Oruzje u Borilackim Vestinama--improvizovano,tradicionalno,moderno

Moji favoriti
:)

Prilozi

• 73360-1.jpg
    73360-1.jpg
    9,4 KB · Pregleda: 4
  • HW2067Close-butterfly-swords.jpg
    HW2067Close-butterfly-swords.jpg
    34,5 KB · Pregleda: 6
Hm, mora da pitam... jest da odoh u off al' ajde... možda i može da se poveže sa temom...
Ljudi, el ste vi imali u svom životu neko klasično ulično tabanje? Može i kafanska šorka?
Veliko je pitanje shta u odredjenim okolnostima može da posluži kao neko improvizovano oružje...
Dalje, komentar na neka pisanija koja sam pročitao...
Nije bitno shta se koristi... već je bitno ko ga koristi...
Izvinte ako sam omashio... :lol:

Cini mi se da se razumes u problematiku jer postavljas pitanja koja su na mestu.:lol:
Moje licno,skromno misljenje, je da je na ulici veoma dobro improvizovano oruzje, brzi sprint na sto metara (licno oprobao nekoliko puta,deluje veruj mi :lol:).Sto se tice kafane to moze da ti objasni neko kompetentniji.

Poslednja izmena:
Cini mi se da se razumes u problematiku jer postavljas pitanja koja su na mestu.:lol:
Moje licno,skromno misljenje, je da je na ulici veoma dobro improvizovano oruzje, brzi sprint na sto metara (licno oprobao nekoliko puta,deluje veruj mi :lol:).Sto se tice kafane to moze da ti objasni neko kompetentniji.

Hm, pa malo...:lol:
Trenirao sam karate, dvanaest godina... imam crni... a shibao sam se do svoje 22-23 ko lud... i shta je zanimljivo... retko kad sam u tim tabanjima upotrebio neki potez... izveo neki udarac... uglavnom se svodilo... na po seljački... zvekni, razbij protivnika shto pre i vataj kidavelu dok ne stigne murija... :lol:
Pa me bash zanima, da li je to samo kod mene bio slučaj... il' je to klasika... nema se vremena za razmišljanje... već reagujesh impulsivno i sledish instikt... :lol:

Nedavno sam imao priliku da vidim ovu alatku:

koppoinhand.jpg

Nezavisno od drakonskih zakonskih kazni za uspesno koriscenje iste ,pitam se koliko je to uopste korisno.Ovakva vrsta oruzja tesko da ce pomoci u odbrani protiv iskusnog,treniranog napadaca,a napadac koji se moze savladati ovakvim oruzjem se moze savladati i golim rukama.

Oruzje nije napravljeno da se moze bez njega. Ovo na slici je tzv. kubotan javara i to koliko vidim metalna, crna sto je cini nevidljivom u mraku. Ako to posmatrate cisto kao neku vrstu boksera onda je to lose po vas jer ovo oruzje u pravim rukama zna da bude smrtonosno. Ninjutsu poducava koriscenju ovog oruzja otprilike negdje na polovini ucenickog puta u njegovom razvoju da postane majstor. Javara se odlicno uklapa u taijutsu, vjestinu goloruke borbe gdje postaje mali dodatak ruci sa velikim pojacanjem napada. Na primjer, jedan od udaraca zvani koppoken koji se izvodi sa slicnom putanjom kao bokserski krose s tim da je saka okrenuta tako da zglob palca bude udarna povrsina dok se za mjesto udara obicno bira sljepoocnica ili rebra, zamislite sta bi se desilo da sakom obuhvatite javaru i da vrhom koji izbija sa gornje strane sake udarate na ova mjesta. Jedan udarac u sljepoocnicu i protivnik je mrtav na licu mesta. Danas postoji i zasebna vjestina zvana javarajutsu, koja podrazumeva borbu sa jednom i dvije javare. Ipak, primarna uloga javare jeste savladavanje i vrlo rijetko, ubijanje protivnika. Na japanskom javara znaci "njezno" a pise se isto kao i jujutsu.

Pa ne znam kako su ovo oruzija u borilackim vestinama...? Oruzija koliko ja znam su stap u Eskrimi, Mac(katana) u kendou, laidui itd. Kama i dugacki stap u nekim stilovima karatea itd itd?
Prvi put vidim da neki still ima za oruzije katanac :D. Ai izgleda malo neprirodno drzati ga, moguce je polomiti sopstveni prst kada se udara sa istim ne?

U Kendu se ne koristi mac nego shinai, stap razrezan na 4 dijela medjusobno povezani zicom, koja po potrebi moze da se steze i opusta u zavisnosti da li se zeli docarati prava motka ili stap za vezbu. Katana se ne koristi u Kendu. Katana moze da se koristi u nekom naprednom nivou Iaido, koji moze da se vezba uz Kendo.

Back