Osnov korupcije, kod nas, je naša plemenska svest ?

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šta kažete, da li se nismo izvukli iz te potrebe da pripadamo, da budemo veliki petlovi na malom bunjištu ?
Da se delimo na navijače Zvezde ili Partizana, za Vučića ili protiv,.. za Obrenoviće ili Karađorđeviće,..
Da činimo usluge ja tebi - ti meni, jer mi smo u istom klanu ?
Ne, to je nepotizam. Korupcija je individualan sport. Zavisi od karaktera i morala pojedinca, ne od plemenske kulture

Ne, to je nepotizam. Korupcija je individualan sport. Zavisi od karaktera i morala pojedinca, ne od plemenske kulture
Nepotizam podrazumeva favorizovanje rođaka i poznanika (iz ranijeg vremena) u dodeli privilegija u društvu (funkcija),..
a,
- plemenska svest od čoveka čini bezobzirnog predatora koji nema osećaja za patnje pripadnika koji ne pripadaju njegovom plemenu. Plemenska svest opravdava sve zločine koji pripadnik jednog plemena čini onima van plemena. Plemenski čovek smatra da je potpuno moralno pljačkati i ubijati one van plemena, a kada mu se to predoči, kada mu se predoče njegova zlodela i nečovečnost,
,... onda ne prestaje da stvara laži, da konstruše i povezuje sve što dohvati kako bi pokazao svoju nedužnost. Plemenski čovek laže svoje pleme kako bi sakrio svoje duševno izopačenje, on optužuje one retke ljude, koji imaju savesti, i počinje da pokazuje svoju podlost, napadajući ih da su izdajnici plemena, ili čak neprijatelji plemena, nad kojima je opravdano vršiti nasilje. Podlost plemenskog čoveka nema granice, a umna i duševna izopačenost ga čini veoma opasnim ludakom.

Nepotizam podrazumeva favorizovanje rođaka i poznanika (iz ranijeg vremena) u dodeli privilegija u društvu (funkcija),..
a,
- plemenska svest od čoveka čini bezobzirnog predatora koji nema osećaja za patnje pripadnika koji ne pripadaju njegovom plemenu. Plemenska svest opravdava sve zločine koji pripadnik jednog plemena čini onima van plemena. Plemenski čovek smatra da je potpuno moralno pljačkati i ubijati one van plemena, a kada mu se to predoči, kada mu se predoče njegova zlodela i nečovečnost,
,... onda ne prestaje da stvara laži, da konstruše i povezuje sve što dohvati kako bi pokazao svoju nedužnost. Plemenski čovek laže svoje pleme kako bi sakrio svoje duševno izopačenje, on optužuje one retke ljude, koji imaju savesti, i počinje da pokazuje svoju podlost, napadajući ih da su izdajnici plemena, ili čak neprijatelji plemena, nad kojima je opravdano vršiti nasilje. Podlost plemenskog čoveka nema granice, a umna i duševna izopačenost ga čini veoma opasnim ludakom.
Nemoj tako ružno govoriti o Jevrejima. Ionako ima dosta antisemitizma na forumu:mrgreen:

Inače, odakle je taj citat?

Neki psiholog sa Fejsa,.. malko je preoštar, ali to je dobro za Uvod ;) .
Ne, zvuči mi poznato pa zbog toga. Savremeni sociolozi konstruktivisti imaju dosta kritičan pristup plemenskom društvu. Sa druge strane ono je zbog svoje solidarnosti i egalitarnosti često bilo primer nekim drugim sociolozima i istoričarima kako bi trebalo urediti društvo. Aristotel je recimo, kad je govorio o demokratiji, smatrao da ona jedino može postojati u društvu u kome se ljudi međusobno poznaju. A to jeste mala, plemenska zajednica.

evo ti malo priloga sa druge strane. Stiven Presfild je pisac a ne sociolog ili antropolog ali je dao dosta dobar osvrt na pleme kao društvenu zajednicu i njen odnos sa savremenim svetom

Nema tu individualizma.
Recimo da si posten i ne zelis da ucestvujes u, tako nekoj, nemoralnoj raboti...

Epilog:
Neko drugi je dosao i uradio tu radnju, sada je on uspesan a ti si ostao posten.
On ce svom detetu kupiti patike, a ti svom neces.

Samoopravdavanje se uzdiglo na nivo vestine.
" Da nisam ja, neko drugi bi..."
" To je sitnica, sta sve drugi rade..."

Можда то што смо малтене пола миленијума били под Османлијама игра улогу. Током тог екстремно дугог периода били смо под влашћу државе која нас је тиранисала и малтретирала, па је у таквим околностима имало смисла ако је народ мислио да није лоше ако на неки начин оштети ту државу кроз рецимо подмићивање локалних ага, скривање ресурса умјесто давања држави у виду пореза и сл. И онда нам је једноставно остао менталитет да није погрешно да се краде од државе.

Можда то што смо малтене пола миленијума били под Османлијама игра улогу. Током тог екстремно дугог периода били смо под влашћу државе која нас је тиранисала и малтретирала, па је у таквим околностима имало смисла ако је народ мислио да није лоше ако на неки начин оштети ту државу кроз рецимо подмићивање локалних ага, скривање ресурса умјесто давања држави у виду пореза и сл. И онда нам је једноставно остао менталитет да није погрешно да се краде од државе.

Istina, Milos Obrenovic je samo nastavljao osmanlijski nacin vladanja

Šta kažete, da li se nismo izvukli iz te potrebe da pripadamo, da budemo veliki petlovi na malom bunjištu ?
Da se delimo na navijače Zvezde ili Partizana, za Vučića ili protiv,.. za Obrenoviće ili Karađorđeviće,..

Vi Srbi ste dosfa individualisti, ja bih reka’

Nema tu individualizma.
Recimo da si posten i ne zelis da ucestvujes u, tako nekoj, nemoralnoj raboti...

Epilog:
Neko drugi je dosao i uradio tu radnju, sada je on uspesan a ti si ostao posten.
On ce svom detetu kupiti patike, a ti svom neces.

Samoopravdavanje se uzdiglo na nivo vestine.
" Da nisam ja, neko drugi bi..."
" To je sitnica, sta sve drugi rade..."
Postoje različiti oblici organizovanja ljudskih odnosa koji liče na plemenske. Imamo zemljačke veze, rodovske, čak se i ulične bande organizuju po pravilima koja liče na plemensko organizovanje. Svaka supkultura je sagrađena oko posebnosti neke grupe nezavisno od društva oko njih. U poslovnom svetu imaš ljude sa kojima se "možeš dogovoriti" i sa kojima se "ne možeš dogovoriti".

Plemensko organizovanje samo po sebi nije ni dobro ni loše. Ono, uz oblike koje sam već nabrojao, postoji na marginama društva, tamo gde pravila većinske zajednice ne dopiru i pomaže posebno u kriznim vremenima da se neka zajednica i pojedinci u njoj održe.

Ono o ćemu ti govoriš (a pretpostavljam da Plant misli na to) jeste moralnost nagrađivanja i kažnjavanja s obzirom na neke druge norme a ne one koje predstavljaju pravila funkcionisanja propisana zakonom ili moralom. To je nešto drugo. Ja sam s vremenom shvatio da u svakom poslu, da ne kažem u svakom odnosu, posoje javna i tajna pravilai jednostavno se pripremim na to da ne mogu da se oslanjam samo na ona pravila po kojima bi trebalo da se urade neke stvari, neko nagradi ili kazni

Vi Srbi ste dosfa individualisti, ja bih reka’
To je istina. Kevin Mekdonald je primetio istu stvar kod Jevreja koji žive u zapadnom društvu, da oni nastavljaju da se ponašajju kao pleme po plemenskim pravilima dok koriste sve blagodati zapadnog društva u kojima status zavisi od sposobnosti a ne od porekla ili zemljačko familijarnih veza

To je istina. Kevin Mekdonald je primetio istu stvar kod Jevreja koji žive u zapadnom društvu, da oni nastavljaju da se ponašajju kao pleme po plemenskim pravilima dok koriste sve blagodati zapadnog društva u kojima status zavisi od sposobnosti a ne od porekla ili zemljačko familijarnih veza

Normalno, ka mi Crnogorci u Beograd

Рецидив племенске свести.
Носиоци тог манира су новодосељени у велике градове, који су ту "логику" донели из својих, национално измешаних средина, где је то било услов за неку лукративну функцију.
Има ту материјала за неколико доктората из социологије, понајвише...

Crnogorci i Albanci su narodi plemenskog uredjenja, dok Srbi su narod feudalnog uredjenja/mentaliteta.

Sto znaci da izvor korupcije kod Srba dolazi od nacionalizma vlasti....kreiranje narativa patnje i zrtve cijelog srpskog naroda, i tako obican narod zmuri na korupciju vlasti.

Back