Opširni popis Kliškog sandžaka iz 1550.godine

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
У том дефтеру, као и у свим другим турским дефтерима, навођена су само лична имена, нпр. Радич, син Вукосава.

С обзиром да си наишао на имена Добрића пописаних 80 година после овог дефтера, нажалост не постоји информација у овом дефтеру која би ти помогла.

Дефтер се може преузети одавде.

Da li neko ima popis? Potrebna mi je samio jedna informacija. Imali nas Dobrića na tompopisu? Hvala lepo

На више места се помиње баштина Добрића, али по свему судећи, реч је о личном имену Добрић, из кога је можда у неком случају настало и нечије данашње презиме.

На више места се помиње баштина Добрића, али по свему судећи, реч је о личном имену Добрић, из кога је можда у неком случају настало и нечије данашње презиме.
Lično ime Dobrić? Sumnjam da bi lično ime sadržalo sufiks "ić", pre bi bilo Dobrivoje ili Dobrija pa od toga prezime Dobrić. :-)
Možeš li da mi čitaraš šta piše za baštinu. Meni kad uđem na link treba 10 min da učita prvih par strana, pa tako skrolujem opet čekam i u krug..Prsnem bukvalno!!

Lično ime Dobrić? Sumnjam da bi lično ime sadržalo sufiks "ić", pre bi bilo Dobrivoje ili Dobrija pa od toga prezime Dobrić. :-)
Možeš li da mi čitaraš šta piše za baštinu. Meni kad uđem na link treba 10 min da učita prvih par strana, pa tako skrolujem opet čekam i u krug..Prsnem bukvalno!!

Има тих имена у деминутиву, попут Милића, Драгића, Владића, а посебно их је било у старије време.

Ево пар примера:

- Hasan, sin Dobrićev, na baštini Dobrića Četka
- Baština Dobrića, u posjedu Sulejmana, sina Hasanova
- Baština Dobrića, u posjedu Pavela, sina Radičina, sada u posjedu Sulejmana, sina Pavelova, novog muslimana
- Mehmed, sin Ismailov, na baštini Ismaila Dobrićeva
- Dio baštine Dobrića, od jedne devetine jedan dio je u ruci Mehmeda

Наравно, ово су све примери из различитих места.

Има тих имена у деминутиву, попут Милића, Драгића, Владића, а посебно их је било у старије време.

Ево пар примера:

- Hasan, sin Dobrićev, na baštini Dobrića Četka
- Baština Dobrića, u posjedu Sulejmana, sina Hasanova
- Baština Dobrića, u posjedu Pavela, sina Radičina, sada u posjedu Sulejmana, sina Pavelova, novog muslimana
- Mehmed, sin Ismailov, na baštini Ismaila Dobrićeva

- Dio baštine Dobrića, od jedne devetine jedan dio je u ruci Mehmeda

Наравно, ово су све примери из различитих места.
Hvala ti. Ali nije mi baš jasno ovo sa baštinom. Otkud toliki muslimani u našem selu, znam da je u pitanju Kliski sandzak ali opet.. I šta bi značilo konkretno evo ovo "Baština Dobrić u posedu Sulejmana, sina Hasanovog." Šta mu onda konkretno dođe to baština u ovom slučaju?

Hvala ti. Ali nije mi baš jasno ovo sa baštinom. Otkud toliki muslimani u našem selu, znam da je u pitanju Kliski sandzak ali opet.. I šta bi značilo konkretno evo ovo "Baština Dobrić u posedu Sulejmana, sina Hasanovog." Šta mu onda konkretno dođe to baština u ovom slučaju?

Поменути нису сви из истог места, већ из разних места, при чему не знам да ли је и један из села на које мислиш.

Баштине су наследни поседи којима су баштиници могли слободно располагати.

Back