Ostavljate li napojnice

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ostavljate li napojnice u caficima,kafanama,restoranima,hotelima,na kasama itd..i zasto
ili vas bas ... za tako nesto.. i kakva su vasa iskustva sa tim

U nekim zemljama je nepisano pravilo da se ostavlja 10%... ako to ne uradis, onda si nekulturan.

I u Bg ostavljam nesto iznad troska na racunu... recimo,zaokruzim da mi ne vraca kusur..

Jedino nije u redu kada uracunaju uslugu i muziki,recimo , u racun...a to ti ne nagoveste :-)

To mi se desilo jedino u Italiji do sada :-(

napojnice, bakšiš ?
ja sam to jedino video u američkim filmovima gde kojekakvi bogatuni ostavljaju konobarima te neke cifre
danas u ovoj i ovakvoj državi gde ovoliki broj ljudi ne radi jer nije uspeo da se zaposli, ili je izgubilo posao, kao i gde oni koji rade imaju smešna primanja - pitati nekoga da li ostavlja napojnice (svejedno da li u poslastičarama, kafićima ili restoranima) je za mene u najmanju ruku neumesno

ono što mogu sebi da dozvolim je neuzimanje kusura tipa pet deset dinara, jer me sramota da uzimam te cifre...
čašćavanje nekoga ko radi za platu, a ko uz to još i kraducka čim mu se ukaže prilika - ni u ludilu

Poslednja izmena:
u kafani ostavljam ako sam zadovoljan uslugom,10 posto,nekad malo vishe,nekad malo manje.
ako nisam zadovoljan,ne ostavljam ni dinar,bukvalno.
a na kasi ostavim sitno,dinar dva...ako ima kusur sitno...da mi ne cepa dzepove...

Znam kafić u našem gradu gdje je gazdarica uvijek nakon završene smjene pregledavala džepove svojih radnika i oduzimala im bakšiš.
Inače popularno i vrlo posjećeno mjesto, koje uglavnom zaobilazim zbog navedenog razloga.
Tako da treba ponekad i razmisliti kome se bakšiš ostavlja.
Ako sam zadovoljna uslugom, uvijek zaokružim cifru tako da nešto ostane i za poslugu.

Ostavljate li napojnice u caficima,kafanama,restoranima,hotelima,na kasama itd..i zasto

Možda nekad ostavim neku siću, ali kad me uslužuje neki baš doabr konobar koji mi je uzgred i prijatelj.

Većina konobara mene dobro zakine kod računa, tako da ne moram sam ostavljati. Ima ovaj jedan konobar u blizini, redovno me klepa po ušima, naročito kad se zapijemo.

u danima svojim mladim ostavljao sam napojnice konobarima po kafanama ,restoranima
to mi bile druge kuce..
kasnije sam konobarima uvek davao pice kada donesu meni ili ga pitam sta ce da pojede ako jedem
a onda cekam da mi vrati kusur u dinar,tako sam ih vaspitao da postuju moje pare,a i sebe tako vise postujem,odnosno svoj zaradjeni novac.

Back