Osnovne podele ljudi, o koloritu sličnosi, i varijacijama karaktera...o svim podelama

needlman

Primećen član
Poruka
635
Ako bi na jednu umišljenu pravu liniju na srednju tačku postavili hemafrodita , ili imaganiranog androgina(bez-polno biće), na krajevima bi trebali biti arhetip idealne žene, i arhetip idealnog muškarca! Kako to nepostoji , tako ni na tom pravcu nema krajeva u oba smera, već se i jedan i drugi polaritet, kao + i - mešaju u istom preko one srednje (umišljene) tačke, i stvaraju određeno magnetno polje, ili određeni tip , obrazac ponašanja, karakternost...ličnost!

Ovaj tip podele, je primenljiv i na sva životna i filozofska pitanja! Kako u svakom muškarcu postoji i ženski deo, i obrnuto, u manjoj ili većoj meri. Recimo žena sa bradom i muškarac bez dlaka ili moderno zvani metroseksualac. Tako bi sva pitanja mogla da se svedu na isti koncept prplitanja dobra i zla, crnog i belog...
U fiziološkom pogledu, muškarac ima i dalje zakržljane mlečne žlezde, tj. bradavice, dok kod žena se mogu videti, obraslost dlakama, čvbrste, kockaste linije lica, muškobanjasto kretanje, i krajnje lezbejke. Kao i kod feminiziranih muškaraca , pokreti koji ukazuju na ženstvaenost, i krajnji poremećaj homoseksualnost, i to pasivna!

Dokazano je da muški "polaritet" sve što dela, dela iz kukova, ramena, iz kostiju, zglobova (zato je muško i fizički jače) dok je kod žena sve u muskulusu, u tetivama, i sitnim mišićima, te su gipkije, poput zmija(kako se u mitologijama i predstavlja) i kada vidite feminiziranu ženu ( izrazito ženstvenu) kako baca kamen ili ma koji predmet, čini vam se kao da to radi onom drugom rukom od one kojom se služi! Tako u metazičkom kontekstu Muško je skelet, srž , a žena sve ono što je na skeletu, što ga povezuje, i daje mu obličje... banalno rečeno.
Ili ako je muško Metal, žena je Vatra...koja ga formira i oblikuje.
Ako je žena Voda, muški antipod je Drvo...
ako je muško stena, žensko je potok koji ga seče...
ako je žensko pećina, muško je brdo...šta bi Frojd reko na ovu analogiju, hehe.
Po Platonu, čovek je kao jabuka, celina, koja kad se preseče na pola, dobija se ženski i muški ekstrem, koji teže da se spoje, i stvore seme (novo biće)

Pronađite još neke podele, i ako su sve deo jedne sveukupne celine...Pravo samosvesno biće je i vatra i metal i voda i drvo, naravno ne sve u istom intezitetu, i esenciji, ali u unutrašnjoj simbiozi svega toga, odlikuje se i ličnost!
Još jedna fudamentalna podela karaktera je na 4 bazična tipa:
-- Onaj koji ne zna gotovo ništa, a misli da zna SVEEE...od ovakvih se najbolje kloniti, najretrogradniji tip ljudi (moj lični sud, i prporuka),
-- Onaj koji ne zna mnogo, al je toga svestan , i želi da saznaje, i nije ga stid toga ( ovim tipovima, treba pružiti ruku, i obično ne znaju za sujetu , i kvarnost, te su zbog toga i takvi, ili pak obrnuto
-- Onaj koji zna dosta toga, i pr tom smatra da mu je to više nego dovoljno...ovakvi mogu biti opasni, jer ih uz pohlepu i alavost , ništa ne može zaustaviti!
-- Onaj koji zna bogato, ali je svestan da saznanju nema kraja... i ovi su , oni tipšovi koji menjaju svet oko sebe, i u pozitivnom i negativnom smislu!

Sve ove podele mogu se pokazati na svim forumašima...Tako da možete dati svoj doprinos, nekim drugim podelama ne vezanim u opšte za ljude, već za sve što nas okružuje i što je u nama samima.
Eto kad smo već kod unutarnjeg, po meni je suštinska podela individue na Duh, Dušu , Telo, a izvedeno iz fizičkog, pojavnog oblika i na Reč , Misao ,Delo. Dakle Duh = Misao, Duša = Reč, i Telo = Delo ...
Pa sve najboljez:poz::ok::ok::ok:

Poslednja izmena:
Uzmeš K.G.Jungovu "Psihološki tipovi" iz koje je podela na osnovne psihološke tipove još uvek aktuelna...
Šta tu ima da se novo shvati sem nekih marginalnih detalja...
------------------------------------------------------------------------------------
Јунгова типологија личности

Веома је значајно учење Јунга ο типовима личности и његова класификација људи: према доминантом ставу или оријентацији либида на екстравертни и интровертни тип, као и према доминантној психичкој функцији на интуитивни, мисаони, осећајни и сензитивни (перцептивни) тип. Када се узме психичка функција као критеријум поделе, људи се могу поделити на рационални и ирационални тип. Најзад, када се укрсте ова два критеријума поделе (према функцији и према типу оријентације), добија се типологија која има осам типова (нпр. екстравертни мисаони, интровертни мисаони, екстравертни интуитивни, интровертни интуитивни, екстравертни осећајни итд.).

Poslednja izmena:
Uzmeš K.G.Jungovu "Psihološki tipovi" iz koje je podela na osnovne psihološke tipove još uvek aktuelna...
Šta tu ima da se novo shvati sem nekih marginalnih detalja...
------------------------------------------------------------------------------------
Јунгова типологија личности

Веома је значајно учење Јунга ο типовима личности и његова класификација људи: према доминантом ставу или оријентацији либида на екстравертни и интровертни тип, као и према доминантној психичкој функцији на интуитивни, мисаони, осећајни и сензитивни (перцептивни) тип. Када се узме психичка функција као критеријум поделе, људи се могу поделити на рационални и ирационални тип. Најзад, када се укрсте ова два критеријума поделе (према функцији и према типу оријентације), добија се типологија која има осам типова (нпр. екстравертни мисаони, интровертни мисаони, екстравертни интуитивни, интровертни интуитивни, екстравертни осећајни итд.).

Opet, ne tražim samo podele ljudi , već i svega što nas okružuje , na 8, delova, na tri, na 4 dela , a ne vezano u opšte sa karakterima, i čitao sam Junga , pored Adlera, najviše, ali Vajningera...

Pa ne postavljaju se teme samo zarad onih kojima je sve tako jasno, onda nema svrhe u opšte i bivati na forumu, za neke, kad je sve tako poznato , i ničeg novog nema, čemu onda teme poput "misli čuvenih mislilaca", radije bih voleo da postavi neko "sopstvene misli, dakle samopromišljanje"...zar ne?
Nije svako upoznat sa Jungom , ili ne bitno kime...ovo se tiče i metafizike, i pronalazaka , samo čekam da neko da i svoj doprinos, iz svoje knjige mudrovanja...:ok::ok:

Pa ne postavljaju se teme samo zarad onih kojima je sve tako jasno, onda nema svrhe u opšte i bivati na forumu, za neke, kad je sve tako poznato , i ničeg novog nema, čemu onda teme poput "misli čuvenih mislilaca", radije bih voleo da postavi neko "sopstvene misli, dakle samopromišljanje"...zar ne?
Nije svako upoznat sa Jungom , ili ne bitno kime...ovo se tiče i metafizike, i pronalazaka , samo čekam da neko da i svoj doprinos, iz svoje knjige mudrovanja...:ok::ok:
Metafizika nema mnogo šta da traži u psihologiji...Nauka o psihi,kako ti sama reč kaže nije kao nauka sklona mistićnim metodama i sredstvima,već konkretnim sredstvima nauke:empirijom
i logikom(nešto manje matematikom) i samo su metode u pitanju i njihov izbor za shvatanje psihičkih promena...Nema tu mnogo filozofiranja...

Metafizika nema mnogo šta da traži u psihologiji...Nauka o psihi,kako ti sama reč kaže nije kao nauka sklona mistićnim metodama i sredstvima,već konkretnim sredstvima nauke:empirijom
i logikom(nešto manje matematikom) i samo su metode u pitanju i njihov izbor za shvatanje psihičkih promena...Nema tu mnogo filozofiranja...

Da li postoji podela na 4tri oko osnovnih elemenata, koja se razlikuje kod istočnjaka i kod nas, a na sonovu te podele i na flegmatike, kolerike, sangvinike, i melanholike...da li su fundamentalne čestice od kojih se sastoji sve nam znano isto podeljene na 4: proton, neutron, elektron, i foton , injohova antitela, ako tu nema metafizike...gde je ima.

Da li ima podela na 8 u harmonijskoj skali, koja je matematički u istoj ravni sa razdaljinama među planetama u našem sistemu...dakle kada odpevaš do ,re mi fa....ti si harmonijski , glasom ukazao na razmake između planeta...i to je psiholigija...
To što ti ja kaže, da podela nema samo oko ljudi, i niti smo mi najbitniji , to je odraz tvog nepoznavanja drugih varijabiliteta, i same metafizike!

Da, psihologiju kao nauku ne bi trebalo da interesuje metafizika zbog toga što je teško proveriti takve pretpostavke.
Mislim da je to skroz ok iako je psihološki metod i dalje sumnjičav. Ipak se dosta toga saznalo, pa čak i definisalo.
Naravno, postoji još puno problema ali se zaboravlja to da je psihologija mlada nauka i da je odviše zoupotrebljavana i biće potrebno neko vreme da se to osvesti i prestane s tim.

A ljudi i pojave se dele i klasifikuju u svakoj oblasti, takva je priroda uma. Iako neke podele mogu biti kontraproduktivne, neke su i potrebne, a ogromna većina podela u psihologiji je arbitrarna.
Takođe mislim da je fora sa elementima više oblast astrologije jer nema egzaktnosti.
Metafizičko gledište na psihologiju je podjednako ekstremno kao i pozitivističko i redukconističko.
Poenta je da se nađe balans, jer, ljude možemo deliti svakako - na visoke, niske, brze, spore, egoistične, agresivne, depresivne, šizoidne, neurotične, introvertne, zelene, crvene, opasne, mudre, glupe....
Pitanje je koja je podela stvarna a koja dogovorena.
Meni se čini da je jedina podela sa najvećim posledicama po čovečanstvo - klasna podela.

Podele ljudi su izmislili oni koji ne znaju ili ne zele da nauce da kompromisno mire razlicitosti.

A inače sve je na ovome svetu isto, jel ? Pa onda ajde da mi rađamo a vi u oranje i lov...to je i smisao emancipacije...zar ne?
No ja ovda pomislih da će neko da uleti sa fundamentalnim podelama, od čega je sve sazdano, proton, elektron,neutron(sve to kao atom), i foton, kao i čestica i talas svetlosti (nećemo ići u njihove kontrapostojanja)...ali grdno se varaš prijatelju (sam sebi govorim) ovo je neko izgleda izmislio, tek tako ...a inače to ne postoji, kako vidim po nekima!
Ili zemlja, vazduh, vatra, voda...pa po tom principu i karakteri koji metafizički oponašaju i postoje kao ovi elementi...flegmatik, kolerik, sangvinik, i melanholik.!
Ali što bi to mislio iko o tome, uvek lakše biti nepromišljen, i reći takvu banalnost kao podele su izmisli tamo neki nemirni, pogli genijalci i glupi kao Ajnštajn(jer ima i toga, u šovinizmu, feminizmu , i drugim"izmima") !
Ali ko pomiri Sever i Jug taj nije Nadčovek, nego Tvorac sam! Ili nema ni Tvorca, pa ni tih podela...jel? Sve bistrije , ovde nailazim, da od te bistrine bivam slep, prosto...hehehehe
Jao, ko sve ovde ne postoji, jer kad mislimo, postojimo? Hm, hm, ne bih bio siguran u tu masama blagozvučnu floskulu, koja je dalja od istine, no sama laž...i te mase od istinskog postojanja ! :klap::super:

Poslednja izmena:
ja ih dijelim na LJUDE i LJUDINE

A na životinje i neljude, tupavce i mudrace, na grdobne i mile, na iskrene i lažne...na vernike i manipulnte, na stvartelje i demagoge...na strastvene i promišljene, na egzaktne i ezoterične, na kepece i džinove... na nervoznei patologe...i tako do večnosti i nazad! To su već nijanske, suvišnosti, koje bezpotrebno navodim...očigledno...jer površno samo ima prizvuk jasnosti, ali nema jasan zvuk...

Da, psihologiju kao nauku ne bi trebalo da interesuje metafizika zbog toga što je teško proveriti takve pretpostavke.
Mislim da je to skroz ok iako je psihološki metod i dalje sumnjičav. Ipak se dosta toga saznalo, pa čak i definisalo.
Naravno, postoji još puno problema ali se zaboravlja to da je psihologija mlada nauka i da je odviše zoupotrebljavana i biće potrebno neko vreme da se to osvesti i prestane s tim.

A ljudi i pojave se dele i klasifikuju u svakoj oblasti, takva je priroda uma. Iako neke podele mogu biti kontraproduktivne, neke su i potrebne, a ogromna većina podela u psihologiji je arbitrarna.
Takođe mislim da je fora sa elementima više oblast astrologije jer nema egzaktnosti.
Metafizičko gledište na psihologiju je podjednako ekstremno kao i pozitivističko i redukconističko.
Poenta je da se nađe balans, jer, ljude možemo deliti svakako - na visoke, niske, brze, spore, egoistične, agresivne, depresivne, šizoidne, neurotične, introvertne, zelene, crvene, opasne, mudre, glupe....
Pitanje je koja je podela stvarna a koja dogovorena.
Meni se čini da je jedina podela sa najvećim posledicama po čovečanstvo - klasna podela.

Mudro momče, mudro...

HTML:
Hvala, ali posle oni naših "susreta" ne znam da li si sarkastičan :lol:

Ne, zaista...ja ću ti reći kad nisam...barem ovde ne moram imati dlake na jeziku!:ok:
A to isvima preporočujem, i očito da sam u nazivu teme pogrešio, ne ukazavši da ne mislim samo na podele unutar nas , ljudskih bića...i ne samo podela veđ numeričkih raznovrsnosti u, i van svepostojoćeg okruženja, organskog i neorganskog...a tu ima na pretek intrigantnih poklapanja, kao recimo da ljudska ćelija vibrira, dakle ima svoju frekvenciju koja je 8hz (herca - 1 hz je inače broj amplituda u jednoj sek.), a tako i planeta , ova naša postojbina ima takođe istu frekvenciju...ili 70% smo voda, i Planeta je 70% voda!
To su samo neka od gomile poklapanja za koje smatram da nisu slučajne, jer i u prividu haosa u Univerzumu, vladaju istih 4. energija za koje znamo...magnetna, atomska, gravitaciona, i električna (ali nisam siguran za ovu poslednju) i sve zavisi od njihovog inteziteta , smera, sile, količine itd!
Ali im je jedinstveno to što se sve...i svi vidovi energije prenose vibriranjem (frekvencijom), i dok ovo neko čita preko oka...žute mrlje...napona koji imamo u celom telu a u mozgu ponajviše...preko neurotransmitera i sineapsi, određenom frekvencijom završava u tom nekom centru za obradu podataka. Gde opet vlada isti sistem, razlike u naponu, i odpremanja viška elektrona sa jedne, na onu stranu gde ih ima manje!
Sve je tako hemijski, atomski egzaktno, pa opet kada se mozak kao zaseban organ stavi na sto...nije ništa više nego čudna i najvodenastija masa u nama.
A to nam je znano...šta je sa onim neobjašnjivim, ili nam čak neprimetnim!!!

Zapravo magnetna i električna su objedinjene u elektromagnetizam zatim jaka i slaba nuklearna i gravitacija, sad ovi oće da prave Veliku objedinjenu teoriju te da ujedine sve četri sile u jednu ali im problem pravi kvantna teorija gravitacije koju jedinu ne ukalupiše ako se ne varam... iako to nije tema kontkretno možda će tada moći da se objasni globalna vibracija kao suma.
I to za frekvence... to je (bar meni) jasno. Ali, iako svaka ćelija ima svoj raspon rezonance, svaka sinapsa ima potencijal u mirovanju (električni pot nervne ćelije je -120mV ako se dobro sećam) i određeni skupovi veza i ćelija daju pak drugačiju frekvencu, čovek je opet nešto više od toga.

To što kaeš kad se stavi na sto mozak, on nije samo ta suma različitih talasnih dužina. A da bude stvar još zakukuljenija na dosta toga utiču 4 enzima.
E sad ne znam na šta konkretno neobjašnjivo misliš, ako su u pitanju psihičke pojave koje se na različite načine klasifikuju (tipa ego, id, self, crte ličnosti, emocije...) njih ima i previše a o njima zaključujemo i dajemo im nazive na osnovu određenog posmatranja. Što ne znači da zaista postoji nešto od njih i nije jasno u kolikoj meri utiče globalna ili pojedinačna rezonantnost organizma ili mozga ili ma kog drugog skupa.

A plus, svako je različit i shodno tome pretpostavljam da svako ima svoju frekvencu, od šolje na stolu do individue.
A to što kažeš za naziv teme, osnovne podele ljudi, ako misliš na globalne podele one su neka vrsta mačke u džaku jer je univerzum izgleda hijerarhijski ustrojen, od najmanjeg ka najvećem (ili obratno) tako da bi trebalo da se krene deoba recimo od najmanjih (ili najvećih) poznatih stvari.

Samo ne znam koliko je za saznanje praktično da se atomistički gleda na pojave, kako fizičke tako i psihičke. Ja se trudim da (ako već mora ga nazovem) da fenomenološki gledam i na ljude i na pojave i procese :)

Zapravo magnetna i električna su objedinjene u elektromagnetizam zatim jaka i slaba nuklearna i gravitacija, sad ovi oće da prave Veliku objedinjenu teoriju te da ujedine sve četri sile u jednu ali im problem pravi kvantna teorija gravitacije koju jedinu ne ukalupiše ako se ne varam... iako to nije tema kontkretno možda će tada moći da se objasni globalna vibracija kao suma.
I to za frekvence... to je (bar meni) jasno. Ali, iako svaka ćelija ima svoj raspon rezonance, svaka sinapsa ima potencijal u mirovanju (električni pot nervne ćelije je -120mV ako se dobro sećam) i određeni skupovi veza i ćelija daju pak drugačiju frekvencu, čovek je opet nešto više od toga.

To što kaeš kad se stavi na sto mozak, on nije samo ta suma različitih talasnih dužina. A da bude stvar još zakukuljenija na dosta toga utiču 4 enzima.
E sad ne znam na šta konkretno neobjašnjivo misliš, ako su u pitanju psihičke pojave koje se na različite načine klasifikuju (tipa ego, id, self, crte ličnosti, emocije...) njih ima i previše a o njima zaključujemo i dajemo im nazive na osnovu određenog posmatranja. Što ne znači da zaista postoji nešto od njih i nije jasno u kolikoj meri utiče globalna ili pojedinačna rezonantnost organizma ili mozga ili ma kog drugog skupa.

A plus, svako je različit i shodno tome pretpostavljam da svako ima svoju frekvencu, od šolje na stolu do individue.
A to što kažeš za naziv teme, osnovne podele ljudi, ako misliš na globalne podele one su neka vrsta mačke u džaku jer je univerzum izgleda hijerarhijski ustrojen, od najmanjeg ka najvećem (ili obratno) tako da bi trebalo da se krene deoba recimo od najmanjih (ili najvećih) poznatih stvari.

Samo ne znam koliko je za saznanje praktično da se atomistički gleda na pojave, kako fizičke tako i psihičke. Ja se trudim da (ako već mora ga nazovem) da fenomenološki gledam i na ljude i na pojave i procese :)

Na svako duboko i pronicljivo Zašto, uvek postoji još dublje Zato! Sve do granice spoznaje da slučajnosti ne postoje, da na neka pitanja nemamo odgovore ni u jednom obliku(osim u subjektivno verujućem ili ne, u logičkom prihvatanju ili ne) i da je mikrokosmos isto što i makrokosmos...otud ta moja nalaženja podaduarnosti, od nesvesnog ka svesnom, od ovostranog ka onostranom. A ljudi za sve što im biva nepojmljivo, odmah žele da odstrane ili proglase "nedokazivim", ili ludim!
Za to je kriv hrišćanski moral. Ako se ne može ukalupiti u neku od njihovih polica onda je i nebitno i nepostojeće... a sve ima veze sa svačim...tj. iz svega u paganskom se može naći u današnjem, iz svega metafizičkog se može odraziti u simbolici i estetici, iz animalnog može se prepoznati u ljudskom i delatnom...itd.
A to da svako ima svoju frekvencu, jednostavno nije...svako je sazdan od istih nizova dnk proteina, ili od 64 prot, kod svih primata čak je povezano 20, a ostalih 44 nisu...i svako je na ćelijskom nivou isti, te zdrava ćelija ima 8 hz, a maligna, ima mnogo veću i one se razlikuju od stepena metastaze ili meste nalaženja, te se i nekontrolisano množe...da je kod svakog drugačija frekvencija na tom molekularnom nivou, imali bi degenerične i raličite pojavne oblike i u fizičkom i u mentalnom smislu. Dakle posebna bića u okviru homosapiensa.
Tako je i frekvencija tona E, 440hz, i nemože biti drugačija ni na Saturnu , niti bilo gde , jer onda to ne bi bio E tonalitet . Tako je Planeta u skladu sa čuvekom u tom fundamentalnom smislu, ali čovek nije sa njom zbog raznih sebičluka, samilosti, sažaljenja i dr. osobina koje energetski samo troše ljudski habitus, i teže da sve zdravo učine slabim, podložno samilosti...To je Hrišćanstvo, tj. Hrišćanska dogma i demagogija. Vera je nešto sasvim drugo...

Poslednja izmena:
ok, šta je poenta

Poenta je u traganju...za eto još dubljim i pronicljivijim Zato, a potom još dubljim Zašto. Za potvrdom teze, da ništa nije slučajnost...ali nije ni sudba (kako bi neki voleli da to čuju).
Čak i ako ne vidiš poentu, onda ću ti reći...da se svih 2000 godina hrišćanstva, bace, pogaze , i preispitaju...jer su krive za postojanje samilosnog trpništva, saželjavanja, i samosažaljevanja, a time i sve što je novo, drugačije, ide iz drugčijeg poimanja, i postavljanja stvari...a da zanemarimo sve užase koji su gori od najvećih grehova!
Takođe ima poklapanja u nekim stvarima koja su , meni barem intrigantna! Da li treba poente tu...ne! Treba kreativno prilaziti i najtvrđim i okorelijim naučenjima...Današnja moderna fizika, kvantna, i biogenetika, su otišle do te granice da potvrđuju smisao molitve, dakle teologije... a sve kroz nova saznanja o VODI! Da ono od čega sam sazdan skoro ceo... pa da se ne upitam kako to da se sve ćelije obnove za 40 dana (dokazano), a što su ljudi i pre hrista znali da je period obnove, ponovnog rađanja(eto recimo). Kamoli oko značaja vode, i njene mistike u svemu oko nas i u nama...da se ne pitam...zapitao bih se, šta to nije u redu sa mnom :D
Ako bi u svemu tragali za poentom, pa ne bi bilo niti same filozofije, niti psihologije...niti nauka.
Po meni je smisao u traganju, i iz moje optike, što više saznajem , to manje verujem u sve metode i prilaze učenju i edukaciji uopšte...a to i jeste podobno za svaki autokratski sistem, koji želi da stvara podobne, površne, imaginarno zaostale. To da sve ima svrhu, jeste tako (u svakodnevnici), ali nije nužno i dokazivati je...jer svrha sama po sebi ne postoji! Msm šta? Istina, Postojanje, Sopstvena svrha, "Traganje"...to su sve relativne, i subjektivne komponente...jedne mnogo veće Univerzalne Celovitosti
Ako i nema poente po nekome...ne znači da je uzaludno!
Šta je onda poenta teme "mislimo ,dakle postojimo"(inače LAŽ) , ili "pričamo, dakle brabonjamo"...meni je to ne jasno, ali eto ako i dalje tragaš za poentom...ja sam ti je dao, a opet je na tebi da je prepoznaš ili ne!:ok::ok:

Svidja mi se tema, vrlo je složena i može da se grana u milion pravaca.

Grube podele su dobre da uobličimo strukturu u okviru koje se krećemo ali raznolikost unutrašnjih svetova ljudi je tolika da mi bukvalno obitavamo samo u istom fizičkom unvierzumu, naši mentalni i emocionalni svetovi predstavljaju beskrajan broj posebnih univerzuma. Sa nekima se naš nikada ne dodiruje i potpuno nam je stran, sa nekima se koliko god bežali neprekidno susrećemo i osećamo neku neobjašnjivu glad kada ga nema.

Neki su kompleksni, sa puno slojeva, svet u svetu, neki su sasvim jednostavni,.

Back