Osobe definisane nasleđem

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Paula

WignerovaPrijateljica
VIP
Poruka
40.550
Naišla sam na insta na delić predavanja u vezi sa nasleđivanjem, u kojem kaže da decu sasvim definišu geni koje su nasledili od uže i šire familije i da razmišljanja kako roditelji prave od dece nove ljude bi moglo biti napušteno.

Koliko smo svesni toga i da li deci pristupamo sa pažnjom da ih usmeravamo onakve kakvi jesu u dobrom pravcu, kao pastiri, ili pokušavamo da od njih napravimo ljude po svojim željama?

Koliko smo svesni toga i da li deci pristupamo sa pažnjom da ih usmeravamo onakve kakvi jesu u dobrom pravcu, kao pastiri, ili pokušavamo da od njih napravimo ljude po svojim željama?
Vec sad sam svestan da ce moj todler kad poraste biti ono sto on zeli, i da ja tu nemam mnogo uticaja. Samo cu da ga, u okviru toga sto zeli, malo usmerim i razjasnim mu neke stvari, da stvorim kod njega osecaj uzroka i posledice (da zna da svaka njegova ackija ima neku posledicu), a ostalo - kako on izabere.
Uostalom, tako je nekako bilo i sa mnom :)

Ako se menja ukus za muziku ,tako isto cas bi ovo cas bi ono studirali i ko zna kad se saberu cime bi se bavili,nije nikakav problem ali ne na racun i grbacu roditelja,od novaka su napravili to sta jeste,da su slusali druge a ne svoj instinkt vrv bi zavrsio medicinu

Odličan uvid: "deca nisu beli papir na kojem možete da pišete".
Nisu.Bar ne bi trebala da budu.
Ali mnogi roditelji pišu i ispunjavaju taj papir
.Da li će papir opstati ili postati vremenom iskrzan, da li će se jednom pokidati ili postati prah,
to već zavisi od osobe(tog deteta koje je odraslo)
Nasleđe postoji , ali postoji i ono što se zove život(čitaj-taljiganje)
.I taj život na nama ostavlja tragove,
Diže nas i oplemenjuje, ili nas ruši , gazi i sakati .Kako koga.
I sve su to tragovi.
Lepi, ružni, i uz sve to i ono što su usadili u nas dok smo bili neki jadni sunđeri, nesvesni i bez svog-ja-

Sve to budemo mi.

Ako se menja ukus za muziku ,tako isto cas bi ovo cas bi ono studirali i ko zna kad se saberu cime bi se bavili,nije nikakav problem ali ne na racun i grbacu roditelja,od novaka su napravili to sta jeste,da su slusali druge a ne svoj instinkt vrv bi zavrsio medicinu
Imao je i Nole trenutke kad je hteo da odustane... Nole je i plakao u par navrata...samo pokazuje da je čovek od krvi i mesa....ali kod Nolete zapanjuje koliko se istrajnost isplati ... a to onda i zahteva odricanja ... kod Noleta imate i crtu genijalnosti svestranosti...talenat je za mnoge stvari...jezike... glumu ...

Naravno da ih definišu geni.
Deca su biološki produkt, ne samo društveni, željeni,...obzirom da je majčina genetika (verovatno zbog činjenica rađanja dece) jača, to su deca više genetski determisana sa ženske strane.
Ali,...msm da genetika ne igra baš takvu ulogu, kad je reč o vaspitanju i odgoju dece. Mnogo je to komplexnije,...kao što su u sami ljudi svuda na svetu manje-više isti i sam život im se svodi na isto, dok je ličnost svima najviše determisana odgojem, vaspitanjem, obrazovanjem i sl.
Primer: blizanci (sa istim genetikom) ukoliko žive i odrastaju u drugačijim društveno-ekonomskim uslovima, postaće sasvim izvesno dve dijametralno različite osobe.

Naravno da ih definišu geni.
Deca su biološki produkt, ne samo društveni, željeni,...obzirom da je majčina genetika (verovatno zbog činjenica rađanja dece) jača, to su deca više genetski determisana sa ženske strane.
Ali,...msm da genetika ne igra baš takvu ulogu, kad je reč o vaspitanju i odgoju dece. Mnogo je to komplexnije,...kao što su u sami ljudi svuda na svetu manje-više isti i sam život im se svodi na isto, dok je ličnost svima najviše determisana odgojem, vaspitanjem, obrazovanjem i sl.
Primer: blizanci (sa istim genetikom) ukoliko žive i odrastaju u drugačijim društveno-ekonomskim uslovima, postaće sasvim izvesno dve dijametralno različite osobe.

Bukvalno govore roditeljima da prestenu da vaspitavaju decu :) Ne karikiram, to su njihove rec. A vec ima mladih ljudi, buducih roditelja, koji tako razmisljaju. Ovime ih samo jos vise guraju u provaliju. "Pustite decu, ne mozete da uticete na njih, njihovo ponasanje u potpunosti odredjuju geni." Sta je tu cilj? Cilj je da prepustis kontrolu eliti i da sakrijes da je elita ta koja odgaja decu. Da l ovde iko stvarno misli da bi Soros dozvolio svom sinu da svoje bogatstvo podeli ljudima i da postane frizer?

To nije tacno , ali budale mogu da veruju ono sto im je lakse.....dete nije prazna ploca, ali nije ni puna , ni priblizno...i svasta se moze uraditi sa detetom, postojala je u socijalizmu razvojna psihologija koja nikako ne odgovara kapitalistickom konzumerizmu i zamenjena je defektnom psihologijom, tj svi su ludi samo polako jos vise lude a treba videti samo kad i koliko...

I otud ova teorija, dete je definisano i samo ce vremenom da kupi patologiju i da bude pokvareno sve vise i vise..

dete nije prazna ploca, ali nije ni puna , ni priblizno...i svasta se moze uraditi sa detetom

Da.

Ali . . . u stvari ne.

Kad su u pitanju urodjene medjurasne i medjupolne razlike, one ne postoje. Covek je tabula rasa i sve je proizvod odgoja. Sve je drustveni konstrukt. Zene mogu da budu muskarci i muskarci mogu da budu zene.

Kad je u pitanju vaspitanje, covek nije prazna ploca vec napunjena kanta u koju ne mozes nista da sipas a da se ne prelije. Pusti dete, ono zna najbolje.

Sve je relativno . . . istina ne postoji . . .

Da.

Ali . . . u stvari ne.

Kad su u pitanju urodjene medjurasne i medjupolne razlike, one ne postoje. Covek je tabula rasa i sve je proizvod odgoja. Sve je drustveni konstrukt. Zene mogu da budu muskarci i muskarci mogu da budu zene.

Kad je u pitanju vaspitanje, covek nije prazna ploca vec napunjena kanta u koju ne mozes nista da sipas a da se ne prelije. Pusti dete, ono zna najbolje.

Sve je relativno . . . istina ne postoji . . .
Po mom misljenju i iskustvu nije...
Prvo ne moze musko i zensko da budu isto....mozes ti praviti od muskarca frustraciono bice, to je tacno , zabranjivati i forsirati prednosti drugacijeg nacina razmisljanja, napraviti mentalnog invalida od njega...jer ce nacin razmisljanja biti prilagodjen ne bas idealno gradji mozga....nesto se dobije nesto izgubi...ali ce izgubiti na dushevnom planu ako hormoni vode telo drugacije....hormone i mentalni nacin razmisljanja treba uskladiti i razvijati uskladjeno , a nisam siguran da su ljudi kao kokoske da od kokoski mozes praviti pevce i od pevaca kokoske...

Niti vazi da je dete oformljena osoba, , ne znam odakle ovakvo razmisljanje...kad i odraslu osobu mozes da slomis, a tek dete mozes....

Uzmimo kad ti nije stalo do necega, to je idealna stvar....nije ti stalo do odnosa izraelaca i arapa....
Tu moze da se osoba prebaci iz verovanja da je izrael u pravu u situaciju da je arapin u pravu, uz pomoc raznih demagogija, bilo istinitih ili neistinitih...
Odatle moze da se razvija sledeca situacija, pa sledeca...i tako ides mic po mic...

Pa mozda mozes uticati na neciji stav ili uporiste u vezi nekih stvari ali tesko da mozes napraviti od nekoga nesto sto nije, recimo mozda neki roditelji zele da im dete bude mirno, smerno, poslusno, vredno, radno, disciplinovano, super djak, itd ali dzabe ako je dete prosto po prirodi onako malo nemirnije, energicnije, nesputanog duha, pokazuje afinitet ka nekim drugim stvarima i prosto dete nije taj tip licnosti vec je skroz drugacijeg karaktera i prirode i zraci nekom skroz drugacijom vrstom energije ili sad recimo neki roditelj ocekuje da mu sin bude ne znam mangup, zenskaros, harizmatican, komunikativan, dominantan u drustvu a on prosto nije taj lik i potpuno je neka druga energija, pa ne znam onda roditelji kukaju nad sudbinom, nepotrebno i bezveze sebi nabijaju osecaj krivice tipa gde smo to pogresili sa njim u odgoju, itd a zapravo ne kapiraju da deca nisu nikakvi klonovi roditelja nit su plastelin pa sad ti da ih oblikujes u sta je tebi volja vec je dete isto individua za sebe koje ima neku svoju cud i neku svoju prirodu urodjeno i te neke crte ce imati celog zivota (kao recimo ne znam boju koze ili boju ociju).

pa niko i ne misli da je dete prazan papir kad se rodi, to nije kako genetika radi, znamo da se i mnoge karakterne crte nasleđuju (a ne samo fizičke), i ne samo od majke i oca. ako roditelj neku osobinu ne može da prepozna u detetu, neka pogleda unazad, tu je, samo je možda preskočilo generaciju

ali nije baš ni da genetika stvara ugljeničnu kopiju svojih predaka, ima u toj osobi individualnosti i nečega nikad do sad viđenog, što treba izvući i omogućiti mu da se razvije. inače se nikad ništa ne bi kretalo napred

kao i uvek je stvarnost na sredini

ali nije baš ni da genetika stvara ugljeničnu kopiju svojih predaka, ima u toj osobi individualnosti i nečega nikad do sad viđenog, što treba izvući i omogućiti mu da se razvije. inače se nikad ništa ne bi kretalo napred

Pa naravno to je kosmicki princip i princip Bozije kreacije da sve sto je stvoreno je unikat i ne postoji kopija, kao sto ne postoje dva identicna lista na drvetu ili dve identicne pahulje snega tako i ne postoje dve identicne osobe (cak ni blizanci), da se sad rodi jos i 200 milijardi ljudi svaka ta osoba ce biti razlicita i prica za sebe, to je prosto prirodni i Boziji princip stvaranja dok recimo sa druge strane transhumanizam nastoji da stvara kopije.

Pa preko stapa i kanapa, mozes i ekstrovertno dete pretvoriti u introverta...a mozes i manje zahvate da uradis...

Sta roditelji rade, sigurno ne pedagoske postupke, nego ono sto pisete je stihijski metod, puste dete pa sta pokupi pokupi, a to onda nije nikakvo oblikovanje nego kopiranje onog sto dete vidi da je ponasanje odraslih....Sto je potajna zelja tih odraslih...
Vidi tata kako vozim traktor, vidi tata kako bijem sestru....

E sad pitanje za Toshe, kako znam..
Pa kad ti dodju deca da ih cuvas, bejbi siterujes, ti dobijes nekad decu koja su ubacena u roditeljski kalup i tacno su kopije onog sto vide u porodici...a ne svoji.....
Ti mozes da ih totalno promenis da budu svoji , to je brzo i najlakse, znaci tacno mozes da ih oslobodis, ako si vest i da tako nazovem perceptivan, osetis sta ima u kom detetu,
A mozes i da primenjujes dugotrajnije metode, znaci da ih okreces mimo njihovog karaktera....mozes da radis u sustini skoro sve sta hoces....

Nekad su deca mirnija po svom osnovnom modelu nego po roditeljskom....kad kopiraju roditelje stalno su nemirna i nezadovoljna, i stalno nesto prkose i inate se, a kad ih uvedes u njihov model, onda su sretna, rade ono sto ih usrecuje i jacaju sebi volju...
Jer su tako procitali da mora da se izbore za svoje mesto u porodici....iako im sve daju i pustaju, oni su pokupili da mora da se otimaju i onda su sva u borbi i inatna iako sve imaju ...
Kad dete pitas sta zeli , to je pogresno , ono ce reci ono sto je naviklo da odgovori....Dete nema artikulaciju niti je dovoljno svesno da samo zna sta zeli....vazi pravilo samoposluge....nastavlja od juce ....ne moze dete da zna ili bira ono sto se mnogo razlikuje od juce, uplasice se...

Poslednja izmena:
Licnost se formira nakon rodjenja, dok se radjas sa sustinom. Sustina se moze preneti genima, izmedju ostalog, ako tako verujes...
Moj brat i ja smo rodjeni od iste majke i oca, ali sa potpuno razllicitom sustinom. Kako to objasnjavaju?

Back