Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kao malo
мало по мало па ћеш доћи на јесте.Kao malo![]()
поздравPozdrav svima!
Da li znate da je neko radio genetsko testiranje i šta mislite o tome?
Dobro je znati. U mojoj familiji, recimo, nema istorije kancera, pa sam ja opet nagrabusio u 39-oj sa kancerom pluća, i pored zdravog, aktivnog sportskog života. Laboratorijskom analizom saznao sam da je ovo "moja" mutacija, da se laički izrazim, odnosno niti sam je nasledio niti ju je nasledio moj sin. Ne znam da li je moguće ovu vrstu potencijalnih mutacija kao u mom slučaju otkriti odnosno predvideti na vreme.Pozdrav svima!
Генетско тестирање чега конкретно? Циљаш на неке посебне анализе, претпостављам?Pozdrav svima!
Da, znaš da je mama imala difuzni karcinom želuca pa iz tog razloga bih radila. Ja imam hronični gastritis, pre 6 godina sam radila gastroskopiju. Ponovo sam zakazala ovog meseca ali znam da u ranoj fazi može da promakne a znam šta sledi kada se ne otkrije na vreme. Pri tom ako imam taj nasledni gen, onda ga može imati i sin. Taj linitis plastica je uglavnom nasledni.Генетско тестирање чега конкретно? Циљаш на неке посебне анализе, претпостављам?
Da, razumem, otprilike zavisi od kakve si sreće.Dobro je znati. U mojoj familiji, recimo, nema istorije kancera, pa sam ja opet nagrabusio u 39-oj sa kancerom pluća, i pored zdravog, aktivnog sportskog života. Laboratorijskom analizom saznao sam da je ovo "moja" mutacija, da se laički izrazim, odnosno niti sam je nasledio niti ju je nasledio moj sin. Ne znam da li je moguće ovu vrstu potencijalnih mutacija kao u mom slučaju otkriti odnosno predvideti na vreme.
Istovremeno kolegi sa bivšeg posla su oba roditelja obolela od raka a njemu i dan-danas sa 50 nije ništa i aspolutno je zdrav.
Tako da sam otkrio da danas zaista niko više nije siguran.
Hvala Liki, ja to malo drugačije gledam. Videla sam ceo proces, od dijagnoze do umiranja na rukama. Volela bih da znam zbog Filipa a naravno i zbog sebe, a opet sa druge strane ako dobijem potvrdni rezultat onda moram naći snage da živim sa tim bez prevelikog opterećenja.поздрав
појавиће се @Софија, па ће она, верујем, написати нешто конкретно.
за себе знам да не бих ни у лудилу.
отац ми је умро од цирозе јетре, млад, па не пијем, или тек у неким посебним приликама.
са деменцијом, мама ми је у старос' била две и по године дементна.
па сад, ја и тако нећу имати појам да сам шано душо.
о овом чуду не волим ни да мислим, тако да... опуштено, и живи живот, ако се ја питам.
знам, опет виленим, грозна сам.
Лн..
Cao dragaPozdrav svima!
Ако имаш где да урадиш анализу, уради је.Da, znaš da je mama imala difuzni karcinom želuca pa iz tog razloga bih radila. Ja imam hronični gastritis, pre 6 godina sam radila gastroskopiju. Ponovo sam zakazala ovog meseca ali znam da u ranoj fazi može da promakne a znam šta sledi kada se ne otkrije na vreme. Pri tom ako imam taj nasledni gen, onda ga može imati i sin. Taj linitis plastica je uglavnom nasledni.
Da, pročitala sam da su i dojke u opasnosti. Hvala na savetu!Ако имаш где да урадиш анализу, уради је.
У сваком случају, уколико је наслеђе у питању, онда мораш до водиш рачуна и о дојкама. Та мутација узрокује и један тип карцинома дојке.
Чисто да их не запоставиш услед превелике сконцентрисаности на желудац.
Hvala ti Afro na mišljenju!Cao dragaradila je jedna ćerka moje pokojne drugarice, ali onaj Brcca ili kako se vec piše. Od karcinoma dojke je umrla i majka te moje drugarice, a I ona, cerka navodno nema predispozivije....evo ne znam.
U mom slučaju ne znam ni moze li se sta tu ispitivati, ali ne bih ni da onoj mojoj deci da ubacujem crv sumnje i strahove u glavu, verovatno se dovoljno plaše ali ne pricaju o tome. I onako su sarkomi retki tumori i malo istražni tako da ne vidim potrebu da se dodatno svi nerviramo.
Pre mene ovo kao ni bilo koji karcinom niko nije imao ni u široj ni u užoj porodici i svi su bas dugovecni, pa kako onda i odakle meni ovo, ako mi Ameri nisu poslali poklon kad su nas bombardovali.
Lično mislim da treba sa pokuša da živiš sa što manje opterećenja, a sta ce biti ko to zna![]()
Nema na cemuDa, pročitala sam da su i dojke u opasnosti. Hvala na savetu!
Mojoj poznanici su mama, tetka i baka dosta mlade preminule od raka. Pankreas, jajnici i ne znam sta jos.Hvala Liki, ja to malo drugačije gledam. Videla sam ceo proces, od dijagnoze do umiranja na rukama. Volela bih da znam zbog Filipa a naravno i zbog sebe, a opet sa druge strane ako dobijem potvrdni rezultat onda moram naći snage da živim sa tim bez prevelikog opterećenja.
Život, čas ga živiš, čas udišeš poslednji put...
Nisi jedina koja vileni![]()
знаш да знам шта си све прошла.Hvala Liki, ja to malo drugačije gledam. Videla sam ceo proces, od dijagnoze do umiranja na rukama. Volela bih da znam zbog Filipa a naravno i zbog sebe, a opet sa druge strane ako dobijem potvrdni rezultat onda moram naći snage da živim sa tim bez prevelikog opterećenja.
Život, čas ga živiš, čas udišeš poslednji put...
Nisi jedina koja vileni![]()
Hvala na komentaru! Da, slažem se. Preventiva je nešto što najbolje možemo da uradimo za sebe.Mojoj poznanici su mama, tetka i baka dosta mlade preminule od raka. Pankreas, jajnici i ne znam sta jos.
Ona jednom godisnje radi magnetnu abdomena i male karlice. Danas ima pedesetak godina, do sada je vec imala dvije operacije malignog tumora bez, kako je rekla, ikakvih dodatnih terapija jer je sve bilo u zacetku. Mislim da su oba bila na maloj karlici.
U citavom tom periodu je dobila i sincica.
Ziva i zdrava zahvaljujuci toj preventivi.
Tako da, puna podrska da radis analize a ako nedajboze bude potvrdno, onda gledati postoje li neke dalje preventivne reakcije.
То је чувена BRCA 1 и 2.Mojoj poznanici su mama, tetka i baka dosta mlade preminule od raka. Pankreas, jajnici i ne znam sta jos.
Ona jednom godisnje radi magnetnu abdomena i male karlice. Danas ima pedesetak godina, do sada je vec imala dvije operacije malignog tumora bez, kako je rekla, ikakvih dodatnih terapija jer je sve bilo u zacetku. Mislim da su oba bila na maloj karlici.
U citavom tom periodu je dobila i sincica.
Ziva i zdrava zahvaljujuci toj preventivi.
Tako da, puna podrska da radis analize a ako nedajboze bude potvrdno, onda gledati postoje li neke dalje preventivne reakcije.
па десило се да си сама, да си васцели дан у кући не својом вољом.Dobro veče drugari...
Danas pritisak 100/73 puls 97, pa za,sat vremena 84/68 puls 96.
Zovenem hitnu pomoć da pitam sta da radim, kaze da skuvam supu iz kesice i da je pojedem iz 2x, i da popijem bensedin ako imam.
Bas sam se bila uplašila, skoro se nisam tako osećala.
Sad sam malo bolje, ali mi i dalje nije jasno sta se desilo.
Eto tako![]()
Нема ту неког паметног одговора осим да пратиш тај бол и реагујеш ако се почне појачавати.Cao drugari, moram nešto da vas pitam samo me nemojte slati na drugu temu...a radi se o štitnoj zlezdi.
Ja pijem Eutirox već 10 godina, kad mi je poslednji put nalaz krvi pokazao da je i TSH I FT4 povišen dr opšte prakse mi je povećala dozu na 75mg uz komentar nema potrebe da idete sad kod endokrinologa jer me lomilia ova anemija. Poslednja 3-4 dana mi se uveče pojavi neki manji bol u tom delu gde se nalazi stitna. Da naglasim da nikad za sve ove godine nisam imala nikad nikakav bol.
Ne znam ni šta sam konkretno htela sa pitam sem da li se nekom koga znate to dešavalo ili ako @Софија naidje i ne mrzi je da mi kaze sta misli o tome.
Samo se nadam da nije nista značajno posle onoliki silnih hemoterapija.
па не мора да значи. већ ти се дешавало и сутра немаш.Opet temperatura...bem ti viruse, znaci ipak jeste verovatno