опсесивно компулзивни поремећај

Pre četiri godine sam imala prilično ozbiljnu OKP epizodu, za dlaku sam izbegla hospitalizaciju. Epizoda je došla niodakle, nikad nisam imala OKP (jesam anksioznost, OKP je vrsta anksioznosti), ali sam imala prodromalne simptome nekoliko meseci ranije. Međutim, tad kad se desio prodrom nisam ni znala kako OKP izgleda da bih mogla da tražim pomoć, tako da sam epizodu dočekala na suvo.

Ispravno informisanje i edukacija su jako važni, jer razbijaju zablude o poremećaju koje osobu mogu još duže da drže bolesnom. Zaboravite na bapske mudrosti i zdrav razum kad su ovakve stvari u pitanju, jer OKP može vrlo lako da iskoristi ono što vi smatrate zdravim razumom protiv vas.

Istorijski, OKP se smatrao neizlečivim, ali to više nije tačno. Jedina do sada zvanično priznata i delotvorna psihoterapija za OKP, sa velikom stopom uspeha i dugim, često i doživotnom periodima remisije je Izlaganje i prevencija odgovora (Exposure and Response Prevention, EX/RP ili ERP). Terapija se pokazala efikasnijom od prve linije medikamentozne terapije, kao i "običnog" KBT-a.

OKP ima svoje dve komponente, misaonu komponentu i kompulzivne radnje. Kada se pojavljuje samo kao misaoni OKP, tj samo kao prisilne misli, bez pratećih kompulzivnih radnji, to je takozvani "čisti OKP", ili "Pure O". Npr, ruminacije o smrti, egzistencijalni OKP, suicidalni OKP, opsesivne misli da ćemo nekoga povrediti ili seksualno napasti, a postoje i opsesivne misli povodom sopstvene seksualne orijentacije. Jako je važno razlikovati ideacije i OKP. Ideacija je kad vi nešto želite, npr da filozofski razmatrate smrt ili egzistenciju, ili da nekoga ubijete ili da se ubijete, a OKP je kad nemate izbor da mislite o tome, a tu stvar uopšte ne želite, npr da mislite o smrti ili da se ubijete. Pacijenti sa OKP upravo to i kažu: ja to zapravo ne želim, ali ne mogu da prestanem da mislim o tome.

Nebitno koji je oblik u pitanju, oba se uz pomoć EX/RP leče na isti način, tako što se osoba hijerarhijski i postepeno izlaže stimulusima, a zatim uči da na njih ne reaguje. Kod kompulzivnih radnji je jasno šta je stimulus, ali ako osoba ima čisti OKP, bez radnji, stimulus su misli. Npr, imam egzistencijalni OKP, bez prestanka ruminiram o egzistenciji i to me iscrpljuje. Prvi impuls je da neutralizujem te ruminacije, tako što ću se upustiti u debatu sa njima, pokušati da dođem do nekog zaključka, rešenja. To su tzv. neutrališuće radnje. One sa sobom povlače i depresiju, jer ogromna količina energije odlazi na ruminacije (u jeku epizode nisam mogla da ostanem budna dva sata), kao i hipo ili hipersomniju i predugačku REM fazu jer organizam pokušava da se oslobodi stresa, a predugačka REM faza dalje hrani depresiju i iscrpljenost. To je bukvalno začarani krug ruminacije - depresija - hipo/hipersomnija.

Ono što je važno da se shvati: ne postoje istinski neutrališuće radnje kod OKP, jedina istinski neutrališuća radnja kod OKP je nereagovanje. To znamo za kompulzivne radnje, ali isto važi i za misli: ne debatujem sa sobom, ne negiram ništa, ne nudim dokaze za suprotno, jednostavno ne reagujem. Pa sve i da vrište na mene. Puštam ih da prođu kao oblaci po nebu, čak i kad su olujni oblaci koji prete da naprave haos. To su samo prazne pretnje.

Nauka iza toga je da da svaki put kad reagujemo, dajemo povratnu informaciju mozgu da impulsi koje šalje imaju efekta (jer proizvode trenutno olakšanje), što ga ohrabruje da nastavi, i obrnuto - kad se uzdržimo od neutrališućih radnji, mozak nema ohrabrenje da nastavi jer ne dobija povratnu informaciju, naprotiv, uzdržavanje u početku generiše dosta stresa:

A behavioral perspective asserts that ERP works by breaking the conditioned response between obsessions and compulsions. According to this model, compulsions temporarily alleviate people's anxiety that obsessive thoughts trigger. The decrease in distress strengthens the rituals and conditions people to continue using them when confronted with subsequent intrusive thoughts. On the other hand, when individuals confront triggering situations while simultaneously refraining from engaging in rituals, their distress decreases naturally in the absence of their feared outcome. With repeated exposure, the fear response is eventually extinguished and OCD symptoms subside.

Iako je užasno stresno, često i nezamislivo uzdržati se od neutrališućih radnji, to je jedino rešenje. I to je sve. Primena metoda EX/RP bilo samostalno ili sa terapeutom će rešiti problem OKP-a, ali ako ispod OKP čuče depresija, anksioznost, i nesposobnost osobe da reguliše hronični stres, ta stanja moraju da se leče.

Iako je postavljač banovan, nadam se da će svratiti na temu, i da će videti ovaj odgovor. Sve najbolje, želim sreću u rešavanju ove pošasti.

Pogledajte prilog 926090
је ли имао неко искуства с овим срањем? мени баш **** кеву.. у глави се рвем жђаволом сваки дан. уплетем се у клупко неких крајње беспотребних, благо ретардираних мисли и добар део дана ми је већ у старту сјебан. идем и код психијатра али ништа не помаже брт. углавном зато што сам страшно несигуран па ни не причам о окп-у већ о нечем десетом.
да ли постоји уопште решење за овај проблем? разуме се, осим оног трајног решења за све привремене проблеме.
Jedna forumašica je pisala da ima istu dijagnozu. Nema je duže na forumu, nadam se da će ti već nešto odgovoriti, kad bude na temi. Jako fina i pristojna devojka!

Pogledajte prilog 926090
је ли имао неко искуства с овим срањем? мени баш **** кеву.. у глави се рвем жђаволом сваки дан. уплетем се у клупко неких крајње беспотребних, благо ретардираних мисли и добар део дана ми је већ у старту сјебан. идем и код психијатра али ништа не помаже брт. углавном зато што сам страшно несигуран па ни не причам о окп-у већ о нечем десетом.
да ли постоји уопште решење за овај проблем? разуме се, осим оног трајног решења за све привремене проблеме.
Nisi nam rekao kako ti se ispoljava taj problem, na koji način te to onemogućava u zivotu,.....i šta ti je savetovao psihijatar?

Back