Пилипенда
Veoma poznat
- Poruka
- 13.813
Никад, али баш никад, нити сам видио нити чуо да неко лубеницу сијече попречно. Прави си Далајлама.i ja prvo presečem na pola (crvena linija)
![]()
ali, ako je nož kratak onda može da se odlomi srce

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Никад, али баш никад, нити сам видио нити чуо да неко лубеницу сијече попречно. Прави си Далајлама.i ja prvo presečem na pola (crvena linija)
![]()
ali, ako je nož kratak onda može da se odlomi srce
Pa to zato što ti sečeš na kriške i tako služiš. Svako dobije krišku i onda rovari po njoj.Никад, али баш никад, нити сам видио нити чуо да неко лубеницу сијече попречно. Прави си Далајлама.![]()
Користиш ти и мало већи нож, колико сам схватио, он је само засијече па је онда распукне. Јесте пријатан звук, а и по њему се чује да ли је добра (мада је тада касно јер се и види).Kod mene ne može da ostane srce jer koristim malo drugačiji metod sečenja (zato nisam razumela @Redmond-a)
Како исјецаш посљедње дијелове тих шеснаестина тј. кад посљедњи пут пресијецаш на пола исјечак који је онако, тек мало дебљи од дебело исјечене фете (кришке) а да ти остану сви прсти на руци?Ne stavim vrh noža u sredinu, pa da sečem isečke, nego prepolovim na pola (uzduž), onda na četvrtine, pa na osmine, zatim šesnaestine (ili dvanaestine, u zavisnosti od veličine lubenice).
Гости добију цијелу кришку па нек сами ваде кошпе. Баш ћу и да им чистим и убацујем у уста појединачно сваком понаособ.Pa to zato što ti sečeš na kriške i tako služiš. Svako dobije krišku i onda rovari po njoj.
Ja sve isečem na parčiće i tako sređeno jedem i služim.
ja krenem od "srca" kao najsladjeg dela, pa idem ka periferiji, ......tek kada zagrebem u "belo" shvatim da sam se prezdero ko ti.......odnosno, ko svinja.Isecem celu i pojedem i vise nego sto mogu, pa jedno sat vremena govorim sebi da sam svinja.
I to planinskom ako moze!Lubenica mi je najukusnija kada se ohladi pod vodom. Ne volim iz frižidera.
Pa da, zazalim dok me ne prodje, onda zaboravim pa opet.ja krenem od "srca" kao najsladjeg dela, pa idem ka periferiji, ......tek kada zagrebem u "belo" shvatim da sam se prezdero ko ti.......odnosno, ko svinja.
Frkcem i uzdisem satima i drzim mobilni pored sebe da , ako treba, zovem hitnu........................i tako ceo zivot........
Kako ovo radiš? Pustiš da oteče 3 kubika vode preko nje ill je ubaciš u neki kontejner pa menjaš vodu svakih 10 minuta?Lubenica mi je najukusnija kada se ohladi pod vodom. Ne volim iz frižidera.
750. Dobro, ućarila sam 50 dinara.Ако је кило лубенице 100 динара, колико кошта лубеница од 7,5 кила са доставом без попуста?
700 дин.
Napisala sam, otfikarim obe kalote. Četvrtine se lako iseku, a posle zavisi da li je manja ili veća (ili srednja). Ako je manja, četvrtinu sečem na tri dela što nije opasno jer ima stabilnu ravnu bazu a ravna je i odozgo. Kad je srednje velika onda četvrtinu sečem na pola (osmine), ali tad je već opasno, ne mogu da kontrolišem kretanje nože, pa osmine onda položim horizontalno i od srca celom dužinom noža sečem prema kori na šesnaestine. Ako je lubenica ogromna, tad je obično prisutan neki muškarac pa se on bori s njom. Ili ako nije onda kao Dalajlama sečem poprečno na pola, pa sve istim postupkom. A tad je osnova veoma stabilna, pa mogu da se zezam i izvodim čak i na petine.Користиш ти и мало већи нож, колико сам схватио, он је само засијече па је онда распукне. Јесте пријатан звук, а и по њему се чује да ли је добра (мада је тада касно јер се и види).
Како исјецаш посљедње дијелове тих шеснаестина тј. кад посљедњи пут пресијецаш на пола исјечак који је онако, тек мало дебљи од дебело исјечене фете (кришке) а да ти остану сви прсти на руци?![]()
Imaš fin komšilukДа би избјегао „кришке с месом”, ја половину усправим (нема калоте на половима па стоји стабилно усправљена) па одсијецам одмах фете жељене дебљине, тако ми на крају остане да се само једном зајебавам са сјечењем којим бих могао остати без прстију.
Другу половину покријем фолијом цијелу, ако цијела лубеница иде мени онда тако у фрижидер, али пошто имам комшије који је воле, а не знају изабрати, по правилу та друга половина иде њима.![]()
Sve kotšice možeš da očistiš jedino ako iseckaš na tanke trouglove jer je njohov raspored nepravilno gust.Не волим ни јести ни сваки час пљицкати коштице па радије пиздим док све не очистим и послажем у пластичну кутију с поклопцем (у контејнер иде само уситњена кора) јер онда имам све спремно за јело кад се охлади.
Hvala bogu ne volim dinje pa nemam ovaj problem, ali shvatam muku ljubitelja.Иначе, нисам неки посебни залуђеник за лубенице, више волим диње, али већ годинама нема оних диња које памтим, оних које миришу на метар, сад све нешто суво, брашњаво, пластично...![]()
ima jeftino slicice iz devedesetihDanas prolazi ulicom kamion s lubenicama. Prodaje ih seljak iz Srema, a pomažu mu devojčica i dečak.
Izađem da kupim i čujem komšijinog gosta kako se pogađa: prodavac prodaje po 100 din/kg, gost mu traži da spusti cenu, a ovaj neće. Komšija gost pristane da kupi i hoće da plati i svom domaćinu (mom komšiji) još jednu i opet traži popust ali se prodavac i dalje pravi lud. Onda su digli frku kao da li je to stvarno 9,5 kg, nešto im je ta mala a teža od prve, ne smeta njima cena ali neće da ih neko vara. Sremac kaže izmerite slobodno i zainatio se neće da im spusti cenu.
Jel ovo ok po vama, šta mislite?
Ja sam tražila do 6 kila, a devojčica dohvati neku od 7,5. Tata kaže nema veze, može za 600i dečak mi je donese u kuću.
Nego, tema je ono što ide posle - procedura obrade lubenice.
Ja je kao prvo i prvo operem sunđerom u sudoperi, stavim na poslužavnik, otfikarim kalote i presečem na pola.
Polovinu isečem na isečke, odeljem koru, povadim koštice sa strane koje mogu da se dohvate i takve skoro spremne isečke poređam opet u poluloptu, stavim u okruglu činiju i u friz.
Drugu polovinu okrenem ravnom površinom na poslužavnik i ništa dalje ne pipam, i nju u friz da čeka na obradu kad se pojede prva polovina.
Kakva je vaša procedura oko lubenice?
Kako ih birate, da li ste dobar poznavlac?
Pusti da li je meni dosadno, to nije tvoja briga.ima jeftino slicice iz devedesetih
mozes da postanes kolekcionar
msm ako ti dosadno
samo kazem
Kad ih zagrizem ne sviđa mi se ukus. A i volim da ih trebim i tako gustiram.A ne jedete semenke? Ja očistim kada me ne mrzi ali se nešto ne ustručavam ni da ih pojedem.
Potopim. Gde smem drugačije da odgovorim!Kako ovo radiš? Pustiš da oteče 3 kubika vode preko nje ill je ubaciš u neki kontejner pa menjaš vodu svakih 10 minuta?
![]()
Плус достава за џ, а још и частила! Е, ТО је виша математика!750. Dobro, ućarila sam 50 dinara.
Укапирао сам из првобитног описа, ја избјегавам то сјецкање на крају тако што од половице сијечем одмах једну по једну кришку, редом (не преполављајући), тако насијечам 10-15-20 фета не ширих од 2 центиметра, а на самом крају ми не гине да патим на прсте, али боље да ме то снађе једном за сваку половину лубенице него за сваку другу кришку.Napisala sam, otfikarim obe kalote. Četvrtine se lako iseku, a posle zavisi da li je manja ili veća (ili srednja). Ako je manja, četvrtinu sečem na tri dela što nije opasno jer ima stabilnu ravnu bazu a ravna je i odozgo. Kad je srednje velika onda četvrtinu sečem na pola (osmine), ali tad je već opasno, ne mogu da kontrolišem kretanje nože, pa osmine onda položim horizontalno i od srca celom dužinom noža sečem prema kori na šesnaestine. Ako je lubenica ogromna, tad je obično prisutan neki muškarac pa se on bori s njom. Ili ako nije onda kao Dalajlama sečem poprečno na pola, pa sve istim postupkom. A tad je osnova veoma stabilna, pa mogu da se zezam i izvodim čak i na petine.![]()
Кад досељаваш?Imaš fin komšiluk![]()
Ајде да ти откријем тајну, али да не разгласиш!Sve kotšice možeš da očistiš jedino ako iseckaš na tanke trouglove jer je njohov raspored nepravilno gust.
Ali onda je svu ugnjaviš a to nije lep prizor.![]()
Значи, ти диње једеш само у Сплиту.Hvala bogu ne volim dinje pa nemam ovaj problem, ali shvatam muku ljubitelja.
Takvim metodom garant zahvatiš više srca u prvim kriškama. A oni koji dođu kasnije na lubenicu- izvise.Укапирао сам из првобитног описа, ја избјегавам то сјецкање на крају тако што од половице сијечем одмах једну по једну кришку, редом (не преполављајући), тако насијечам 10-15-20 фета не ширих од 2 центиметра, а на самом крају ми не гине да патим на прсте, али боље да ме то снађе једном за сваку половину лубенице него за сваку другу кришку.
Paa...nikadКад досељаваш?![]()
Jel koristiš onu zubarsku pincetu da ih izvučešАјде да ти откријем тајну, али да не разгласиш!
Имам неонку изнад судопера, шпице очистим оне које видим, а онда тако очишћен комад подижем да га „очитам на неонку”, ако је све у реду, иде у кутију, а свака шпица која је унутра па се на види извана, тако пред неонком се види јасније него на рендгенском снимку.![]()
Mm...neЗначи, ти диње једеш само у Сплиту.![]()
Јок, држим се уздужне осе и не прелазим је ножем, то ако кренеш па сијечеш скоро паралелно, онда на крају останеш без срцета.Takvim metodom garant zahvatiš više srca u prvim kriškama. A oni koji dođu kasnije na lubenicu- izvise.
Tako se meni u hotelima dešavalo da mi ostanu periferni delovi jer je iseku paralelno (!) a Nemci ale i ranoranioci počiste svu srcad.
* Sad imamo i fetu (sir) pored kontejnera (za đubre)
Нарафски, са све оним зубарским огледалцем.Paa...nikad
Jel koristiš onu zubarsku pincetu da ih izvučeš![]()
Ако се затекнеш у Сплиту, само ти наручи дињу па кад ти је донесу, онда се запрепасти... и сјети ме се.Mm...ne![]()
Pa svaka čast kad uspeš toliku parčad da nasečeš a da ti osa ne pobegneЈок, држим се уздужне осе и не прелазим је ножем, то ако кренеш па сијечеш скоро паралелно, онда на крају останеш без срцета.
*фета је (а да није сир) – шнита, кришка.
Ne znamНарафски, са све оним зубарским огледалцем.
Ако се затекнеш у Сплиту, само ти наручи дињу па кад ти је донесу, онда се запрепасти... и сјети ме се.
(Знаш ли у чему је фора?)
Па свака ми част!Pa svaka čast kad uspeš toliku parčad da nasečeš a da ti osa ne pobegne![]()
Е па да знаш, у Сплиту је диња ово:Ne znam
(otud i nedoumko smajli)
U čemu je fora?