Osoba X

U svakoj generaciji ima bar jedan takav. To što si skapirao da je školski program loš i da ti sputava potragu za širim znanjem, ne znači da si neshvaćeni genije filozofije, koji je iznad svoje okoline i koji treba da se otisne u planine da bi ukrupnio svoju mudrost i podelio je sa ostatkom sveta.

Pa šta bi trebao, jedan takav? Da sedi za internetom i krade bogu dane ?! Nisam ja rekao da sam neshvaćeni genije filozofije, ali da sam iznad svoje okoline, to sigurno jesam.....Uostalom još jednom napominjem da se ovde ne radi o meni...nego o osobi X...A ako se pitate ko je ona, ja sam vam gore već rekao, da je ideal...

Od mnogo gluposti, koje si naveo u svom prethodonom postu, ovu sam izdvojio kao najveću..
Ne znam u kome ti vremenu živiš, ali ako malo budeš istraživao, i ispitivao vidićeš da niko ne čita knjige.
Da svi uživaju u blagodatima ''new age'' i da je malo onih koji istinski vole da čitaju...( ne kažem da ih nema, ali su kap u moru)

Daj čoveče, taj deo je bio donekle i šaljiv, mada ipak suštinski tačan, ako bi svi tako razmišljali, ne bi bilo ni onih koje će knjige štampati. No dobro, daleko od toga da svi tako razmišljaju (i dobro je što je to tako). :lol:

Uzgred, nije poenta u vremenu, nego sredini, knjige se još kako čitaju, ali u akademskim krugovima... Studenti čitaju knjige iz svoje struke, a nije ih tako malo, zar ne?

-Pošto vidim da mnogi i dalje ne shvataju našu junakinju osobu X, da malo objasnim...Ona naravno ceni sve profesore i njihov rad, ali ne slaže se u jednoj stvari s njima,što NE otkrivaju nešto novo...Kao što reče cenjeni kolega oziman, ne traži ona da svaki dan nailazi na nešto novo u filozofiji, kao u časopisima...ma kakvi....ona misli da se u filozofiji nešto stotinama godina nije BITNIJE promenilo....A ko bi to mogao promeniti? Pa profesori naravno...Ali oni samo obradjuju ideje antičkih, nemačkih filozofa i ostalih...nemaju nove ideje...to je ono što muči našu junakinju..

Ako je verovati Ozimanu filozofija je već davno dostigla svoj vrh (sa Šopenhauerom), i svaki korak napred je zapravo silazak sa vrha... Ostatak filozofije onda čini parafraza... No dobro, ja ne prihvatam tu tezu, a stagnacija novih filozofskih saznanja je nešto što objašnjavam drugačijem vremenom, koje ipak (po meni s pravom) daje prednost tehnološkom napretku, nauci, praksi... Dok je filozofija kranje nepraktična disciplina pa trenutno i nema neki značaj kod pragmatično nastrojenih ljudi.

-Naravno da je njen cilj mudrost, i ona ne prezire nikoga, naprotiv ona poštuje sve...Čitala je ona bibliju, voli ona ljude...ma kakvi god bili...Nije ona uopšte rekla za sebe da je nadčovek, ma jok...To je plod mašte, ne mislimo mi na Ničea....Natčovek je u ( ovom vremenu) svako ko se bavi nekim naukama...sad se vi pitate zašto...pa eto...tako, svi su obični jednolični...A onaj koji živi sličnim načinom života kao naša junakinja...taj je NEKA VRSTA nadčoveka...razumijete vi već šta vam hoću reći :)

Zanimljivo mi je što čas pišeš "natčovek", a čas "nadčovek". :lol:

Ja bih na osnovu svega rekao da ti (svesno ili ne) želiš da budeš osoba X, pa prilično projektuješ i sebe u ova izlaganja.

Ostaje nam još, da ako je nekada sretnemo, da joj damo neki savet...da popričamo s njom... ipak malo je takvih osobaX...Ja sada pretpostavljam, da je ona negde u svojoj sobi verovatno čita...šta bi drugo ...hehe...ali ona će jednog dana sama sebi reći...to je to sada cu napisati knjigu...i da napisace je...verovatno to niko nece procitati...sem nekih koji ce videti u njoj talent, ali teško...umreće naša junakinja jednom...verovatno...na rubu egzistencije...ali za jedno 100,200 godina ko zna... shvatiće se ona...Možda će se spominjati zajedno sa Aristotelom,Platonom...A iako ne bude shvatiće sigurno neko njene ideale........................................................................................

Ne slutiš koliko je velikih umova stigao zaborav... Šta ako se to desi i sa osobom X?

Uzmimo recimo jednu osobu...personu...koja voli da čita, ali ono...Voli da čita samo ono šta ona hoće...ne kao u školi...da joj neko govori šta joj je obavezna lektira....

Recimo ta naša osoba završi srednju školu, ono može da bira fakultet....Medjutim ta osoba ne želi ni jedan....Zašto? Pa ta osoba X želi da čita,čita,čita...Ali samo ono što ona hoće....

Zašto? ...Pa ta osoba je pročitala mnoge knjige pojedinih profesora...Doktora nauka (filozofskih naravno).... I šta je ona zaključila...? Zaključila je da su svi oni pod nekim uticajima , tako reći raznih Hegela, Platona,Marksova itd....Naša persona smatra da svi oni, nemaju neki svoj stav, neke nove ideje....Što bi promenilo nešto...Nego pletu mrežu starih Grka i ostalih.....

Ta osoba smatra i ako ona ode na fakultet, da će tako biti na kraju s njom, naravno ona misli da je dobro čitati sve gore nabrojane, jer šta bi inače....Ali ona misli da je suludo njih bubati na ispitima...........

Osoba X smatra da je bolje da ostane kod kuće 6-7 godina, da čita i samo čita, da stekne veliku mudrost, iako će verovatno da živi na rubu egzistencije, njoj to i nije bitno....Zapravo kad sebe vidi u buducnosti, nije joj bitno , ali kada ta buducnost dodje pitanje je onda, šta kako...Dolaze izlasci ovo, ono cure, momci....Da li ce ona subotom u 21h čitati Kanta ? Da,baš sada u ovom trenutku ona misli da hoće, ali mi nikada ne znamo šta nosi sutra, ali hajde da joj poverujemo....

Nego otišli smo predaleko....................Uglavnom persona X smatra da će ona nakom hiljada knjiga.... steći mudrost....Pa će onda jednog lepog sunčanog dana uzeti i napisati svoju knjigu, koju će svi kupiti (zapravo da li svi?) neće naša osoba naravno napisati 50 nijansi siva... Ipak da li ce to vreme imati smisla za tu knjigu...Ostaje nam da mislimo da hoće.....Kad ta osobaX zaradi ogroman novac od knjige, naravno to njoj nece znaciti ništa, i nastaviće po starom...Možda jedino ode negde.....Grcku...recimo...A i Grcka je zapravo samo ideal.... nije to stara Grcka...

Kakav savet mi da njoj damo....Da ide na fakultet ili ne, i da li joj je plan dobar....?! :mrgreen:

После Грка, сулудо је мислити да ће особа х моћи да каже нешто ново. Многи су покушали али су на крају ипак пали под утицај. Филозофија је била на врхунцу пре 2000-3000-5000 година. Све ово што ми данас покушавамо је да разумемо или пак покушамо да размемо оно што су велики људи рекли давно пре. Од нове ере па до дан данас филозофија је у константном опадању, деградирању. Нема ту леба.

Особа х мора да нађе компромис, јер је живот један велики компромис. Нека иде на факултет, нека чита што јој се наметне, нека створи своје ставове према "обавезној литератури", нека их се уздржи на испиту јер је у подређеном положају, када заврши факултет, када буде у равноправном положају са неким тамо професорима (који не мора да значи да су паметнији самим тим што су професори) нека искаже своје дубоко укорењене ставове, нека напише књигу, уџбеник било шта нека постане професор и та особа х нека пропагира ставове, нека шири своју мудрост, јер је "обавезна литература" није приморала да се одрекне оног што воли. Стога, нека упише факултет и нека настави да чита оно што воли.

Pa šta bi trebao, jedan takav? Da sedi za internetom i krade bogu dane ?! Nisam ja rekao da sam neshvaćeni genije filozofije, ali da sam iznad svoje okoline, to sigurno jesam.....Uostalom još jednom napominjem da se ovde ne radi o meni...nego o osobi X...A ako se pitate ko je ona, ja sam vam gore već rekao, da je ideal...

Na osnovu čega zaključuješ da si iznad svoje okoline? Koren tvoje želje za putovanjem u planinu, desetogodišnjim čitanjem i pisanjem velikih filozofskih dela leži u tome što ŽELIŠ da se izdigneš iznad svoje okoline, a ne što si već tamo. Istinski veliki duhovi su mnogo usmereniji instinktima od tebe. Sama pustinjačka egzistencija i manijakalno čitanje te neće učiniti uzvišenim. Ti to putovanje ne bi preduzeo iz ubedjenja, ili zato što zaista želiš takav život, nego zato što želiš da budeš iznad drugih, i misliš da je takav stil života ključ. A život je mnogo kompleksniji od toga. Da li si siguran da ne precenjuješ sebe?

covek zeli da se izdigne iznad svoje okoline je njegova sasvim zdrava normalna i prirodna teznja..sta bi mi imali danas da nije bilo ljudi koji su tome tezili..i na kraju se istakli?
ono sto je kljucno je NACIN na koji se covek istice..a narodni BEZIMENI umovi rekose i "cega se pametan stidi budala se time ponosi "

1.Uzgred, nije poenta u vremenu, nego sredini, knjige se još kako čitaju, ali u akademskim krugovima... Studenti čitaju knjige iz svoje struke, a nije ih tako malo, zar ne?

2.Ako je verovati Ozimanu filozofija je već davno dostigla svoj vrh (sa Šopenhauerom)

3.Zanimljivo mi je što čas pišeš "natčovek", a čas "nadčovek". :lol:

4.Ja bih na osnovu svega rekao da ti (svesno ili ne) želiš da budeš osoba X, pa prilično projektuješ i sebe u ova izlaganja.
1.Studenti bubaju.
2.Zašto bih mu verovao?
3. Nadčovek.
4.Ne želim.To je ideal.

Na osnovu čega zaključuješ da si iznad svoje okoline? Koren tvoje želje za putovanjem u planinu, desetogodišnjim čitanjem i pisanjem velikih filozofskih dela leži u tome što ŽELIŠ da se izdigneš iznad svoje okoline, a ne što si već tamo. Istinski veliki duhovi su mnogo usmereniji instinktima od tebe. Sama pustinjačka egzistencija i manijakalno čitanje te neće učiniti uzvišenim. Ti to putovanje ne bi preduzeo iz ubedjenja, ili zato što zaista želiš takav život, nego zato što želiš da budeš iznad drugih, i misliš da je takav stil života ključ. A život je mnogo kompleksniji od toga. Da li si siguran da ne precenjuješ sebe?
Ne bih ja sve to uradio zbog toga da budem iznad svih. Nego zato što je to jedini način da pobegnem iz ovog vremena, raznih gluposti, ako je ikada čovečanstvo dotaklo dno to je sada.To ne mora da bude durmitor, ja ću umesto na planinu otisnuti se u svoju sobu...Pomešao si mene i osobuX.(PO KO ZNA KOJI PUT)
A uspeh osobe X je zagarantovan, imaće i ona kontakta sa ljudima...Neće ona biti životinja.........

Uz to smatram da je ovo vreme, moralne truleži, baš ono u kojem jedan filozof kao individua može uspeti...Zato sam i rekao da ovo vreme neće prepoznati ''samo sebe''... Ali neko drugo sigurno hoće...

Ne bih ja sve to uradio zbog toga da budem iznad svih. Nego zato što je to jedini način da pobegnem iz ovog vremena, raznih gluposti, ako je ikada čovečanstvo dotaklo dno to je sada.To ne mora da bude durmitor, ja ću umesto na planinu otisnuti se u svoju sobu...Pomešao si mene i osobuX.(PO KO ZNA KOJI PUT)
A uspeh osobe X je zagarantovan, imaće i ona kontakta sa ljudima...Neće ona biti životinja.........

A zašto bi bežao? Suoči se. Mada ne znam sa čim tačno, jer je čovečanstvo odavno na dnu, i to je uvek ista borba, samo u različitim ambijentima. Tih nekoliko desetina svetlih primera koje nazivamo velikih duhovima, u svakom su vremenu ispaštali. To je jednostavno princip na kom čovečanstvo funkcioniše.

Šta si hteo da kažeš?

Verovatno je hteo da kaže da je većina velikih umova ispaštala tokom svog života... Da su bili suočeni sa neshvačenošću, odbacivanjem... Da su bili albatrosima na kopnu, da se izrazim onako Bodlerski... :) I da to nije vezano za neko konkretno vreme, već je surova izvesnost, nezavisna od onog što nameću trenutni standardi...

Verovatno je hteo da kaže da je većina velikih umova ispaštala tokom svog života... Da su bili suočeni sa neshvačenošću, odbacivanjem... Da su bili albatrosima na kopnu, da se izrazim onako Bodlerski... :) I da to nije vezano za neko konkretno vreme, već je surova izvesnost, nezavisna od onog što nameću trenutni standardi...
Ako je to hteo da kaže, složićemo se moj dragi prijatelju da to i ptice na grani znaju.

Aristotele, ne kažem da je ovo vreme lepo, ali, nisi živeo u drugim vremenima pa da tvrdiš da je ovo dno...
Kako nije...?Nadčovek je živeo kad i gde i kako je hteo-njegova je volja univerzalni zakon,a Isus Hrist je za njega kesa...
I ne samo on...:mrgreen:
Pazi kad je sve kesa-to ,ustvari,nadčovecima ništa ne znači-mogu Arijevski ladno da kažu:"I njima ćemo u BG tri komada...":mrgreen:

Kako nije...?Nadčovek je živeo kad i gde i kako je hteo-njegova je volja univerzalni zakon,a Isus Hrist je za njega kesa...
I ne samo on...:mrgreen:
Pazi kad je sve kesa-to ,ustvari,nadčovecima ništa ne znači-mogu Arijevski ladno da kažu:"I njima ćemo u BG tri komada...":mrgreen:

Опрости му боже не зна шта говори.

Uzmimo recimo jednu osobu...personu...koja voli da čita, ali ono...Voli da čita samo ono šta ona hoće...ne kao u školi...da joj neko govori šta joj je obavezna lektira....

Recimo ta naša osoba završi srednju školu, ono može da bira fakultet....Medjutim ta osoba ne želi ni jedan....Zašto? Pa ta osoba X želi da čita,čita,čita...Ali samo ono što ona hoće....

Zašto? ...Pa ta osoba je pročitala mnoge knjige pojedinih profesora...Doktora nauka (filozofskih naravno).... I šta je ona zaključila...? Zaključila je da su svi oni pod nekim uticajima , tako reći raznih Hegela, Platona,Marksova itd....Naša persona smatra da svi oni, nemaju neki svoj stav, neke nove ideje....Što bi promenilo nešto...Nego pletu mrežu starih Grka i ostalih.....

Ta osoba smatra i ako ona ode na fakultet, da će tako biti na kraju s njom, naravno ona misli da je dobro čitati sve gore nabrojane, jer šta bi inače....Ali ona misli da je suludo njih bubati na ispitima...........

Osoba X smatra da je bolje da ostane kod kuće 6-7 godina, da čita i samo čita, da stekne veliku mudrost, iako će verovatno da živi na rubu egzistencije, njoj to i nije bitno....Zapravo kad sebe vidi u buducnosti, nije joj bitno , ali kada ta buducnost dodje pitanje je onda, šta kako...Dolaze izlasci ovo, ono cure, momci....Da li ce ona subotom u 21h čitati Kanta ? Da,baš sada u ovom trenutku ona misli da hoće, ali mi nikada ne znamo šta nosi sutra, ali hajde da joj poverujemo....

Nego otišli smo predaleko....................Uglavnom persona X smatra da će ona nakom hiljada knjiga.... steći mudrost....Pa će onda jednog lepog sunčanog dana uzeti i napisati svoju knjigu, koju će svi kupiti (zapravo da li svi?) neće naša osoba naravno napisati 50 nijansi siva... Ipak da li ce to vreme imati smisla za tu knjigu...Ostaje nam da mislimo da hoće.....Kad ta osobaX zaradi ogroman novac od knjige, naravno to njoj nece znaciti ništa, i nastaviće po starom...Možda jedino ode negde.....Grcku...recimo...A i Grcka je zapravo samo ideal.... nije to stara Grcka...

Kakav savet mi da njoj damo....Da ide na fakultet ili ne, i da li joj je plan dobar....?! :mrgreen:

Decko ti si mnogo bolestan :dash:

Back