Optimalna temperatura doma tokom zime

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
403.450
Stručnjaci kažu da odgovor nije samo “što toplije, to bolje”, već balans između udobnosti, zdravlja i efektivnosti.
Prema američkom Državnom energetskom odboru (U.S. Department of Energy), preporučena temperatura u kući tokom dana iznosi oko 20 stepeni Celzijusa
što je temperatura na kojoj većina ljudi oseća komfor, a grejanje ne „vuče“ previše energije.

Istraživanja evropskog Instituta za širenje energetske efikanosti (IDAE) navode da optimalna dnevna temperatura u zimskim mesecima za većinu domova
iznosi između 21 i 23 stepena Celzijusa, dok u spavaćim sobama noću može da se spusti na 15 do 17 stepeni Celzijusa, bez narušavanja komfora.
Grejanje iznad optimalne temperature ima nekoliko nedostataka: energetska potrošnja naglo raste, što znači da ćete plaćati znatno više za svaki dodatni stepen.

Cliptemp.jpg

U jako zagrejanim prostorima može doći do neprijatnosti - vazduh se isuši, povećava se rizik od statičkog elektriciteta i lošije ventilacije.
Još jedan razlog za preciznu regulaciju temperature jeste zaštita strukture doma, ako prostor bude na prevelikoj temperaturi bez odgovarajuće ventilacije
i izolacije, može doći do kondenzacije na hladnim zidovima i prozorima, što doprinosi razvoju buđi i oštećenja materijala

Dakle, idealna temperatura u stanu tokom zime nije univerzalna, zavisi od izolacije vašeg doma, navika ukućana i lokalne klime. Ali opšti konsenzus kaže: držite dnevnu temperaturu oko 20 stepeni Celzijusa, a noćnu ili u periodima odsustva spuštajte na 15 do 17 stepeni Celzijusa, i time ostvarujete dobar kompromis između komfora, zdravlja i racionalnog troška.

na konstatnih 20 stepeni i manje ja sam vidjen za upalu pluca. Ima zatvor u NYC gde zatvorenike drze na 18 stepeni.

tek od 21 mi nije hladno (ali mi nije ni toplo) - idealno mi je 23 do 25, posle 26, na 27 mi je toplo iako ne jos prevruce, na 28 mi je prevruce. Posle 30 pocinjem da isparavam.

Hladna spavaca soba mi proizvodi grceve u nogama. Znaci ne manje od 20 gde je 21 minimum 'hladne' sobe za spavanje bez grceva.

BTW kad je zdravlje u pitanju, nikakav trosak nije veliki.

Danas 12 stepeni i toplana odmah smanjila na minimumu(dobro da nije iskljucila kao što ume)
i odmah se oseti ako se ne kreceš po kuci vec sediš, ali nije problem, na noge sam obula vunene nazuvice
i obukla duks..tako da je sada super :)

Back