Orvel, 1984.

Salle Buddha

Ističe se
Poruka
2.184
Ne nadjoh na krstarici svezu temu o ovom delu, a cini mi se da je vredno paznje!

Jeste li ga procitali?
Kakvi su vam utisci?

Da li vas telekrani iz romana uzasno podsecaju na televizore, CCTV kamere, bubice... & ostalu surveillance tehniku koja postoji u modernom svetu?
Da li ste primetili da su ljudi, po gotovo prorocanskom opisu romana, i danas izdeljeni u klase: 1. klasa (obicno vladajuca.. politicari, bogati pojedinci...), 2. klasa (oni koji sluze svrsi prve klase... dakle, zaposleni, naucnici, profesori, sudije..) i 3. klasa (obican narod... ono sto Orvel u svom romanu naziva >>proli<< kojih ujedno ima i najvise).
Da li vam se ponekad ucini kad pogledate oko sebe... prijatelje/kolege/komsije/poznanike... kako su zadrti u nekim svojim iracionalnim idejama... posebno politicko-ideoloske prirode... da su i njima isprani mozgovi, bas kao i vecini bezimenih junaka 1984te?

Pisac ma koliko bio maštovit može da stvara samo na temelju nečeg što mu već jeste poznato.Tek tada može i da nadogradi neku originalnu ideju.Često sam razmišljao na osnovu čega je zapravo Orvel gradio svoj svet.Jeste da je tada postojao komunizam ( knjiga izdata 1949.), kao i razne tehničke novotarije,a rat se tek završio.Ali u tom romanu ima nečeg toliko piščevog intimnog i ličnog (za razliku od Životinjske farme ) da ne verujem da je njegova osnovna inspiracija bio boljševički sistem.Treba se setiti plastičnih opisa prolskih naselja, za razliku od neuverljivog opisa modernih zgrada Ministarstava.Kao i ljubavi između Vinstona i Julije.
Tako da je pitanje koliko je njegov roman opisivao budućnost a koliko doba u kojem je sam Orvel živeo.Doba u kojem su takođe postojale klase,zadrtost u idejama ( 2 minuta mržnje više podseća na slušanje radia Berlin,negoli na nešto ekivalentno danas :lol: ).
Ne znam,ali 1984. mi nije bliska sa današnjim vremenom.

Možda najjeziviji trenutak u romanu jeste O'Brienovo dokazivanje Vinstonu da 2+2 mogu biti 5.Nije strašan inkvizitorski postupak dokazivanja,koliko ideja da se istina može u tolikoj meri izopačiti da na kraju i sam čovek počinje da veruje u to .

Sve je izdržao do trenutka kada su ga suočili sa njegovim najvećim strahom , kada je ipak, na neki način, izdao osobu koju je najviše voleo.
Poražavajuće zar ne .. :)

Nije toliko poražavajuće ako se uzme u obzir Orvelov kriticizam srednje klase kojoj Vinston i Julija pripadaju.Dok Vinston čita zabranjenu knjigu,shvata da su ideje u knjizi " isto ono što i on misli ali da ih je stvorio jedan složeniji um od njegovog ".Lep način da se kaže da je Vinston mediokritet ( iako iznad proseka),isto kao i njegova izabranica koja opisuje članove uže partije kao svinje koje uvek imaju biranu hranu i ne lišavaju se seksa,ali jedino što uspeva da učini povodom tog shvatanja jeste krađa čokolade i džema.(Izgleda da je i u Orvelovo doba vladalo snažno uverenje o povezanosti žene i čokolade :hahaha: )

Poslednja izmena:
procitao sam je kad sam radio maturski na temu totaltarizma
znači pre nekih 5 god
tako da se ne sećam baš najsvežije svih opisa
ali tematika mi je vrlo poznata
i knjiga mi je svakako jedna od genijalnijih
što se tiče njegove vizije, recimo da je knjiga objavljena pre 2. SR, negde tridesetih
bila bi pravo proviđenje
ovako je odličn amanet i utelotvorenje buduće a možda već i tadašnje realnosti
sistem vlasti i struktura naroda su uvek bili isto
ali priča o moći priopagande, o ispiranju mozgova, idolopoklonstvu, vladanju pomoći imaginarnih neprijatelja je genijalna

Ne nadjoh na krstarici svezu temu o ovom delu, a cini mi se da je vredno paznje!

Jeste li ga procitali?
Kakvi su vam utisci?

Da li vas telekrani iz romana uzasno podsecaju na televizore, CCTV kamere, bubice... & ostalu surveillance tehniku koja postoji u modernom svetu?
Da li ste primetili da su ljudi, po gotovo prorocanskom opisu romana, i danas izdeljeni u klase: 1. klasa (obicno vladajuca.. politicari, bogati pojedinci...), 2. klasa (oni koji sluze svrsi prve klase... dakle, zaposleni, naucnici, profesori, sudije..) i 3. klasa (obican narod... ono sto Orvel u svom romanu naziva >>proli<< kojih ujedno ima i najvise).
Da li vam se ponekad ucini kad pogledate oko sebe... prijatelje/kolege/komsije/poznanike... kako su zadrti u nekim svojim iracionalnim idejama... posebno politicko-ideoloske prirode... da su i njima isprani mozgovi, bas kao i vecini bezimenih junaka 1984te?
Многи заборављају да је "1984." настала доста касније од Замјатиновог "Ми", и Хакслијевог "Врлог новог света", и да је слабији роман од оба поменута. Једино, што је постао најпопуларнији стицајем разних околности

Ипак, не значи да је "1984". лоша. И, као таква, као свако иоле вредно уметничко дело заправо превазилази сва та у бити дневнополитичка тумачења.

Све у свему, препоручујем читање сва три, и то хронолошким редом настајања.

Многи заборављају да је "1984." настала доста касније од Замјатиновог "Ми", и Хакслијевог "Врлог новог света", и да је слабији роман од оба поменута. Једино, што је постао најпопуларнији стицајем разних околности

Ипак, не значи да је "1984". лоша. И, као таква, као свако иоле вредно уметничко дело заправо превазилази сва та у бити дневнополитичка тумачења.

Hakslijev svet hedonizma u kojem se ljudske emocije kontrolišu banalizacijom tj.raspršavanjem na brojne stvari i ličnosti je možda bliži sadašnjoj realnosti,od Orvelove vizije.Ipak bih dao Orvelovom romanu veći + za bolju razradu ličnosti kao i ambijenta priče.Ličnosti Hakslijevih junaka se isuviše gube u Hakslijevim monolozima,zbog kojih se povremeno prekida i nit priče.
Hvala na preporuci romana "Mi".Nisam čitao.

Pitanje da li je slabiji..? U svakom slucaju "Mi" i "1984" su skoro jedinstven primer u istoriji knjizevnosti. Orvel je preuzeo Zamjatinovu ideju u potpunosti, i skoro bez modifikovanja, i jos vise, preuzeo je u potpunosti fabulu romana, likove, prakticno sve, njegov roman ponekad deluje kao holivudski "remake" nekog od starijih evropskih filmova.
A opet, svemu je pristupio potpuno iskreno i s ubedjenjem, i Zamjatinova vizija u Orvelovoj obradi je pristupacnija, sveobuhvatnija, jaca. Zamjatinov roman deluje kao skica romana, njegov pesnicki, sturi, eksperimentalni stil skor da je zahtevao pravo pripovedacko prevodjenje.
Meni je "Mi" drazi roman i dozivljavam ga kao "original", ali sam u Orvelovom pisanju podjednako uzivao.

Ja sam pročitao "Mi" ali mi je 84-ka bolja :)

Back