najveci vitez svoga vremena,
tan2019-7-221113107050-830x0.jpg

Janko je oslobodio Kosovo od Turaka ali nisu hteli Srbi da se bore da ih proteraju nacisto.
...................................................................................................................................................
Kakav je ono opet spomenik neka karikatura ko sa nekim prethodnima , alo vlast , znate li vi sta je umetnicko delo a sta apstrakcija .

Gde je tačno spomenik?

Ovo je baš lepa vest

Čak mi i AV na ovoj slici nije iratantan
Ako znas gde je MORNARSKA ,najmanja ulica , Ili kada s pijace ,onaj deo gde prodaju ribu krenes ka Keju ,ne mozes da promasis. Inace tu je Dunav sirok oko 2 km,blize nama je Veliko ratno ostrvo koje se vidi iz gravira iz turskog perioda da je tamo i tada bilo tako da je prica da je nastalo potpanjem slepa netacna.

Tan2019-7-22_111018795_0_1000x0.jpg

Ovaj nas komsija predsednik Madjarske Janos Ader je prava slika i prilika jednog Madjara potomka Huna i Avara. Daj mu konja ,mac i krznenu kapu i snimaj film Atila bic boziji 2 deo. I Madjara ima iz vise grupa npr,Sekelji Madjari oni iz Skorenovca kod Kovina su najjuzniji od svih poreklom iz danasnje Rumunije,
Личи на Чарлса Бронсона, јбт!? :mrgreen:

Divna vest iz Vojislavljevog gordona :)

Pre izvesnog vremena jedna forumska nesreća je ustvrdila kako Srbi nemaju nikakvu ali baš nikakvu ulogu u borbi i zadržavanju tj. sprečavanju daljnjeg prodora Turaka . Interesantno je da su istog nesrećnika kasnije proglsili moderatorom što umnogome govori o politici ovog foruma.
Kao protivargument izrečenoj gluposti izneo sam primer odbrane Beograda iz 1456. godine kada se odigrala velika bitka opsade u kome su građani Beograda (uglavnom Srbi) zajednički sa Mađarima uspeli da odbiju turske snage premda su podgrađe i srednja kapija bili probijeni, a branioci se povukli u gornji grad. Sam Sibinjanin Janko nije učestvovao u samoj odbrani već je njegova intervencija spolja bitno uticala na popuštanje pritiska a na kraju i razbijanje opsade. Taj poraz Turaka ne samo što je značajna činjenica jer je pobeđen Mehmed 2 koji je osvojio Konstantinpolj već i stoga što je gnomska vojska morala da sačeka skoro čitav vek da bi ponovo pokrenula nastupanje prema zapadu.
S druge strane u današnje doba nema boljeg istorijskog događaja koji se može uzeti kao dobar povod zbližavanja Mađara i Srba što svaki razuman čovek može samo da podrži.

Koji Debeli Slaninar
Mene je sramota kada pomenu Seselja i zemunski klan i dovedu u vezu sa Zemunom. Ovaj prvi rodjen u Sarajevu ,cisto hrvatsko prezime samo pravoslavne vere ovi iz klana rodjeni negde dole Lebane ,Bujanovac, Pisite ovde o Dimitriju Davidovicu.Branku Pesicu,Branku Najholdu pa i o ciganskom paru Jovi i Jovanki koji su ziveli casno i posteno a ne o ovom liku koji je trazio da ubiju Gasu Knezevica sto ga je izbacio sa fakulteta i totalna stetocina za nas narod.
Vidite istina je da je ovo nekada bio madjarski grad ali tocak istorije je dosta promenio i ima jako malo Madjara danas u Zemunu,danas ovde zive neki sasvim deseti koji sa setom pricaju oDalmaciji,Bosni ,Hercegovini ali to je zivot. Ko zna ko ce ovde ziveti za 50 godina?

Back