Gospodin Major
Zainteresovan član
- Poruka
- 152
Kakve su karakteristike ovih patologija, njihove razlike i sličnosti? Da li se pomenuti poremećaji mogu međusobno preklapati?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Može li psihopata biti i sadista? Psihopate su ljudi bez emocionalne empatije, oni imaju kognitivnu empatiju i često visoku emocionalnu inteligenciju (znaju šta osobe osećaju), ali tuđe emocije ne ostavljaju utisak na njih.Zapravo poprilicno tesko pitanje, posto ih cesto razlicito kvalifikuju, takodje ima jako puno "preklapanja"- tehnicki gledano sociopate i psihopate su na istom spektrumu deo anti socijalnog poremecaja licnosti- ali se razlikuju po intenzitetu, dok je narcisisticki poremecaj licnosti odvojen- ali uglavnom i sociopate i psihopate imaju izraznu narisisticku crtu ili cak mogu imati i narcisisticki poremecaj licnosti.
Sto se narcisistickog poremecaja licnosti tice, jucer je bila tema gde mozes izvuci osnovu ovog poremecaja: https://forum.krstarica.com/threads/narcisoidnost-i-iskrivljena-percepcija.1025121/
Sociopate su sklone krsenju zakona, cesto impulzivni i skloni i verbalnoj a pogotovo fizickoj agresiji, skloni drami, nepouzdani pogotovo u vezama, cesto neodgovorni, smanjeni osecaj savesti i grize savesti, vole da manipulisu drugima. (nesto ih je lakse prepoznati nego psihopate)
Psihopate- moram reci da mi se od njih dize kosa na glavi zato sto njih moze biti jako tesko prepoznati, u stanovnistu cine mozda 1%, u zatvorima cine od 15 - 30 % zatvorenika- ali zato oni naprave vise stete drustvu nego svi ostali tipovi zatvorenika zajedno.
Njihove karakteristike da imaju jako malo emocija- ponekad cak ih uopste nemaju, nikakva empatija, sadizam, nedostatak straha, vole rizike, ne osecaju ljubav i u vezama su jedino zbog neke koristi, stalno lazu (zato se kaze patoloski lazov) i manipulisu, uopste nemaju grizu savesti, no znaju biti jako dobri tumaci govora tela i emocija drugih i cesto su vrlo sarmantni (sto ih dodatno cini opasnima).
Da kao sto sam naveo imaju sadizam u sebi, nanosenje aptnje drugima je nekad cisto zbog zanimacije, a gotovo uvek je zbog osecaja dominacije nad drugima.Može li psihopata biti i sadista? Psihopate su ljudi bez emocionalne empatije, oni imaju kognitivnu empatiju i često visoku emocionalnu inteligenciju (znaju šta osobe osećaju), ali tuđe emocije ne ostavljaju utisak na njih.
S druge strane, sadisti imaju empatiju, jer uživaju u tuđoj patnji i bolu.
Ja sam čitao nešto o tome, i našao sam određene razlike. Iako se i jedni i drugi tradicionalno ubrajaju u ASPL, smatram da je to pogrešno. Psihopatija nije poremećaj ličnosti, već neuro-psihički poremećaj, a sociopatija s druge strane jeste poremećaj ličnostiZapravo poprilicno tesko pitanje, posto ih cesto razlicito kvalifikuju, takodje ima jako puno "preklapanja"- tehnicki gledano sociopate i psihopate su na istom spektrumu deo anti socijalnog poremecaja licnosti- ali se razlikuju po intenzitetu, dok je narcisisticki poremecaj licnosti odvojen- ali uglavnom i sociopate i psihopate imaju izraznu narisisticku crtu ili cak mogu imati i narcisisticki poremecaj licnosti.
Sto se narcisistickog poremecaja licnosti tice, jucer je bila tema gde mozes izvuci osnovu ovog poremecaja: https://forum.krstarica.com/threads/narcisoidnost-i-iskrivljena-percepcija.1025121/
Sociopate su sklone krsenju zakona, cesto impulzivni i skloni i verbalnoj a pogotovo fizickoj agresiji, skloni drami, nepouzdani pogotovo u vezama, cesto neodgovorni, smanjeni osecaj savesti i grize savesti, vole da manipulisu drugima. (nesto ih je lakse prepoznati nego psihopate)
Psihopate- moram reci da mi se od njih dize kosa na glavi zato sto njih moze biti jako tesko prepoznati, u stanovnistu cine mozda 1%, u zatvorima cine od 15 - 30 % zatvorenika- ali zato oni naprave vise stete drustvu nego svi ostali tipovi zatvorenika zajedno.
Njihove karakteristike da imaju jako malo emocija- ponekad cak ih uopste nemaju, nikakva empatija, sadizam, nedostatak straha, vole rizike, ne osecaju ljubav i u vezama su jedino zbog neke koristi, stalno lazu (zato se kaze patoloski lazov) i manipulisu, uopste nemaju grizu savesti, no znaju biti jako dobri tumaci govora tela i emocija drugih i cesto su vrlo sarmantni (sto ih dodatno cini opasnima).
Ali to nije ovaj tip sadizma o kojem sam ja govorio, koji se sastoji od uživanja u tuđoj nesreći. Psihopatu će biti briga što neko pati, ako on nema nikakve koristi od te osobeDa kao sto sam naveo imaju sadizam u sebi, nanosenje aptnje drugima je nekad cisto zbog zanimacije, a gotovo uvek je zbog osecaja dominacije nad drugima.
Šta mislite o mračnoj trijadi?Da kao sto sam naveo imaju sadizam u sebi, nanosenje aptnje drugima je nekad cisto zbog zanimacije, a gotovo uvek je zbog osecaja dominacije nad drugima.
Šta mislite o mračnoj trijadi?
Ja bih rekao da su 99% psihopata ujedno i makijevalisti. Od NPL ih valjda odvaja strpljenje, racionalnost i hladnokrvnost, plus nemaju egocentrične potrebe kao obični narcisi.
Šta mislite o mračnoj trijadi?
Ja bih rekao da su 99% psihopata ujedno i makijevalisti. Od NPL ih valjda odvaja strpljenje, racionalnost i hladnokrvnost, plus nemaju egocentrične potrebe kao obični narcisi.