Otac kod kuce, cuva decu, dok mama radi: sta mislite? iskustva?

Majmunche

Obećava
Poruka
70
Ako se mm i ja konacno odlucimo na decu KONACNO :worth:, pricali smo o tome da ja nastavim da radim a da mm ostane kod kuce sa decom (naravno, posle 2-3 meseca porodiljskog). Ima mnogo razloga za to, najvise finansijskih, ali i to da je mm nekako bolji kao "caretaker" nego ja.

To je u Americi malo cesca pojava, kod nas, predpostavljam redja, ali ako cemo iskreno, ni mm ni ja nemamo bas jasnu ideju kako bi to izgledalo...

Imate li iskustva sa ovim? Tate koji ostajete kod kuce, javite se, ako vas ima! Mame koje radite dok su muzevi kod kuce, javite se!

Kako to menja odnos izmedju partnera, kako se zene osecaju u takvom aranzmanu, bilo koja iskustva su dobrodosla.

:klap:

Ako se mm i ja konacno odlucimo na decu KONACNO :worth:, pricali smo o tome da ja nastavim da radim a da mm ostane kod kuce sa decom (naravno, posle 2-3 meseca porodiljskog). Ima mnogo razloga za to, najvise finansijskih, ali i to da je mm nekako bolji kao "caretaker" nego ja.

Zar nisi sama već odgovorila na pitanje? Ako se vas dvoje slažete da je on bolji sa decom, ne vidim u čemu bi bio problem. Jedino što bi moglo da se desi (to se desilo mojoj drugarici) je da isplaniraš da se vratiš posle 3 meseca na posao - a kada se porodiš shvatiš da ti je više stalo da budeš sa detetom, nego na poslu. Ta moja drugarica je na kraju ostala kod kuće 6 meseci (toliko je dojila) a posle se vratila na skraćeno radno vreme. Muž je sa ćerkom kada ona radi, i snalazi se isto kao i ona, kada je sa malom: umoran je, ali mu je lepo.

Zar nisi sama već odgovorila na pitanje? Ako se vas dvoje slažete da je on bolji sa decom, ne vidim u čemu bi bio problem.

Pa mislim da je jedno teorija a drugo praksa. Plasi me da to sto se opisuje kao malogradjanstina itd je u stvari ipak izvor neke tenzije medju ljudima. Imati dete je test i neka vrsta bracne krize (cak i ako je sve super), i onda mislim da ce te obrnute uloge napraviti pritisak jos vecim... Ne znam, pomislila sam da mozda ljudi imaju licna iskustva oko toga i da bi mogli da podele sta je bilo lako, sta tesko. Da udare za mene glavom o zid a ja da zaobidjem, poucena njihovim primerom :-)

Pa mislim da je jedno teorija a drugo praksa. Plasi me da to sto se opisuje kao malogradjanstina itd je u stvari ipak izvor neke tenzije medju ljudima. Imati dete je test i neka vrsta bracne krize (cak i ako je sve super), i onda mislim da ce te obrnute uloge napraviti pritisak jos vecim... Ne znam, pomislila sam da mozda ljudi imaju licna iskustva oko toga i da bi mogli da podele sta je bilo lako, sta tesko. Da udare za mene glavom o zid a ja da zaobidjem, poucena njihovim primerom :-)

Ma, sve će biti u redu. Važno je da ti dete/deca budu zdrava, a sve ostalo ćete se dogovoriti. Ne verujem da bilo ko može da ti kaže šta da radiš ne radiš, svi ljudi su drugačiji, i veze i brakovi. Zato kod vas možda neće ni biti `obrnutih uloga` - možda je njegova prava uloga da bude tata kod kuće, a tvoja da budeš poslovna žena?

:D
Iskreno, da sam ja imala oca kakav bi bio mm, sigurno ne bih bila ovako neuroticna

Pa to ti kažem. Mislim da je najgora stvar koju neko može da uradi da se folira (i da folira sebe) da je nešto što nije. Ako ti ne leži da budeš sa detetom po ceo dan (ali ti ni to još uvek ne znaš, nemaš dete, možda se iznenadiš) nemoj to da radiš. Treba da budeš srećna što si našla čoveka koji očigledno želi da bude tata puno radno vreme, i razume da tebe to ne privlači toliko. Čovek je car, razumete se, i sad ti postavljaš pitanje na forumu... Bolje bi ti bilo da praviš decu : )

Moj tata je cuvao mog brata (sad vec ima 7 godina), maceha radi. Njoj je to odgovaralo, u smislu toga da joj je zivot bio dinamicniji, mom tati takodje, jer je konacno mogao da se odmori od raznih (pa i teskih) poslova koje je nalazio nakon propasti njegove drzavne firme u kojoj je radio 15 godina. Sami su se tako dogovorili, lepo funkcionisu jos uvek, tata jos uvek ide na pijac i kuva ruckove i svi su srecni i zadovoljni. Komsiluk nema primedbi :)

U mom okruženju znam tri takva para:

Prvi: ona je na solidnom, da kažem kao rukovodećem mestu, a on je ostao bez posla.Počela je da radi pre isteka porodiljskog i to isključivo iz egzistencijalnih pitanja.Naravno, svi su je pljuvali kao "nemajku".

Drugi: ona radi u banci,on već 5-6 godina ima dva ispita da diplomira , al' mu je zgodnije ovako ( ponekad odradi nešto što mu je hobi, pa malo zaradi).Kod kuće je sa detetom,ali tu su mu i mama i tata i svi uskaču...Ona već posustaje, jer je sve na njoj,digla je kredit da kupe auto,krpi se za letovanje...ponekad prokometariše kako bi baš mogao i da se zaposli,ali svima je jasno da je njemu ovo sa detetom samo izgovor.Žena kao žena, kad dodje kući, kao da nije bila na poslu, nego kao hajde sad ti malo da me odmeniš ( mislim ok, željna je i ona svog deteta, ali je i ceo dan na poslu..).

Treći: počela je da radi nakon tri meseca od porodjaja,a tako je i planirala.Nije business woman,ali eto, taj je tip, neće da sedi kod kuće sa detetom.On ne radi, ali kod njih materijalni momenat ne igra ulogu.Ona kaže da sve super funkcioniše.Ne znam šta bi on imao da kaže.

E sad, nijedan od navedenih muškaraca nije zaposlen, tako da tu nije bilo njihovih krupnih odluka, već recimo, sticaj okolnosti.Znam da su komentari okoline za prvi slučaj osudjivanje nje, ali i njega, u drugom je ona jadna, a on meljov, dembel, parazit, a u trećem je sve kao ok.Ali ko će svetu udovoljiti.I to uopšte nije važno - važno je da li tebi i tvom partneru i vašem načinu života, kao i materijalnom momentu, ovakva podela odgovara.

To je u Americi malo cesca pojava, kod nas, predpostavljam redja, ali ako cemo iskreno, ni mm ni ja nemamo bas jasnu ideju kako bi to izgledalo...

Imate li iskustva sa ovim? Tate koji ostajete kod kuce, javite se, ako vas ima! Mame koje radite dok su muzevi kod kuce, javite se!

Kako to menja odnos izmedju partnera, kako se zene osecaju u takvom aranzmanu, bilo koja iskustva su dobrodosla.

Ja mislim da je to genijalno. ISKRENO...

E sad, nijedan od navedenih muškaraca nije zaposlen, tako da tu nije bilo njihovih krupnih odluka, već recimo, sticaj okolnosti.Znam da su komentari okoline za prvi slučaj osudjivanje nje, ali i njega, u drugom je ona jadna, a on meljov, dembel, parazit, a u trećem je sve kao ok.Ali ko će svetu udovoljiti.I to uopšte nije važno - važno je da li tebi i tvom partneru i vašem načinu života, kao i materijalnom momentu, ovakva podela odgovara.

Sticaj okolnosti - o.k. Ne moze se drugacije i pitanje je egzistencije-o.k. To sve razumem. Ali to se valjda kad-tad resi. Budimo iskreni, nije za muskarca da sedi kuci, a da ga zena izdrzava. Da se razumemo, podrzavam svoju suprugu (eto jutros sam ustao u 5 da bi nahranio malog, iako idem radim citav dan), ali da sedim kuci 5-6 godina, kobajagi zavrsavam neke ispite itd....nezamisljivo. Mnoge zene jedva cekaju da opet pocnu da rade, da imaju i zivot van stana/kuce, da im nije jedini zadatak brinuti se o deci. I to je za mene kroz razumljivo.

Meni se ne dopada ideja da bilo koji roditelj sedi kući i ne radi ništa a da ga bračni drug izdržava. Nekako mi to, ako je na duge staze, nije zdrav odnos bez obzira na to da li je u pitanju muškarac ili žena. Ne podnosim malograđanštinu i ne mislim da muž ima obavezu da više radi i zarađuje od mene samo zato što je muško ali bilo bi mi glupo i da ja radim a on ne ... ako je to privremeno rešenje što da ne, sigurno će tata čuvati decu jednako dobro kao i mama, ali na duge staze ne vidim šta je tu dobro.

objasni sta si hteo ovim da kazes,i kome je upuceno???

Verovatno je hteo reci da to na duge staze nema buducnost. Vecinu muskaraca bi ubilo u pojam da godinama sede kuci, bez obzira koliko voleli svoju decu, i da ih zena izdrzava. Pa moja zena mi govori kako jedva ceka da opet krene da radi i da je ubija u pojam sedenje kod kuce po citav dan (o.k., imas obaveze, nije da samo blejis, ali to nije to). A tek sebe ne mogu zamisliti, i to nekoliko godina. :eek:
Kao sto je neko rekao, nije lepo nijedno da sedi samo kuci. Prve dve godine (gore-dole) smatram da treba majka da provede sa detetom. A onda dete treba da se socijalizuje, i ide u vrtic, a keva da sljaka. :mrgreen:

Ja sam teo da se prijavim za ono cuvanje dece u inostranstvu i cista je predrasuda da taj posao bolje rade zene

Ja sam teo da se prijavim za ono cuvanje dece u inostranstvu i cista je predrasuda da taj posao bolje rade zene

Izvini, ali promasio si temu. Jedno je biti "au pair", dadilja ili kako god vec to nazivaju necijoj tudjoj deci, i dobijati novcanu nadoknadu za to a drugo je godinama sedeti i cuvati svoju decu kod kuce. Razloge sam vec naveo. Smatram da je bitno da majka bude sa detetom te prve dve godine, manje-vise. Smatram da ce se vecina muskaraca smoriti zesce sedeci godinama kod kuce i ne radeci "regularan" posao.
Na Zapadu imaju u nekim zemljama zakone, koji omogucavaju ocevima da budu isto na trudnickom. Jako mali broj oceva koristi tu mogucnost (pre svega jer muskarci zaradjuju vise). A i kad koriste, to je onda na par meseci, po godine, puna kapa.

EDIT: tacno je da neki muskarci imaju vise zivaca, umeju bolje da cuvaju decu. Ali detetu je potrebna majka (da ne zaboravimo da mnoge majke doje, a to ni ti ni ja necemo uspeti, iako smo jako sposobni muskarci :mrgreen: )

Poslednja izmena:
Retki su danas oni koji mogu da biraju hoce li da rade ili hoce da cuvaju decu. Vreme je takvo da je pozeljno da rade oboje zbog egzistencije... to cesto nije moguce bas zbog dece, jer su babe daleko, jer su vrtici prepuni... Tako da je meni potpuno normalno da radi onaj roditelj koji moze vise da zaradi, a da ovaj drugi cuva decu. Suludo bi bilo da majka koja ne moze da zaradi vise od 200 eura trazi da muz, koji moze vise novca da donese u kucu, cuva decu, samo zato sto je njoj kuce preko glave i sto joj je dosadno. I obrnuto, naravno. Nije bitno musko ili zensko.

Kod nas u kuci je ovakva siuacija, i ja se ne zalim - imam radno vreme takvo da jedan dan radim 12 sati, pa tek sutra uvece jos 12 pa sam tri dana slobodan! Sa detetom nisam, znaci taj ceo dan kada radim dnevnu i sutradan kada u 6 uvece odem na posao. Sve oko toga i pre toga - ja cuvam dete, supruga radi. Kada ona radi, a i ja dnevnu smenu ulecu babe. Tako da evo ja cu tri naredna dana biti kod kuce i dete je ONLY MINEEEEE......:lol:

Back