Otkaz kod privatnika..sta dalje?

Не пишеш исто.
Сваом писменом је јасно да си у само пар постова изнад написао да ти живиш у развијеном капитализму.
Да би онда пар постова ниже написао да у Србији перзистира дивљи капитализам.

А са мном с почео да се спориш од момента кад сам те питала где је у Србији капитализам. Кад се каже капитализам, зна се да се мисли на развијени облик тог друштвеног уређења.
Али ти си сујетан, па ти је ''вређање'' неистомишљеника механизам прикривања сопствене несигурности.

Мене ниси успео да увредиш јер ја одлично знам ко сам, шта сам, где сам и где ми је место.;)
Али си зато разоткрио себе психолошки (а и мени индиректно указао на особу која пискара о мени по пп-овим).

Видиш, својим покушајем да мене увредиш, ја сам сазнала неке веома битне ствари.

Свако зло за неко добро.;)

Blago tebi kad sve znas,jos dok malo porastes ima da budes Boze me sacuvaj i sakloni.
1.Zivim u razvijenom kapitalizmu.Tacno.
2,U Srbiji je divlji kapitalizam.Kakva sredina,takav kapitalizam.Tacno.Ne mozes ti i tebi slicni da napravis kapitalizam zapadnog tipa,moras nesto da naucis,da stvoris kapital,postanes preduzetnik i kapitalizam je tu.A ti jos nisi stvorila jedan dinar,odmah bi da drzis predavanje i trazis neka prava.Cist iskrivljeni komunizam,i sve neko drugi treba da ti zaradi i obezbedi,zato sto ti jelte imas pravo.Nemas bre nikakvo pravo,nista,imas obavezu da sama sebi stvoris uslove za zivot ili crkni.I to ti je istina i pravo.Ako je drzava bogata dace ti neku sicu kao pomoc,ako nije, zato sto je vode takvi kao ti,onda ti
da taman toliko da kupis konopac.
Prvo obaveze,da se stvori kapital,pa u skladu sa tim neka prava.Obrnuto ima samo kod Marksa i Lenjina,ali propalo.Kapital stvara kapital,ali to mora da se zaradi,to je muka,nema dzabe ni kod babe.Ili kako nas narod ume da kaze:Para ide na paru a vaska na vasku.

Ели, нико не спори да нерадник не треба да добије отказ и да послодавац треба да га држи у радном односу док овај паразитира.;)
Постојиуговор који потпишу послодавац и радник у коме је јасно дефинисано шта је чија обавеза, а шта право.
Ако радник крши уговор, нема ту расправе.
Ја знам државне куће које су отпуштале запослене који нису вршили своје дужности и то је сасвим у реду. (а знамо сви како је код нас кад је државни посао у питању-ко се једном укотви, тешко га је отпустити)

Проблем у Србији је тај што можеш отказ да добијеш јер послодавцу више ниси потребан (што је сасвим у реду), али у том случају послодавац има неке обавезе према теби као технолошком вишку. А та обавеза се избегава, јер у нашој земљи влада дивљаштво у свим секторима, а посебно у приватном.

Наравно, увек постоји један број приватника који су коректни, али се мере у промилима у односу на оне некоректне.

Мени су у амбуланту долазили људи који раде код приватника и који се плаше због реалних здравствених проблема да отворе боловање. (зашто ли је то тако , ако се у Србији зна ред у приватном сектору??) Друга категорија запослених код приватника су они који доћу у амбуланту да моле да им отвориш боловање макар на седам дана да се наспавају, јер им послодавац не даје ни слободне дане, а камоли годишњи одмор.:neutral:
Е, то је мобинг! И то у правом смислу речи.
А тога код нас , у приватном сектору, има на претек.

п.с. у Штутгарту (Немачка) је пре неколико година смењена градоначелница због мобинга! Шта је она згрешила? Мобинг се сатојао у томе што је свог возача искористла пар пута да је превезе у прииватне сврхе.
Где је Србија од овога?:think:

E pa u Srbiji to sve može zato što se ne sprovodi zakon. I zato što nema dovoljno posla pa ljudi pristaju na svakakva sranja samo da dobiju bar neku crkavicu. A dokle će to tako, nemam pojma, ali ne mogu da čekam da bude bolje nego moram da se uklopim.
Ja sam isto prvih 5-6 godina radila i subotom i nedeljom. I ostajala duže na poslu iako mi to niko nije tražio. I nikada nisam koristila bolovanje nego sam bolesna dolazila za posao. I radila tuđi posao i pevala jer sam imala posao. I zbog toga sam dooosta napredovala i uspela da isposlujem i da dobijem pomoćnika i da sad ja sama određujem kad ću na godišnji i da uzmem bolovanje bez straha jer znam da ne da mi neće dati otkaz nego će me raširenih ruku čekati da se vratim (kao što je sada slučaj jer sam na porodiljskom).

Stvar je u tome što se moramo prilagoditi situaciji. Ako živimo u divljoj državi gde se zakon ne sprovodi onda moramo da igramo kako nam drugi diktiraju. A ne da kukamo i poredimo se sa Evropom.

E pa u Srbiji to sve može zato što se ne sprovodi zakon. I zato što nema dovoljno posla pa ljudi pristaju na svakakva sranja samo da dobiju bar neku crkavicu. A dokle će to tako, nemam pojma, ali ne mogu da čekam da bude bolje nego moram da se uklopim.
Ja sam isto prvih 5-6 godina radila i subotom i nedeljom. I ostajala duže na poslu iako mi to niko nije tražio. I nikada nisam koristila bolovanje nego sam bolesna dolazila za posao. I radila tuđi posao i pevala jer sam imala posao. I zbog toga sam dooosta napredovala i uspela da isposlujem i da dobijem pomoćnika i da sad ja sama određujem kad ću na godišnji i da uzmem bolovanje bez straha jer znam da ne da mi neće dati otkaz nego će me raširenih ruku čekati da se vratim (kao što je sada slučaj jer sam na porodiljskom).

Stvar je u tome što se moramo prilagoditi situaciji. Ako živimo u divljoj državi gde se zakon ne sprovodi onda moramo da igramo kako nam drugi diktiraju. A ne da kukamo i poredimo se sa Evropom.

Sustinu svega si rekla.U drzavnim firmama se zaposljavaju,kod privatnika moras da radis ono sto mu treba,ako znas.Privatniku niko nece da sanira gubitke,propada i ode mu imovina na dobos.
Bona!

Ako zivis u divljoj drzavi valjda treba da se izboris da ta drzava vise ne bude divlja i da poslodavci ispunjavaju sve obaveze prema radnicima. I ta Ëvropa "je bila divlja pa su se ljudi izborili.
A tim prihvatanjem na robovski rad kod nekog smrada koji sebe naziva privatnikom nikada se nece ni doci do stadijuma na kom je ona normalna Evropa.

Kada su domaci privatnici u pitanju mali je procenat onih koji zaista imaju koliko-toliko ljudski odnost prema zaposlenima.
Uglavnom je to najobicniji shljam koji pre svega gleda svoje du.pe da namiri a za radnike ako ostane nesto ok ako ne ostane bas ga briga.
E onda ti privatnici kukaju kako eto imaju velike obaveze prema drzavi itd..itd....Pa koga to zabole. Ako po zakonu ne mozes da poslujes tj ne isplati ti se onda katanac u bravu i gotovo. A ne da se bogate na tudjim ledjima.
Da sam vlast za mesec dana neprijavljenog staza radniku davao bi mesec dana robije. Isto to i za neisplacene plate. Pa da vidis kako bi se sve dovelo u red.

Pa ne znam kako da se ja kao pojedinac izborim, a preko svojih leđa neću da ispravljam krive drine.

A privatnici su šljam (kako ih ti nazivaš) zato što im to država dozvoljava, tj. ni njih niko ne štiti. Sigurna sam da nije lako biti privatnik, podmirivati državu i brinuti o radnicima koji uglavnom samo gledaju kako da preveslaju gazdu, tj. da hvataju krivine. Znam o čemu pričam jer sam se za 10 godina svega nagledala u firmi u kojoj radim.

Ako zivis u divljoj drzavi valjda treba da se izboris da ta drzava vise ne bude divlja i da poslodavci ispunjavaju sve obaveze prema radnicima. I ta Ëvropa "je bila divlja pa su se ljudi izborili.
A tim prihvatanjem na robovski rad kod nekog smrada koji sebe naziva privatnikom nikada se nece ni doci do stadijuma na kom je ona normalna Evropa.

Kada su domaci privatnici u pitanju mali je procenat onih koji zaista imaju koliko-toliko ljudski odnost prema zaposlenima.
Uglavnom je to najobicniji shljam koji pre svega gleda svoje du.pe da namiri a za radnike ako ostane nesto ok ako ne ostane bas ga briga.
E onda ti privatnici kukaju kako eto imaju velike obaveze prema drzavi itd..itd....Pa koga to zabole. Ako po zakonu ne mozes da poslujes tj ne isplati ti se onda katanac u bravu i gotovo. A ne da se bogate na tudjim ledjima.
Da sam vlast za mesec dana neprijavljenog staza radniku davao bi mesec dana robije. Isto to i za neisplacene plate. Pa da vidis kako bi se sve dovelo u red.

Ih, svako bi da bude vlast...što ne napisa da ćeš da postaneš privatnik i uložiš svoj kapital. Zaposliš par iljada nesrećnika sa biroa i daješ im iljadarku jevrića mesečno, pa 800 državi, pa trinaestu platu, pa regres za godišnji odmor, možeš i da stipendiraš decu radnika. Ima te slave ko cara...:mrgreen:

Pa ne znam kako da se ja kao pojedinac izborim, a preko svojih leđa neću da ispravljam krive drine.

A privatnici su šljam (kako ih ti nazivaš) zato što im to država dozvoljava, tj. ni njih niko ne štiti. Sigurna sam da nije lako biti privatnik, podmirivati državu i brinuti o radnicima koji uglavnom samo gledaju kako da preveslaju gazdu, tj. da hvataju krivine. Znam o čemu pričam jer sam se za 10 godina svega nagledala u firmi u kojoj radim.

Pa kakav odnos gazde prema radnicima takav odnos i radnika prema gazdi.

Ako gazda radniku daje mizernu platu i nikakve uslove rada normalno da ce radnik gledati da sto manje radi i da potkrada gazdu.
Retke su gazde u Srbiji koje znaju da nagrade pravog i postenog radnika ali bas bas retke.

A drzava sve to dozvoljava zato sto vecina tih politicara i sama ima firme, sto razni tajkuni i privatnici koji finansiraju stranke moraju da imaju privilegije pa samim tim i blanko dozvolu da sa radnicima rade sta hoce.

Ih, svako bi da bude vlast...što ne napisa da ćeš da postaneš privatnik i uložiš svoj kapital. Zaposliš par iljada nesrećnika sa biroa i daješ im iljadarku jevrića mesečno, pa 800 državi, pa trinaestu platu, pa regres za godišnji odmor, možeš i da stipendiraš decu radnika. Ima te slave ko cara...:mrgreen:

Pa ovo smo vec imali pre dvadesetak godina. Al izgleda nije odgovaralo.

Rupa u našem zakonu koliko hoćeš i po nepisanom pravilu uvek na štetu zaposlenih. Moj savet je da se lepo sa poslodavcem dogovori i pokuša da ga ubedi da je proglasi tehnološkim viškom. Imaće neku naknadu sa biroa određeno vreme, a do tad će već naći novi posao....

Ja iskreno ne verujem da će tužbom u ovoj državi bilo šta postići.....što bi moja baba rekla "šut sa rogatim se ne bije"...na žalost, ali tako je.

Postoji varijanta u kojoj joj poslodavac izdaje potvrdu da je otpusta zato sto ne ispunjava sve obaveze na poslu,ali ne svojom krivicom.
Za ovo malo ljudi zna,jer je to neka zackoljica.
Zato nek` bude fina sa gazdom i onda ce joj on dati takvu potvrdu,ili u stvari otkaz u kojem je to obrazlozenje istog,sa kojim onda ostvarujes pravo na lovu od drzave.
Naravno tek sa tri-cetiri meseca kasnjenja,ali funkcionise,pod uslovom da je radila kod njega barem sest meseci.

Pozdrav svima..Imam jedno pitanjce..naime, devojka je dobila otkaz kod privatnika kao, pretpostavljamo tehnoloski visak..Kakva su njena prava i da li ih uopste ima? Smesno je to sto joj je to saopstio danas i rekao da ce raditi do 01.10. Kakav je to otkazni rok od jedva 10 dana? Sta raditi, kako se ponasati i sta zahtevati, a opet izbeci teske reci i zatvaranje vrata dupetom za sobom?

sve zavisi koliko je radila i da li su joj placeni svi porezi i doprinosi , ako je sve to u redu onda pravo na SIZ i mozda dobije i novcanu naknadu

Devojka o kojoj sam vam pisao u svom prvom postu, koja je dobila taj otkaz je koleginica moje supruge, rade u istoj firmi. Medjutim, evo, gazda je pre sat, dva pozvao i moju suprugu da joj kaze da OD SUTRA vise nije zaposlena kod njega..toliko o tome.. :roll:

Devojka o kojoj sam vam pisao u svom prvom postu, koja je dobila taj otkaz je koleginica moje supruge, rade u istoj firmi. Medjutim, evo, gazda je pre sat, dva pozvao i moju suprugu da joj kaze da OD SUTRA vise nije zaposlena kod njega..toliko o tome.. :roll:

Privatnik ,da bi zaposlio i placao nekoga ,mora da zaradi,ili propada,bankrotira.Drzavnu firmu dotira drzava i tu je lagodno raditi.Kod nas je privatni sektor slab,pretezno male firme,i njima nije ni malo lako.Kad ne ide posao,otpustaju,kad ide posao zaposljavaju...drugacije ne moze!

Back