Small Talk - ćaskanje

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.514
Small Talk je termin koji se koristi da opiše površno ćaskanje koje ljudi vode kako bi popunili tišinu, uspostavili kontakt ili olakšali društvenu situaciju. Obično se ne bavi dubokim ili ozbiljnim temama, već se fokusira na lako dostupne i neutralne teme tipa - kakvo je vreme, posao, škola, putovanja, hobiji.

Šta mislite o small talku?
Da li ga često praktikujete, kako to izgleda kod vas?
Da li možda poznajete osobe koje izbegavaju ovakav vid komunikacije?

Nemam loše mišljenje, ali ipak više volim duže razgovore.

Povremeno pričam sa komšinicom kada se sretnemo. Ne viđamo se često jer ona mnogo radi. Tada se obično dogovaramo o kafi i razmeni knjiga.

Da. U drugoj temi sam pisala rođacima koji ne vole druženje. Osim "Dobar dan" ne vode ovakvu, laganu komunikaciju.

Poslednja izmena:
To mi je nekako baš specifično, mada mogu da razumem.
Npr i ja small talk teme završim u roku od 2-3 min jer posle toga kreće da me smara takva priča.
Imaš li možda i duže razgovore i kako oni izgledaju?
Pa ne zaista krenu duziti ljudi a bezpotrebnim detaljima tu me izgube jer im ja sve kazem bukvalno u par recenica....sto se tice smislenih razgovora TJ.tema o smislu,istoriji,filozofiji,religiji,etici itd tu je druga prica Ali ih nisam vodio ubskorije vreme zapravo ima sigurno 10ak godina

Small Talk je termin koji se koristi da opiše površno ćaskanje koje ljudi vode kako bi popunili tišinu, uspostavili kontakt ili olakšali društvenu situaciju. Obično se ne bavi dubokim ili ozbiljnim temama, već se fokusira na lako dostupne i neutralne teme tipa - kakvo je vreme, posao, škola, putovanja, hobiji.

Samo sa jednom drugaricom. Za to je potrebno kapirati se dobro

praktikujem
ali ne da bih razbila tišinu, već da dobijem informacije koje su mi potrebne.
kada to tražiš
nije neophodno da ti neko naširoko objašnjava. naprotiv, kontraproduktivno je jer se zaturiš u moru nepotrebnih informacija

Pa dobro, kratki razgovori te vrste mogu biti znak učtivosti, a u nekim slučajevima mogu razbiti dosadu ili biti temelj za nešto dublje.

Volim smislene i duboke razgovore sa zanimljivim ljudima, pa makar to bile osobe koje prvi put vidim u životu.

Duži isprazni razgovori o nekim bezveznim trivijalnostima iliti ni o čemu su mi zamorni.

Nedavno pokušah iz nekih razloga da iščitam zadnjih pedesetak strana jedne kafanske teme sa nekolicinom jednih te istih smarača koji mlate bezvezarije i povremeno pljuju one s kojima se zakače na ozbiljnijim temama.... i smorih se. Žali Bože izgubljenog vremena.

Mogu da caskam uvek.
Ne iniciram nikada skoro zaista je to retko
ali prihvatam rado ako neko zeli.
Obicno je to sve neopterecujuce ali ako neko pocne da gubi zivce
da se unosi u temu preterano...ucutim...ako mogu i fizicki se udaljim.
Imam s kim da vodim ozbiljne razgovore.

Small talk započenm nekada u prodavnici, pošti i sl. čisto da se razbije neka monotona situacija.
Sa društvom možda kada se čujemo preko poruka tipa kako si, šta ima novo kod tebe i to potraje možda do 5 min.
Što se "ozbiljnijih" priča tiče pa o njima najčešće proćaskam ovako javno na forumima, privatno dosta ređe.

Small talk započenm nekada u prodavnici, pošti i sl. čisto da se razbije neka monotona situacija.
Sa društvom možda kada se čujemo preko poruka tipa kako si, šta ima novo kod tebe i to potraje možda do 5 min.
Što se "ozbiljnijih" priča tiče pa o njima najčešće proćaskam ovako javno na forumima, privatno dosta ređe.
Iskreno da ti kazem samo sa sobom u glavi vrtim te ozbiljne price sa drugima skoro da uopste I ne

Iskreno da ti kazem samo sa sobom u glavi vrtim te ozbiljne price sa drugima skoro da uopste I ne
Hmmm tako nekako je i kod mene, mada ono potreban mi je i feedback drugih čisto da bih to o čemu razmišljam potencijalno razvijao.
Sa par ljudi baš mogu da imam ozbiljne razgovore o temama koje su prilično duboke a možda i apstraktne za većinu ljudi.
Kontam da je sve do tog nekog kapaciteta za komunikaciju + razmišljanje.

Hmmm tako nekako je i kod mene, mada ono potreban mi je i feedback drugih čisto da bih to o čemu razmišljam potencijalno razvijao.
Sa par ljudi baš mogu da imam ozbiljne razgovore o temama koje su prilično duboke a možda i apstraktne za većinu ljudi.
Kontam da je sve do tog nekog kapaciteta za komunikaciju + razmišljanje.
Sad mi kaze drugarica izgleda da Sam te precenila a ja njoj sta da ti kazem I ja Sam se razocarao prestao jednostavno da je idealizujem....a dovoljne su knjige I umetnicka dela eventualno ako si stvaralac pustis se malo u etar cisto radi ekspresije...

Neobavezni razgovori podrazujevaju humor, a to volim.

Da, volim neobavezne razgovore. Ponekad mi prija ćaskanje sa nepoznatim osobama, kada niko ne zna ništa o ovome drugom, od interesovanja do mišljenja. Nešto kao kada posetiš neko mesto prvi put pa ti je sve nepoznato, a znaš da to mesto, kao i tu osobu najverovatnije više nikada nećeš videti. Smiren, opušten neobavezujući razgovor. Malo ti začini dan.

Back