Ona je uvek uz vas - Majka

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
Ona je uvek uz vas, sluša svaku vašu reč, ispunjava svaki vaš hir i to se godinama nikada ne menja
jer vi nikada ne prestajete da budete njeno dete.
Čovek voli svoju majku i ne znajući, i ne misleći, jer je to tako prirodno kao i živeti: i tek u času poslednjeg
rastanka, on opaža koliko je dubok koren te ljubavi.

Sa njom ne može da se poredi nikakva druga ljubav, jer se ostale kasnije javljaju, dok je ova od rođenja.
Sve ostale nam donose slučajnosti u životu, a ova živi od prvog dana u našoj krvi.

Da vidimo kako su umetnici predstavili ovu ljubav..Majka i dete.

da-vinci-Madonna-Litta-copy-painting-768x998.jpg

Da Vinci-Madonna Litta
Bogorodica Lita prikazuje Djevicu Mariju koja doji Hrista i ilustruje majčinsku ljubav. Plavi ogrtač Marije
simbolizuje Crkvu, a njena crvena haljina simbol je muke Hristove.

70557_big_1354184188 burgoro.jpg

Bouguereau, bio je francuski akademski umetnik koji je uživao poseban uspeh u Francuskoj i Americi slikajući moderne interpretacije klasičnih tema, sa naglaskom na ženskom telu. Ovo umetničko delo iznad, kao što možete da vidite, je šarmantna slika majke koja voli da drži svoju bebu.

• Majčino srce je duboki ponor na čijem dnu ćete uvek pronaći oproštaj. – Onore de Balzak

Cassatt’s Mother and Child​

mother-and-child-mary-stephensonmary cassatt mother and child.jpg

Meri Kasat je bila američka umetnica, poznata po slikanju i crtanju privatnih trenutaka žena u njihovom svakodnevnom životu. Čita, brine o njihovoj deci, pije čaj itd. Ako pogledate njena umetnička dela, možete videti da nije nastojala da sentimentalizuje svoje subjekte, već radije prikazuje majke koje je slikala kao poštene i čiste žene.

https://fabulousmasterpieces-blog.co.uk/10-famous-mother-and-child-paintings/

4f8d0805bd15d8d3147d8755abd55ec2 monet.jpg

Ova poznata slika majke i deteta Kloda Monea prikazuje Moneovu ženu sa detetom u Aržanteju, gde su živeli 5 godina između 1872 – 1877. Dok je Mone prvenstveno poznat po slikama lokvanja, na početku svoje karijere, on je zapravo koncentrisan na portrete.

• Kad majka hrani dete, izdašna je kao nebo; kad deca hrane majku, broje svaki dan. Vijetnamska poslovica

Renoir’s Gabrielle et Jean

8b4ab95ac5fbc67d0df278a807071519pierre auguste renoir gabrielle and jean.jpg

Ova šarmantna impresionistička slika naslikana je 1895. godine i prikazuje Renoarovog sina Žana sa njihovom Gabrijelom. Slika ima dimenzije 65 k 54 cm i nalazi se u Musee de l’Orangerie. Vidite da je pozadina prilično nejasna i da jedva prepoznajete da je figura koju Gabrijela drži krava.

• Onaj ko ostane bez majke je izgubio čistu dušu koja ga je stalno blagosiljala i čuvala. – Halil Džubran

Gustav Klimt- Tri doba žene.
-Detalj

41c763dc7051fd0e86db68a63a24d129-jpg.1038301

Majka drži svoje usnulo dete blizu i saginje glavu
nad njim da bi ga dodatno okružila i zaštitila.

“Biti majka puno radno vreme jedan je od najbolje plaćenih poslova. Uzevši u obzir da je plata
čista ljubav”, Mildred B. Vermont.

2wHo3zO.jpg

William A. Bouguereau

Majke su uvek majke, uvek mlade, za svoju decu. I to je najveća stvar na svetu. Jer kako bismo mi bili deca da pored nas nisu majke. Deca su deca. A to znači: deca su mala, i ja sam mali, jer imam majku. Ja za svoju majku nikada nisam ni porastao.

Branko V Radičević

Back