Oprez ! Štedljive sijalice opasne po život

Lacibg

Buduća legenda
Poruka
26.498
57975.jpg

"OPREZ
ŠTEDLJIVE SIJALICE OPASNE PO ŽIVOT

Sreda, 27. April, 2011.
Toksične materije iz štedljivih sijalica mogu izazvati sterilitet, migrenu, epilepsiju, pa čak i kancer dojke

BEOGRAD - Sijalice štede struju, ali ubijaju ljude!
Ukoliko se slome, štedljive sijalice ispuštaju štetna isparenja žive, čija je količina 20 puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru, podaci su do kojih su došli naučnici iz nekoliko svetskih zdravstvenih ustanova. Pored toga, univerzitet u Haifi u Izraelu utvrdio je da, kada su uključene, ove sijalice kod žena mogu izazvati rak dojke.

Razlog za to naučnici vide u njihovom emitovanju belog svetla, koje ometa proizvodnju hormona melatonina u organizmu, što opet dovodi do porasta obolelih od raka.

Profesorka Hemijskog fakulteta dr Ivana Đujić potvrdila je za Kurir da isparenja žive koja se nalaze u ovim sijalicama predstavljaju opasnost, naročito za trudnice, novorođenčad i decu.

- Ona mogu dovesti do steriliteta, epileptičkih napada, migrene, osipa kože, a prilikom dugotrajnijeg izlaganja dovode do pojave tumora - upozorava Đujićeva, koja se godinama bavi živom i njenim uticajem na zdravlje ljudi. Prema njenim rečima, dozvoljena koncentracija slobodne žive povećava se svuda u svetu, pa je u Americi odobreno njeno povećanje sa 1 miligrama po kilogramu ljudske kose na pet miligrama.

- Kada ne znaju kako da obuzdaju trovanje čoveka i okoline, jedino što mogu da urade je da povećaju dozvoljenu granicu. Ljudi tako misle da je nešto bezopasno, a ne znaju da je i količina od jednog miligrama izuzetno štetna po zdravlje.

Do ovog otkrića Evropska unija je prisiljavala stanovništvo da prekine sa upotrebom tradicionalnih sijalica, koje se koriste 120 godina. Obrazloženje - štedljive sijalice troše manje električne energije i tako doprinose smanjenju globalnog zagrevanja."

:sad2: A mi kao građani čak imamo obavezu da sve sijalice s užarenim vlaknom zamenimo ovim novim, štedljivim. Čini mi se do kraja sledeće ili ove godine. EU usklađivanje.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/stedljive-sijalice-opasne-po-zivot-87388.php

Свака флуо светиљка садржи живу и опасна је када се поломи.
Додуше, није условљена еу интеграцијама али ломи се од када су уведене у коришћење.
Е, сад, зашто нису курири упозоравали на ову особину код флуо цеви (које су у основи исте као и штедљиве само је систем паљења побољшан), боље је питање...

"Ukoliko se slome, štedljive sijalice ispuštaju štetna isparenja žive, čija je količina 20 puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru"

..moze li neko da protumachi shta ovo znachi? :dontunderstand:

..ako je koncentracija zive u sijalici 20x veca od one koja sme da bude u sobi,
razbijanjem sijalice zapremine 10-20 cm3 ta ziva dospeva u sobu zapremine npr 30m3 (aj nek je soba od 12m2 puta 2,5m do plafona)
znachi - "razblazice" se 1500-3000x, daleko ispod dozvoljene koncentracije..
..ili ja ne vidim neshto shto treba da vidim? :confused:

..shto se tiche blokiranja proizvodnje melatonina, svako veshtachko osvetljenje u toku nocnog sna,
ukljuchujuci i ulichnu rasvetu koja dopire kroz prozor, ima isti efekat..

Toksične materije iz štedljivih sijalica mogu izazvati sterilitet, migrenu, epilepsiju, pa čak i kancer dojke

BEOGRAD - Sijalice štede struju, ali ubijaju ljude!

Ukoliko se slome, štedljive sijalice ispuštaju štetna isparenja žive, čija je količina 20 puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru, podaci su do kojih su došli naučnici iz nekoliko svetskih zdravstvenih ustanova.

Dobro je,popravljaju se,barem su skrenuli paznju na sijalicu kada se slomi da moze biti stetna,na informaciju koliko jde toksicna ziva koju stavljaju u zube sacekacemo za nekoliko pokolenja.

Dobro je,popravljaju se,barem su skrenuli paznju na sijalicu kada se slomi da moze biti stetna,na informaciju koliko jde toksicna ziva koju stavljaju u zube sacekacemo za nekoliko pokolenja.
У Скандинавским земљам су амалгамске пломбе забрањене још пре око 20+година, али досада ниједна студија није показала да су људи са таквим пломбама болешљивији или краћег животног века од оних са белим пломбама(епоксидне смоле).

Senzacionalizam.
Do pre samo 10-tak godina su u javnom osvetljenju Srbije živine sijalice (koje sadrže daleko veće količine žive nego ove) bile zastupljene sa 90%, pravilno skladištenje tog otpada nula. Danas je situacija tek malo bolja, poboljšanja su značajna u gradskim sredinama, a po ovom članku ispade da će kompaktne da pobiju pola Srbije u narednih 6 meseci :roll:

Malo pisu svasta, koliko znam njihova stetnost nije u zivi, vec se odnosi na boju koju emituju tj. ima hladno bele i toplo bela boja. Hladno bela se stavlja u poslovne prostore posto pobudjuje budnost i ne lluci se neki hormon ili vitamin(sorry, ne znam sta), a toplo bele treba da se koriste u zivotnom prostoru jer uticu na opustanje, prijatnije su oku i tako nesto. Informisacu se ja jos pa cu napisati. Ali preporucujem Osram sijalice, boljeg su kvaliteta i ima ih u mali milion oblika i varijanti.

Malo pisu svasta, koliko znam njihova stetnost nije u zivi, vec se odnosi na boju koju emituju tj. ima hladno bele i toplo bela boja. Hladno bela se stavlja u poslovne prostore posto pobudjuje budnost i ne lluci se neki hormon ili vitamin(sorry, ne znam sta), a toplo bele treba da se koriste u zivotnom prostoru jer uticu na opustanje, prijatnije su oku i tako nesto. Informisacu se ja jos pa cu napisati. Ali preporucujem Osram sijalice, boljeg su kvaliteta i ima ih u mali milion oblika i varijanti.

Штетност о којој се говори јесте у живи, то јест састојку који се може ослободити уколико се сијалица не депонује на одређен начин.
У претходној поруци си написао да је штетна, па шта...па то да је жива један од најгорих загађивача околине, под утицајем неких бактерија може из неорганског да пређе у органско стање и да се пренесе на живи свет. То подразумева садржај живе у воћу, поврћу, свим животним намирницама...
Ова друга штетност коју помињеш је генерално минимална а подразумева се да је скоро све осим дневног светла штетно за очи.

R.Ziskar posebno zelim tvoj komentar na moje pitanje koje glasi:
Pre 2 godine otprilike sam htela da odvrnem sijalicu sa lustera (stedljivu duguljastu sijalicu) i ona mi se slomila u uci , koliko ovo moze biti opasno s tim da posle toga nisam imala nikakve tegobe?

Odgovoriće i Rene, al' evo u međuvremenu:
To su previše male količine štetnih materija da bi bile opasne koliko se navodi u članku.
Eventualne tegobe bi mogla da osete recimo sitna deca i to ako su bile u situaciji sličnoj tvojoj, tj. tolika blizina isparenjima.
Te tegobe bi bile nešto tipa vrtoglavice ili mučnine, teško da može da bude išta ozbiljnije od toga.
Nema trika da se čovek otruje jer mu se polomila sijalica u lusteru.
Članak je jezivo naduvan, ove priče sterilitet, epi-napadi.....jedino da lomi i udiše isparenja 20 sijalica dnevno, pa tako ko zna koliko vremena.

To su previše male količine štetnih materija da bi bile opasne koliko se navodi u članku.
Eventualne tegobe bi mogla da osete recimo sitna deca i to ako su bile u situaciji sličnoj tvojoj, tj. tolika blizina isparenjima.
Te tegobe bi bile nešto tipa vrtoglavice ili mučnine, teško da može da bude išta ozbiljnije od toga.
Članak je jezivo naduvan, ove priče sterilitet, epi-napadi.....jedino da lomi i udiše isparenja 20 sijalica dnevno, pa tako ko zna koliko vremena.

Daleko su stetnija "magnetna polja" koja se laickim postavljanjem instalacije cesti slucaj, a nije lako za primetiti i utvrditi posledice.
Da hocu da budem ironican, mogao bih reci da ovde svakog dana "ociste" po nekog mrtvaca od posledica sijalica:mrgreen:
Sve sto je na trzistu sa certifikatom je proslo visegodisnje kontrole sa svim mogucim dodatnim posledicama. Puno prasine za nista.

Daleko su stetnija "magnetna polja" koja se laickim postavljanjem instalacije cesti slucaj, a nije lako za primetiti i utvrditi posledice.
Da hocu da budem ironican, mogao bih reci da ovde svakog dana "ociste" po nekog mrtvaca od posledica sijalica:mrgreen:
Sve sto je na trzistu sa certifikatom je proslo visegodisnje kontrole sa svim mogucim dodatnim posledicama. Puno prasine za nista.

Каква тачно магнетна поља?

Iako odgovor nije napisan meni, imala sam slicnu situaciju kao osoba kojoj je odgovor upucen. Mogu reci samo da sam se blago prestravila kada sam videla sta sve pisu na internetu po tom pitanju, a ja te korake nisam preduzela, nego sam samo kasnije provetrila kucu. A na internetu se mogu naci informacije cak do toga da se soba ne moze koristiti 2 nedelje, da se odeca baca itd.
Naravno, nisam imala nikakve posledice.
A tebi puno hvala na odgovoru, ima smirujuce dejstvo! :)

Back