Online komunikacija

Disko Kauč

Elita
Poruka
24.596
Šta mislite o ovom novom vidu komunikacije? Da li ova sloboda koja se dobija odsustvom oči u oči situacije doprinosi ili oduzima?

Ja sam bila zavedena da bitne stvari izrazim putem kuckanja da bih potom zaključila da je to "no good" i da nije realno i da treba katovati na svesnom nivou. A vi?

Takođe, u poslovnom svetu se mnoge stvari mogu završiti online, ipak klijenti nekad traže ne samo video call sastanke već i uživo sastančenje čak iako su dve firme u različitim i dalekim zemljama.

Šta je to što uživo kontakt pruža i što stoji kao brana divnom matriksu kojem težimo?

Šta mislite o ovom novom vidu komunikacije? Da li ova sloboda koja se dobija odsustvom oči u oči situacije doprinosi ili oduzima?

Ja sam bila zavedena da bitne stvari izrazim putem kuckanja da bih potom zaključila da je to "no good" i da nije realno i da treba katovati na svesnom nivou. A vi?

Takođe, u poslovnom svetu se mnoge stvari mogu završiti online, ipak klijenti nekad traže ne samo video call sastanke već i uživo sastančenje čak iako su dve firme u različitim i dalekim zemljama.

Šta je to što uživo kontakt pruža i što stoji kao brana divnom matriksu kojem težimo?
Provera iskrenosti i posvecenosti.

Poslovno je valjda jasno. Brze pricas nego sto kucas i mozes da obradis vise tema za kratko vreme ili jednu temu sa vise aspekata - tehnickog, finansijskog... Brze je da dovedes 6-7 ljudi na sastanak i to zavrsis, nego da se dopisujete danima...

Upste nesto ne gledam na online komunikaciju kao neku tehnolosku inovaciju koja ce degradirati komunikaciju medju ljudima.
Prvo sto zaboravljamo da pre interneta komunikacija u opste nije bila "prirodna". Bila je svedena na mesto, vreme, rituale, nepisana drustvena pravila. Zaglibili smo previse. Kafic i to je to. U kaficu se naravno ne prica otvoreno i spontano, vec ljudi stavljaju svoje socio maske i na kraju najcesce druzenja budu frustrirana. Da nije tako, ne bi toliko ljudi hrlilo na internet.
Ostao je samo taj prazan imidz: Ja se druzim u 4 oka, ja sam prirodna i drustvena osoba a vi ostali poremeceni preko interneta.

Upste nesto ne gledam na online komunikaciju kao neku tehnolosku inovaciju koja ce degradirati komunikaciju medju ljudima.
Prvo sto zaboravljamo da pre interneta komunikacija u opste nije bila "prirodna". Bila je svedena na mesto, vreme, rituale, nepisana drustvena pravila. Zaglibili smo previse. Kafic i to je to. U kaficu se naravno ne prica otvoreno i spontano, vec ljudi stavljaju svoje socio maske i na kraju najcesce druzenja budu frustrirana. Da nije tako, ne bi toliko ljudi hrlilo na internet.
Ostao je samo taj prazan imidz: Ja se druzim u 4 oka, ja sam prirodna i drustvena osoba a vi ostali poremeceni preko interneta.
Interesantno
Nije da nije ali nije ni da jeste

Interesantno
Nije da nije ali nije ni da jeste
Sve je stvar kako koristis tu tehnologiju. Ako izadjes u kafic a pravis se da si sama sebi dovoljna, a odes na net na mesto koje je predvidjeno za razgovor, na ljisu pricas o sarmicama i zgrazavas se na temu o oralnom seksu, a posle odes na chat gde je pozeljno upoznavanje, zgrazavas se na ideju i ispod casti ti je, a onda odes na fb (soc mreza za deljenje informacija sa krugom interesanata) pa tamo ljusnes fotku stopala na plazi sunset bulevard naval'te momci sa lajkovima, ko je tu poremecen? Stvorena sredstva za razlicite namene, ili onaj ko ih koristi?
Lepo je Rambo rekao : Turbe folk je nekriticko koriscenje tehnologije. Ili ti : Fejbzucila sam kraj Moravu.

pa recimo odje na forum dve osobe su imali namjeru da se upoznamo preko pp, ja to ne volem jer volem da divanim ovako javno ali ne volem preko pp-a gde je namjera da se upoznavamo to mi je bezveze mozhda sam i matora za to nemam pojma

s druge strane shvatam da je ovaj vid komunikacije za mnoge zgodan nachin da se upoznavaju (za shta god) ali isto tako pushta prostor za osobe koje kanalishu svoje emocije preko neta pa svashta tako ima

prije covida sve sastanke bili su "uzhivo" sa covidom je pochelo sa online sastancima sto je za mene vec bio problem, iako imamo 3 kompjutera i dva laptopa nisam bila tehnichki pripremljena, na mom kompu nema cam i sad kad imam sastanak trcim po laptop na laptopu opet nema sve sto ima na mom kompu

ja jedva chekam da opet krene sve normalno

Uopšte ne morate biti za ili protiv online komunikacije, nešto donosi nešto odnosi.
Ipak, zadržati se samo na online komunikaciji nije realno. Dok ne stisnete ruku tom gospodinu, ništa :)
Opet, online komunikacija daje slobodu da baš kad neko nešto pomisli to i podeli, ne čeka se, ne prerađuje se, ovde na forumu se misli čak i ne prilagođavaju (uglavnom) jer su svi iza avatara...

Poslednja izmena:

Živa reč je neprevaziđena.
Ni religija ne bi bilo da su stavljane samo među korice knjiga.
Hrist nije pisao, nego je govorio.

Prvo sto zaboravljamo da pre interneta komunikacija u opste nije bila "prirodna". Bila je svedena na mesto, vreme, rituale, nepisana drustvena pravila. Zaglibili smo previse. Kafic i to je to. U kaficu se naravno ne prica otvoreno i spontano, vec ljudi stavljaju svoje socio maske i na kraju najcesce druzenja budu frustrirana.
Ово је ужасно нетачно. Можда први сусрет, процес упознавања носи неки вид ритуала али сваки следећи сусрет води ка отвореној и спонтаној комуникацији. И у случају пријатељства и партнерства.
Ја не знам одакле ти ово. Јел реално да се ниси уживо спонтано и без маске упознавао, дружио по кафићима или где год уживо?

Ово је ужасно нетачно. Можда први сусрет, процес упознавања носи неки вид ритуала али сваки следећи сусрет води ка отвореној и спонтаној комуникацији. И у случају пријатељства и партнерства.
Ја не знам одакле ти ово. Јел реално да се ниси уживо спонтано и без маске упознавао, дружио по кафићима или где год уживо?

Ili si hiper socijalna osoba, sto nije dobro.
Ili si dibidus neprilagodjena osoba.
Kafic sam po sebi je vestacka tvorevina. Sam cin ulaska, sedanja za sto, narucivanje, pa je 12 sati djuska se, pokazuje da je ritual.
I jedno je sedeti sa ortacima i piti pice, drugo je upoznavati se sa potencijalnim partnerom.

Sam cin ulaska, sedanja za sto, narucivanje,
Ок, истина је да сам опуштенија, немам проблем са тим, али чак и да имам и да је ритуал, па то је само први пут?
Већ други пут је опуштеније, тако се развија однос, упознаје неко.
А када пишеш, можеш годинама да одржаваш лажну слику о себи.

Слажем се да може и уживо, али ипак се брже и лакше открива.

Ок, истина је да сам опуштенија, немам проблем са тим, али чак и да имам и да је ритуал, па то је само први пут?
Већ други пут је опуштеније, тако се развија однос, упознаје неко.
А када пишеш, можеш годинама да одржаваш лажну слику о себи.

Слажем се да може и уживо, али ипак се брже и лакше открива.
Ne razumem zasto ogranicavas onlajn upoznavanje samo na onlajn, bez toga da onlajn moze biti uvertira za to daljnje upoznavanje uzivo.

Kao da ljude neko pljeska lenjirom po ruci svaki put kada hoce da napisu br telefona drugoj strani da se cuju i nadju.
Ja mislim da je pre tu problem. Da puno ljudi nije usvojilo kulturu koja ide uz tu tehnoligiju, da zaboga mozes i da predjes uzivo. Ako zelis naravno. Oa se onda gube u svemu tome. Reze na novopostavljeni lampion, misleci da je leteci tanjir.
Tako da po meni je u stvari podcenjivanje interneta, sterilizacija, kao nije uzivo, pa nije prirodno, nego je foliranje, a mi organik smo skroz prirodni kada se upoznajemo pod gasom od 3 promila u kafani, jer ne umemo ni da dozivimo novo lice a da ne utrnimo mozak i telo prvo, zapravo nekulturno.
Ili nam treba posrednik posrednika i preporuka drugarice, kume, ovog onog, dobro da se raspitamo, da se prvo zdruzimo, zato sto smo paranoicni i nesposobni sami da procenjujemo licnosti kroz komunikaciju u sasvim prihvatljivo bezbednom okruzenju.

Ja pored ovoga ne znam sta je problem postavljacici teme da od sagovornika trazi video poziv da ga dozivi bolje. Pa onda i da pozove na kafu rahatluk sta vec. Gde se tu gubi nit? Sta se dogadja?
Kako to ispade da je internet iskljucivo komunikacija preko interneta?
Meni provajder ne brani da se vidjam sa ljudima i uzivo nakon onlajn komunikacije.

Ja pored ovoga ne znam sta je problem postavljacici teme da od sagovornika trazi video poziv da ga dozivi bolje. Pa onda i da pozove na kafu rahatluk sta vec. Gde se tu gubi nit? Sta se dogadja?
Kako to ispade da je internet iskljucivo komunikacija preko interneta?
Meni provajder ne brani da se vidjam sa ljudima i uzivo nakon onlajn komunikacije.
Pa ti majmune uopšte ne kapiraš da postavljačica SKORO PA NIKAD nije bila toliko lična
I ti vaši pokušaji da šatro prodrete u nečiju ličnost, da kažemo intimu, su od početka apsolutno osuđeni na propast
I DOSADNI kao muve koje zuuuuuuuuje

Odlicna je ljudi pokazu pravo lice jako brzo.
A uzivo isto moze da se odglumi.

Back