Ostavljanje peškira na plaži preko noći, srpski "izum" ili ipak ne

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.348
Približava se vrhunac sezone, a ovakvih prizora biće sve više — peškiri svuda, ljudi nigde, i poneki živac manje.

Sezona letnjih odmora je otvorena, plaže su prepune, a sa njima se vraćaju i one dobro poznate navike koje mnogima dižu pritisak — ostavljanje peškira, ležaljki i suncobrana preko noći kako bi se „rezervisalo“ mesto uz more.

U Fejsbuk grupi „Grčka info„, jedan državljanin Srbije objavio je fotografiju gotovo prazne plaže prekrivene suncobranima i peškirima. Ljudi nema, ali mesta su — zauzeta. Uz sliku je napisao:
„Je l’ ovo normalno?! Peškiri, ubeđivanja, celu noć čuvam mesto na plaži! Treba li večeras sve da skupim na jednu gomilu? Uglavnom naši i uvek naš.“
1752320451-Peskiri-kao-rezervacija.jpg

https://nova.rs/magazin/lifestyle/s...-svih-turista-uvek-nasi-ovo-rade-i-samo-nasi/

E zbog ovoga "naši i samo naši" moram da se pobunim.
Recimo Nemci imaju taj da kažemo običaj ili kako oni kažu fenomen "Handtuch-Phänomen“ koji proizvodi sličan broj memova i komičnih skečeva , možda jedva nešto manji nego bele čarape u sandalama. :lol:
Ne moramo baš preuzeti krivicu za sve ;)

Inače Srbi i samo Srbi možda važi za Pefkohori jer nema Nemaca i Engleza ali tamo gde ih ima tipa Majorka gde se vode svakodnevne i celonoćne bitke peškirima na javnim plažama :lol: teško da smo mi krivi.

Imam nekoliko takvih fotki iz Polihrona od ove godine ,.. Nisi morao da tražiš na Fejsu :rotf: Probaću da ih nađem,.
Ali smo mi najgori i u tome. To je evidentno.
Krivicu nam umanjuju ovi zakupci plaža, (i Oni što im daju dozvole) jer se free prostor za naša suncobrane, peškire, stolice i ležaljke, svake godine rapidno smanjuje ,
Ja mislim da su prošle godine usvojili zakon gde valjda pola plaže mora da ostane slobodno od tog mobilijara zakupaca.
Ali znajuči Grke....

Približava se vrhunac sezone, a ovakvih prizora biće sve više — peškiri svuda, ljudi nigde, i poneki živac manje.

Sezona letnjih odmora je otvorena, plaže su prepune, a sa njima se vraćaju i one dobro poznate navike koje mnogima dižu pritisak — ostavljanje peškira, ležaljki i suncobrana preko noći kako bi se „rezervisalo“ mesto uz more.

U Fejsbuk grupi „Grčka info„, jedan državljanin Srbije objavio je fotografiju gotovo prazne plaže prekrivene suncobranima i peškirima. Ljudi nema, ali mesta su — zauzeta. Uz sliku je napisao:
„Je l’ ovo normalno?! Peškiri, ubeđivanja, celu noć čuvam mesto na plaži! Treba li večeras sve da skupim na jednu gomilu? Uglavnom naši i uvek naš.“
1752320451-Peskiri-kao-rezervacija.jpg

https://nova.rs/magazin/lifestyle/s...-svih-turista-uvek-nasi-ovo-rade-i-samo-nasi/
U hrvatskoj komunalci uveče i ujutro to sve pokupe i napune kontejner.

Kako ?
Nije mi jasno kako ista osoba koja je srbin bezobrazna svaki dan ,moze da ocekuje da ostavi bilo koju stvar preko noci i da to znaci rezervaciju za ujutro, eventualno moze od 6 h ujutro ali ne preko noci ....

I to ko dodje ostavi peskir u 6h ujutro a ne pojavi se do 12, pisi eno ga pored kante za smece..ne u kanti..

Kakva je to nadri kultura, ili kvazi kultura...?

Prica meni zenska da u mesto u kojem idemo rusi prave problem i sklanjaju tako peskir dok je u vodi , kao oni su tu stalno , ta fora, ja samo kazem, ma resice se to , ne brini , ima leka apoteka..
Ja dodjem jedna , ta suncana plaza bez hlada prepuna, a druga odmah do nje sa hladovinom i lepim peskom ima mesta, ima spasioca, sto prva nema, ima sladoled, ima klupice, iz mog ugla totalno nejasno ...i tako problem mozda postoji ali bolja plaza je bila prazna, ne znam zbog cega...

Ja mislim da su prošle godine usvojili zakon gde valjda pola plaže mora da ostane slobodno od tog mobilijara zakupaca.
Ali znajuči Grke....
Stanje na terenu je :
U Polihronu u Grčkoj je od 10 do 15% slobodno... Van naselja može (ima uzak pojas plaže i van naselja).
U Crnoj gori je negde i gore.
Trenutno u Utjehi - gde je do ove godine bilo zauzeto zakupom svega 40m - jedan zakupac (od ukupno 180m na Uvali maslina), pojavila se još dva i zauzimaju još oko 90/100 metara. (Set ležaljke i suncobran je 25 i 20 eura ( I i Il red.. prvi red je negde i 30 eura.
U Pržnu je ostavljeno jedva 5 metara (od cca 250m i to uz marinu gde se jako osećaju benzin i ulje. (Set ležaljki i sunc. 200 eura).
U Petrovcu, ležaljke plaċaju i gosti hotela 14 eura, - malo umanjeno... a ostali 19 eura. U Lučicama 25/20...
Slobodnog prostora u Petrovcu nema ni 10%.

U hrvatskoj komunalci uveče i ujutro to sve pokupe i napune kontejner.
To je realno i najnormalnije. Kako se drugacije izboriti sa nevaspitanjem negoli kaznjavanjem?

Inace, meni se nekoliko puta desilo da zaboravim uvece peskire i sutradan ih naravno nije bilo.
Samo sto je u mom slucaju bilo to da ih je neko pokupio i prisvojio...

U Grckoj i Crnoj Gori.
Grci pokusavaju da dovedu nekako u red svoju dugogodisnju aljkavost u turizmu, ali takav je to mentalitet da im po tom pitanju pomoci izgleda nema.

Ima jedna iugrica zove se leteci kriterijum, gde iumas npr 50 pokusaja i onda imas ograniceni damage i sad, dodjes do neke pozicije, broja, i tamo ili je neko pre tebe pocinio neki damage i uzece nagradu ili ga ti prepisas....Ali ako ga prepisas a svako ko je naisao ostavi broj damagea koji misli da je ok da prepishash...iako taj neko nece da prepisha, ali ako prosek ostavljenih usmerenja bude veci od onog koga si prepishao , onfa zadravas nagradu , a ako bude manji od njegovog, znaci da si bio bezobrazan i oduzima ti se nagrada..

fora je da imas ogranicen broj tih lokacija gde mozes da ucestvujes za nagradu...
Tako se vezbabrzo pravljenje kompromisa i procena sta je fer a sta nije fer..

Stanje na terenu je :
U Polihronu u Grčkoj je od 10 do 15% slobodno... Van naselja može (ima uzak pojas plaže i van naselja).
U Crnoj gori je negde i gore.
Trenutno u Utjehi - gde je do ove godine bilo zauzeto zakupom svega 40m - jedan zakupac (od ukupno 180m na Uvali maslina), pojavila se još dva i zauzimaju još oko 90/100 metara. (Set ležaljke i suncobran je 25 i 20 eura ( I i Il red.. prvi red je negde i 30 eura.
U Pržnu je ostavljeno jedva 5 metara (od cca 250m i to uz marinu gde se jako osećaju benzin i ulje. (Set ležaljki i sunc. 200 eura).
U Petrovcu, ležaljke plaċaju i gosti hotela 14 eura, - malo umanjeno... a ostali 19 eura. U Lučicama 25/20...
Slobodnog prostora u Petrovcu nema ni 10%.
U Čanju, ležaljka sa suncobranom , 25 evra, jedna korisnica mreže napisala ,alo ljudi, da imam para ne bih išla u Čanj, odakle ideja da imate takvu klijentelu :mrgreen:

E zbog ovoga "naši i samo naši" moram da se pobunim.
Recimo Nemci imaju taj da kažemo običaj ili kako oni kažu fenomen "Handtuch-Phänomen“ koji proizvodi sličan broj memova i komičnih skečeva , možda jedva nešto manji nego bele čarape u sandalama. :lol:
Ne moramo baš preuzeti krivicu za sve ;)

Inače Srbi i samo Srbi možda važi za Pefkohori jer nema Nemaca i Engleza ali tamo gde ih ima tipa Majorka gde se vode svakodnevne i celonoćne bitke peškirima na javnim plažama :lol: teško da smo mi krivi.

Baš htedoh da kažem da su tu praksu Nemci izmislili, pričao mi je kuvar u penziji, koji je od sezdesetih radio na Majorci, i kaze da su jos sezdesetih Svabe bile jedini koji su praktikovali to :D

Sad, da li je i pre sezdesetih neko to radio, ne znam, ali nesto kontam da tad i nisu bile tolike guzve :)

Ima jedna iugrica zove se leteci kriterijum, gde iumas npr 50 pokusaja i onda imas ograniceni damage i sad, dodjes do neke pozicije, broja, i tamo ili je neko pre tebe pocinio neki damage i uzece nagradu ili ga ti prepisas....Ali ako ga prepisas a svako ko je naisao ostavi broj damagea koji misli da je ok da prepishash...iako taj neko nece da prepisha, ali ako prosek ostavljenih usmerenja bude veci od onog koga si prepishao , onfa zadravas nagradu , a ako bude manji od njegovog, znaci da si bio bezobrazan i oduzima ti se nagrada..

fora je da imas ogranicen broj tih lokacija gde mozes da ucestvujes za nagradu...
Tako se vezbabrzo pravljenje kompromisa i procena sta je fer a sta nije fer..

Dobar si čovjek vidim po upisima, ali za ovaj tvoj upis potrebna je enigma da to dešifrira.

Bile su guzve na najboljim plazama u herceg novom, bas guzva do daske ali je bilo ili varijanta od 7h ujutro , kad je poluprazno ili dodjes pa vidis i nema cao ...
Nema sanse da je moglo da ti ostavis peskir i da to znaci reserved....
a super je bila plaza zabavna i za omladinu opustena i to se trazilo bas , ali rezervacija nikako , a mogao si da dodjes nocu , u 2 posle muzike negde tu pikiras sa devojkom...pa pricate, sta god da radite...mrakic....

Dobar si čovjek vidim po upisima, ali za ovaj tvoj upis potrebna je enigma da to dešifrira.
dodjes do mesta kojeg cu nazvati bitka br 1....i tu neko je sigurno bio pre tebe i svako ko je usao i pogledao ostavi broj procene da je u redu da prepucavas ako je neko ispoid tog broja...kao aukcija...smatra da u tom trenutku pobeda u toj bitki vredi taj broj ulozenog na aukciji..

I ode,....gleda da nadje prazno , gde ce on da bude prvi...

Ali igrica to pamti i ti uvek mozes doci i ponuditi vise od trenutnog pobednika..a vidis sve koji su ponudili i manje i maksimalno .....
ali ako ponudis vise , a prosek igraca koji su obisli tu poziciju , taj broj bitke tj aukcije i ostaili procenu bude veci nego sto je igrac ispod tebe ponudio onda je ok, ti na kraju dobijas nagradu , osvajas aukciju , ali ako si ti licitirao na 40 a prosek onih koji su obisli tu aukciju kaze da je 30 u redu , a igrac ispod tebe je imao 31, onda si ti nepravedno preterao u ponudi i on zadrzava aukciju sa svojih 31 a ti gubis svojih 40...

Inace postoji aukcija koja se ovako odvija, znaci svaki ucesnik aukcije daje procenu , i onda se formira ta cifra koju niko ne zna, i ako neko licitira preko te cifre a vec je dostignuta , gubi novac, a ne dobija item, ulaznicu , sta bilo...

To je dobro u praksi i nije max profit aukcija, ali jje dobro ...vole i aukcionari takve aukcije...nauce se brzo da dobro procenjuju vrednost u odnosu na trenutak.

Poslednja izmena:

Back