Naravno da osudjujemo, no treba da se trudimo da razumevamo a ne da osudjujemo. Zato shto je to moralno, osudjivati je lako, razumevati je teshko, da bi razumeo i opravdao druge i ono shto oni chine morash da se potrudish, svako chovek je takav kakav jeste i chini to shto chini iz nekog razloga. Zato shto svako svakoga mozhe da osudi, ne postoji savrshen chovek, tolerancija i razumevanje nisu tek prazne rechi kulturoloshke propagande. Nije komunizam propao jer je imao loshe ideale, vetj shto ljudi nisu spremni da se trude oko sebe, lako im je da kazhu svi smo jednaki no teshko da zaista dozhive druge kao jednake. Tako i razumevanje drugih, treba poraditi na tome, religija je to pokushavala da progura na sebi svojstven nachin, no ko shto vidimo posle par iljada godina ne bi se reklo da su uspeli. Ja sam svakodnevno osudjivao ljude, mahom za prostotu, nekulturu, grubost i slichno, a onda skapirash da je to pogreshno. Treba natji razloge zashto su ti ljudi takvi kakvi jesu, svako ponashanje mozhe da se osudi, masa njih bi osudjivala nas jer posetjujemo forum za pochetak, da ne pominjem shta bi rekli da znaju da sam neozhenjen (pri tom sam i zgodan cmok pusica), i slichno. Dakle svako svakoga mozhe da osudi, no to nije harmonija koju bih ja zheleo da vidim u svetu oko sebe, ako zhelish da promenish svet pochni od sebe je najmudriji savet ikada. Ne chini drugima shto ne zhelish da drugi chine tebi, da bude kompletnije dodao bih i ne misli o drugima shta ne zhelish da misle o tebi. Ne zhelish da te drugi osudjuju, ne zhelish da te proganjaju, da te se gnushaju, prestani ti da to radish i dovoljna je promena. To bi bilo bazichno, osudjivanje kriminalaca je vishe domen sociologije i guess. To ima veze s tim kako je formirano drushtvo, svakako da ko naudi drugome treba da odgovara, no nerazumevanje je kad kazhesh "ma ona je robijala nema od nje nishta". Naravno da bih pokushao da razumem i nasilnika i ubicu, svi su takvi sa nekim razlogom, postoje i mentalne bolesti koje ljude pretvaraju u horor (iseko roditelje sekirom u kupatilu, ubio dvaes random komshija budakom itd). Jasno je da je odrastanje najbitnije, neko ko je odrastao u recimo porodici alkoholichara koji se tuku, u kraju gde je razbojnishtvo svakodnevno, u drushtvu koje je zahvatjeno gradjanskim ratom ima vetje shanse da bude nasilnik nego recimo neko ko je odrastao u harmoniju u finom kraju grada i mirnoj zemlji. Tim ljudima treba pomotji na svaki mogutji nachin, da bi im pomogao morash da ih razumesh, razloge njihovog ponashanja pa da se pozabavish razlozima. Deca koja brutalno ubijaju zhivotinja imaju tipa 80% vetju shansu da kao odrasli postanu sociopate, psihopate i druge pate, micim kod mene u odeljenju je bilo par ludaka koji su kasnije postali loshi ljudi, razbojnici, lopovi, narkomani, alkosi itd. Dakle kome nije jasno zashto tolerancija i razumevanje nisu bitni?
Za dodatno chitanje na temu pomaganja prekrshiocima zakona evo ga dodatno chitanje :
http://content.time.com/time/photogallery/0,29307,1989083,00.html
Ukratko, najefikasniji zatvor u Eu. Norveshka, zatvor na ostrvu gde su zatvorenici "slobodni" imaju prodavnicu, imaju poslove, domatje zhivotinje, pristojan smeshtaj, pristup informacijama, sportu, hobijima itd. To je Norveshka argument stoji, ipak govorimo o idealima, nek mi uradimo deseti deo toga za nashe osudjenike i svi tje imati vetje shanse da budu dobri ljudi.