Omiljeni istorijski likovi

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
Ko je vaš omiljeni istorijski lik ili ih imate i više?
Možda imate iz svake "oblasti" poneki.

Moj omiljeni istorijski lik je Knez Miloš.
Pre svega zato što je bio jedini srpski realni državnik,(oni nerealni se zovu političari).

Čak šta tvrdim da se od prestanka vladavine Kneza Miloša Srbiji i Srbima ništa dobro nije desilo.

Sviđaju mi se i mnogi njegovi postupci, ne samo u domenu državnih poslova, nego i oni koji se tiču života uopšte.
Dopadljiva mi je i njegova ženoljubivost, koju je i sam priznao otprilike ovim rečima:"Ja sam u životu mnogo petljao, pa i grešio sa ženama, ali da me Bog ponovo vrati ovamo, isto bih činio."

Ma koliko da mi je omiljen lik, nisam "slepi obožavalac", pa sam mu uvideo i mane ili bar ono što ja smatram manama.
Ključna je ta što je uveo nasledno kneževstvo, mada neko drugo nije ni postojalo kao poznata mogućnost, pa ga je nasledio sin Mihailo, koji je već započeo vrlo ozbiljno "koketiranje sa jugoslovenstvom", koje je nas Srbe koštalo i države i gubljenja realnog političkog pravca, a i onoliko naroda.
Toliko zasad.

knez.jpg

Свети Сава, владика Николај Велимировић, Милан Недић, Димитрије Љотић, војвода Мишић, Свети цар Лазар, Руђер Бошковић, Никола Тесла, итд, итд.........

Dakle;

"Onaj ko, ne može da razume Sokratov karakter, očaran je Aleksandrom; kad ne može shvatiti Vergilija, on hvali Cezara ; ako njegov um ne može da razlikuje Laplasovu misao, on duva u svoj rog u slavu Napoleona. I ja sam uočio da se u umovima onih koji se dive Aleksandru , Cezaru ili Napolonu , uvek nalazi nagoveštaj ropskog karaktera "

Kahlil Gibran

Ovo nema veze sa politickim ideologijama,sto se tice tih stvari ja sam vecinom neutralan.
Da ne bude zabune Hitler i Staljin mi nisu dragi,ali mi jesu interesanti zbog toga sam ih i naveo u prethodnom postu,obojica su imala burnu i zanimljivu proslost koja je uticala na njihovo ponasanje tokom zivota. :)

Poslednja izmena:
Jefimija, Jovan Jovanović Zmaj, Vuk Karadžić, Dositej Obradović, sveti Sava, Sv Ćirilo i Metodije, Aleksa Šantić, i drugi pisci i ljudi koji su učinili da se Srbi opismene.

Dalje, Nadežda Petrović, Mileva Ajnštajn, Marija Jurić Zagorka, Klara Cetkin, Katarina Velika, Elizabeta I, i druge dame koje su se borile za prava žena i rušile predrasude o ženama i teoriji da su one samo za šporet.

Imperator Gaius Julius Caesar Augustus. Vrlo inteligentan i praktican covek.
Mislim ima ih povise, al ajde njega da izdvojim zato sto je vise drzavnik, a manje neko ko je trebio ljudski rod. z:mrgreen: Mada nije da nije...

Poslednja izmena:
Od Srba naravno Tesla, ali najviše gotivim Mihajla Pupina čak više i od Tesle. Njegov rad i pomoć Srbiji iz dijaspore je nemerljiv.

Od ostalih Isus Hrist iako nisam vernik. Mislim da je on zaokrenuo čovečanstvo u jednom drugačijem pravcu od tadašnjeg, a tek iz ove perspektive modernosti gde je većini ljudi dostupno puno podataka vidi se pun uticaj njegovih misli.

Ko još? Interesantan mi je Avgust jer je kao klinac već bio dovoljno sposoban da nadmudri starije od sebe. Zoroaster kao jedna totalno neobična pojava religijskog vodje misteriozan iako se malo toga zna o njemu. Imhotep ako je uopšte postojao bio je neverovatno sposoban čovek za ono doba. Takodje Aristotel kao intelektualna gromada bez presedana u istoriji. Postoji sumnja da su Aristotelovi spisi ustvari edicija više filozofa kroz vekove ali ako je zaista jedan čovek sve ono napisao, vala to je neverovatno. Getea i Isak Njutna poštujem i cenim ali mi se ne svidja kako su živeli svoj život. Jedan nikad ništa nije povalio drugi uništio nekoliko brakova i svaki put bežao od obaveza.

Никола Тесла, Лудвиг ван Бетовен, Фјодор М. Достојевски, Распућин.

Не знам који је критеријум и ово су историјске личности.

А од војсковођа или владара - Књаз Милош(није он Кнез он је Књаз, "кнезова је тада било много а Књаз је само један") и тавариш Јосиф Стаљин - Коба.

Back