Omiljene biljke

white_warg

Iskusan
Poruka
5.883
Moja tetka uvek ima više biljnih vrsta koje drši po kući,dvorištu i bašti.
Moja majka voli samo Aloju.
A ja volim Orhideje i kaktuse.
Koje su vaše omiljene biljke? I koje imate u kući ili stanu?
Trenutno nemam Orhideje ali planiram da nabavim ljubičaste.
Ima nešto u tim cvetovima što me privlači,verovatno njihova elegancija.
A što se tiče kaktusa,kupila sam jednog koji se veoma brzo razmnožava.
Na njemu nonstop zatičem male bebe kaktusa,kako ih ja zovem, kako su zakačene za taj prvi veliki kaktus.
Samo mi je krivo što moj kaktus i ostali koji su potekli od njega nisu imali cvet....
Purple_Orchid_Flower.jpg
6805682016_0be43985a4_b.jpg

Volim svaku biljku, svako cvece koje postoji :) Svakom se radujem, svako me veseli :)

No u basti najvise volim drvenasto cvece, koje iskreno ne zahteva preveliku paznju a svake godine je sve lepse i lepse...
Tu spadaju ruze, rododendroni, hortenzije, mocvarni hibiskusi, bozuri....
Imam i kaktuse...neki su preko 2m....volim ih izdaleka...mucenje je oko njih...mucim se ja...muce se oni...isto vazi za palme i svo drvece koje nije odavde....prelepi su mi ali mi ih je zao...muce se u saksijama...
Unutra volim ljubicice africke, hibiskuse...mogu stalno da cvetaju i nisu zahtevne...neke puzavice...onu jelku za unutra...ma sve...
Ah...volim i poljsko cvece....
Ma sve :)

Iz nekog razloga meni su one klasicne orhideje najmanje zanimljive, ni sama ne znam zasto...a imala sam kolekciju njih...jeste da dugo cvetaju ali ne znam...meni eto bas one, iako su mi i one drage, nisu bas najblize srcu.

Volim onu koja se kada je ugrozena drugim kulturama i susom - samozapali u borbi za vodom i teritorijom.

Spali sve u krugu od nznm metar i odbaci semenke koje nicu, dizu se kao feniks iz pepela i na mestu razaranja desava se kao neka mini reinkarnacija, vaskrs.

Ne znam kako se zove ali moracu da je potrazim.

I mesozderku hocu, mozemo zajedno da rucamo i gledamo filmove. ❤

Volim onu koja se kada je ugrozena drugim kulturama i susom - samozapali u borbi za vodom i teritorijom.

Spali sve u krugu od nznm metar i odbaci semenke koje nicu, dizu se kao feniks iz pepela i na mestu razaranja desava se kao neka mini reinkarnacija, vaskrs.

Ne znam kako se zove ali moracu da je potrazim.

I mesozderku hocu, mozemo zajedno da rucamo i gledamo filmove. ❤
Moji sestrići, inače su blizanci...gajili su u stanu biljku mesožderku, ali je uvenula posle tri dana. Šta su joj uradili, bog te pita! Zovu mene i pitaju, zašto je uvenula?
Pitam, "pa šta sad ja da radim" ?
Oni kažu:" Pa, oživi je". Tupsoni. 😁

Volim sve biljke i gajim duboko poštovanje prema njima ☺️
Ironije li, alergična sam na sve moguće polene ☹️
Ali evo omiljenih biljaka:

1. Crvenolisna dženerika-utohtona je za jugoistočnu Evropu i Balkan. Posebna mi je zbog tih purpurno crvenih listova. A i u cvetu ume da bude baš prelepa:
PRUNUS-CERASIFERA-PISSARDII.jpg

2. Magnolija- cveta pre nego što lista, pa mi je ta rokada izuzetno zanimljiva kad u Martu vidim drvo gde samo kao neki mini fenjerčići budu okačeni njeni raskošni cvetovi:
magnolia-liliiflora-nigra-600x600.jpg

3. Ljiljan- ovo je čisto jaka sentimentalna vezanost za taj cvet, jer je kad sam bila mala, samonikao na našoj terasi, svake godine cvetao baš na moj rođendan, ne znam kako.
ljiljan.jpg

A u stanu imam trenutno nekih 11 saksija Ljubičica i jednu saksiju Ciklame.

Volim sve biljke i gajim duboko poštovanje prema njima ☺️
Ironije li, alergična sam na sve moguće polene ☹️
Ali evo omiljenih biljaka:

1. Crvenolisna dženerika-utohtona je za jugoistočnu Evropu i Balkan. Posebna mi je zbog tih purpurno crvenih listova. A i u cvetu ume da bude baš prelepa:
PRUNUS-CERASIFERA-PISSARDII.jpg

2. Magnolija- cveta pre nego što lista, pa mi je ta rokada izuzetno zanimljiva kad u Martu vidim drvo gde samo kao neki mini fenjerčići budu okačeni njeni raskošni cvetovi:
magnolia-liliiflora-nigra-600x600.jpg

3. Ljiljan- ovo je čisto jaka sentimentalna vezanost za taj cvet, jer je kad sam bila mala, samonikao na našoj terasi, svake godine cvetao baš na moj rođendan, ne znam kako.
ljiljan.jpg

A u stanu imam trenutno nekih 11 saksija Ljubičica i jednu saksiju Ciklame.
Ljiljani su prelepi! Ja ih obožavam.

Volim cveće-za u kuću samo zeleniš, a za po napolju-u svim mogućim bojama i vrstama.
Ne mogu da izaberem omiljenu biljku... baš mi je do svake stalo i samo širim spektar.
Eto, ljiljani su mi dragi, jorgovan, neven, kadifice, verbene, karanfili, magnolije, narcisi, zumbuli, dan i noć, ruže... jao, ne mogu da nabrojim! :cvet:
Ja ne znam kako neko može da izabere jednu vrstu, i kao-to im je omiljeno, i samo to im treba.
:eek:

Volim cveće-za u kuću samo zeleniš, a za po napolju-u svim mogućim bojama i vrstama.
Ne mogu da izaberem omiljenu biljku... baš mi je do svake stalo i samo širim spektar.
Eto, ljiljani su mi dragi, jorgovan, neven, kadifice, verbene, karanfili, magnolije, narcisi, zumbuli, dan i noć, ruže... jao, ne mogu da nabrojim! :cvet:
Ja ne znam kako neko može da izabere jednu vrstu, i kao-to im je omiljeno, i samo to im treba.
:eek:
...kanabis?:cool:

Ponudjen ko pocascen ? :lol:
Ja verujem da već postoji tema-beli luk je univerzalno korisna biljka, njegove moći ne treba potcenjivati nikako.
Kad vratim malo film, mesecima pre korone je bilo večeri kad sam uz film umesto kokica ljuštila beli luk. Prvi češnjić ide malo otežano, ali posle možeš pola kile bez problema da procesuješ. Mada nisam išla tako daleko. :zcepanje:
Došla korona... čoveče, ja miris belog luka ne osećam.
I tako... prošla sam sa izostatkom čula ukusa i mirisa, ništa mi drugo nije falilo.
Beli luk je jedan svetac među biljkama, zaštitnik svih koji mu se ne gade.

Ja verujem da već postoji tema-beli luk je univerzalno korisna biljka, njegove moći ne treba potcenjivati nikako.
Kad vratim malo film, mesecima pre korone je bilo večeri kad sam uz film umesto kokica ljuštila beli luk. Prvi češnjić ide malo otežano, ali posle možeš pola kile bez problema da procesuješ. Mada nisam išla tako daleko. :zcepanje:
Došla korona... čoveče, ja miris belog luka ne osećam.
I tako... prošla sam sa izostatkom čula ukusa i mirisa, ništa mi drugo nije falilo.
Beli luk je jedan svetac među biljkama, zaštitnik svih koji mu se ne gade.
Voleo bih da sam imao negdan tvoj entuzijazam za beli lukac, volem ga i ja, al ti ga cini mi se pretera malo, m?:):cool:
Znam da mi par puta pomogao tokom zubobolje, na tom mu hvala onako bratsko-komunisticki! :p

Back