Osvrt iz mog ugla: Psihologija, postmodernizam i problem u diskursu na forumu

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.426
Dugo vremena sam razmišljao o tome—zašto je toliko teško imati smislen razgovor na ovom forumu i uglavnom preraste u teške rasprave, zašto većina korisnika ima potrebu da stalno izražava svoje moralne stavove i konstantno se dokazuje- zašto se sve svodi na takmičenje iz moralne superiornosti, kao i zašto većina poruka dosta liči na izjave u policijskoj stanici: „Ja taj i taj verujem u to i to.“
Zašto su forumasi često spremni da dočekaju na nož svakoga ko ima drugačije mišljenje?
Obrazac ponašanja i na forumu i u političkom diskursu je često isti: totalna nespremnost za konstruktivan dijalog i slepo držanje samo jednog narativa i moralnih vrednosti. Jedina razlika je u percipiranim sopstvenim moralnim vrednostima i percipiranim protivnicima, neki dokazuju svoju kulturološku superiornost, neki religijsku, neki su pak duhovno superiorniji, itd: jedina konstanta je da svi ovi samozvani borci za pravdu imaju pune ruke posla; iako ovaj fenomen nikako nije isključiv za ovaj forum ili za Balkan, ali po mojim zapažanjima, rekao bih da je definitivno mnogo izraženiji nego na Zapadu, i mislim da je ključna reč ovde: Postmodernizam.

Postomodernizam se kao pojava pojavio sredinom 20 veka i postao dominantan u akademskih krugovima na zapadu i s vremenom postao poprilicno uticajan i ostavio poprilicnog efekta, (ukratko bih postmodernizam opisao kao skepticizam prema „velikim narativima“ tj ni jedan narativ nema inherentnu veću vrednost od drugog, bilo da se radi o idejama prosvetiteljstva, naučnog objektivizma ili razne religijske ili nacionalne mitologije itd... postmodernizam ističe relativnost, pluralizam; i ne priznaje "apsolutne istine", pojedinac se oblikuje kroz jezik kulturu i društvo i tu prima svoje "apsolutne istine"),

S druge strane- tokom perioda socijalizma pod KPJ, a kasnije i pod nacionalističkim liderima, javni diskurs je bio oblikovan kroz jedan narativ/propagandu i postmodernizam koji se zasniva na skepticizmu prema „velikim narativima“, nije imao prostora da se razvije.

Ukratko:
-U postmodernim društvima, postoji veća tolerancija prema različitim perspektivama. U Srbiji, zbog kontinuiteta kontrole medijima gde se podsticao samo jedan narativ a demonizirali svi drugi, i samim tim pluralizam mišljenja nije bio podstican što može objasniti nižu toleranciju u diskusijama.

-Forum kao prostor za razmenu mišljenja često reflektuje šire društvene norme. Pošto su forumaši navikli na binarne vrednosti/podele (crno ili belo mi ili oni), to otežava dijalog koji podrazumeva nijanse, relativizam, pluralizam i vrlo od dijaloga vrlo lako dolazi do rasprave.

Da li se slažete s mojim mišljenjem da je postmodernizam na Zapadnom Balkanu uglavnom prespavan, te da to jedano od razloga manjka tolerancije prema svemu što je drugačije i odstupa od društveno percipiranih normi?

Da li je i ako jeste- zašto je, prema vašem mišljenju, teško održati smislen i konstruktivan razgovor na forumu?

Zašto mnogi učesnici foruma imaju teškoća da prihvate različita mišljenja i perspektive, već iznova nameću sopstvene stavove i moralne vrednosti, često ponavljajući isto kao švaba tralala?

Koliko ste spremni da prihvatite drugačije stavove i vrednosti i od čega to zavisi?

Tema je odlična, ali postoji to malo ali.. Plašim se, da če zbog spominjanja foruma doći do spama, a ja ujutru nisam na forumu kako bih pažljivo pratila temu.

Nadam se da će @Urwald i supermod pratiti temu.

Da li se slažete s mojim mišljenjem da je postmodernizam na Zapadnom Balkanu uglavnom prespavan, te da to jedano od razloga manjka tolerancije prema svemu što je drugačije i odstupa od društveno percipiranih normi?

Da li je i ako jeste- zašto je, prema vašem mišljenju, teško održati smislen i konstruktivan razgovor na forumu?

Zašto mnogi učesnici foruma imaju teškoća da prihvate različita mišljenja i perspektive, već iznova nameću sopstvene stavove i moralne vrednosti, često ponavljajući isto kao švaba tralala?

Koliko ste spremni da prihvatite drugačije stavove i vrednosti i od čega to zavisi?

Postmodernizam je prespavan i ovde kod nas i na području Zapadnog Balkana.

Samim tim narod ( kod nas ) nije oslobođen predrasuda i nije spreman da prihvati ono što odstupa od društveno percipiranih normi. I tolerancija ne postoji.

Bold 1: Svi smo različiti i samim tim imamo različit pogled na forum kao mesto za diskusiju. Neko ne može da diskutuje ozbiljno. Misli da forum ne može da bude ozbiljan.

Generalno, na svim forumima koji i dalje postoje, pa i na ovom na kome pišemo, ljudi nisu spremni da prihvate drugo mišljenje.

Bold 2: Ovde, mislim konkretno na našu zemlju, nema tolerancije. Izuzetno retko se sreću tolerantni ljudi.

Isto važi i za forum koji je "Srbija u malom". On je slika Srbije.

Ljudi su tvrdoglavi, ne mogu da prihvate mirno tuđe, različito mišljenje.

Bold 3 : Maksimalno sam spremna na prihvatim tuđe mišljenje i stavove. Od čega zavisi?

Znam šta znači tolerancija i trudim se da budem i tolerantna i objektivna, ali o tome mogu da kažu oni koji čitaju moje postove. Ne volim da hvalim samu sebe.

Back