Online vs offline igranje igara

Možeš li definisati offline? Neko će reći: "Aha, misliš žmurke".
Ako govorimo isključivo o video igrama, onda tu imaš mnogo čega.

Prvo, jezik se može učiti i kroz offline i kroz online igre (uglavnom online) kroz komunikaciju sa drugim ljudima. Ako je neki grupni događaj, obično svi pričate na discordu.
Zabava, rešava problem stresa (uglavnom offline igre). Kažem offline zato što samo ti imaš uticaj nad uspehom u igri, a ne neko online ko može varati i iznervirati te.
Zavisno od igre, nekada se može naučiti nešto iz istorije (Assassin's creed).

Negativno je, svakako, zavisnost koja proizilazi iz svega toga. Počneš uživati u tom virtuelnom svetu gde imaš "prijatelje" koji te "razumeju". I to postaje droga. Negativno je to što se smanjuju fizičke aktivnost, ili bilo kakve aktivnosti koje bi te povratile u realan svet.

Mrzi me još da pišem. :mrgreen:

Možeš li definisati offline? Neko će reći: "Aha, misliš žmurke".
Ako govorimo isključivo o video igrama, onda tu imaš mnogo čega.

Prvo, jezik se može učiti i kroz offline i kroz online igre (uglavnom online) kroz komunikaciju sa drugim ljudima. Ako je neki grupni događaj, obično svi pričate na discordu.
Zabava, rešava problem stresa (uglavnom offline igre). Kažem offline zato što samo ti imaš uticaj nad uspehom u igri, a ne neko online ko može varati i iznervirati te.
Zavisno od igre, nekada se može naučiti nešto iz istorije (Assassin's creed).

Negativno je, svakako, zavisnost koja proizilazi iz svega toga. Počneš uživati u tom virtuelnom svetu gde imaš "prijatelje" koji te "razumeju". I to postaje droga. Negativno je to što se smanjuju fizičke aktivnost, ili bilo kakve aktivnosti koje bi te povratile u realan svet.

Mrzi me još da pišem. :mrgreen:
Ja volim više online da igram,jer kad pričam sa strancima na engleskom uvežbavam akcenat. :D

Do samog pocetka ONLINE igranja i ekspanzije igara koje su prvenstveno namenje igranju samo ONLINE, naravno, uzivao sam kako ja tako i moja generacija u igranju OFFLINE i po neki put ono dva dzojstika i jedan kompjuter ili Sony, ili tastatura i dzojstik.. Sa prvom pojavom online igara,naravno preslo se na ONLINE. Igrice ne igram uopste, osim Flight Simulatora kog upalim malo malo ,naravno ONLINE i taj osecaj realnosti prilikom ONLINE igranja ne moze da se zameni sa nekim OFFLINE letenjem,igranjem sta vec.

Sto se tice prednosti i mana ONLINE/OFFLINE , sve zavisi sta igras i kako se postavis ,odnosno kako si vaspitan (bar ja tako mislim). Igrao sam nekada i CS 1.6 online i nikada mi nije padalo napamet da nekoga psujem ,ponizavam, da vredjam , pa makar taj neko gresio najstrasnije i dovodio da nas tim gubi svaku partiju. To vidim kao problem u CS:GO , gde na svakih par sekundi neko nekog opsuje,vristi dere se ,psuje.... to je strasno

Pa samim tim imamo i mladje ,klince, koji ne shvataju neke stvari zbog kojih nazalost izgube i zivot,odnosno ili se ubiju ili upadnu u neke depresije i sta ti ja znam, ONLINE igranje je trenutna realnost i ne moze se porediti sa OFFLINE igrama koje smo mi igrali kao deca. Doduse, sportske simulacije su i dalje zanimljive kako OFFLINE tako i ONLINE.
Prednosti kod ONLINE igranja je sto igrate sa pravim ljudima,mozgovima,ne nekim vestackim AI robotima, onda tu je ucenje jezika, upoznavanje preko Discorda i slicno....

Do samog pocetka ONLINE igranja i ekspanzije igara koje su prvenstveno namenje igranju samo ONLINE, naravno, uzivao sam kako ja tako i moja generacija u igranju OFFLINE i po neki put ono dva dzojstika i jedan kompjuter ili Sony, ili tastatura i dzojstik.. Sa prvom pojavom online igara,naravno preslo se na ONLINE. Igrice ne igram uopste, osim Flight Simulatora kog upalim malo malo ,naravno ONLINE i taj osecaj realnosti prilikom ONLINE igranja ne moze da se zameni sa nekim OFFLINE letenjem,igranjem sta vec.

Sto se tice prednosti i mana ONLINE/OFFLINE , sve zavisi sta igras i kako se postavis ,odnosno kako si vaspitan (bar ja tako mislim). Igrao sam nekada i CS 1.6 online i nikada mi nije padalo napamet da nekoga psujem ,ponizavam, da vredjam , pa makar taj neko gresio najstrasnije i dovodio da nas tim gubi svaku partiju. To vidim kao problem u CS:GO , gde na svakih par sekundi neko nekog opsuje,vristi dere se ,psuje.... to je strasno

Pa samim tim imamo i mladje ,klince, koji ne shvataju neke stvari zbog kojih nazalost izgube i zivot,odnosno ili se ubiju ili upadnu u neke depresije i sta ti ja znam, ONLINE igranje je trenutna realnost i ne moze se porediti sa OFFLINE igrama koje smo mi igrali kao deca. Doduse, sportske simulacije su i dalje zanimljive kako OFFLINE tako i ONLINE.
Prednosti kod ONLINE igranja je sto igrate sa pravim ljudima,mozgovima,ne nekim vestackim AI robotima, onda tu je ucenje jezika, upoznavanje preko Discorda i slicno....
Tačno. CS:GO je postao očajan upravo zbog nevaspitane dečurlije. CS 1.6 igram i dan danas i to uglavnom na serveru na kome su stariji igrači.

Tačno. CS:GO je postao očajan upravo zbog nevaspitane dečurlije. CS 1.6 igram i dan danas i to uglavnom na serveru na kome su stariji igrači.
To ti kazem.... mnogo Rusa i decurlije ima na CS:GO , ne igram ja ,ali moj burazer cepa malo malo, pa to je strasno, doduse on je odrastao,nije klinac,ali to sto cujem sta ovi pricaju je strasno.

Fortnite da ne pricam... Ima raznih strimera po Twitch-u dovoljno da udjes na te neke igre i sam se uveris :)

i jedne i druge su dobre za usavršavanje fine motorike prstiju,refleksa,pamćenja,kritičkog i starteškog razmišljanja,rešavanje problema i orjentacije u prostoru.
Mana kod i jednih i drugih je što mogu da pogoršaju probleme sa vidom i sluhom ako se sedi bizu monitora ili tv-a sa pojačanim slušalicama ako neko već ima neki problem sa tim.
Uz i jedne i druge može da se uče strani jezici mada tu online multiplayer igre imaju malo prednosti pošto komuniciraš sa ostalim igračima u realnom vremenu.Uz njih isto vežbaš i saradnju,menađment i mikromenadžent grupe,komunikaciju i tako te stvari.
Oflanine igice su pa bolje za opuštanje,kada ti treba malo da se desresiraš i malo izprazniš misli od svakodnevnih briga i problema.
Nije tačno da igrice podstiču agresivno ponašanje...ali mogu ponekad da budu pokazatelj toga da li je neko sklon da nalazi zadovoljstvo u nasilju po tome što bira isklučivo igrice sa eklicitno nasilnim sadržajem...mada ni to ne mora da znači uvek isto tako i gomila ljudi uživaju u hororor filmovima i nikad nisu ni pomislili na to da povrede nekog.

Da vidimo sledeci krug sta donosi...

Online igrice i to sirenje kruga "prijatelja" je sistem prenosenja emocija koje se kreiraju u online igrici na real emocije igraca, playera.

Ako se igraju igrice online koje su tipa life, ili neke druge u kojima se definise ne strogo, ali ipak definise oblast granica ponasanja Karaktera , da tako nazovem identitet u samoj igrici, moze se na kraju desiti i cesto se i desava da je opseg emocija Karaktera veci od opsega emocija samog igraca.

Tj predefinisane granice koje su dozvoljene u igrici u zbog opstosti vece od granica svakog pojedinacnog igraca u igrici.
Pazite, to nikad nije tacno. Vazi samo za emotivne granice.....
Da bi se omogucilo da igrica bude prihvatljiva svima, ili zbog nekih drugih uslova ako postoje, za svaki Karakter u GAME WORLDu postoje granice ponasanja.
One su uze od nekih granica ponasanja real playera, a nisu uze od granica ponasanja drugih real playera...

Dakle granice ponasanja su vid cenzure ponasanja Karaktera a preko toga i vid cenzure i vaspitanja samog igraca.
Emotivne granice sa druge strane su vece od emotivnih granica svakog real playera.
Pa ce vremenom sigurno da se desi , da npr igrac LIFE ili neke druge simulacije, ili cak i simulacije u battle ship galactica i slicnim , imati potpuniji i siri emotivni izraz u igrici nego sto ga ima u realu....Sto moze biti i motiv da se igra takva igrica, zar ne?
Oni koji nemaju sredjenu situaciju u svojoj porodici izgradjuju porodicne i harmonicne odnose u LIFE simulaciji....Kao sto Tycoon igrice tu da zadovolje zedj idejno bogatih ali kapitalom siromasnih ljudi, koji shvataju da je svet kapitalom od njih napravio smece...

Online igrice dakle vec vrlo skoro mogu pruziti Karakteru mogucnosti za mnogo ispunjeniji emotivni zivot.
Plajer tu moze da besni i napusta igricu , jer se oseca inferiornim ili da prihvati i da ostvaruje ili upoznaje moguce varijetete emocija koje u realu nema prilike da oseti...

Analogno tome, chat , gde ulogu drugih Karaktera u igrici igraju zivi igraci , sa zeljom da sebe ulepsaju i nadgrade, pa se u MZ ili gej odnosima takodje vrse emulacije sirih emotivnih granica nego sto su u realnosti igraci koji stoje i chataju iza ekrana.moze takodje pruziti dozivljaj dublje emotivne igre i vrhunca ako se odigra kako treba..
U prevodu igra zaljubljivanja moze se na chatu odigrati dublje nego u realu , jer Karakteri imaju siri prostor za predstavu nego realni igraci...
Idealizacije tu dolaze do izrazaja , ali se mogu kasnije i skloniti , tj umanjiti.

Razlika izmedju online chata zlajubljivanja igrice i simulacije ili tacnije emulacije emotivnih odnosa u nekoj igrici koja ima strozije granice ponasanja a sire granice emotivnih ispoljavanja je u izbegavanju ruznih ispada i nekomplementarnosti..

Da ne bude samo MZ odnosi da mogu da se podvedu pod ovo emotivno...
Isto se moze uraditi i sa flight simulatorom ili dotom, tj pucacinama...
Definisanjem granica ponasanja, menjace se igracka potkultura a emotivno ce izrasti iz toga onoliko koliko dozvolimo emotivnim granicama...

Mozda se ovo analizira u teorijama igara, ne znam, bas kao sto se analiziraju uticaji produkcije i trgovine u ekonomskim igrama ili borbenim igrama na inflaciju sistema....

Nekad je ocigledno da kreatori igrice nemaju moc da shvate sta tacno rade...
Pa se desava da ne dozvoljavaju ili dozvoljavaju nasilje u igrici...
Tj dozvoljavaju da guilde budu po nasilnom principu koji je kao objasnjen za zajednicko dobro , a daleko je od toga..
Kao protiv trend javilo se favorizovanje guild povezivanja , gde profit guilde raste sa brojem clanova i nije potrebno da se novi i slabi igraci dovode u ropski polozaj, ali i tada se to desava, jer kreatori igre ne znaju kako da to sprece a da ne uniste ideju koju zele da se dominantno prodaje..
Jos je mozda vazno naglasiti da skoro sve igrice razvijaju oportunisticku crtu kod pojedinca, tj covek postaje oportunista kad igra igricu ako vec drustvo nije u njemu stvorilo oportunistu.

Da li igrice podsticu ili ne agresivno ponasanje?
To pitanje direktno dobija odgovor iz ovih emotivnih projekcija Karakter Igrac....
To znaci da je odgovor da igrica podstice agresivno ponasanje ili agresivan stav igraca.
Da li ce to biti istovremeno i stvarno ponasanje zavisi od toga koliko igrac svoje emocije pretvara u fizicki deo....obicno se desava da pretvara u dobrom delu.
Cak i da ne pretvara, njegove reakcije na input su ublazene....

Iznenadjenje je koliko igraca smatra da uspesno razdvaja oblasti igranja od oblasti zivota....Tj njima igrice pomazu da formiraju visestruke licnosti i modove.
To ima prednost zato sto onda mogu da budu totalne ubice na poslu , a mekani papucari u kuci, sto je izuzetno trazena kombinacija danas.
U psihologiji se obicno tvrdi da su doslednost kod psihologije pojedinca izraz zdravlja i jacine psihe, te ovo obara tu tezu...ili je potvrdjuje time sto savremeno drustvo jasno je nema nikakve eticke ili Moralne principe, vec se sve svodi na prihvacene norme , forme i morale lokalnih grupa...komsiluka, ulice, firme, itd itd...
Tada je potpuno jasno zasto se javlja jacanje identiteta grupe a slabljenje identiteta pojedinca...a to dalje vodi ka trazenju dodatnih grupa kojima pripadate, preko neta i slicno...

Ovo se moze prvo vrlo rasiriti i uslozniti a onda uprostiti i dobiti vrlo nakaradna vizija stanja svesti i psihe ljudi danas....Sto na kraju pre ili kasnije bude i zakljucak vecine pojedinaca...u realu...

Mozda nije previse jasno pa cu uprostiti, ono sto se desava u world of the games i u realu..

U oba sveta danasnji igraci imaju stav da mozda su Karakteri a mozda su Igraci, tj virtuelni ili realni , ali dozivljaj je STVARAN.
To cete cesto videti da je vaznije od toga ko su , sta su ili bilo sta drugo povezano sa Karakterom ili igracem.

Odatle i ideja za MATRIX.....niko nece razaznati da li je Karakter ili je Igrac ako mu se pruzaju dokazi i inputi za dozivljaje i to ce ih ubedjivati da su Igraci cak i kad nisu i da imaju svoje Karaktere cak i kad nemaju.....Ovo drugo je opasno , desava se kad se deca zanesu pa pomisle da posle samoubistva ili nepaznje imamo reset ili new game....

Ali ta navika da je dozivljaj stvaran iako je nebitno da li su ucesnici Karakteri ili Igraci, je kod vecine ljudi koji se igraju. To im je i u interesu, da dobiju neku emociju od igranja, pa se i ne brane od takvih pojava.

Back