Orhabrenje za učenje programiranja

Emperor Zoran

Obećava
Poruka
92
Pozdrav svima! Imam 32 godine, suprugu, dete i posao kao IT Administrator, ali želim da se bavim programiranjem profesionalno. Nemam završeno visoko obrazovanje, i ako sam studirao na FTN-u na E1 smeru, ali sam napustio fakultet. Sa programiranjem sam se privi put susreo u srednjoj školi, prvo sa proceduranlim programiranjem u Paskal-u, a posle sa asemblerkim sa asemblerom za i8086 CPU. Na fakultetu sam imao dva kursa, jedan je bio za C jezik, a drugi za C++. Kao što možete da predpostavite to su bili samo elementarni, trivijalni školski primeri, ali sam tada bio veoma dobar u tome, najbolji u razredu, na fakultetu u grupi, i logika programiranja mi je odmah od starta bila veoma razumljiva. Čak sam i drugima radio kontrolne i domaće zadatke.

Kasnije u životu sam se bio prihvatio C#, ali sam brzo odustao zbog mrzovolje koju mi je tadašnji posao proizvodio.

Sad u skorije vreme, pre oko dva meseca, sam odlučio da se skroz posvetim programiranju u Javi. Odlučio sam da to učenje napravm tako da učim kroz pravljenje realnog programa. Izabrao sam da pravim biznis aplikaciju za servise, zbog mog domenskog znanja koje imam kao bivši serviser računara. Tokom rada sam osetio da se je moje znaje zančajo povećalo, jer sam sada počeo da razumem šta čitam na Stack Overflow i drugim mestima za učenje.

Želeo bih da znam da li je jako dug put preda mnom, ili je beznadežno u mojoj situaciji učiti programiranje, ili mogu da se nadam juniorskoj poziciji u roku od godinu dana. Na neki način treba mi emotivana podršaka ljudi koji su programeri, koji su možda slično prošli, da mi daju savet, upozorenje i ohrabrenje za ovo što radim.

Ovo je link za moj projekat na GitHub-u, da pogletate ako ste voljni i da me ocenite.
smile.gif

Unapred zahvalan na svemu što imate da kažete. Pozdrav!

@Emperor Zoran : Skoro pa smo u identicnoj situaciji.Samo sto moj cilj nije java vec front-end.
bmaxa je u pravu,mi stariji moramo da se istaknemo od obicnih juniora,zato sam ja sebi dao cilj da napravim bombastican portfolio sa par "Live" aplikacija na google-play sa par "Live" web sajtova i sa solidno popunjenim github-om.
Tebi savetujem isto...Ako ides logikom da trazis junior poziciju da bi tek naucio,tesko ces uspeti.

@Emperor Zoran : Skoro pa smo u identicnoj situaciji.Samo sto moj cilj nije java vec front-end.
bmaxa je u pravu,mi stariji moramo da se istaknemo od obicnih juniora,zato sam ja sebi dao cilj da napravim bombastican portfolio sa par "Live" aplikacija na google-play sa par "Live" web sajtova i sa solidno popunjenim github-om.
Tebi savetujem isto...Ako ides logikom da trazis junior poziciju da bi tek naucio,tesko ces uspeti.

Razumem, i ja kontam da je ovo što ja pravim nešto što bi moglo da se i monetutzuje i da treba da pravim sam neko vreme realne projekte koji bi mi bili portfolio. Hvala na svetu. Ideju za juniorsku poziciju mi je dao drug koji je elektro inženjer i domenski programer pa sam i ja počeo u tom pravcu da razmišljam. Njegov put je bio skroz drugačiji. On je direktno sa fakulteta na to mesto došao i ostao i ne planira da se pomera.

Back