Оригинал титуле Цара Душана Силног

Па доцније је опет изгубио...краљ Душан вратио је Стон са Пељешцем 1332. године под своју контролу.

Не оспоравам значај тог центра и полуострва, али то није цели Хум. Та малена територија коју су повратили Дечански и Душан 1328. и 1332. године, није Хумска земља у целини. Босанци су ту изашли на море и није их Дечански истерао (само је Душан покушао, ради Дријева).

Глобално бих се сложио са тобом. Али ти знаш шта је био један од главних узрока балканских ратова.
Борили су се за део Албаније много мањи и безначајнији од залеђа Дубровника.
ПОгледај сада ако можеш колико би наше губљење живота било растерећеније макара за залеђе Дубровнока.
Ја се надам да си био тамо ја сам пролазио свуда је шаховница . милиом језера и канала ка мору са морском циглом , лађама при сваком језецу и свако долази до мора.

Да ли мислиш да је случајност што су Неретвљани(Којих се Тибор одрекао ради крштења а не могу веровати да је тако био глуп)

Тукли векове млетачку флоту која није могла да присмрди довде па ни да направи млетачку Албанију?

Глобално бих се сложио са тобом. Али ти знаш шта је био један од главних узрока балканских ратова.
Борили су се за део Албаније много мањи и безначајнији од залеђа Дубровника.
ПОгледај сада ако можеш колико би наше губљење живота било растерећеније макара за залеђе Дубровнока.
Ја се надам да си био тамо ја сам пролазио свуда је шаховница . милиом језера и канала ка мору са морском циглом , лађама при сваком језецу и свако долази до мора.

Да ли мислиш да је случајност што су Неретвљани(Којих се Тибор одрекао ради крштења а не могу веровати да је тако био глуп)

Тукли векове млетачку флоту која није могла да присмрди довде па ни да направи млетачку Албанију?

Да говоримо о нечему што је било пре 10, 20, па и 100 година, имало би донекле смисла јер бисмо могли правити претпоставке, а које морају бити угравиране наравно у све измене.

Што идемо дубље у прошлост, то је све теже јер се могућности даље рачвају. Не бих могао ни да замислим како би изгледала европска историја да није било римске цивилизације.

Душан није био засигурно у потпуности одустао од тих страна, првенствено због Дријева (реално, само је то што је у унутрашњости од значаја) али његова превремена смрт, којом приликом је можда чак и био убијен ако није умро од неке болести, али из тадашње перспективе потпуно је јасно било где леже приоритети и богатство. Они су на југу и истоку, а не на западу. Као што ми нисмо Нострадамуси, није био ни Душан способан да зна шта ће бити за један, два или више векова...нити га треба сад кривити за то.

Pozdravljam @Старо Браничево na oživljavanju teme i nije zgoreg da se podsetimo koliko strašna situacija vlada u srpskoj istoriografiji po pitanju upravo Dušanove titule. Rasprava Ane Fostikov Повеља цара Стефана Душана о поклону Ливаде и Палиокометице Хиландару, str. 43 i 44:

Dusana1.jpg
Dusana2.jpg

Titula cara Dušana još uvek je neistraženi teren koji čeka da se neko u budućnosti lati tog posla. Od 10 pojmova samo 1 (1/10!) je istražen, za 5 se ne zna ni šta su (!), ne zna se otkud Bugari, zato što ih je po nekima Dušan uneo u svoju vladarsku titulu čak i još kao kralj i u moru između falsifikata i autentičnih dokumenata još nije ništa sređeno.

Pozdravljam @Старо Браничево na oživljavanju teme i nije zgoreg da se podsetimo koliko strašna situacija vlada u srpskoj istoriografiji po pitanju upravo Dušanove titule. Rasprava Ane Fostikov Повеља цара Стефана Душана о поклону Ливаде и Палиокометице Хиландару, str. 43 i 44:

Pogledajte prilog 1485572Pogledajte prilog 1485573

Titula cara Dušana još uvek je neistraženi teren koji čeka da se neko u budućnosti lati tog posla. Od 10 pojmova samo 1 (1/10!) je istražen, za 5 se ne zna ni šta su (!), ne zna se otkud Bugari, zato što ih je po nekima Dušan uneo u svoju vladarsku titulu čak i još kao kralj i u moru između falsifikata i autentičnih dokumenata još nije ništa sređeno.
Тандара броћ! Па наравно да није истражена област, неће никада ни бити истражена, из простог разлога што су доцнији преписивачи направили хаос (неки намерно и свесно, а неки додуше без зле намере), а ови наши од дрвећа не виде шуму, него се баве тумачењима, шта су Бугари, шта Арбанаси, шта Албанија, а шта Дис и др. Немају преча посла, морају и они да примају плату.

Послушај пажљиво Милосављевића од 47:00 минута и даље и све је речено.

Back