Opasnost na grčkom primorju: "Ima ih svuda"

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.424
U Grčkoj su se nedavno pojavile opasne meduze čiji ubod, osim što žari, izaziva zdravstvene posledice. Zbog toga su na mnogim plažama pobodene crvene zastavice koje označavaju zabranu ulaska u vodu.
Već tri nedelje Grci muče muku sa ljubičastim ili purpurnim meduzama koje, po svemu sudeći, nisu bezopasne i čini se da predstavljaju novu opasnost posle korone za turističko leto u Grčkoj.
"Reč je o opasnoj vrsti meduza, ujed je bolan, ostavlja trag nalik na opekotine, teško je to sprati. Kod ljudi koji imaju druge probleme može da izazove tahikardiju, plikove na telu, povraćanje, dijareju", rekla je za TV Prva dopisnica "Politike" iz Atine Jasmina Pavlović Stamenić.
Veličine oko 10 centimetara sa dugačkim pipcima, ove meduze, iako karakteristične za Španiju i Italiju, razmnožile su se i dospele u Jonsko i Egejsko more, a kako stručnjaci kažu, moguće je da će se pojaviti i u Jadranskom moru.....

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2022&mm=06&dd=13&nav_id=2170321

Čačanin o bliskom susretu sa ljubičastom meduzom: "Parališuć bol"​

Sagovornik B92.net, Dejan Gaborović iz Čačka, doživeo je neprijatno iskustvo u bliskom susretu sa ljubičastom meduzom.

"Kao neko ko je veći deo života posvetio spašavanju životinja, desilo mi se da pre nekoliko godina na Palma de Majorci primetim meduzu koja se zakačila za stenu. Krenuo sam da joj pomognem, ali ona me je dodirnula za unutrašnji deo nadlaktice i to je bilo strašno iskustvo.

Osetio sam nestvaran, parališući bol. Bukvalno sam toliko vrištao da su ljudi u strahu počeli da se udaljavaju od mene. Ruka skoro pa da mi se oduzela, jedva sam smogao snage da doplivam do obale.

Kada sam napokon stigao do kopna, koža mi je bila crvena, u plikovima, zadebljana, bol se nije smanjivao. Nisu pomogli ni led ni obloge, a ni bol vremenom nije jenjavao. Tek pošto su mi u apoteci dali neku kremu, kada sam im pokazao ruku, malo je bilo bolje.

I dan danas, posle toliko godina na ruci imam ožiljak, koji najviše liči na posledicu teške opekotine. Moj je savet da ukolko primetite ovakvu meduzu u vodi odmah se udaljite i izađete iz vode, jer iz ličnog iskustva mogu potvrditi da su posledice strašne", ispričao je Gaborović.
.................

:eek:

Meni se čini da je neko pokrenuo opasnu anti propagandu za grčku. Koji je razlog, ne znam, ali i o drugim "lošim" stvarima za grčku se piše ovih dana. Kao na primer da Grci ne dozvoljavajući unos bilo kakve hrane preko njihove granice.
Hranu formalno zabranjuju godinama unazad. Ali retko koga gledaju na granici.
Meduze su tu i trenutno je najzda, to i Grci pišu.

https://en.rua.gr/2022/05/30/brown-jellyfish-a-new-attack-in-greece/
https://www.ekathimerini.com/news/1185988/purple-jellyfish-are-now-spreading-to-the-ionian-sea/
https://en.protothema.gr/pelagia-noctiluca-the-purple-jellyfish-you-wouldnt-want-to-come-across/
https://greekcitytimes.com/2022/06/...n-coastal-athens-waters-this-summer-be-aware/

Screenshot_2022-05-28-14-31-27-787_com.android.chrome.jpg

Ovo je pomoć za meduze

Sagovornik B92.net, Dejan Gaborović iz Čačka, doživeo je neprijatno iskustvo u bliskom susretu sa ljubičastom meduzom.

"Kao neko ko je veći deo života posvetio spašavanju životinja, desilo mi se da pre nekoliko godina na Palma de Majorci primetim meduzu koja se zakačila za stenu. Krenuo sam da joj pomognem, ali ona me je dodirnula za unutrašnji deo nadlaktice i to je bilo strašno iskustvo.

Osetio sam nestvaran, parališući bol. Bukvalno sam toliko vrištao da su ljudi u strahu počeli da se udaljavaju od mene. Ruka skoro pa da mi se oduzela, jedva sam smogao snage da doplivam do obale.

Kada sam napokon stigao do kopna, koža mi je bila crvena, u plikovima, zadebljana, bol se nije smanjivao. Nisu pomogli ni led ni obloge, a ni bol vremenom nije jenjavao. Tek pošto su mi u apoteci dali neku kremu, kada sam im pokazao ruku, malo je bilo bolje.

I dan danas, posle toliko godina na ruci imam ožiljak, koji najviše liči na posledicu teške opekotine. Moj je savet da ukolko primetite ovakvu meduzu u vodi odmah se udaljite i izađete iz vode, jer iz ličnog iskustva mogu potvrditi da su posledice strašne", ispričao je Gaborović.
.................

Čačanin...

lažov...

šta ima da pomažeš meduzi?

i kakve veze ima "pre nekoliko godina na Palme De Majorci"

odakle mu pare?

.................

ovo neki cacanski sundjer bob 😆

znam, salila sam se:rumenko: ne verujem da je tolika najezda meduza ili bar svuda...pored toliko turista...na plazi...verujem nista ne pliva u moru pri obali...
meduza u morima i okeanima uvijek ima
nekad vise, nekad manje
zavisno od doba godine, tem vode, zagadjenja...
naidju i prodju
ne sjede i ne vrebaju turiste
idite gdje hocete : )

Back