Osvajanja Nemanjića

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo Makedonski car je arhaizam za Vizantijski car, (car Romanije). Dušan se upravo trudi da se prikaže kao vizantijski car. On osvojene djelove njegove države ne uklapa u Srpsku zemlju, koja je kraljevstvo, već taj dio države on naziva Carstvo (vizatijsko, romejsko). On poštuje pravni poredak tog carstva kojeg zatiče i kome se stavlja na čelo. U svim poveljama na grčkom jeziku Dušan je ili prvo car Romanije, pa tek onda Srbije ili je čak isključivo car Romanije. U srpskim poveljama on je car Srbljem i Grkom - tu se ističe na prvom mjestu da je srpski car.

I to prvo car romeja u grčkim poveljama, a paralelno srpski kralj u početku.

Ovo Makedonski car je arhaizam za Vizantijski car, (car Romanije). Dušan se upravo trudi da se prikaže kao vizantijski car. On osvojene djelove njegove države ne uklapa u Srpsku zemlju, koja je kraljevstvo, već taj dio države on naziva Carstvo (vizatijsko, romejsko). On poštuje pravni poredak tog carstva kojeg zatiče i kome se stavlja na čelo. U svim poveljama na grčkom jeziku Dušan je ili prvo car Romanije, pa tek onda Srbije ili je čak isključivo car Romanije. U srpskim poveljama on je car Srbljem i Grkom - tu se ističe na prvom mjestu da je srpski car.

car Romanije daj malo pojasni ?????????

Bio sam taktican, to se zove lepo ponasanje, nisam hteo da uvredim nikog, otkud ja znam u kom si fazonu, pa sam se trudio da mi replika zvuci sto neutralnije. Ja i te kako znam da je Kumanovo bilo srpski grad, al ovo Makedonac treba shvatiti u smislu da si iz Makedonije pre svega,a moze se i shvatiti u smislu da pripadas toj etnickoj skupini od koje su nastali danasnji Makedonci, ali si ipak resio da zadrzis staru odrednicu Srbina. A gospodu Makedonce, slobodno nabi sebi gde zelis...

A sta mislite o odnosu Bugarske prema Srbiji u vreme Dusana, deluju mi kao da su izgubili potpuno mogucnost da vode samostalnu spoljnu politiku bez upliva Srba, to i Krunisanje Dulete od strane i bugarskog patrijatha, sto je bila krajnje cudna praksa za svoje vreme, dalo je povod nekima svojevremeno da smatraju Bugarsku za neku vrstu srpske vazalne drzave.

Bio sam taktican, to se zove lepo ponasanje, nisam hteo da uvredim nikog, otkud ja znam u kom si fazonu, pa sam se trudio da mi replika zvuci sto neutralnije. Ja i te kako znam da je Kumanovo bilo srpski grad, al ovo Makedonac treba shvatiti u smislu da si iz Makedonije pre svega,a moze se i shvatiti u smislu da pripadas toj etnickoj skupini od koje su nastali danasnji Makedonci, ali si ipak resio da zadrzis staru odrednicu Srbina. A gospodu Makedonce, slobodno nabi sebi gde zelis...

A sta mislite o odnosu Bugarske prema Srbiji u vreme Dusana, deluju mi kao da su izgubili potpuno mogucnost da vode samostalnu spoljnu politiku bez upliva Srba, to i Krunisanje Dulete od strane i bugarskog patrijatha, sto je bila krajnje cudna praksa za svoje vreme, dalo je povod nekima svojevremeno da smatraju Bugarsku za neku vrstu srpske vazalne drzave.

To sto su imali odlicne odnose ne znaci da je doslo do vazalnih odnosa,osim toga-nema nikakvih vesti o tome kakve su bile vazalne obaveze...

Uz to, deo Huma, odnosno Humska kneževina, ostala je pod Dušanom i u sastavu Srbije do kraja (mada je centar postao trebinjska oblast).
Tačno , deo Humske teritorije ostao je do kraja deo Dušanovog carstva. Osim toga , koliko mi je poznato Dušan nikada nije priznao bosanskom banu pravo na Hum, mada je sklapao primirje sa njim i tražio da prihvati arbitražno rešavanje tog problema.
Međutim Dinićev tekst obajšnjava sve u vezi Dušanove carske titule . Kao što je napisano u tekstu, u carskoj tituli pod sintagmom " srpske zemlje" podrazumeva se ranije geografsko dvojstvo "srpskih i pomorskih zemalja" u kraljevskoj tituli . Drugim rečima "srpske zemlje" u carskoj tituli imaju isto značenje kao "srpske i pomorske zemlje" u ranijoj kraljevskoj tituli. To sve znači da sintagma " pomorske zemlje" u carskoj tituli dobija novo značenje i predstavlja delove grčke teritorije a kao što smo već ranije razrešili i ostali termini kao što su zapadna strana , sav Dis , Frugija vezani su za novoosvojenu teritoriju Grčke.

Konkretno ni Dinić ne zna , ne verujem da je znao ni Dušan , on je samo prepisao dotadašnje titule careva Vizantije . Međutim ona njegova rečenica sve govori ;
u Hristu Bogu blagoverni car svim Srbima i Grcima, i Stranama bugarskim, i celome Zapadu, Pomorju, Frugiji i Arbanasima, milošću i pomoću božijom samodržavni car, i, evo, reći ću svu istinitu sadržinu života moga, kakva je od mladosti moje. Dok nisam držao sve ovo ranije u mojoj vlasti, nego dok sam prebivao u ljubavi velikoj roditelja moga, bogomprosvećenoga kralja Uroša Trećega, samodršca sve zemlje srpske i Pomorske.

Dule sam sigurno nije pisao zakone, međutim moguće da je znao na koje se oblasti odnose ti izrazi. Ali šta nama to vredi kad mi danas ne znamo na šta je on to mislio, zapravo na šta su mislili pisci tog zakona . Naravno, voleo da konkretno znam granice svih tih oblasti ali se moram zadovoljiti onim dokle je Dinić došao, a to je da se radi o grčkoj teritoriji.

Poslednja izmena:
Милутин и Драгутин су заједно поразили бугарске великаше Дрмана и Куделина, који су у свом поседу имали Браничево и Кучево и тако преузели контролу над том облашћу. То је дакле било после Драгутиновог силаска са престола, али тренутно не могу да се сетим године.

1291. godina
hvala :ok:
nego interesantno je to kako Milutin u stvari nikom nije ostao duzan, kako bi se to reklo danasnjim recnikom
ko god da je krenuo na Milutina dobio je po onoj stvari :lol:, a kukavni Vizantijci sa Andronikom II nisu imali sanse protiv Milutinovih nasrtaja
bio je verovatno najsilniji (verovatno i najnasilniji) Nemanjic, po meni daleko snazniji vladar nego Dusan

ah pa da, Mica :) je cini mi se jedan od onih retkih vladara i vojskovodja koji nikada nije izgubi nijednu bitku ;)

a osvojio je Vidin i od njega nacinio vazalnu drzvau, ne znam sto se to ne prikazuje na istorijskim kartama...inace je verovatno bio mocnije od Dusana, samo malo prizemnije, pa odbio je da bude car Bugarske, kada bi Dule odoleo tako necemu?

Krunisanje je bilo na neki nacin "razgranicenje" u to vreme i Kantakuzin pretendira na presto pa se i on sam kasnije krunise .

ah pa da, Mica :) je cini mi se jedan od onih retkih vladara i vojskovodja koji nikada nije izgubi nijednu bitku ;)

a osvojio je Vidin i od njega nacinio vazalnu drzvau, ne znam sto se to ne prikazuje na istorijskim kartama...inace je verovatno bio mocnije od Dusana, samo malo prizemnije, pa odbio je da bude car Bugarske, kada bi Dule odoleo tako necemu?
Мало ли је било наше немирне и незасите властеле, па још и бугарске бољаре да укључи у читаву причу? Једно је кад одкудаш парче по парче од неке државе, уводиш своје људе, законе и урпаву, натенате, а сасвим друго кад одједном прогуташ територију која је велика бар колико и твоја. Па видели смо како се наше царство провело и колико је потрајало у таквој ситуацији.
Узгред, не бих био сигуран да није изгубио ниједну битку. Зар није по Драгутиновој смрти заузео Мачву и Београд, да би их Угри повратили неколико година касније, истреавши Милутинове чете и чак спаливши Београд?

1291. godina
hvala :ok:
nego interesantno je to kako Milutin u stvari nikom nije ostao duzan, kako bi se to reklo danasnjim recnikom
ko god da je krenuo na Milutina dobio je po onoj stvari :lol:, a kukavni Vizantijci sa Andronikom II nisu imali sanse protiv Milutinovih nasrtaja
bio je verovatno najsilniji (verovatno i najnasilniji) Nemanjic, po meni daleko snazniji vladar nego Dusan

Milutin i Dragutin kasnije posto su porazili bugarske velikase ( Drmana i Kudelina ) dolaze u sudir sa tatarskim hanom Nogajom .

Jel imas neku sliku o tome ako moze ????????????

А шта те ту толико збуњује? Појам "Византија" постоји од 19. века и модерне француске историографије (мада се спорадично јавља и у ранијим вековима, од средине 16.). Сами взинатинци су себе називали Ромејима (тј. Римљанима), а своју државу Ромејским царством. У преводу на српски - Романија.

Иначе и Турци су преузимали тај назив - селџучки Султанат Рум (Рим на турском), је средином 13. века господарио готово читавом Малом Азијом, сем западног и северозападног дела. Чак је и Мехмед Други Освајач, по заузимању Цариграда, узео титулу Kayser-i Rûm - Римски Цар (или Цезар).

А шта те ту толико збуњује? Појам "Византија" постоји од 19. века и модерне француске историографије (мада се спорадично јавља и у ранијим вековима, од средине 16.). Сами взинатинци су себе називали Ромејима (тј. Римљанима), а своју државу Ромејским царством. У преводу на српски - Романија.

Иначе и Турци су преузимали тај назив - селџучки Султанат Рум (Рим на турском), је средином 13. века господарио готово читавом Малом Азијом, сем западног и северозападног дела. Чак је и Мехмед Други Освајач, по заузимању Цариграда, узео титулу Kayser-i Rûm - Римски Цар (или Цезар).

Malo mi je nejasno Bajo zato pitam ????????????Ovo za Romeje je jasno medjutim Romanija....................

Malo mi je nejasno Bajo zato pitam ????????????Ovo za Romeje je jasno medjutim Romanija....................

Нема никакве везе са данашњом Румунијом ако те то буни. Или са планином Романијом у Републици Српској. "Романија" је оновремена српска реч за Византију, преузета из грчког језика.

Back