Osvajanja Nemanjića

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa uzeo je on i vise mozda, njegovo neko objasnjenje je bilo da samo vracu u svoju kraljevinu srpske zemlje, sto nije nista s obzirom da je mogao da aneksira citavu Bugarsku, i da iskoristi odsutvo vizantijskih trupa u Makedoniji.

"Ćorović piše da je 1223. godine humski knez Petar (1198-1227) bio izabran za splitskog kneza i uveden u tu dužnost od splitskog građanstva, i pored ogorčenog otpora katoličkog sveštenstva." - iz ovoga bi mozda neki alternativni istoricar zakljucio da je Split bio u sastavu Srbije buhaha 3:)

Pa uzeo je on i vise mozda, njegovo neko objasnjenje je bilo da samo vracu u svoju kraljevinu srpske zemlje, sto nije nista s obzirom da je mogao da aneksira citavu Bugarsku, i da iskoristi odsutvo vizantijskih trupa u Makedoniji.

"Ćorović piše da je 1223. godine humski knez Petar (1198-1227) bio izabran za splitskog kneza i uveden u tu dužnost od splitskog građanstva, i pored ogorčenog otpora katoličkog sveštenstva." - iz ovoga bi mozda neki alternativni istoricar zakljucio da je Split bio u sastavu Srbije buhaha 3:)

otpor katolickog svestestva znaci da je Petar bio pravoslavac :think:

Dule sam sigurno nije pisao zakone, međutim moguće da je znao na koje se oblasti odnose ti izrazi. Ali šta nama to vredi kad mi danas ne znamo na šta je on to mislio, zapravo na šta su mislili pisci tog zakona . Naravno, voleo da konkretno znam granice svih tih oblasti ali se moram zadovoljiti onim dokle je Dinić došao, a to je da se radi o grčkoj teritoriji.

U ovoj Cirkovicevoj raspravi ima par zanimljivih detalja... ;)

Sima Cirkovic, Srbija uoci carstva, Naucni skup: Decani i vizantijska umetnost sredinom XIV veka (1985), Beograd, 1989, str. 11

001ias.jpg

.
002iqk.jpg

.
003zo.jpg
Milos Blagojevic, Pregled istorijske geografije srednjovekovne Srbije, Zbornik Istorijskog muzeja Srbije, 20, 1983, str. 86-88.

Back