Opšta pismenost u Srbiji i šire...

Никад нисам оспоравао да је језик најзначајнији за идентитет једне нације. Али то је и писмо.
Пријатан осећај при читању може да смањи, поред писма, величина и тип слова. Ето, баш сам ових дана видео једну такву књигу: Двери од ораха Миљенка Јерговића. Иако су слова релативно крупна, врло су непријатна за очи баш због фонта (како се то модерно каже).
И једна исправка: нема два званична писма у српском језику, већ једно – ћирилица.

И једна исправка: нема два званична писма у српском језику, већ једно – ћирилица.

Кад смо већ код тога, ако још важи овај члан устава:

" Језик и писмо

Члан 10.

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава."
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/ustav/ustav_ceo.asp

Јел има овде неки правник који може да појасни ову другу реченицу тј. шта то практично значи?

Кад смо већ код тога, ако још важи овај члан устава:

" Језик и писмо

Члан 10.

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава."
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/ustav/ustav_ceo.asp

Јел има овде неки правник који може да појасни ову другу реченицу тј. шта то практично значи?
Термин "у службеној употреби" је ту најбитнији. Али, битно је тачно дефинисати шта је то "службена употреба". Он фигурира у уставу. А појам "званично писмо" не фигурира нигде, сем у... "чаршији".

У Уставу који је својевремено изашао у ''Политици'' стоји ћириличко писмо.
Него, мене занима како је писмо дефинисано у уставу других држава: у Хрватској, Црној Гори, Македонији...?

Него, мене занима како је писмо дефинисано у уставу других држава: у Хрватској, Црној Гори, Македонији...?

Укуцаш устав и добијеш податке: :D
Црна Гора
http://desguin.net/ced/MofCG/Crnogorski/Regulations/Ustav.htm#OSNOVNE_ODREDBE

Хрватска
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/274353.html

У Македонији се користи само ћирилично писмо у свим случајевима и употребама, у то сам сигуран. :ok:

Одлично, хвала ти за ово. Дакле, у Хрватској је писмо дефинисано као и код нас у службеној употреби, само је, наравно, латиница.

Članak 12.
U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

Али, кад се из Србије упути писмо у Хрватску, оно бива враћено ако је адреса исписана ћирилицом!

Poslednja izmena:
...

Непријатно ми је сада да остављам било какву опаску када су прозвани правници.

Устав вам гарантује да нисте обавезани да знате иједно писмо осим вуковице када читамо одређени спис на српском језику. Што се тиче писма којима ће се записивати језици националних мањина у Србији та реченица оставља могућност да се уведе Закон по угледу на Русију. Распитајте се мало о Руској законској регулативи која обрађује питање писма - ћирилице.

Умножићу опаске мудрог човека које итекако имају везе са овим вашим питањем.

Логданов:
Све што пише писмом које није ћирилично, може да угрози наше здравље (декларације на свим производима), безбедност (знаци упозорења), материјалну сигурност (рачуни, пореска решења) итд.

Замислите неког нашег „трапавог“ грађанина који у мекдоналдсовом ресторану наручи кафу, погледа натпис на поклопцу „content is hot“, не разуме шта је написано, а будући да је трапав, полије се врелом течношћу. Е, тај наш грађанин могао би да их тужи због тога што није на поклопцу писало српски и ћирилицом „садржај је врућ“. Ова велика компанија је већ имала сличне тужбе у разним државама.

Шта би се десило ако би 200 или 300 наших грађана који не говоре стране језике, а поштују устав своје државе и знају ћирилицу, учинило баш то.

Да бисмо предупредили такву злоупотребу правног система, потребна је само једна адвокатска канцеларија да састави писмо и упозори правне службе поменутих и непоменутих предузећа на могућност угрожавања грађана, услед непоштовања устава и закона.

Не знамо како би предузећа могла да реагују. Не знамо ни да ли би се нашло 200, 300 грађана који не знају латиницу и енглески, али знам да је жена у Краљеву тужила град зато што ју је ујео пас луталица и доб што ју је ујео пас луталица и добила одштету.

И поуздано знам да је највећи проблем у нашим фирмама употреба ћирилице, управо зато што запослени нису стручњаци за рачунаре и умеју да куцају само она слова која виде на тастатури испред себе.

У Србији постоји представништво фирме IBM, али у својој понуди немају српску ћириличну тастатуру за рачунаре, иако је та тастатура њихов производ.

IBM Serbian/Cyrillic Keyboard (Preferred Pro Full-size PS/2 Black) Mfr P/N 41A5067
Потражите је на интернету, погледајте колико кошта, питајте IBM да ли може да вам је набави. Ако не може, увек можемо писати њиховој централи. Могли бисмо им објаснити да имају производ који не може да стигне до својих потенцијалних купаца.

Људи који нису свесни проблема нису нимало криви.Криви су они који увиђају, а чекају да се деси чудо.

http://store.memory4less.net/41a5067.html

Логданов:
Колико могу да приметим, ми смо у стању да до бесвести развијамо једну те исту тему. Спремни смо да дискутујемо по реферату друга говорника, али нисмо спремни ништа да урадимо.
Србију и српство, устав и демократију неће одбранити НСПМ текстови, ни одважни коментатори.
По мојој процени, Соњи & со. зубе ће најпре показати мале националне организације које ми паметни ниподаштавамо.

Све што није акција, представља апатију.

Све што није акција, само је кукњава.

Све што није акција, иде на руку људима који су плаћени да униште Србију.

Они нису луди, они су обучени.

Ми сами стварамо мит о њиховој свемоћи. Ми сами нашом пасивношћу омогућавамо да се крњи део по део наше куће.

Једино што има смисла, једино што може зауставити ову националну деградацију је акција "групе грађана".

Ако сви полазимо од претпоставке да "немамо шансе", да је све узалуд, да нема ко, да немамо с ким, боље је да им још и помогнемо у уништавању Србије да би агонија краће трајала.

Ако нам је стало, потрудимо се. Запнимо колико год треба да се ово друштво уреди по нашој мери.
Има ту доста посла. Шта желите да урадите?

Хоћете монархију? - Прво се изборите за монопол ћирилице.

Хоћете демократију? - Прво поштовање устава који познаје само ћирилицу као наше писмо.

Хоћете Европу? - Прво натерајте европске банке да пишу ћирилицом.

Хоћете Русију? - Прво ћирилица.

Хоћете Косово? - Прво ћирилица јер њу прво можете да повратите.

Ћирилица није пресудна. Она је симбол наше спремности да поштујемо устав који смо сами донели.
Она је тек почетак борбе за наша грађанска права.

Она је наше право, а обавеза државе.

Ако мислите да је нешто друго приоритет, хајде.

Ја мислим да је то писмо, јер је најлакше изборити се за њега. Треба нам само јака воља и адвокатска канцеларија. Треба само да се опечемо кафом у Мекдоналдсу и да их тужимо јер не пишу ћирилицом.

Нема изговора за пасивност, већ само објашњење. Кукавичлук.

Ако смо пасивни, џаба нам форума, остао нам пуст!

+++

Проблем је много једноставнији него што изгледа.
Док ми анализирамо да ли је латиница наша или њихова; да ли пишемо латиницом из навике или због енглеског, или због интернета, заборављамо једну једину важну чињеницу.

Устав познаје ћирилицу, а латиницу допушта мањинама.

Морамо да натерамо државу, власт, банке (...), све оне који од нас нешто траже (паре, камату, послушност...), да Ми!!! нас 20 или 30 или 100 не морамо да платимо ако нам рачун стигне на грчком писму. Можемо да паркирамо где хоћемо ако су обавештења о забрани на кинеском писму.

Разумете?

Није важно којим ће писмом писати министар и његов заменик, нек пишу и арапским, али ако желе нечим да нас обавежу, то мора бити на писму које су они прописали уставом.

Људи, морамо да се цењкамо са државом, а не да јој гледамо кроз прсте.

Хоће наше паре? Нек нам пошаљу рачун који умемо да прочитам.

Устав нам даје право, устав нам је сведок да не знамо ни једно друго писмо.

Али, да бисмо успели да пробудимо инертне судове и инертне адвокате, мора нас бити 100 или 200. Тек тада ће морати да донесу пресуду у нашу корист, а не да одуговлаче.

Poslednja izmena:
Službena upotreba pisma, znači da su državni organi dužni da svoja akta, dopise, rešenja i uopšte sva pismena pišu ćirilicom. Službena upotreba drugog pisma može biti predviđena zakonom, ukoliko zakonodavac nadje da u nekim područjima postoji potreba da u upotrebi bude i drugo pismo.
Gradjani mogu da pišu kako im padne na pamet.
Inače, podjednako dobro čitam oba pisma a i pišem, blago meni :). Latinicom doduše pišem malo brže.

Back