Osvijestimo se!!!

• Začetnik teme Začetnik teme iXena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da je krajnje vreme da se ljudi osveste.Ali, apsolutno svi.Ovako pojedinacni slucajevi nece moci nista da urade.To sto svaki 100 covek vodi racuna o sredini (ovo je mozda i previse optimisticno)nije bas pohvalno.
A pitanje kako zustaviti gigante i multinacionalne kompanije koje su najveci zagadivaci i najvece stetocine...Sve su one pod zastitom svojih vlada i samo cekaju da zagrabe neki novi deo planete i da ga opustose.Tako da tek kada svi ljudi budu svesni toga sta nam se desava i sta nam se tek sprema, tek tada ce moci da se zaustave masovnim akcijama.
Naravno svako od nas mora da vodi racuna o svom ponasanju prema prirodi. Treba vaspitavati decu da od malena steknu osecaj prema prirodnoj sredini i da im takvo ponasanje bude normalno.Zato, u osnovne skole uvesti EKOLOGIJU poseban predmet gde bi se deci sve to predstavilo ne na neki sterilan nacin, nego kroz igru.To je deo lepog ponasanja, i tako ce biti vaspitana da npr. ne bacaju smece kroz prozor auta.Evo predloga, knjiga Ekologija za pocetnike, mislim da bi bila sasvim primerena.
Zasto tek na fakultetu, i to kao neki potpuno nevazan predmet, prvi kontakti sa tom materijom.Zar tada nije vec kasno?I naravno knjige su najcesce veoma lose.

Ljudi, Japanci su i pored najrazvijenije industrije, i pored velike ljudske populacije, i pored Hirosime i Nagasakija uspeli da sacuvaju svoje planine i velicanstven zivi svet na njima. Zato bi trebalo da se ugledamo na njih, umesto, kao sada, na one sto su na njih (a i na nas) bacali bombe.
Nije mi cilj da mesam politiku u celu pricu, ali su nam slabi izgledi ako i na sledecim izborima podrzimo ljude koji bi nas, zbog svoje koristi, ili mozda bolesnih ubedjenja, pretvorili u americku koloniju i deponiju.
Kada bi se zauzdali Amerikanci i njihovi agitatori, korumpirani i glupi politicari i velike kompanije, nasa planeta bi mozda i imala neke izglede.
Ovako...

Mozemo svi da dubimo na glavi i da kidamo zivce, kada su izvori najveceg zagadjenja van nase kontrole.
Multinacionalne kompanije vode igru. Nije sustina u tome da li ce neko baciti koru banene ili papir od zvake (iako i to nikako ne odobravam). Ali, ekoloska katastrofa nastaje onda kada priroda nije u mogucnosti da obnovi (odnosno da razgradi vestacke materije koje u njoj ne postoje).
Sta vam vredi da se nervirate kada Amerikanci nisu potpisali sporazum o smanjenju zagadjivanja iz Kjota.
Secate se da su pre nekoliko godina digli buku oko unistavnja ozona (punjenje freonom razlicitih uredjaja). Da li su spomenuli lansiranja satla u svemir? Koliko on "popali" ozona. Da li su spomenuli nuklearne probe, vojne manevre, a da ne spominjem ratove koje vode po celom svetu(nafta, kerozin, barutna isparenja i sl)? Da li neko stvarno veruje da ce se svest tih tipova koji obrcu milijardne $ dnevno promeniti? Mogu da se kladim sa svakim da nece! Oni uvek imaju resenja - izvesce "prljavu tehnologiju" u nerazijene zemlje (citaj: Srbiju) i napraviti od njih septicke jame.
Izlaz iz situacije? Razvijanje svesti da, za potrebe obicnih ljudi, kao i ekolosko obrazovanje za ljude koji ce sutra voditi zemlju. Najvaznije - ostra zakonska regulativa i traganje za alternativnim izvorima energije. Investiranje u "ciste tehnologije" ce smanjiti mogucnost da postanemo zrtve zastarelih tehnologija kojih oni sa Zapada hoce da se ratosiljaju. Sto vise zemalja bude koristilo energiju sunca, vetra i sl. za poterbe industrije i transporta, smanjuje se opseg delovanja multinacionalnih kompanija na iskoriscavanju nafte i prodaji iste.

Oduzmite im naftu i oduzecete im moc.

Kao osoba koja je zapocela ovu temu jos prilicno davno vidim da je ovaj dio foruma veoma posecen i drago mi je sto se javlja puno ljudi koji razmisljaju na slican nacin kao i ja.Necu dodavati nikakve teze vec cu samo reci da doprinesete koliko najvise mozete da bismo sacuvali nasu zivotnu okolinu!

PREDLOG ZA AKCIJU! Dakle, ajd' da probamo da "delujemo lokalno a mislimo globalno".
Evo i predloga: Za pocetak, pusaci koji misle da su ekolozi, treba da prestanu da puse. Jer ako znate
koliko tona duvanskog dima ide u atmosferu, bice vam jasno da je to uzas! Ako pijete flasiranu vodu, onda
pijte iz staklenih flasa. A ako vec pijete iz plasticnih (sto definitivno nije ekoloski ispravno), onda ih barem
sabijte kako biste smanjili gabarit tog djubreta. To isto vazi i za tetra pakovanja kao i sva ostala pakovanja
kod kojih je moguce to uraditi (limenke, kartonske kutije itd).
Obratite takodje paznju i na izbor ambalaze prilikom kupovine nekog proizvoda. Ako je ikako moguce neka
bude u papirnoj a ne plasticnoj ambalazi. Zatim, ne uzimajte plasticne kese za svaku sitnicu koju kupite. I ako
vam prodavci tutkaju svaki put kada nesto kupite, ne znaci da je morate uzeti. Jeste manje komforno ali pokusajte
da koristite plasticne kese vise puta jer one su veoma pogubne za prirodu zbog izuzetno dugog perioda raspada.
Nikako ne zaboravite da izbegavate proizvode kompanija kao sto su McDonalds npr. koji unistava amazonske sume
i pretvara ih u pasnjake za goveda koja ce biti pretvorena u hamburgere.
Ima tu jos milion primera ali da ne budem previse dosadan. Poenta je da je potrebno licnim primerom ukazati ostalima na nacine delovanja. Ipak, to zahteva i neko odricanje sto je vec mnogo teze nego visiti na netu i pisati
o tome.
Znam da ce zvucati pretenciozno, ali ja se trudim da se pridrzavam svih ovih saveta koje sam ovde izneo.

Zahvalna sam ti sto si umjesto mene napisao toliki text.Potpuno se slazem. Sve je to tacno,svjesno i solidarno.Molim i ostale koji ovo budu procitali da pokusaju da se pridrzavaju bar nekih od ovih savjeta.Ja bih licno iznjela jos neke.Kao npr. najcesce sto se svima moze desiti je da u trenutku bas kada vam u gradu zatreba kanta za djubre ne mozete da je pronadjete.Tada je najbolje da papir ili kesu zadrzite kod sebe do kuce ili najblizeg kontejnera.Vjerovatno da svi znate toliko ali nije na odmet da vas podsjetim.THANKS!

iXena:
Zahvalna sam ti sto si umjesto mene napisao toliki text.Potpuno se slazem. Sve je to tacno,svjesno i solidarno.Molim i ostale koji ovo budu procitali da pokusaju da se pridrzavaju bar nekih od ovih savjeta.Ja bih licno iznjela jos neke.Kao npr. najcesce sto se svima moze desiti je da u trenutku bas kada vam u gradu zatreba kanta za djubre ne mozete da je pronadjete.Tada je najbolje da papir ili kesu zadrzite kod sebe do kuce ili najblizeg kontejnera.Vjerovatno da svi znate toliko ali nije na odmet da vas podsjetim.THANKS!
Da. Ima jos mnogo toga... Eto, ja sam poreklom iz Njivica, Herceg Novi ( www.njivice.co.yu ) i odavno ronim ali pre petnaest godina sam prestao da se bavim podvodnim ribolovom. Mestanima ni dan-danas nije jasno ZASTO? Jednostavno, ljudi su navikli samo da uzimaju od mora a "vracaju" samo djubre. I tako sada ja tamo vazim za nekog cudaka.

Svaki čovek je zna da je svet loš i da ga treba menjati, ali je malo koji spreman da promeni sebe. Reče jedan Ruski pisac.
Dakle, draga moja, metlu u ruke i znanjem, umećem i veštinom jedne veštice počisti ono svoje. Kada to uradiš biće ti jasnije i šta je potrebno da se dalje radi.

U ljudskoj svesti postoji imaginaran, zamišljen svet dobra i zla. On je izvor svega što nam se zbiva. Priroda zna samo za korisno i štetno.
Dakle, gde smo mi, ljudska vrsta u tom vrednovanju?
Ima još jedno lepo pravilo prirode, kaže: Svaka energija, kada uđe u svoju kritičnu tačku postaje sebi suprotnost.
Dakle, iz ovoga se može zaključiti kakvi smo i kuda idemo. Najkraće rečeno, perspektiva nam je mutna. Kada bi u ovom momentu zaustavili sve bahatosti prema prirodi, tu se podrazumeva i ceo Univerzum, posledice bi se sanirale(ako je to ikako i moguće) tek za više stotina godina. Zašto?
Razlog je u zakonu determiniranog haosa. A stari mudraci su voleli da kažu da je haos majka poretka.
Pa, svako nek izabere na koju će stranu, uostalom i ovim surfovanjem smo se negde svrstali. U zagađivače Planete, a i šire vaseljene.

Back