Opet geometrija, ali sada lakše

Sensei

Master
Moderator
Poruka
77.412
Imaš kvadrat od 4 cm X 4 cm

;jkl;.jpg

Kolika je površina figure osenčene plavom bojom?

Ne, nego ovako odočno
Ovo se rešava preko integrala, a oni se rade u 4. razredu srednje i ovaj zadatak bi spadao u teže.
Ko je položio matematiku na nekom ozbiljnijem faksu trebalo bi da zna da reši ovaj zadatak. Ima malo zemljoradnje ali se lagano rešava. Treba samo strpljenja i da se pazi.
U prvom pokušaju sam dobila negativnu površinu.
Drugi put 10, 52 ali ne isključujem da sam se opet zeznula.

Ovo se rešava preko integrala, a oni se rade u 4. razredu srednje i ovaj zadatak bi spadao u teže.
Ko je položio matematiku na nekom ozbiljnijem faksu trebalo bi da zna da reši ovaj zadatak. Ima malo zemljoradnje ali se lagano rešava. Treba samo strpljenja i da se pazi.
i ja sam odmah pomislio na integrale ali sam video gde jedan pravi trougao pa računa luk...

U opštem slučaju, inače je veoma lako ukoliko su u pitanju delovi kruga...

Ima, jedino nije eksplicitno navedeno da su ove krive delovi krugova poluprečnika jednakog stranici kvadrata, tj 4cm, inače definitivno ne bi bilo rešivo.

Zezao sam se sa Pura Mocom.

Podrazumeva se da su kružnice poluprečnika stranice kvadrata
kada tu krivu tangiraju 2 stranice kvadrata.
Da je to neka bilo kakva kriva morala bi da se da zavisnost y=f(x)
koja bi definisala tu krivu.

Nego, @Lule ti je poslala konkretni izazov.

Back