Dragi mama i tata,
odlično se provodimo na prvom kampovanju u prirodi. Čika Trpe nam je rekao da vam napišemo pismo u slučaju da ste videli poplavu na televiziji. Mi smo dobro. Samo je jedan šator i dve vreće za spavanje odnela voda. Srećom, niko se nije udavio jer smo bili u planini tražeći Petra. Javite njegovim roditeljima da je Petar dobro. Ne može sam da im napiše pismo jer su mu obe ruke polomljene.
Inače, vozio sam se u terencu od CZK-a. Baš je bilo lepo. Petra ne bismo ni našli u planini da nije počelo da seva i da grmi. Čika Trpe ga je mnogo grdio zato što je otišao da šeta sam, bez da se ikome javi. Petar kaže da mu je rekao tokom požara. Verovatno ga čika Trpe nije razumeo jer je tada bio kamen pijan.
Znate li da kada staviš plinsku bocu u vatru, ona eksplodira? Čak ni tada mokra drva neće da gore nego samo dime, ali zato je izgoreo jedan šator i moje farmerke, ali ne brinite, imam bermude. Dule je izgubio kosu jer mu je izgorela i sada je baš smešan bez kose.
Doći ćemo kući u nedelju ako čika Trpe popravi auto. Nije bila njegova krivica što smo sleteli s puta. Kaže da su kočnice bile ispravne kad smo krenuli od kuće. Čika Trpe kaže da je auto toliko star da nije ni čudo što se kvari svakog meseca.
Zabavno nam je da se vozimo u njemu, iako je mnogo tesno kada se popnemo svih 10 dece. Lepo je što nam čika Trpe dozvoljava da držimo volan s vremena na vreme da bi on mogao da odmori oči. Pošto je Nikola najstariji, čika Trpe ga uči kako se vozi auto, ali samo na planinskim prevojima gde nema mnogo saobraćaja. Samo poneki težak kamion, a lakih kola nema.
Jutros su svi otišli da se kupaju u jezeru, ali meni čika Trpe nije dozvolio jer ne znam da plivam, pa smo se nas dvojica vozili čamcem preko jezera. Baš je bilo lepo. Još se vide stabla pod vodom zbog poplave. Čika Trpe je baš super. Nikad ne viče na nas. Nije se ni naljutio kad smo skinuli prsluke za spasavanje.
Pošto mora da popravi auto, trudimo se da mu ne pravimo probleme i krijemo se celog dana. Čika Trpe nikad ne zna gde smo. Na početku mu je to smetalo, ali se sad navikao.
Čika Trpe kaže da smo svi prošli obuku iz prve pomoći kada je Ivan posekao prst dok je cepao drva, a Jovana se zamalo udavila u jezeru. Ja i Đoko smo povraćali dva dana i imali proliv, ali čika Trpe kaže da zna zašto i da je u redu. Mislim da je to od jaja koja smo poneli od kuće, a nismo pojeli odmah. Setili smo ih se tek kad su ih našle neke životinje. Ne brinite, super sam sada.
Voli vas Marko.
P. S. Čika Trpe mi je rekao da vas pitam da li sam vakcinisan protiv tetanusa. Šta je to tetanus?