Orhabrenje za učenje programiranja

Svaki od tri programera sa kojima sam se konsultovao mi je rekao da kod njega u firmi polovina ljudi radi bez diplome, trazice oni na oglasu mozda formalno obrazovanje ali ce ipak zaposliti i samoukog ako zna da radi.
To sam i rekao. Ako nemas diplomu gledaju iskustvo, zapravo *prvo gledaju iskustvo*, to im je bitnije od diplome iz prostog razloga sto
je veca verovatnoca da ces brzo postati produktivan i firma odmah moze da zaradjuje na tebi. Prosta logika, a biznis je uvek pragmatican.

Znaci... utvrdili smo da diploma i godine nisu bitni koliko znanje.
Sad je pitanje koliko je potrebno imati znanja da bi mogli da se prijavite na prvi razgovor.
Ja vec x meseci unazad ucim i uvek ima nesto novo za nauciti.
Znam da ova profesija stalno ide napred i da se moraju stalno uciti nove stvari ali bih voleo znati kad sam spreman, tj. koliko se ocekuje od nekog ko nema iskustva

Diploma i godine su tu da se zakjluci o ovom trecem. Nigde jos nisam video da se negde prima bez provere znanja.
Sta se tacno ocekuje zavisi od pozicije na koju se konkurise i firme, nije svuda isto, niti moze biti.
No streberu sa faksa je svakako 10 puta lakse da udje na juniorsku poziciju nego nekom ko nema faks
zato sto se to uzima kao prva referenca.
No naravno lakse je onda onom ko nema faks na seniorsku poziciju, ukoliko ima potrebno znanje.
Svakako da niko tamo ne ujeda i nece biti nista ako se pokusa, samo moze biti dobitak, i ako ne prodje
jos jedno iskustvo...

Diploma i godine su tu da se zakjluci o ovom trecem. Nigde jos nisam video da se negde prima bez provere znanja.
Sta se tacno ocekuje zavisi od pozicije na koju se konkurise i firme, nije svuda isto, niti moze biti.
No streberu sa faksa je svakako 10 puta lakse da udje na juniorsku poziciju nego nekom ko nema faks
zato sto se to uzima kao prva referenca.
No naravno lakse je onda onom ko nema faks na seniorsku poziciju, ukoliko ima potrebno znanje.
Svakako da niko tamo ne ujeda i nece biti nista ako se pokusa, samo moze biti dobitak, i ako ne prodje
jos jedno iskustvo...
Sve zavisi od firme sta trazi.Hoce li da primi mladog skolovanog,pa da ga obucava,jer treba da prodje vreme dok ne stekne iskustva,a nekim firmama je bitnije iskustvo,nego skola,jer opet nema vremena da ceka da se neko poducava kod njega u firmi,vec da pocne da doprinosi odmah.

Znaci... utvrdili smo da diploma i godine nisu bitni koliko znanje.
Sad je pitanje koliko je potrebno imati znanja da bi mogli da se prijavite na prvi razgovor.
Ja vec x meseci unazad ucim i uvek ima nesto novo za nauciti.
Znam da ova profesija stalno ide napred i da se moraju stalno uciti nove stvari ali bih voleo znati kad sam spreman, tj. koliko se ocekuje od nekog ko nema iskustva
evo ja vec 2 dana ucim html. Napravio sam svoju veb stranicu. Ima cak 20 linija koda. Bas sam dobar.

Sve zavisi od firme sta trazi.Hoce li da primi mladog skolovanog,pa da ga obucava,jer treba da prodje vreme dok ne stekne iskustva,a nekim firmama je bitnije iskustvo,nego skola,jer opet nema vremena da ceka da se neko poducava kod njega u firmi,vec da pocne da doprinosi odmah.
Problem je sto uglavnom kad firma primi nove mora da finansira obuku u prvo vreme, tacno. Manje firme sebi ne mogu da dozvole taj luksuz, pa su daleko
izbirljivije od vecih firmi.

Problem je sto uglavnom kad firma primi nove mora da finansira obuku u prvo vreme, tacno. Manje firme sebi ne mogu da dozvole taj luksuz, pa su daleko
izbirljivije od vecih firmi.

Ali zato kazemo da bi stariji koji apliciraju za juniora trebalo da znaju dosta vise od obicnih juniora.Neko ko je iz faxa usao u kompaniju mora da ide na obuku jer pored skolovanja tesko da je nasao vremena za neke projekte pa tako ima punu glavu teorije ali slabo prakse.

Ja recimo ne razmisljam o konkurisanju za posao sve dok ne budem znao samostalno da radim vecinu stvari.Ne zelim obuku vec rad.Jedina razlika izmedju mene i seniora je u tome sto bih ja radio 2-3x sporije i sto bih potrosio vise vremena na resavanju problema i sto bi moj kod u pocetku bio pomalo "spaghetti code", sto bih dosta vise "visio" na Stack Overflowu i slicno.

Da konkretno onda postavim pitanje. Šta treba da zna za početak Java developer za bisnis aplikacije, na primer?
Pa pazi isto to mozes da pitas sta treba da zna u oblasti elektronike ili matematike. To naucis u firmi gde radis pa onda
stavis kao referencu. Znaci programer treba da zna da programira, to je oblast za sebe, a sto se tice oblasti u kojoj radi firma,
to te vec nauce ljudi gde radis. I kad steknes iskustvo onda je lako. Ako hoces sam da ucis prvo gledas za kakav biznis pravis
program pa ucis to, no mnogo je lakse u firmi nego samostalno. Nauci da programiras okvirno sve tehnike, pa i neke aplikacije open
source imas pa uci odatle. Sada je za ucenje lako sa obzirom da je internet ogroman izvor znanja. Ja kad sam ucio bilo je samo
bbs-ova a ni do toga nisam mogao jer sam prvo morao da zaradim za modem i pc.

Objektno orijentisano programiranje:
- osnovni principi,
- SOLID,
- dizajn paterni
- Spring MVC framework i generalno gledano MVC
- Apache Ant build system
-sql

Ovo je baš konkretan odgovor. 😀 Hvala!

- osnovni principi, - ✔️
- SOLID,✔️
- dizajn paterni✔️ možda baš ne svi
- Spring MVC framework i generalno gledano MVC ❌ znam o čemu se radi
- Apache Ant build system ❌ ne znam ni o čemu se radi
- sql - ➖ samo parcijalno

Mislim da ako to sve znas da primenis u praksi onda slobodno mozes da se prijavis negde za seniora...

Pa možeš videti kako sam primenio svoje znanje u mom kodu na GitHub-u. Mislim ako imaš želje i vremena za gubljenje. :)

U suštini ovo sve što je rečeno znači da ja kao neko ko nije sveže diplomiran u tom polju, ne mogu nikad ni biti Junior u nekoj firmi, nego da bio bez fakulteta ušao u to polje, moram sam da dođem do nekog nivoa znanja Mediora, i tako da se uključim u taj posao. Znači da pravim projekte sam, da bih imao nešto da pokažem budućem poslodavcu, i onda ne ulazim u firmu kao početnik.

Back