Opasno punjenje mobitela na javnim mjestima

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
90.206
Pročitavši kako je opasno punjeje mobitela na javnim mjestima zanima me vaše mišljenje, da li je to istina, laž ili poluprovjerena informacija?

link na tekst

https://net.hr/magazin/dom-vrt/punjenje-mobitela-3493fb44-44b4-11ee-bb60-b64119514b8b

dio teksta

1693331038765.png

glupost a po obicaju nasi prevode lose i nemaju pojma o cemu pisu.

prvo juice hacking nema potvrdjenih slucajeva, samo je receno da je teoretski moguc..

drugo, ne moze uticnica da bude zarazena.

jedini nacin da taj nacin hakovanja zaista i radi je putem punjaca ili kabla koji je uboden u uticnicu a koji u sebi sadrzi malwer..
znaci ako koristis svoj kabl i adapter ne moze nista da se desi.
ako na stolu nadujes neciji kabl ili adapter, ne koristiti ga, iskljuciti ga iz uticnice i koristit svoje.

inace kad vec pricate o javnim hakovanjima..daleko veca opasnost je od javnih wifi mreza od ovog :D

glupost a po obicaju nasi prevode lose i nemaju pojma o cemu pisu.

prvo juice hacking nema potvrdjenih slucajeva, samo je receno da je teoretski moguc..

drugo, ne moze uticnica da bude zarazena.

jedini nacin da taj nacin hakovanja zaista i radi je putem punjaca ili kabla koji je uboden u uticnicu a koji u sebi sadrzi malwer..
znaci ako koristis svoj kabl i adapter ne moze nista da se desi.
ako na stolu nadujes neciji kabl ili adapter, ne koristiti ga, iskljuciti ga iz uticnice i koristit svoje.

inace kad vec pricate o javnim hakovanjima..daleko veca opasnost je od javnih wifi mreza od ovog :D

ja nisam niti ovo znala :hvala: za info
mislim, dalje u tekstu i piše nešto o tim punjačima a ne o utičnicama :aha:

ma pričam opcenito o sigurnosti pa eto došla na red i tehnika da ne bude samo ljis tematika :mace:

ja nisam niti ovo znala :hvala: za info
mislim, dalje u tekstu i piše nešto o tim punjačima a ne o utičnicama :aha:

ma pričam opcenito o sigurnosti pa eto došla na red i tehnika da ne bude samo ljis tematika :mace:
samo korsti svoje punjace i neces imati problema gde god ga punila.

inace nevezano za ovo, uzmi powerbank..bas je zgodan jer ga punis dok ti je u torbi a ti setas ili sta god vec radis...

samo korsti svoje punjace i neces imati problema gde god ga punila.

inace nevezano za ovo, uzmi powerbank..bas je zgodan jer ga punis dok ti je u torbi a ti setas ili sta god vec radis...

:hvala: za info, power bank imam i to prilično dobar od nekih 25 000 ali ponekad zaboravim i power bank i punjač i odem na put i onda samo da mi je naći nešto. Lako ako radi neki dučan u blizini ili pošta, kupim punjač i gotovo ali ako dođem kasno uvijek tražim na recepciji...

Android od verzije 4.2.2 je bas iz razloga neovlascenog koriscenja memorije telefona implementirao sotversku verifikaciju nacina koriscenja USB prikljucka, pa tako kada prikacite telefon na USB Android vam trazi da verifikujete sta zelite da radite, da punite telefon ili da pristupite ADB ( android debuge bridge). Tako da je ovo suplja "novinarska" prica.

Posto vecina nas danas ima smart telefone baterija velikog kapaciteta a punjaci po aerodromima ili trznim centrima nikad ne prebacuju 5-10W najbolje je poneti svoj punjac i prikaciti ga direktno na strujni prikljucak, mnogo brze cete dopuniti telefon a ni ne postoji mogucnost da ce vam neko hakovati telefon preko strujnog prikljucka. Kao sto gore neko rece na javnom mestu je jedina mogucnost da vam hakuju telefon preko javnog wi-fi-ja, nema teorije preko javnih punjaca.

svet je načisto pošandrcao, moguće da i ovo postoji , ali to sa druge strane znači da i proizvođači ovih uređaja su u igri zajedno sa hakerima, toliko je mnogo ovih uređaja da hakeri moraju raditi sa ciljnim grupama
Moze verovatno da se desi na Androidu kod koga je otkljucan bootlaoader i mozda dodatno rootovan sistem. Zato i mnoge institucije na Zapadu, pre iz preventivnih razloga nego dokazanih slucajeva, ne dozvoljavaju pristup podacima sa njihovih servera userima koji imaju rootovane telefone.
Moj svaki novi telefon je rootovan pa pristupe nekim drzavnim serverima moram ostvariti tako sto umetnem SIM karticu u neki stari telefon koji sam vratio na fabricka podesavanja. Komplikovano u nekim slucajevima ali takva ti je developerska dusa :cool:

Moze verovatno da se desi na Androidu kod koga je otkljucan bootlaoader i mozda dodatno rootovan sistem. Zato i mnoge institucije na Zapadu, pre iz preventivnih razloga nego dokazanih slucajeva, ne dozvoljavaju pristup podacima sa njihovih servera userima koji imaju rootovane telefone.
Moj svaki novi telefon je rootovan pa pristupe nekim drzavnim serverima moram ostvariti tako sto umetnem SIM karticu u neki stari telefon koji sam vratio na fabricka podesavanja. Komplikovano u nekim slucajevima ali takva ti je developerska dusa :cool:
,,,hvala,,,nisam toliko dobar u ove vode,,,malo mi sve konfuzno,,,ali nauči se nešto :ok:

,,,hvala,,,nisam toliko dobar u ove vode,,,malo mi sve konfuzno,,,ali nauči se nešto :ok:
Nema na cemu.

Cak iako ti recimo hakuju telefon pa dodju do passworda za ulazak u tvoje usere na nekim serverima (banka, zdravstveno, poreska sluzba...) postoji dodatni vidovi zastite na tim serverima i samom androidu jer pristup recimo serveru poreske sluzbe (ili zdravstvenog, banke itd) je moguc samo sa trusted aparata, odnosno verifikovanih uredjaja na tom serveru pa vam taj server ako ste pristupili sa drugod telefona ili racunara trazi potvrdu preko maila da ste vi probali konekciju sa drugog uredjaja sa te i te lokacije.Takodje mnogim serverima i samom androidu mozete pristupiti, ako izvrsite takva podesavanja, samo preko biometrijskih podataka ( otisak prstiju i snimak lica).

Back