Onkomafija - vreme izmedju skenera 2

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Videces i sama da je zeleni konjski gel,mnogo bolji od fastum gela,a za Diklofenak Duo se slazem.Jer je on veoma dobar za reumaticne bolove.gavez je dobar za oporavak prsljenova i zglobova,ako su u pitanju kosti,a ako nisu,kosti vec ligamenti onda je bolji gel.ja mazem za moju kicu protiv bolova i gavez i gel zeleni i pomaze poprilicno,ali nemoj da mislis da ce to odmah da se smiri.Treba par dana da se maze i da se pije lek,da bi se osetio boljitak.
Kada sam presao na crveni gel koji je topao,shvatio sam da mu zeleni nije ni prineti

Dobro nisam ni ocekivala da prodje odmah, nista ne prodje odmah, samo da ne boli kako je bolelo i ja sam zadovoljna. Sad cu trositi ovaj Fastum gel koji sam kupila. U apotekama su mi predlagale Voltaren 2% ali nisam se opredelila za njega, bio mi je preskup u tom momentu.
Najbolje je uvece dobro utrljati i popiti lek,da se to umiri da bi mogla spavati i odmoriti se.Ako ti je doktor prepisao diklofenak duo 2x1 jos je bolje,jer jedna dnevno je malo za takve bolove.

Ja ne znam sta se desilo ako taj crveni gel ja ni osetila nisam, kao da nisam nista ni namazala, apsuutno nista.
Mazem sad ovaj Fastum gel iskroz mi je ok, malo ugreje ali ne nesto rejako, taman, a lek pijem duplu dozu znaci odjednom dve tablete ukupno 150mg jednom dnevno 3 dana pa posel po jednu. Sva sreca pa je vec puno bolje i osecam jos da bolucka po malo, ali to je skoro nista u odnosu na onaj onakav bol.

Ja ne znam sta se desilo ako taj crveni gel ja ni osetila nisam, kao da nisam nista ni namazala, apsuutno nista.
Mazem sad ovaj Fastum gel iskroz mi je ok, malo ugreje ali ne nesto rejako, taman, a lek pijem duplu dozu znaci odjednom dve tablete ukupno 150mg jednom dnevno 3 dana pa posel po jednu. Sva sreca pa je vec puno bolje i osecam jos da bolucka po malo, ali to je skoro nista u odnosu na onaj onakav bol.
Dobro je.Iakvi nolovi i ne prolaze tako brzo.Dok traje dejstvo leka bice dobro.kad prestane ponovo ce se pojacati,ali valjda nece bas toliko kao sto je bilo.Mazi ti gel i samo utrljavaj sto duze da to prodre u dubinu ramena i za par dana bi trebalo biti mnogo bolje,ako ne i da premane bole nacisto.

Dobro je.Iakvi nolovi i ne prolaze tako brzo.Dok traje dejstvo leka bice dobro.kad prestane ponovo ce se pojacati,ali valjda nece bas toliko kao sto je bilo.Mazi ti gel i samo utrljavaj sto duze da to prodre u dubinu ramena i za par dana bi trebalo biti mnogo bolje,ako ne i da premane bole nacisto.
evo videcemo sta ce biti...utrljavam , samo neka onako ne boli...

Dobar vam dan.
Potrebna mi je pomoć. Potreban mi je stručni odgovor, ali značiće mi i odgovori koji potiču iz ličnog iskustva.
U maju 2017. god. operisana sam od raka rektuma. Dijagnoza je bila C20, PH: Ca planocellulare invasivum G3. Od 27 pregledanih limfnih zlezda 10 je bilo sa metastazama. Primala sam 6 ciklusa 5FU-LV. Sve je bilo u redu do maja 2019. Tada sam se javila zbog uvecane limfne žlezde u desnoj preponi, operisana sam. Od 6 izvadjenih žlezdi, dve su pokazale metastaze. Na kontrolnim skenerima, do decembra nije bilo progresije. Bila sam u remisiji sve do sada.

Zbunjuje me CT nalaz, pa bih molila da mi ako je moguće neko ko to ume ( primetila sam da na forumu ima i lekara ) pomogne u tumačenju. Na konzilijumu nisam uspela da pitam gotovo ništa.

CT nalaz ukazuje na progresiju bolesti u maloj karlici: parailijačno obostrano uvecane lgl do 21mm, obturatorno levo mekotkivne mase 23, 28, 14mm. Retrovezikalno desno mekotkivna masa 51mm i 46mm. U desnoj ishiorektalnoj fosi mekotkivna masa 32x25mm.
Napominjem da na organima nema metastaza, radjenn je CT toraksa i CT abdomena i male karlice.
Da li su te mekotkivne mase novi tumori ? Ili uvecane žlezde sa metastazama, to ne razumem, ako možete, objasnite mi..

Očekuje me 3 ciklusa hemioterapije 5FU-LV CDDP, sa ležanjem u bolnici, a potom kontrolni MR, konzilijum i , kako su mi objasnili, verovatno zračenje. Ima li neko iskustva sa ovom vrstom hemioterapije?Malo sam uplašena, zaštitnu terapiju 2017.e sam primala u dnevnoj bolnici, ovu ću morati da odležim, ne znam šta me očekuje, koje su moguće nuspojave, kako mogu sebi pomoći, koliko ću dana ležati...hoće li mi to pomoći, šta je cilj te terapije, hocu li izdržati....mnoštvo je pitanja, ne uspevam da ih izbacim iz glave, a želim da se smirim, da prihvatim sve što me očekuje, i pre svega hoću da se borim.

Zato pišem, potrebna mi je pomoć, da razumem sve ove milimetre u meni koji su me preplašili...i da razumem tu terapiju koju moram primiti, da bih izdržala.

Oprostite na dugačkom postu..

Sofka mozda nije tu, ili nije videla ovo, ne znam ko je jos od lekara na forumu, a da ima informacije vezane za hemoterapiju, ja bas nemam neko iskustvo sa savetima lekara ovde.
Ne znam sta bi ti rekla, do avgusta meseca sam primala hemo, godinu ipo dana, a cini mi se i nesto duze, ne znam koje su to terapije koje si ti primala i koje treba da primas, ni gde se lecis, mada mislim da su terapije svuda iste. To su skracenice koje nesto znace, sta to oni znaju.
Isto sam neke terapije primala u dnevnoj bolnici, a neke u bolnickim uslovima jer je tako propisano. Te koje sam primala u dnevnoj su bile mnogo jace i mnogo teze sam ih podnosila od ovih u bolnici. Od njih mi je opala kosa i imala sam sve moguce pratece nus pojave koje mozes procitati u bilo kom uputstvu vezanom za hemo, ovo sto sam kasnije primala u bolnici skoro da i nije bilo nikakvih nus pojava, sem pospanosti i osecaja da mi obara pritisak bas nista. Svakako moras piti nesto sto ce ti oblagati zeludac svako jutro i probiotik u toku dana da obnavljas crevnu floru koju unistava hemoterapija da ne bi imala probleme sa radom creva i varenjem. Izbegavaj sirovu hranu i voce dok primas hemo, sem banane, nemoj jesto citruse narocito ne grejp, jedi sve kuvano i nista ne izbegavaj i ne iskljucuj iz ishrane.
Adje srecno, pitaj sta te zanima koliko mogu pomoci savetom uvek sam tu da saslusam kao i sve drugarice sa teme, veruj da mnoge znaju vise nego sestre sa nekih odelenja.

Dobar vam dan.
Potrebna mi je pomoć. Potreban mi je stručni odgovor, ali značiće mi i odgovori koji potiču iz ličnog iskustva.
U maju 2017. god. operisana sam od raka rektuma. Dijagnoza je bila C20, PH: Ca planocellulare invasivum G3. Od 27 pregledanih limfnih zlezda 10 je bilo sa metastazama. Primala sam 6 ciklusa 5FU-LV. Sve je bilo u redu do maja 2019. Tada sam se javila zbog uvecane limfne žlezde u desnoj preponi, operisana sam. Od 6 izvadjenih žlezdi, dve su pokazale metastaze. Na kontrolnim skenerima, do decembra nije bilo progresije. Bila sam u remisiji sve do sada.

Zbunjuje me CT nalaz, pa bih molila da mi ako je moguće neko ko to ume ( primetila sam da na forumu ima i lekara ) pomogne u tumačenju. Na konzilijumu nisam uspela da pitam gotovo ništa.

CT nalaz ukazuje na progresiju bolesti u maloj karlici: parailijačno obostrano uvecane lgl do 21mm, obturatorno levo mekotkivne mase 23, 28, 14mm. Retrovezikalno desno mekotkivna masa 51mm i 46mm. U desnoj ishiorektalnoj fosi mekotkivna masa 32x25mm.
Napominjem da na organima nema metastaza, radjenn je CT toraksa i CT abdomena i male karlice.
Da li su te mekotkivne mase novi tumori ? Ili uvecane žlezde sa metastazama, to ne razumem, ako možete, objasnite mi..

Očekuje me 3 ciklusa hemioterapije 5FU-LV CDDP, sa ležanjem u bolnici, a potom kontrolni MR, konzilijum i , kako su mi objasnili, verovatno zračenje. Ima li neko iskustva sa ovom vrstom hemioterapije?Malo sam uplašena, zaštitnu terapiju 2017.e sam primala u dnevnoj bolnici, ovu ću morati da odležim, ne znam šta me očekuje, koje su moguće nuspojave, kako mogu sebi pomoći, koliko ću dana ležati...hoće li mi to pomoći, šta je cilj te terapije, hocu li izdržati....mnoštvo je pitanja, ne uspevam da ih izbacim iz glave, a želim da se smirim, da prihvatim sve što me očekuje, i pre svega hoću da se borim.

Zato pišem, potrebna mi je pomoć, da razumem sve ove milimetre u meni koji su me preplašili...i da razumem tu terapiju koju moram primiti, da bih izdržala.

Oprostite na dugačkom postu..
Nadam se da ce se Sofija javiti ( poslala sam joj poruku) ona ce se i javiti danas, sutra.
Ova nova hemoterapija koju si dobila ( to sam mogla i sama da nadjem) terapija je bas za taj deo
abdomena, nuspojava skoro i da nema tako da ces je lako podneti, a svima je pomogla pa ce i tebi.
Samo optimizam i borba :)

Hvala vam, Rayela i Affro, za odgovore i podršku, znače mi.
Lečim se u Institutu za onkologiju, Beograd 5fu/lv (5-fluorouracil/leucovorin) , koju sam
2017-e primala u dnevnoj bolnici , lako sam podnela, neželjena dejstva su kratkotrajna i blaga, ni kosa mi nije opadala, ali je i ta hemioterapija bila blaga, zaštitna . Tražila sam na internetu šta je CDDP, koji cu dobiti uz 5FU, mislim da je to cisplatin , o njemu ne znam ništa. Nadam se da će delovati, to je najvažnije.
Optimizam, ehh, trudim se iz sve snage da ga povratim, poslednji CT nalaz me baš uzdrmao, a jesam optimista po prirodi. Na konzilijumu sam zaboravila sva pitanja koja sam htela da postavim, zato sam se obratila vama. :)
Čitala sam ranije , pre operacije, vaše teme o onkologiji (1, 2 i 3) nalazila sam u njima hrabrost i snagu, iako se nisam javljala.
Sada snagu opet tražim, čas sam puna vere, čas se srozam u depresiju, ali..ne dam se ja .Ne da mi porodica da odustanem.:)

Lečim se u Institutu za onkologiju, Beograd 5fu/lv (5-fluorouracil/leucovorin) , koju sam
2017-e primala u dnevnoj bolnici , lako sam podnela, neželjena dejstva su kratkotrajna i blaga, ni kosa mi nije opadala, ali je i ta hemioterapija bila blaga, zaštitna . Tražila sam na internetu šta je CDDP, koji cu dobiti uz 5FU, mislim da je to cisplatin , o njemu ne znam ništa. Nadam se da će delovati, to je najvažnije.
Optimizam, ehh, trudim se iz sve snage da ga povratim, poslednji CT nalaz me baš uzdrmao, a jesam optimista po prirodi. Na konzilijumu sam zaboravila sva pitanja koja sam htela da postavim, zato sam se obratila vama. :)
Čitala sam ranije , pre operacije, vaše teme o onkologiji (1, 2 i 3) nalazila sam u njima hrabrost i snagu, iako se nisam javljala.
Sada snagu opet tražim, čas sam puna vere, čas se srozam u depresiju, ali..ne dam se ja .Ne da mi porodica da odustanem.:)
Da to je neka kombinacija koja se pokazala u studijama, ali i sa pacijentima, blagotvorna bas za karcinom rektuma
( ili debelog creva).

U pravu si. Mislim da je u ovoj vrsti hemioterapije važna hidratacija pre i posle davanja samog citostatika, zbog toga je dugotrajna, pa se ne može dati u dnevnoj bolnici. Koje bih lekove za mučninu mogla poneti sa sobom, Affro je pomenula nešto za želudac , ujutru? Zamolila bih je da mi kaže na šta je mislila. Probiotik ću poneti. Znam da cu i od njih dobiti lek za mučninu, ali možda bi bilo dobro da ga i sama imam, ne znam i da li bih smela da ga samostalno koristim. Kad sam hemioterapiju primala u dnevnoj koristila sam neke lekove i kod kuce, klometol za muku, i neke lekove za dijareju, po savetu sestre iz dnevne.
Za sirovo voce i povrce znam da ga zbog mučnine treba izbegavati, ishranu u toku prošle hemioterapije bila sam dopunila konjskim mesom, u manjim količinama, svakodnevno, pokazalo se kao izvrstan lek za poboljšanje krvne slike ( savet za to meso dobila sam od lekara zbog anemije ). Da li bi bilo dobro da koristim neke vitamine i koje ? Kako da ojačam imunitet, zapravo je to pravo pitanje.
Zamolila bih i ja Sofiju da pogleda moj prvi post.. i da mi ako moze pomogne u razumevanju CT nalaza.

Naravno da nema odustajanja, to je osnovno, nema nazad, samo napred i veruj u sebe i lekare, pa ce i lekovi nekako bolje delovati, mnogo je vazno kad pocnes da verujes u sve to, onda i tvoj organizam prihvati tu borbu i sve se nekako resi.
Cisplatin je primala moja koleginica i podnela je dobro, ona se kao i ona moja poslednja (9 sam ih primila) je lagana za podnosenje, skoro da je ni ne osetis, ali takav joj je sastav da mora da se prima u bolnickim uslovima, verovatno ces primati ako sto sam i ja, jedan dan odes uzmu ti krv na analizu, drugog i treceg dana primas terapiju, ali kad zavrsis treceg dana ides kuci, samo sacekas otpusnu listu na kojoj ti odmah pise kad sledeci put dolazis.
Ako se lecis na Onkologiji onda znas sta ti sve treba za tamo, a uostalom mogu ti tvoji doneti ako sta zafali.

U pravu si. Mislim da je u ovoj vrsti hemioterapije važna hidratacija pre i posle davanja samog citostatika, zbog toga je dugotrajna, pa se ne može dati u dnevnoj bolnici. Koje bih lekove za mučninu mogla poneti sa sobom, Affro je pomenula nešto za želudac , ujutru? Zamolila bih je da mi kaže na šta je mislila. Probiotik ću poneti. Znam da cu i od njih dobiti lek za mučninu, ali možda bi bilo dobro da ga i sama imam, ne znam i da li bih smela da ga samostalno koristim. Kad sam hemioterapiju primala u dnevnoj koristila sam neke lekove i kod kuce, klometol za muku, i neke lekove za dijareju, po savetu sestre iz dnevne.
Za sirovo voce i povrce znam da ga zbog mučnine treba izbegavati, ishranu u toku prošle hemioterapije bila sam dopunila konjskim mesom, u manjim količinama, svakodnevno, pokazalo se kao izvrstan lek za poboljšanje krvne slike ( savet za to meso dobila sam od lekara zbog anemije ). Da li bi bilo dobro da koristim neke vitamine i koje ? Kako da ojačam imunitet, zapravo je to pravo pitanje.
Zamolila bih i ja Sofiju da pogleda moj prvi post.. i da mi ako moze pomogne u razumevanju CT nalaza.
U bonici ces dobiti lek protiv mucnine pa neces ni povracati, oni ti daju Ondasan, a ti ga mozes dobiti na recept trazi od svog lekara opste prakse, jer imas pravo na to, lek je skup i nema potrebe da ga kupujes. Za oblaganje zeludca je odlican Controlok, ali moze i NoPlaza ili Ranisan, mada je ovaj prvi ubedljivo najbolji.
Za jacanje imuniteta ja pijem C vitamin od 1000mg sa odlozenim dejstvom od 24h, vitamin E, pila sam i Beviplex. Bananu dnevno i tri cesna belog luka obavezno, bas zbog krvne slike i imuniteta. Sve vreme hemoterapije,a trajala je preko godinu ipo dana, ni jednom mi nisu odlozili terapiju, krvna slika odlicna. Uz svaki obrok samo jedan red domace bele slanine i taj beli luk, kao i svi ostali lukovi su jako dobri i preporucuju se. Nista ni iskljucuj iz ishrane, jedi moras imati snagu i krvna slika mora biti dobra, da bi sve to izdrzala.

Драга Оља, ЦТ показује да је болест напредовала и да поред жлезда, тумори расту и као засебне формације иза бешике и зони ,ај' да кажемо, бочног дела карлице.
И да, терапија коју ће ти ординирати је та, циљана за планоцелуларни карцином ректума, у фази напретка.
Терапија је озбиљнија од претходне, а прима се у болничким условима управо због праћења свих параметара крвне слике који се могу пореметитинод те знатно јаче комбинације. Зрачење, ако процене да треба ће бити усмерено на те мекоткивне масе (иза бешике и у карлици).
Неће бити лако али све то људи преживе. :)
Питај шта те још занима.:)

Hvala, to mi zaista daje nadu i volju da pretrpim hemioterapiju, iako mi teško pada to što moram u bolnicu.
Nema sta tesko da ti pada, nece te oni drzati tamo ne znam koliko, odes primis terapiju i vratis se kuci, cak i vikendom mozes otici kuci ili ako nisi daleko pacijentkinje su znale da odu kad prime terapiju, pa da se uvece vrate u bolnicu. Nece te niko tamo drzati silom, ali je potrebano da primas tako jer se daje kao infuzija pa to traje, a ono sto si primala u dnevnoj je mnogo brze primanje pa ides i sta te snaslo, snaslo te.
POnesi nekoliko flasa vode, Rosu ili Prolom najbolje.

Драга Оља, ЦТ показује да је болест напредовала и да поред жлезда, тумори расту и као засебне формације иза бешике и зони ,ај' да кажемо, бочног дела карлице.
И да, терапија коју ће ти ординирати је та, циљана за планоцелуларни карцином ректума, у фази напретка.
Терапија је озбиљнија од претходне, а прима се у болничким условима управо због праћења свих параметара крвне слике који се могу пореметитинод те знатно јаче комбинације. Зрачење, ако процене да треба ће бити усмерено на те мекоткивне масе (иза бешике и у карлици).
Неће бити лако али све то људи преживе. :)
Питај шта те још занима.:)
Hvala. Sumnjala sam da su te mekotkivne mase novi tumori, nisam bila sasvim sigurna, tvoje objašnjenje pomaže mi da se suočim sa težinom svoje bolesti. Kad znam zašto moram da primim baš takvu HT i zašto je moram primiti u bolnici, lakše ću sve podnositi. Teši me to što nije bilo metastaza na organima i iskreno se nadam da ce HT zaustaviti progresiju. Pitah na konzilijumu ima li operacije, dobih samo - ne, nisam se usudila da dalje pitam da li je mozda operacija moguca posle HTRT.
Moj hirurg me utešio rečenicom da je dobro što na organima nema metastaza. Sad ostaje da se nadam i da verujem da ce terapije biti delotvorne.
Pitah i kakve su moje šanse, dobih odgovor svog hirurga da se pogledam, uz osmeh, hteo je reći da sam ja dovoljno jaka. Jesam, ali me muči bol, i neko žarenje,baš tu negde iza bešike, sad shvatam i zašto, ta masa verovatno nešto pritiska. Pijem neke lekove protiv bola, umanji se na podnošljivo, ali ne prestaje,sutra ću pokušati da zakažem pregled u ambulanti za bol, da ne bih pila lekove na svoju ruku.
Još jednom , hvala vam svima na odgovorima i podršci, lakše mi je nekako sada, uz vas.:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back