Omiljeni filmski likovi i psihologija

tumblr_mbt74cxtcn1rvmocro1_500.gif

Moj omiljeni lik je Shore iz Boston Legal....Covek je zavrsio faks i malo je patoloski neuravnotezen, ali razume sustinu dok glumi...
A antilik je cameron diaz, ona plavusa sto ima osmeh od vrata do vrata...Cini mi se da nema ni srednju skolu....Ajd nije bitno to, vecina ih nema pravu srednju, nego kod nje ti je sve drp tehnika i zivi da bi ziveo...

A za moderne likove je etalon Nicol Kidman....Zena koja razdvaja profesionalno i privatno...Mada nije ona glumica koja je najjaca u tome, ima par njih koje su toliko odvojile privatno od glumackog da ispada da glumci samo lazu kad kazu da ne moze da se odvoji...

Ja obožavam filmove i serije, pasionirano gledam i po nekoliko filmova dnevno, i mnogi likovi su uticali na mene i psihološki me oblikovali. Evo nekih mojih favorita:

Travis Bickle iz Taxi Drivera: dopada mi se njegova mizantropska, nasilnička vizija života i ta neka samoća koja ga obavija, prosto mislim da nikad u istoriji filma nije postojao harizmatičniji i privlačniji usamljenik. Drugo on je jedan od onih retkih nadljudi i istinskih fanatika koji kad im se nešto u društvu ili državi ne dopadne uzimaju stvar u svoje ruke, deluju, jednostavno ponište ono što im se ne dopada ako treba i u rekama krvi, za razliku od svih onih jalovih i sterilnih bukača i kvazi-popravljača sveta koji idu na proteste i veruju u nenasilne apele i slične gluposti, a onda odu kući da uče za ispit. Ta volja za borbom i delovanjem je nešto što jako, jako cenim kod ljudi, a kod Travisa je ona u potpunosti izražena i prelepo uokvirena harizmatskom samoćom i veoma gledljivim i privlačnim likom.

Michael Corleone, šef mafijaške porodice Corleone iz Kuma 1 i 2 (treći ne računam). Ovaj lik mi se psihološki dopada mnogo više od izvikanog Vita Corleone-a zbog hladnokrvnog i matter-of-fact pristupa vodjenju porodičnih poslova, dakle iako se radi o krvavom biznisu Majkl tretira čitavu priču na izrazito impersonalan, hladnokrvan i strateški promišljen način. Jako zanimljiv lik.

Bane iz Dark Knight Rises: ne računajući bolno retardiran kraj filma, moram da priznam da mi je Bejn jedan od omiljenijih likova iz sveta Batmana inače. Mnogo je kompleksniji od Džokera, njegova priča je daleko zanimljivija i kao lik je jači i izazovniji. Bane je dečak koji je umesto svog oca, odbeglog King Snake-a bio osudjen da služi doživotnu kaznu u zastrašujućem zatvoru Pena Dura, medjutim uprkos tako strašnoj kazni, neprirodno visokom inteligencijom i nadljudskom snagom volje Bejn uspeva da se izdigne iznad za jednog malenog dečaka strašnih zatvorskih uslova i razvije svoj um, duh i telo, neprekidnim čitanjem svake knjige koja bi mu došla pod ruku, neprestanim vežbanjem tela u zatvorskoj teretani, razvijajući sopstvenu formu meditacije, učeći jezike i borilačke veštine kroz tuče sa iskusnim zatvorenicima itd itd. Kasnije po izlasku iz zatvora on koristi svoje veštine kako bi porazio Betmena, jedini uspeva da ga slomi itd. Izaziva pravu pravcatu revoluciju i nameće se kao revolucionarni vodja Gotama. Bejn je po meni inspiracija zbog svoje unutrašnje snage, on je simbol volje, čovek koji se uzdiže iz mraka tamnice kao stoput jače i nemilosrdnije čudovište, koji prevladava nametnute mu uslove pukom snagom uma, uspeva da postane revolucionarni vodja Gotama, i jedan je od najvećih oratora u istoriji Betmen serijala (pored Pingvina).

Pingvin (lik iz serije Gotam): ovo je jedan od mojih omiljenih likova svih vremena, tačka. Kriminalac-džentlmen, kriminalni velemajstor i sjajan demagog opsednut žudnjom za što više moći i novca, prava ona lukava lisica koja kreće od samog dna, ližući čizme Fish Mooney i sličnih krupnih zverki, i uspeva da se izdigne do nivoa gospodara podzemlja Gotama. Neverovatan i jako kompleksan lik, istinski zločinac ali sa puno sitnih ljudskih slabosti.

Artemisia iz filma 300: Rise of an Empire: jedan od mojih omiljenih ženskih likova. Nemilosrdna komandantkinja persijske mornarice, opsednuta osvetom prema Grcima koji su joj pobili porodicu i mučili je u detinjstvu, nakon čega su je Persijanci oslobodili i odgajili dok nije izrasla u veoma veštog borca i ženskog komandanta. Ovaj lik mi se dopada i delom jer ga igra Eva Green, a delom jer je zaista sjajan primer veoma snažne i autoritativne ličnosti koja obeležava čitav film.

Eto, ovih petoro sam se setio za sada, a vi nastavite i pišite ko vam se dopada i zbog čega.

superheroje nisam nikad podnosio, samo autsajdere, odbačene, čudake
pomenuću dvojicu ovom prilikom:
Monsieur Hire (michel blanc) - samotnjak, osobenjak, bez prijatelja, odbačen od svih, voajeriše komšiku. just wow... moj no1

Allen - iz filma Happiness (1998) u izvedbi filip sejmor hofmana, samotnjak koji dahće u slušalicu ribi iz zgrade na koju se loži

trentno su mi omiljeni likovi dvojica vlogera, okorelih samotnjaka, čije kanale pratim. a otkrio sam još nekoliko dobrih za praćenje...

kad se uželim ženskog društva, pratim i jednu devojku koja isprobava odeću, kupaće kostime i slično, nekako mi pruža toplinu kad tako stane pred kameru i priča šta je kupila, šta će obući tamo i tamo, kako se šminka itd...

Bila je dobra serija "Lie to me", koja se na interesantan način bavila prepoznavanjem ljudi koji lažu.
Interesantno je kako spoljni znakovi u izrazu lica ili pokreta ruku mogu pokazati kada neko laže ili govori istinu, koji je njegov emocionalni problem - da li je uplašen ili nesiguran u sebe itd.
Inače, nemam neki omiljeni lik u toj seriji, ali je sama serija psihološki interesantno napravljena.

V je zrtva sistema koji ga je zarobio,tretirao kao labaratoriskog pacova,oduzeo mu sve sto je imao.Odlucan i strpljiv dvadeset godina kuje osvetu koju polako pocinje da sprovodi u delo,sve dok ne sretne Evey koja ga izbacuje iz koloseka.Hugo Wawing je posle agenta Smita odigrao jos jednu vrhunsku ulogu pod maskom Fawkes-a koja istice revolucionarni duh samog V.Film sam gledao mali milion puta i opet cu,preporucujem
db984bea73888ccdf039ef0ddca90ddb.jpg

Ajd kad vec postoji ova tema, najbrojte mi vase najbolje filmove u kojima su glavni protagonisti "psihicki poremeceni i bolesni ljudi" (sve vrste poremecaja - najvise trazim one o multiple-personaliti poremecajima, moze agorafobija, i ostale fobije, shizofrenija itd), i po mogucnosti da se to otkrije tek na kraju filma (tipa kao u filmu
shutter island sa Di Kaprijem
)

Moj omiljeni književni lik, a samim tim i pozorišni i flimski je Ričard III. Čudovište i zločinac,a šarmantan i manipulativan.Lukav i inteligentan, a hladan i beskrupulozan.Progonjen sopstvenim strastima, nesrećan i izmučen, grozan prema drugima,a još gori prema sebi.

Mogu samo da zamišljam kakav je Kevin Spejsi u toj ulozi :)

Spacey_Richard_3rd.jpg

Why, I, in this weak piping time of peace,
Have no delight to pass away the time,
Unless to spy my shadow in the sun
And descant on mine own deformity:
And therefore, since I cannot prove a lover,
To entertain these fair well-spoken days,
I am determined to prove a villain
And hate the idle pleasures of these days.

Moj omiljeni književni lik, a samim tim i pozorišni i flimski je Ričard III. Čudovište i zločinac,a šarmantan i manipulativan.Lukav i inteligentan, a hladan i beskrupulozan.Progonjen sopstvenim strastima, nesrećan i izmučen, grozan prema drugima,a još gori prema sebi.

Mogu samo da zamišljam kakav je Kevin Spejsi u toj ulozi :)

Spacey_Richard_3rd.jpg

Why, I, in this weak piping time of peace,
Have no delight to pass away the time,
Unless to spy my shadow in the sun
And descant on mine own deformity:
And therefore, since I cannot prove a lover,
To entertain these fair well-spoken days,
I am determined to prove a villain
And hate the idle pleasures of these days.

Jbt da li je moguće, on je moj ubedljivo omiljeni lik svih vremena, i to ne samo književni nego i filmski. Baš sam hteo da ga navedem pa me je blago šokirao tvoj post! :D

Dakle, da nastavim:

Richard III, moj ubedljivo omiljen književni i jedan od najomiljenijih filmskih likova, konkretno iz filma Richard III iz 1995. godine, u izvedbi Sir Iana McKellena. Stormy Weather je sve napisala o razlozima za obožavanje ovog lika, tako da nemam šta da dodam. Čak je i navela moj omiljeni deo iz knjige. :)

Ted Henley, dečak iz filma The Boy iz 2015. godine. Ovo je i jedan od mojih najomiljenijih filmova, a ovaj lik konkretno volim jer predstavlja potpunu slobodu i personifikuje filozofiju etičkog egoizma Ayn Rand, koje se i ja držim.

Džeremi Bret isključivo samo on u ulozi Šerloka, svi ostali su unakazili lik Šerloka, ali Šerlok kao lik sjajna pojava-moć zapažanja, mušičavost, genijalnost...
Pogledajte prilog 414089

Benito iz filma ,,Zlatna jaja" kao i sijaset tih Bigasovih likova iz ostalih ostvarenja, ljudi koji šetaju kroz život poštapajući se sopstvenim fantazijama ili traumama, na neki komičan i tragičan način.
Pogledajte prilog 414095

Gvido iz ,,Život je lep" zbog duha i nesalomivosti u usranom okruženju, mada je pomalo bajkovit film, ali ne kvari suštinu lika.
Pogledajte prilog 414096

Torente :lol: car...da ne opisujem i ne kačim fotku može i link http://kakavfilm.com/2013/10/torrente-el-brazo-tonto-de-la-ley-1998/

Zatim lik Petrije iz ,,Petrijinog venca" kao totalno tragičan lik žene, koja na neki soptveni uvrnut način postoji...od tih ,,socijala" imam i 2-3 omiljena lika iz ,,Malog mista" prvenstveno zbog Smoje :)

- - - - - - - - - -

Imam niz omiljenih likova, koja na prvi pogled nemaju ništa, amaaa baš ništa zajedničko, a mrzi me da nastavljam spisak...Možda nekom drugom prilikom :D

Lorne Malvo - lik iz serije Fargo. Lorne je ubica, cinik, savršeno hladnokrvan, savršeno racionalan, brutalni socijaldarvinista i jako moćan zločinac, koji ne preza ni od čega i ni pred kim i jednostavno uživa u svakoj formi zločina i ubijanja. Po prirodi je usamljenik i svet ljudi posmatra kao svet viših životinja, odnosno tretira ljudsku rasu kroz prizmu grabljivaca i plena, pri čemu sebe identifikuje sa vukovima. Možda najbolji pokazatelj njegovog uma je njegov monolog o rimljanima i hrišćanima u automobilu, dok vozi svoju mušteriju, prepadnutog grčkog biznismena-hrišćanina Stavrosa Milosa, koji na svom kućnom prozoru ima fresku Svetog arhidjakona Lavrentija, kog su Rimljani živog spalili. Stavros misli da je spaljen jer je bio hrišćanin, medjutim Lorne Malvo ima drugačije mišljenje:

"Maybe. But I think it was because the Romans were raised by wolves. The greatest empire in human history, founded by wolves. You know what wolves do. They hunt. They kill. It's why I never bought into the jungle book. Boy is raised by wolves and becomes friends with a bear and panther. I don't think so. I knew a guy once, had a hundred and ten pound Rottweiler, and one night this girl thought it would be funny to get down on all fours and let the dog hump her. Dog still had its balls. Well the dog gets up there, but he's not in on the joke. This is just a bitch in heat as far as he's concerned. He's not leaving til he gets what he came for. Well the girl, too late, realizes the kind of mistake she's made. She wants to get up. But the dog had other ideas. Had to shoot it behind the ear to get it off of her. Well I'm saying that the Romans raised by wolves, they see a guy turning water into wine, what do they do. They eat him. Cause there are no saints in the animal kingdom. Only breakfast and dinner."

Jbt da li je moguće, on je moj ubedljivo omiljeni lik svih vremena, i to ne samo književni nego i filmski. Baš sam hteo da ga navedem pa me je blago šokirao tvoj post! :D

Dakle, da nastavim:

Richard III, moj ubedljivo omiljen književni i jedan od najomiljenijih filmskih likova, konkretno iz filma Richard III iz 1995. godine, u izvedbi Sir Iana McKellena. Stormy Weather je sve napisala o razlozima za obožavanje ovog lika, tako da nemam šta da dodam. Čak je i navela moj omiljeni deo iz knjige. :)

Ted Henley, dečak iz filma The Boy iz 2015. godine. Ovo je i jedan od mojih najomiljenijih filmova, a ovaj lik konkretno volim jer predstavlja potpunu slobodu i personifikuje filozofiju etičkog egoizma Ayn Rand, koje se i ja držim.

Drago mi je da još neko deli to moje osećanje :)

Sad bih o jednom drugom liku, ne tako kompleksnom karakteru kao Ričard III, ali zanimljivom sa svake strane. Glumci uvek vole da glume negativce, jer su mogućnosti glumačkog izražaja neiscrpne. Na hiljadu načina se može biti nitkov i hulja, ali dobar može samo na jedan.A šta je sa onima koji nisu ni dobri, ni loši? Jedan takav lik je nastao u, naizgled lakom serijalu filmova Pirati sa Kariba. Naravno, reč je o kapetanu Džek Sperou.Kada sporedni lik pojede glavne glumce, može se reći da je reč o vrhunskoj glumi i nečemu što pomera granice.

Džek Sperou je lik koji je običnim dečijim filmova o piratima.dodao začin nečeg potpuno novog. U večitoj podeli na dobre i loše momke on je pre svega pirat, njegove namere nisu časne,laže, muti,spreman je na svaku vrstu prevare da dođe do svog cilja. S druge strane nije ubio dete u sebi, on radi dobre stvari na potpuno dečiji, nevin način.

I sve bi to bilo već viđeno, ali još nismo videli pirata koji ima izraženu žensku stranu i pojačanu seksualnost, koji je latentni gej i koji stalno deluje kao da je naduvan.Ta suptilna iščašenost je ono što ovaj lik čini jako slojevitim i kompleksnim i vrednim za pamćenje :)

Poslednja izmena:
Uočila sam da se osobama koje pate od toga da ostvare neku nadmoć ili moć u sopstvenom okruženju(naglašen osećaj inferiornosti, s toga kompenzacija:lol:)-uvek dopadaju filmski likovi koji su nadčovečanski to ostvarili, superiorni, zloće,ali ne nespretne zloće-nego hladnokrvni umovi... Ni slučajno nespretni ili životni likovi :lol:

Eliot mi je od skorije vreme jedan od omiljenih likova.Anksiozan,ima sizofrene ispade,konzument droga.Ali u isto vreme jako usamljen i traumatizovan dogadjajima iz detinjstva.Veoma svestan dogadjaja koja se desavaju oko njega,paranoican,odbacuje okove mejnstrima i upusta se u rusenje najveceg konglomerata sveta,koji je unistio zivot njegovom pokojnom ocu
mr-robot.jpg

Back