Sociopatija vs psihopatija vs narcisoidnost

Zapravo poprilicno tesko pitanje, posto ih cesto razlicito kvalifikuju, takodje ima jako puno "preklapanja"- tehnicki gledano sociopate i psihopate su na istom spektrumu deo anti socijalnog poremecaja licnosti- ali se razlikuju po intenzitetu, dok je narcisisticki poremecaj licnosti odvojen- ali uglavnom i sociopate i psihopate imaju izraznu narisisticku crtu ili cak mogu imati i narcisisticki poremecaj licnosti.
Sto se narcisistickog poremecaja licnosti tice, jucer je bila tema gde mozes izvuci osnovu ovog poremecaja: https://forum.krstarica.com/threads/narcisoidnost-i-iskrivljena-percepcija.1025121/

Sociopate su sklone krsenju zakona, cesto impulzivni i skloni i verbalnoj a pogotovo fizickoj agresiji, skloni drami, nepouzdani pogotovo u vezama, cesto neodgovorni, smanjeni osecaj savesti i grize savesti, vole da manipulisu drugima. (nesto ih je lakse prepoznati nego psihopate)

Psihopate- moram reci da mi se od njih dize kosa na glavi zato sto njih moze biti jako tesko prepoznati, u stanovnistu cine mozda 1%, u zatvorima cine od 15 - 30 % zatvorenika- ali zato oni naprave vise stete drustvu nego svi ostali tipovi zatvorenika zajedno.
Njihove karakteristike da imaju jako malo emocija- ponekad cak ih uopste nemaju, nikakva empatija, sadizam, nedostatak straha, vole rizike, ne osecaju ljubav i u vezama su jedino zbog neke koristi, stalno lazu (zato se kaze patoloski lazov) i manipulisu, uopste nemaju grizu savesti, no znaju biti jako dobri tumaci govora tela i emocija drugih i cesto su vrlo sarmantni (sto ih dodatno cini opasnima).

Zapravo poprilicno tesko pitanje, posto ih cesto razlicito kvalifikuju, takodje ima jako puno "preklapanja"- tehnicki gledano sociopate i psihopate su na istom spektrumu deo anti socijalnog poremecaja licnosti- ali se razlikuju po intenzitetu, dok je narcisisticki poremecaj licnosti odvojen- ali uglavnom i sociopate i psihopate imaju izraznu narisisticku crtu ili cak mogu imati i narcisisticki poremecaj licnosti.
Sto se narcisistickog poremecaja licnosti tice, jucer je bila tema gde mozes izvuci osnovu ovog poremecaja: https://forum.krstarica.com/threads/narcisoidnost-i-iskrivljena-percepcija.1025121/

Sociopate su sklone krsenju zakona, cesto impulzivni i skloni i verbalnoj a pogotovo fizickoj agresiji, skloni drami, nepouzdani pogotovo u vezama, cesto neodgovorni, smanjeni osecaj savesti i grize savesti, vole da manipulisu drugima. (nesto ih je lakse prepoznati nego psihopate)

Psihopate- moram reci da mi se od njih dize kosa na glavi zato sto njih moze biti jako tesko prepoznati, u stanovnistu cine mozda 1%, u zatvorima cine od 15 - 30 % zatvorenika- ali zato oni naprave vise stete drustvu nego svi ostali tipovi zatvorenika zajedno.
Njihove karakteristike da imaju jako malo emocija- ponekad cak ih uopste nemaju, nikakva empatija, sadizam, nedostatak straha, vole rizike, ne osecaju ljubav i u vezama su jedino zbog neke koristi, stalno lazu (zato se kaze patoloski lazov) i manipulisu, uopste nemaju grizu savesti, no znaju biti jako dobri tumaci govora tela i emocija drugih i cesto su vrlo sarmantni (sto ih dodatno cini opasnima).
Može li psihopata biti i sadista? Psihopate su ljudi bez emocionalne empatije, oni imaju kognitivnu empatiju i često visoku emocionalnu inteligenciju (znaju šta osobe osećaju), ali tuđe emocije ne ostavljaju utisak na njih.
S druge strane, sadisti imaju empatiju, jer uživaju u tuđoj patnji i bolu.
Znam da određene psihopate uživaju u mučenju drugih ljudi, kao što mačka uživa u mučenju miša, ali tu nema emocionalnog zadovoljstva kao kod sadista. Psihopatama je to kao igra ili uzdizanje sebe, nije isto kao kod klasičnog sadiste

Može li psihopata biti i sadista? Psihopate su ljudi bez emocionalne empatije, oni imaju kognitivnu empatiju i često visoku emocionalnu inteligenciju (znaju šta osobe osećaju), ali tuđe emocije ne ostavljaju utisak na njih.
S druge strane, sadisti imaju empatiju, jer uživaju u tuđoj patnji i bolu.
Da kao sto sam naveo imaju sadizam u sebi, nanosenje aptnje drugima je nekad cisto zbog zanimacije, a gotovo uvek je zbog osecaja dominacije nad drugima.

Ja sam čitao nešto o tome, i našao sam određene razlike. Iako se i jedni i drugi tradicionalno ubrajaju u ASPL, smatram da je to pogrešno. Psihopatija nije poremećaj ličnosti, već neuro-psihički poremećaj, a sociopatija s druge strane jeste poremećaj ličnosti
Psihopata se rodi sa poremećajem u amigdali i čeonom režnju, dok sociopata to postaje vremenom (kompleks niže vrijednosti, maltretiranje u ranom djetinjstvu, dejstvo okoline...). Psihopate su, takođe, daleko racionalnije, proračunatije i hladnokrvnije, dok su sociopate sklone impulsivnom i afektnom ponašanju, zbog čega češće imaju problema sa zakonima. Psihopate apsolutno racionalno djeluju u opasnim situacijama i vrlo vješto lažu.
Čuo sam da su inteligentne psihopate vrlo zastupljene u biznisu, politici, vojsci i advokaturi.

Da kao sto sam naveo imaju sadizam u sebi, nanosenje aptnje drugima je nekad cisto zbog zanimacije, a gotovo uvek je zbog osecaja dominacije nad drugima.
Ali to nije ovaj tip sadizma o kojem sam ja govorio, koji se sastoji od uživanja u tuđoj nesreći. Psihopatu će biti briga što neko pati, ako on nema nikakve koristi od te osobe

Šta mislite o mračnoj trijadi?
Ja bih rekao da su 99% psihopata ujedno i makijevalisti. Od NPL ih valjda odvaja strpljenje, racionalnost i hladnokrvnost, plus nemaju egocentrične potrebe kao obični narcisi.

Ja bih rekao da su 99% psihopata ujedno i makijevalisti. Od NPL ih valjda odvaja strpljenje, racionalnost i hladnokrvnost, plus nemaju egocentrične potrebe kao obični narcisi.

Ovde smo pisali o mračnoj trijadi https://forum.krstarica.com/threads/narcisoidnost.1022757/#post-50533160

Izvinite, moram da pitam.. Zašto Vas zanimaju ovi teški psihijatrijski poremećaji?

I moram da Vam kažem da niko od nas nije psiholog ni psihijatar, ali na ovom potforumu smo tu da bismo delili svoja iskustva, i diskutovali o poremećajima o kojima smo čitali ili posredno znali o njima.

😲 jedna od glavnih knjiga u mojoj mini biblioteci je vladalac,od makijavelija.
Ne znam sto se sada to zove makijavelisti
Meni je to izvrstan prirucnik o odnosima grupa ljudi i ponasanju.
inace tacno je vecina direktora top menadjera ,sefova imaju psiho crtu 😑.
Ja imam probleme samo sa napaljencima u rl.stari iskusni vukovi uglavnom normalno komuniciraju sa mnom.
Imam bas bas dobrog prijatelja (odrasli zajedno)za koga sam siguran da je psiho,bio dosta po kazamatima 2000 je cak bio jedan od vodja pobune u jednom od vecih tzv ustanova kod nas.uglavnom sa njim recimo pricam neobavezne stvari retko o poslu.bez obzira sto smo dobro uvek imam neku granicu sa njim upravo sto cas posla moze da promeni ponasanje.bukvalno u secundi.

Back