Osiguranje i osiguravajuca drustva...

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
49.339
DakleM, imamo osiguranje koje placamo uz saobracajnu dozvolu. Kada mi napravimo neku stetu i priznamo je osiguravajuce drustvo je plati, a nas vrati na najvisu platnu kategoriju.
Medjutim, ako nama drugi naprave stetu, koji su u nekom pausalnom odnosu sa osiguranjem, osiguravajuca drustva tu zatezu sa isplatom. Recimo, treba naplatiti stetu, koje vam je ucinilo gradsko saobracajno zezanje pocinje na vratima.
Za prijave stete postave samo jednog sluzbenika, tacnije sluzbenicu, pa tu cekas jedno po sata. Onda ti traze sve moguce podatke do zdravstvene knjizice i jos i bankovnu knjizicu na kopiranje...onda ti neki nalickani automehanicar procenjuje stetu i obavezno doda da si ti kriv....ali je to na " njihovoj pravnoj sluzbi" da oceni.....i onda cekas ocenu.:)
Kompletna procedura je malo satiricno filmska...i to za stete reda velicine 500e. verujem da je mnogo gore, kada se radi o vecim sumama.

Kako, ipak, naplatiti osiguranje? Pod uslovom da pravna sluzba tamo nekog osiguranja odbije da plati, kako naplatiti stetu?
Recimo da je resenje pravne sluzbe tamo nekog osiguranja odbije da plati stetu, verovatno postoji zalba u okviru samog osiguranja. obaveza je iskoristiti je, pa se prelazi na pogadjanje. Medjutim, ako to izostane, ostaje mogucnost suda. Pa je cesto dovoljno da im stigne poziv za sud, da se uvere da si ozbiljan . Ne verujem da su bas toliko sigurni u svoje pravno odelenje da bi se sudili za 500e.

Prvo i osnovno je da se uzme policijski izveštaj. Policajac na uviđaju uvek kaže gde se i kad može podići. Ako u tom izveštaju piše da je drugi kriv onda nema šta neka pravna služba da zateže. Proletos sam dobio odštetu za manje od mesec dana. Ako je sve ćisto ne čeka se puno. Drugačije je ukoliko je krivica obostrana.

Letos sam parkirao skuter ispred ulaza zgrade. Neki lik je isao u rikverc i nije video skuter i oborio ga je.Ja sam mu i vikao jer sam sve gledao ali nije vredelo i kad sam dosao on je rekao da je kriv i trazio sam mu 150€ jer steta nije bila velika a i na tu stranu sam vec ranije bio pao tako da je ovo dobro doslo svakako.
Napravismo evropski izvestaj,otisli sutradan do njegovog osiguranja koje je pregledalo vozila i ustanovilo ostecene delove i napravilo spisak sa kojim sam ja otisao u ovlasceni servis po predracun gde su ustanovili da sve to kosta 160k dinara.
Ja odneo to u osiguranje i oni mi odmah uplatili 60k dinara a na pitanje kad ce ostatak oni rekose da cekaju odluku iz Beograda i da je moje ucesce u tome 35% jer uzimam nove delove sto bi znacilo da treba da dobijem 102k dinara. Odluka se cekala nekih nedelju dana i odlucili su da mi je sasvim dovoljno tih 60k na sta sam im rekao da mi uplate tih 102k i sve ce biti u redu i oni nece i ja rekoh da cu angazovati advokata a oni me pozdravili s osmehom na licu.
Ja kod advokata a ovaj angazuje vestaka koji mi je uzeo 25k dinara za svoju uslugu i to im je predato da bi posle nedelju dana zvali da se dogovorimo tj oni mi nude 140k dinara umesto 160k na sta sam ja pristao jer oni placaju i onih 25k za vestaka i pokrenutu tuzbu jos 12k dinara plus advokatske troskove tako da su imali dosta vise od onih 102k sa kojim bi ja bio zadovoljan. Pare legle,ja zadovoljan a oni neka se sutaju nogom u bulju.
I samo da znate da i tih 35% koje nam nabijaju na nos nemaju prava da uzimaju i to im je fora i za takve stvari se angazuje advokat pa da vidis kako ne postoji taj procenat u steti kod sudije.

Zbog pandemije korone manje smo se vozili: Znači li to da će premije autoosiguranja pojeftiniti?​

U posljednjih 12 mjeseci u Velikoj Britaniji pale su cijene automobilskih osiguranja za šest posto. Razlog za to je smanjeni broj kilometara koji su prešli vozači, manje je šteta i logično je da cijene padaju. Kako je u Hrvatskoj? U 2020. godini cijene osiguranja automobila, gledano u prosjeku, nisu pale u odnosu na 2019. godinu. I dok je u 2019. prosječna premija u Obveznom osiguranju vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosila 934,29 kune, u 2020. godini cijena je bila 1.027,44 kune, što je za 9,97 posto veći iznos.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/zb...ce-premije-autoosiguranja-pojeftiniti-4282461

Znači u Hrvatskoj ništa od pojeftinjenja jer je Vrhovni sud odlučio podići nekakve naknade. Krasno... 😠
Inače ja sam za svoj auto od 55kW prošle godine platio osiguranje 1002kn (15531din) koje uključuje i zaštitu stečenog bonusa.

Evo oko 940kn (14570din) + 1000kn (15500 din) za osiguranje. Ukupno 1940kn (30070din) za registraciju.
Screenshot_2021-04-15-16-26-24-366.jpg

Pa koliko sam razumeo ti si platio oko 30 hiljada za registraciju, a ovde bi bilo otprilike 18 - 20 za taj auto. Zavisi od onih nagradnih i kaznenih premija, nije svima isto. Naravno i starost utiče, ali i ovde je osiguranje ubedljivo najveća stavka.
Da. Oko 30070 vaših dinara.
1. 330kn - 5115 din (teh + eko test)
2. 610kn - 9455 din (produljenje p.d )
3. 1000kn - 15500 din (osiguranje)
Osiguranje je moglo biti oko 100kn (1550din) manje, ali imam zaštitu stečenog bonusa.
Misliš da je toliko jeftinije kod vas? Mislim da sam gledao nešto na yt gdje je lik kaže platio oko 22-23 tisuće, ali nisam siguran.

Back