Ošišana latinica

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Kakve sve pometnje ošišana latinica može da na pravi...

Na primer..

osisana latinica.jpg

"Imas lepe siske" nije isto što i "Imaš lepe šiške", čini mi se da je to objašnjavala jedna od onih jutjuberki sa kanala "Uvrnuti šotovi", kako je svojevremeno kao klinka tako otkačila momka koji je počeo da joj se udvara porukama, misleći da joj neotesano hvali grudi, a tek kasnije saznala da je on mukica mislio na izgled njene kose... z:D

Inače i sam obično pišem ošišanom latinicom, mrzi me da prebacujem tastaturu. z:lol:

Službeno kad mi neko iz institucije i organa pošalje znači, službeno pismeno, vratim da ga prebace na ćirilicu, kako je po zakonu. Ima konverter, ako ništa, a i a sve, uostalom šta me briga.
Ovako, neformalno, može i naopačke da piše, nije problem.

Samo srpski mozak može bez problema da čita ćirilicu, pa se odmah prebaci na latinicu pa onda ošišanu latinicu. Tu smo unikatni :lol:

Znao sam jednu strankinju koja je učila naš jezik i kaže ona meni će mozak da izleti od praktično tri sistema pisma. Lakše je čitala ćirilicu nego ošišanu latinicu.

Oshishana latinica mozhe i ovako da se pishe, recimo kozha umesto koza, ili shishanje umesto sisanje, pa i shlep umesto slep,
no iz nekog razloga je smetalo nekom od moderatora, pa i korisnika, pa sam nastavio sa obicnom osisanom latinicom.
Inache ovakav nachin pisanja je bio josh iz vremena kad je bio samo us ascii, tj nije postojala mogutjnost ubacivanja
dijakrtitika, pa je ostala navika...

Oshishana latinica mozhe i ovako da se pishe, recimo kozha umesto koza, ili shishanje umesto sisanje, pa i shlep umesto slep,
no iz nekog razloga je smetalo nekom od moderatora, pa i korisnika, pa sam nastavio sa obicnom osisanom latinicom.
Inache ovakav nachin pisanja je bio josh iz vremena kad je bio samo us ascii, tj nije postojala mogutjnost ubacivanja
Šlep umesto slep? :lol:

ako umesto koza napises kozha, umesto sisanje, shishanje, umesto skrabanje, shkrabanje...............to je vrlo blizu siptarskog jezika.

Танјуг је од оснивања користио cc за ч, ch за ћ, ss за ш и zz за ж зато што нису постојале друге техничке могућности за приказ ових слова и то је био неки стандард и за телекс и сл. Пре око три месеца је ово коначно напуштено и трајно се прешло на Unicode, а телекса се ретко ко и сећа.

На мене особе које на "Мир Божији, Христос се роди" одговоре са "Ваистину", које завршавају поруку са "pozz" и које користе ошишану латиницу не остављају добар утисак, али то је мој проблем.

Back