Optimalna temperatura procesora

dr.nemanja:
GrimReaper:
Ja imam sledece:
AMD Barton 2500+ sa BOX coolerom
ploca Gigabyte K7 Triton KT600
i druge manje bitne stvari, i vidim u zadnje vreme da mi nesto zeza comp. Kad jednom ukljucim BIOS odmah po startovanju i ocitava mi system temperaturu 51 C a CPU 68 C :shock: :shock: Sta da radim?

Očisti ventilator i hladnjak,(skini ventilator sa hladnjaka) a ako znaš ne bi bilo zgoreg da podmažeš ventilator.BDW ja imam athlona XP 2000+(tray) i kad prebacujem iz DVD formata u DiVX (j.b. ga nemam dvd rezač) procesor mi radi na 95-100% što uzrokuje temp od 78 -85˙c.Dok mi sa najzahtevnijom igricom MOH P.A
ne prelazi 60˙c.Samo redovno čišćenje coolera od prašine i nema frke. :wink:
offtopic
U bre kod mene Athlon XP (T'Bread B) 2200+ (~1800MHz) pri igranju MOHA-e PA ne prelazi 43*C ... A cooler je Titanov onaj od 10 evra :( otvoreno kuciste ... bas cudno
a maticna (A7V8X-X) je od ~33* do 36* nikad preko te temperature... Zaista cudno

pa nije cudno jer imam isti procesor i neki cooler master ventilator koji je 1700+ drzao u julu na 52 najvise, a sad sve isto ploca ,graficka sa pasivnim kulerom i cpu 2200+ b, i drzi ga na 62 u zestoim igrama,pa sam kupio jos jedan ventilator da izduvava...... i sad je pri tim istim igricama 52 najvise a kad bi otvorio kuciste stigo bi te ne brini,ali to je nevazvno jer taj 2200+ izdrzi do 85 c,naravno da ne moze tako dugo...... sve do 70 c ,ako je machina stabilna ne brini i furaj !!!!

poz.

Necete mi verovati koliko napajanje znachi za propisno hladjenje procesora! Napajanja koja imaju samo 1 ventilator i otvor za usisavanje vazduha s' prednje strane su zlo za procesor jer samo muljaju topli vazduh u kucishtu, dok napajanja koja "vuku odozdo" rade posao kako treba. Verovali ili ne moj 2000+@2.0GHz ne prelazi 54c (na "leru" je oko 40c). Jedino shto mi se komp chuje k'o frizider, ali tako je bolje nego da me zeza, zar ne? 8) 8) 8)

krak:
dr.nemanja:
GrimReaper:
Ja imam sledece:
AMD Barton 2500+ sa BOX coolerom
ploca Gigabyte K7 Triton KT600
i druge manje bitne stvari, i vidim u zadnje vreme da mi nesto zeza comp. Kad jednom ukljucim BIOS odmah po startovanju i ocitava mi system temperaturu 51 C a CPU 68 C :shock: :shock: Sta da radim?

Očisti ventilator i hladnjak,(skini ventilator sa hladnjaka) a ako znaš ne bi bilo zgoreg da podmažeš ventilator.BDW ja imam athlona XP 2000+(tray) i kad prebacujem iz DVD formata u DiVX (j.b. ga nemam dvd rezač) procesor mi radi na 95-100% što uzrokuje temp od 78 -85˙c.Dok mi sa najzahtevnijom igricom MOH P.A
ne prelazi 60˙c.Samo redovno čišćenje coolera od prašine i nema frke. :wink:
offtopic
U bre kod mene Athlon XP (T'Bread B) 2200+ (~1800MHz) pri igranju MOHA-e PA ne prelazi 43*C ... A cooler je Titanov onaj od 10 evra :( otvoreno kuciste ... bas cudno
a maticna (A7V8X-X) je od ~33* do 36* nikad preko te temperature... Zaista cudno

J..i ga meni kućište nije otvoreno a ECS ploče su poznate kao tople po kad se to sabere = 55°c u leru.

Postujem ovde zato sto su teme srodne.
Moze li mi neko reci sta zapravo uzrokuje zagrevanje racunara? Ja imam AMD-64 3000+box, plocu GA-K8VT800M, nVidia 5700le, Maxtor 120 Gb, a napajanje je neko Rexpower 350w. Tu su jos I Pioneer 108 dvd-r, I cd LG. Na speedfan programu mi pri igranju igara ( a nekada I u mirovanju meri procesor 42-45, napajanje ide cak I do 78 (pa padna u dve sekunde na 45 npr?),ploca 60 (pa odjednom 22?), hard je na stalnih 45, a karta ide na 68 stepeni. Otvorio sam kuciste, usisao, trenutno ga drzim otvorenim I to su I dalje te vrednosti. Nisam nikakav poznavalac, malo sam mator za ove stvari, pa ako moze neki savet. Nije mi jasno to nenormalno obaranje temperature u dve sekunde (isto pokazuje I Sandra). Sta treba da ucinim?

Mirko65:
Postujem ovde zato sto su teme srodne.
Moze li mi neko reci sta zapravo uzrokuje zagrevanje racunara? Ja imam AMD-64 3000+box, plocu GA-K8VT800M, nVidia 5700le, Maxtor 120 Gb, a napajanje je neko Rexpower 350w. Tu su jos I Pioneer 108 dvd-r, I cd LG. Na speedfan programu mi pri igranju igara ( a nekada I u mirovanju meri procesor 42-45, napajanje ide cak I do 78 (pa padna u dve sekunde na 45 npr?),ploca 60 (pa odjednom 22?), hard je na stalnih 45, a karta ide na 68 stepeni. Otvorio sam kuciste, usisao, trenutno ga drzim otvorenim I to su I dalje te vrednosti. Nisam nikakav poznavalac, malo sam mator za ove stvari, pa ako moze neki savet. Nije mi jasno to nenormalno obaranje temperature u dve sekunde (isto pokazuje I Sandra). Sta treba da ucinim?

To sto ti se temperatura prikazuje tako cudno zasluzan je jedan chip na maticnoj ploci (winbond) i on verovatno ne ocitava senzore kako treba , ali ako ti racunar radi kako treba nista se na sekiraj.

ne brinite evo upustva:otvorite frizider izbacite sto vam smeta,stavite lap ili kuciste u frizider,stolicu ako je lap top u pitanju,samo sto ce te biti malo pognuti,ali ima i za to resenje zvano"moj zamrzivac moj sto",otvorite zamrzivac,stavite dve,tri sipke,pa na njih lap top ili kuciste,i naravno stolicu koju primaknete zamrzivacu,sa tim sto ce te sedeti kao u kafani

Nisam citao prethodne odgovore i izvinjavam se ako pisem isto sto je vec neko napisao , ali eto cisto da se prikljucim.

Ja imam AMD FX 6100 6 Core @ 3.3 Ghz , i meni temperatura ide od 19 do 30 stepeni , a imam najobicniji hladnjak. Inace cistim ventilator na procesoru svakih 3-4 nedelje , odnsno cim se nabaci prasina malo vise. I sve radi kako treba.
Nikad nisam koristio nikakve paste ili bilo sta. Samo otvorim jednu stranu kucista i pustim ga tako.

Skini program HWMonitor ili CPUID Hardware Monitor (to je isti program , samo skraceni i puni naziv) on je najlaksi za koriscenje i ja mislim da pokazuje najtacnije temperature, takodje pokazuje koliko brzo ti se vrte ventilatori.

Evo slikao sam moje :)

SeFQQpM.png

Back