Osudjivanje

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Zasto osudjujemo? Da li na taj nacin potvrdjujemo sopstveno vidjanje ono sto je dobro i zlo ili je nesto drugo u pitanju?

Da li osudjujete neko ponasanje i zasto?

Zar nije malo nerealno reci "ne osudjujem druge"? Da li bi ste bili puni razumevanja da je u pitanju neki nasilnik, silovatelj ili ubica?

Iskreno, nije mi bas najjasnije sta znaci "osudjivati" osim ako se ta rec ne koristi u sudnici. Ja mnoge ljudske akte ne razumem i zgrazavam se nad njima, al nisam sudija pa ne znam sta imam od toga sto cu da "osudim". Odredjene vrste ponasanja i postupke ljudi mogu samo da ne prihvatam i ne podrzavam jer su mi odvratni.

Ma znaš šta, svi se nešto trcaju da budu PK, pa kao, ja to samo tako mislim, to je samo moje mišljenje, možda ja nisam u pravu... Cvrc.

Ima miliJon svari koje na ovom svetu osuđujem, i nemam problem da to kažem.

Zasto osudjujemo? Da li na taj nacin potvrdjujemo sopstveno vidjanje ono sto je dobro i zlo ili je nesto drugo u pitanju?

Zar nije malo nerealno reci "ne osudjujem druge"? Da li bi ste bili puni razumevanja da je u pitanju neki nasilnik, silovatelj ili ubica?
sve osudjujem cak i isfoliran fejk pogled i pokret

osudjujem naravno. nisam puna razumevanja za mnoge stvari, čak sam izuzetno stroga po nekim pitanjima. zašto? šta znam, genetika mi takva :mrgreen:

sto se osudjivanja tice, svako osudjuje podsvesno, neizbezno je. to ti se zove zivot. e sad, jedino sto mozes da kontrolises je nacin na koji se ti sudovi ispoljavaju. naprimer, da li ces nekome reci u lice ili ces precutati ili ces da odglumis suprotno od tvoje instinktivne reakcije.

mnogo zanimljivije pitanje je: zasto ljudi mrze osudjivanje? i ja ti da dam odgovor: zato sto ne voli da im drugi sude. tacnije, zato sto su suvise slabi da bi pod jedan podneli ili zaboravili tudje osude i pod dva pronasli nacin da nadju nacin da izbegnu susret sa ljudima koji bi ih osudili. eto.

This is a really thoughtful topic
tumblr_msyw4vzrVP1r2ax46o6_250.gif

Naravno da osudjujemo, no treba da se trudimo da razumevamo a ne da osudjujemo. Zato shto je to moralno, osudjivati je lako, razumevati je teshko, da bi razumeo i opravdao druge i ono shto oni chine morash da se potrudish, svako chovek je takav kakav jeste i chini to shto chini iz nekog razloga. Zato shto svako svakoga mozhe da osudi, ne postoji savrshen chovek, tolerancija i razumevanje nisu tek prazne rechi kulturoloshke propagande. Nije komunizam propao jer je imao loshe ideale, vetj shto ljudi nisu spremni da se trude oko sebe, lako im je da kazhu svi smo jednaki no teshko da zaista dozhive druge kao jednake. Tako i razumevanje drugih, treba poraditi na tome, religija je to pokushavala da progura na sebi svojstven nachin, no ko shto vidimo posle par iljada godina ne bi se reklo da su uspeli. Ja sam svakodnevno osudjivao ljude, mahom za prostotu, nekulturu, grubost i slichno, a onda skapirash da je to pogreshno. Treba natji razloge zashto su ti ljudi takvi kakvi jesu, svako ponashanje mozhe da se osudi, masa njih bi osudjivala nas jer posetjujemo forum za pochetak, da ne pominjem shta bi rekli da znaju da sam neozhenjen (pri tom sam i zgodan cmok pusica), i slichno. Dakle svako svakoga mozhe da osudi, no to nije harmonija koju bih ja zheleo da vidim u svetu oko sebe, ako zhelish da promenish svet pochni od sebe je najmudriji savet ikada. Ne chini drugima shto ne zhelish da drugi chine tebi, da bude kompletnije dodao bih i ne misli o drugima shta ne zhelish da misle o tebi. Ne zhelish da te drugi osudjuju, ne zhelish da te proganjaju, da te se gnushaju, prestani ti da to radish i dovoljna je promena. To bi bilo bazichno, osudjivanje kriminalaca je vishe domen sociologije i guess. To ima veze s tim kako je formirano drushtvo, svakako da ko naudi drugome treba da odgovara, no nerazumevanje je kad kazhesh "ma ona je robijala nema od nje nishta". Naravno da bih pokushao da razumem i nasilnika i ubicu, svi su takvi sa nekim razlogom, postoje i mentalne bolesti koje ljude pretvaraju u horor (iseko roditelje sekirom u kupatilu, ubio dvaes random komshija budakom itd). Jasno je da je odrastanje najbitnije, neko ko je odrastao u recimo porodici alkoholichara koji se tuku, u kraju gde je razbojnishtvo svakodnevno, u drushtvu koje je zahvatjeno gradjanskim ratom ima vetje shanse da bude nasilnik nego recimo neko ko je odrastao u harmoniju u finom kraju grada i mirnoj zemlji. Tim ljudima treba pomotji na svaki mogutji nachin, da bi im pomogao morash da ih razumesh, razloge njihovog ponashanja pa da se pozabavish razlozima. Deca koja brutalno ubijaju zhivotinja imaju tipa 80% vetju shansu da kao odrasli postanu sociopate, psihopate i druge pate, micim kod mene u odeljenju je bilo par ludaka koji su kasnije postali loshi ljudi, razbojnici, lopovi, narkomani, alkosi itd. Dakle kome nije jasno zashto tolerancija i razumevanje nisu bitni?

Za dodatno chitanje na temu pomaganja prekrshiocima zakona evo ga dodatno chitanje :
http://content.time.com/time/photogallery/0,29307,1989083,00.html

Ukratko, najefikasniji zatvor u Eu. Norveshka, zatvor na ostrvu gde su zatvorenici "slobodni" imaju prodavnicu, imaju poslove, domatje zhivotinje, pristojan smeshtaj, pristup informacijama, sportu, hobijima itd. To je Norveshka argument stoji, ipak govorimo o idealima, nek mi uradimo deseti deo toga za nashe osudjenike i svi tje imati vetje shanse da budu dobri ljudi.

kad neko na sred pune pijace ašovom pobije 4 šteneta, aj čik da ne doneseš Sud i o njemu i o ljudima koji ćute i gledaju.

Kod mene u selu normalno je da dete sa 12-13 godina zakolje svinju, ko jen dva, nozh i hopa grkljan napolje, kleknesh kolenom zavrat, ako je vetja za poshek onda neko sedne da se ne gica mnogo, krklja krklja i crkne. Zhivotinja je zhivotinja, bila to svinja, jelen, machka il kondor to se razumemo. Mislish da je choveku koji je sa 13godina zaklo svinju problem da pobije shtenad? Zashto je za osudu ubijanje shtenadi lopatom, a nije za osudu shto se danas ubilo 10 000 kokoshaka koje nikad nisu videle svetla? Najbolji su mi vegetarijanci koji osudjuju ove shto jedu meso, to mi je jako, netolerantni vegetarijanac, kao humani nacista, ili religiozni nacionalisti, oh wait. Zakolji par svinja, zavrni par kokoshijih shija (shija mi je top 5 rechi), pa se oprobaj na kuchitjima, siguran sam da je okupacija grada il kakva apokalipsa da bi rado priklao jednog shtenca i bachio na razhanj, ako nije mator onda bude mekan ko zechetina recimo.

Pre deceniju da ste me pitali sve bih vas osudio jer ste mentalno retardirani u svom osudjivanju drugih. Tad mi se jedne notji ukaza andjeo, videh ga jasno ko shto sad tebe vidim, beo i blistav, obavijen mistichnom maglom. Kaza mi da se moram promeniti, da moram biti bolji chovek, da volim mesto da mrzim, da vidim pozitivno gde je sve negativno, jer oh gle chuda nishta nije ni crno ni bijelo, nishta nije zlo i nishta dobro nije. Kunem vam se svime shto mi je sveto plakao sam do jutra, i zamislih se narednim godinama, izbubih se u lavirintima metafizike uprkos andjeoskim putokazima, pitanja su radjala josh pitanja, ponekad iz jednog pitanja po pet drugih se postavi. Gigantska borba sa nemanima gluposti i zablude, ponekad nemotjan, ponekad pobedonosan, al neprestano u klinchu. Barba i dalje traje, samo sada vishe pobedjujem nego li gubim, sad imam temelj odgovora na kojima mogu da se grade drugi. Bog, bog je odgovor, mi moramo da se predamo bogu u potpunosti, manastir, izolovan, dalek, miran. Nash, pravoslavan manastir, ne neki budistichki il dzhamiju, nego u neki na Staroj Planini, jer mi se ukazao pravoslavni andjeo, reko mi je da je nije Rim nasledio rech boga vetj Konstatinopolj tako da je pravoslavlje u pravu. Zapravo zato shto sam pravoslavac itjitju u raj, ako budem dobar chovek, chinjenica je da bih ishao u pakao da sam katolik il ne daj bozhe taoista.

Iskreno, nije mi bas najjasnije sta znaci "osudjivati" osim ako se ta rec ne koristi u sudnici. Ja mnoge ljudske akte ne razumem i zgrazavam se nad njima, al nisam sudija pa ne znam sta imam od toga sto cu da "osudim". Odredjene vrste ponasanja i postupke ljudi mogu samo da ne prihvatam i ne podrzavam jer su mi odvratni.

Osuditi znachi retji sebi "ovog choveka treba kazniti, sad tju da mu okrenem ledja, ili netju da mu pomognem, ili mora da je djubre i nishtak chim je ovakav". To ne prihvatash neshto jer ti je odvratno je jedno, retji ovo ne treba da se radi ili ovako ne treba da se ponasha chovek ili ona ne treba da bude takva zhena vetj drugachija je neshto sasvim drugo. Osuditi znachi doneti sud, podrazumeva se izretji kaznu, jer ako je neshto dobro onda ga ne osudjujemo i ne kazhnjavamo. Dakle bila kazna zatvor, ili ponashanje koje ja ispoljim prema tebi. Banalan primer ja tju da kazhem da je neko ko ima preko tries i izgleda ko reper il metalac kreten, ja tju da ga osudim, nemam nishta ja od toga niti tju da ga poshaljem u zatvor, al ja sam ga osudio ja tju se prema njemu na ovaj ili onaj nachin ponashati kao prema kretenu bez obzira shto taj neko nije kreten. Mnogi od nas u tome pronalaze svoju velichinu, tako shto osudimo druge u svojim ochima smo mi bitniji i pravedniji, na neki nachin shto je on loshiji to sam ja bolji.

• Podržavam
Reactions: Nez

Back